PCRM se va scinda după alegeri ?

vineri, 19 noiembrie 2010

Cine îi sapă groapa lui Voronin ?

În postarea anterioară mă întrebam "De ce a dispărut Voronin din spoturile electorale ale PCRM?". Astfel, din cele 26 de spoturi ale PCRM în limba română pe care le-am vizionat, liderul comuniştilor apare doar pentru câteva clipe într-un singur spot. DOAR 4 (patru) din 780 de secunde ale acestor clipuri. Scriam atunci că se pare că cineva din interiorul PCRM încearcă special să-l scoată pe tuşa politică, pentru a prelua partidul. La fel, spuneam că este o parte a unui scenariu post-electoral, potrivit căruia, o parte din fruntaşii PCRM după alegeri vor părăsi partidul sub "drapelul lui Ştefan cel Mare", dacă PCRM nu va obţine la scrutin peste 51 de mandate (sondajele arată că PCRM nu are nicio şansă să obţină majoritatea simplă în Parlament). Unele reacţii primite din interior PCRM la ceea ce scriam au fost că "lipsa lui Voronin din spoturi este o strategie de campanie". Să fie oare aşa?

Sondajele lansate recent arată un trend negativ destul de puternic pentru liderul PCRM. Citiţi cu atenţie baza de date a Barometrului de Opinie Publică, la capitolul "încredere în liderii politici", dar şi intenţie de vot. Mai mult, sondajul CBS-AXA prezentat astăzi (19 noiembrie) arată că doar în mai puţin de o lună (octombrie-noiembrie), încrederea în Vladimir Voronin a scăzut de la 21& la ]6&. Aceasta se întâmplă în plină campanie electorală, perioadă în care, de regulă, încrederea în politicieni este în creştere. Voronin pică în doar câteva săptămâni cu 5%. Aceasta se datorează inclusiv LIPSEI acestuia din spoturile electorale ale PCRM. Deci, cine îi sapă groapa lui Voronin ?

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

luni, 8 noiembrie 2010

De ce a dispărut Voronin din spoturile electorale ale PCRM ?

Doar 4 (PATRU) secunde din 780 de secunde. Doar ambianţă într-un spot din 26 (pe care le puteţi vedea aici). Este vorba de prezenţa liderului charismatic al PCRM în clipurile cu caracter electoral ale acestei formaţiuni. Nu vi se pare foarte straniu faptul că cel mai popular lider politic din ţară (potrivit ultimelor estimări ale CBS-AXA) să lipsească din campania de comunicare electorală a partidului pe care îl conduce de 17 ani?

Partidul lui Lupu, partidul lui Ghimpu, partidul lui Voronin, partidul lui Filat, partidul lui Urechean, partidul lui Roşca etc. Aşa alegătorii moldoveni identifică formaţiunile politice de pe plaiul nostru mioritc. "În Moldova se votează nu partidul, ci liderul". Auzim acest lucru foarte des. Şi, în mare parte, este adevărat. Atunci, de ce a dispărut Voronin din spoturile PCRM ?

Pentru că scenariul despre care am scris săptămâna trecută este pus deja în aplicare. Şi "lupul bătrân" înţelege foarte bine acest lucru. Dar se pare că nu mai stăpâneşte pe deplin situaţia din interiorul partidului. "Lupii tineri" muşcă din ce în ce mai puternic. Va lua PCRM cel puţin 51 de mandate în viitorul Parlament pentru a-şi păstra unitatea?

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

vineri, 5 noiembrie 2010

Rezultatul ultimului sondaj arată că scenariul desrpe schindarea PCRM după alegeri este "foarte probabil"

Scindarea PCRM după alegeri devine tot mai posibilă. Ieri scriam că acest scenariu este gândit în mai multe cercuri (politice şi de business) cu implicarea unor lideri din PCRM. Pentru ca să se întâmple acest lucru, PCRM ar trebui să obţină mai puţin de 51 de mandate. După publicarea rezultatelor sondajului CBS-AXA, potrivit cărora PCRM ar obţine doar 42 de mandate, acest scenariu devine tot mai realizabil. Pentru a evita ruptura, comuniştii ar trebui să depună efort să mai urce în topul popularităţii cu vreo 8%, ceea ce în condiţii normale este extrem de dificil. Spuneam că cei despre care se vorbeşte că vor părăsi comuniştii vor prelua drapelul lui Ştefan cel Mare, cu care PCRM merge acum în alegeri. Acest gest va fi motivat de ei că "nu trădează cauza, dimpotrivă, vor să ducă mai departe lupta lui Ştefan cel Mare pentru păstrarea statalităţii Moldovei, unitatea societăţii şi dezvoltarea ţării".

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

joi, 4 noiembrie 2010

O posibilă surpriză sub drapelul lui Ştefan cel Mare. Secera se desparte de ciocan?

PCRM ar putea să mai treacă printr-o etapă de dezmembrare, iar de această dată "lovitura în spate" s-ar putea să fie mult mai dureroasă decât plecările din 2009-2010. Aceasta se va întâmpla după alegerile parlamentare din 28 noiembrie, în condiţiile în care comuniştii nu vor obţine majoritatea fotoliilor de deputat, ceea ce este aproape exclus. Nu e vorba de un scenariu futurist, ci de nişte semnale care vin din interiorul PCRM, dar şi ...de la alte partide.

Cu vreo săptămână în urmă am primit o informaţie pe care au trecut-o cu uşurinţă la capitolul "zvonuri". Cu atât mai mult că venea de la reprezentantul unui partid "oponent" PCRM. Atitudinea faţă de acest scenariu s-a schimbat după ce aceeaşi informaţie am obţinut-o din rândul comuniştilor. Am decis s-o dau publicităţii doar după ce informaţia a primit confirmare şi din a treia sursă, care poate fi numită "apolitică". E vorba de cineva din cercurile de business.

Potrivit acestui posibil scenariu, dacă PCRM va obţine mai puţin de 51 de mandate, care i-ar asigura alegerea preşedintelui Parlamentului şi numirea Guvernului, atunci varianta de "rezervă" e ca ...un grup de deputaţi aleşi pe listele comuniştilor să participe la guvernare cu alte partide, părăsind PCRM. Din explicaţiile pe care le-am primit, există două argumente ale acestui scenariu: primul e argumentul de facto - businessul, interesele economice; al doilea - argumentul de jure - "interesul naţional (Moldova nu mai poate să reziste crizei politice şi e necesar să trecem peste ambiţiile personale şi ale unor partide, pentru a păşi pe un făgaş normal de dezvoltare a statului)". Puntea de legătură între aceştia sunt...câţiva oameni de afaceri, iar rolul dominant îl are un businessman foarte cunoscut în ultima vreme. Cei despre care se spune că ar putea părăsi PCRM ar putea merge la o formaţiune parlamentară sau să adere la un partid "cu viziuni apropiate", dar care, cel mai probabil, va fi la limita de trecere a pragului electoral (în afara Parlamentului). Şi vor pleca inclusiv cu...drapelul lui Ştefan cel Mare care va fi preluat de către acea formaţiune.

Veţi spune că această variantă este "o prostie". Dar vă mai amintiţi când majoritatea spuneau acelaşi lucru despre informaţia pe care am scris-o în august 2009 despre faptul că PCRM ar putea avea două fracţiuni în Parlament? Cine a crezut atunci şi cine crede acum? Rămâne să vedem.

PS Pe coridoarele Parlamentului (Palatului Republicii) se întâlneau unii deputaţi comunişti care se plângeau "cât de grea e viaţa în opoziţie".

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!