PCRM se va scinda după alegeri ?

sâmbătă, 29 mai 2010

Moldova, ai alegeri ! Scrutine la pachet

Circul revine în Moldova ! Cetăţeni, aşezaţi-vă comod în fotolii (scaune, în şa sau căruţe, sprijiniţi-vă în sape, hârleţe, pluguri) şi admiraţi cum actorii politici fac scamatorii. Vom avea din nou alegeri. Şi multe. Deci, distracţia este asigurată pentru un an încolo. Gratis ! Sau aproape gratuit, pentru că se duc banii din bugetul de stat, pe care tot noi îl umplem, puţin, câte puţin. Până în vara lui 2010 am putea avea trei-patru sau chiar cinci-şase scrutine. Democraţie autistă, pardon, autentică.
În loc să discutăm cum să scăpăm de sărăcie şi mizerie, noi de aproape 20 de ani dezbatem cum trebuie să alegem preşedintele, cum se numeşte limba pe care o vorbim, ce istorie trebuie să învăţăm şi să scoatem sau nu comuniştii în afara legii. Mentalitate capitalist-comunistă (cacofonie inevitabilă). Discuţiile despre faptul că 95% din drumurile ţării sunt mai proaste decât după bombardamentele din al doilea război mondial le lăsăm pentru generaţiile posterioare, care sper să fie mai deştepte.
Acum despre circul nostru. Adică despre alegeri non-stop, cu capoero politic. Fiecare dansează şi loveşte cum poate. Am scris de multe ori că ne lipseşte cultură de a comunica şi empatia. Suntem extremişti prin definiţie (aici am scris despre fundamentalismul moldovenesc). Doar că mămăligari prin esenţă. Facem "revoluţii" accidentale, iar rezultatul este deja "cum dă Domnul". Că vom intra într-un cerc vicios, care ne va readuce la anticipate era clar din august-septembrie anul trecut. La mijlocul lui septembrie 2009 am scris un articol (vezi aici), în care am propus ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc în primăvara lui 2011, odată cu alegerile locale generale şi...prezidenţiale. Era uşor de anticipat că vom ajunge în această situaţie. Însă am fost criticat de către militanţii partidelor care...acum propun aproape acelaşi lucru (MAE a propus exact acelaşi scenariu, iar PLDM, alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate în toamnă). Apropo, PLDM a venit cu propunerea de a organiza referendum pentru modificarea art. 78 din Constituţie şi prezidenţiale în toamnă doar după ce liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat l-a depăşit în sondaje pe liderul democraţilor, Marian Lupu. Acum şansele celor doi la alegerile prezidenţiale directe sunt aproximativ egale. Doar că tendinţele sunt favorabile lui Filat. Paradoxal, democratul Lupu, care a tot vorbit despre alegerea directă a şefului statului, acum spune că trebuie să ascultăm Consiliul Europei. La fel de paradoxal, liberal-democratul, care acum o lună susţinea că vom respecta exact recomandările Comisiei de la Veneţia (care ne spunea să modificăm Constituţia în Parlament), acum a propus referendum. Voi încheia aici gândul incoerent. Pentru a fi la pas cu politica moldovenească.

PS Despre numărul scrutinilor pomenite: posibil referendum constituţional, posibil referendum legislativ (cu predarea religiei în şcoală), posibil scrutin prezidenţial, scrutin pentru alegerile parlamentare anticipate şi două scrutine la alegerile locale generale.

Moldova, ai alegeri ! :)


Expuneţi-vă părerea despre acest materi
al la secţiunea "comentarii"!