PCRM se va scinda după alegeri ?

duminică, 3 octombrie 2010

Partide, alinierea.. Start ! Alegătorule, acum ai show

În URSS nu doar emisiunile televiziunii unionale erau plictisitoare, ci şi campaniile electorale. La televizor ne arătau balet jumătate de zi, iar în timpul aşa-numitor alegeri, mulgătoarele-candidate ne plictiseau cu poveşti despre "viitorul luminos al comunismului". Acum Moldova are televiziune, chiar mai multe televiziuni, cu "Fabrici" "DA" sau "NU", "Asfalt de Chişinău", cu gânduri "În PROfunzime" etc. Aşa că putem afirma cu multă siguranţă: "Las' că-i ghini" la capitolul TV, dar la fel de vesel este şi în alegeri. Ne veselim în campania electorală, pentru ca după scrutin să continuăm să tânjim până la o nouă perioadă de alegeri.

De luni, 4 octombrie, partidele şi câţiva cetăţeni activi se vor îmbulzi la uşile Comisiei Electorale Centrale să depună documente pentru a se înregistra în cursa pentru fotoliul comod de deputat. Şi nu doar pentru comoditatea fotoliului (acum, ce-i drept, sunt cam tari la Palatul Republicii), ci pentru comodităţile pe care şi le trag "slugile poporului" odată ajunşi în jilţul parlamentar. Vorba lui Gheorghe Urschi despre "bogăţia naţiunii": cetăţeni, treceţi toţi prin Parlament şi ve-ţi trăi bine! (umoristul a repetat atât de des înţelepciunea că s-a decis să-şi tragă şi el un partid).

Deja câteva formaţiuni politice şi-au anunţat intenţia de a-şi depune dosarele de înregistrare la CEC chiar din prima zi, adică de luni. E vorba de PD, AMN (care spune că va fi la CEC la ora 7.00 în condiţiile când uşile se deschid la 8.00, iar primirea documentelor începe la 9.00), PL şi, probabil, PCRM. PLDM mai aşteaptă. Ei vor "exclusivitate" în ziua când vor aduce listele electorale la Comisia şeful căreia este Eugen Ştirbu. Luni vom afla şi cine va fi primul în buletinul de vot, cifră care îi poate aduce până la câteva mii de voturi în plus pentru simplu motiv că unii votează "cu primul".

Doar trei partide şi-au anunţat mesajele cu care merg în alegeri. PCRM crede că "Moldova alege Victoria!". Comuniştii încearcă astfel să exploateze percepţia opiniei publice că referendumul constituţional a fost invalidat datorită boicotului PCRM, iar Mihai Ghimpu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului "ca urmare a presiunilor comuniştilor". Iluziile se vând bine. Cu atât mai mult că psihologia umană îl face pe "hommo sapiens" să prefere "victorioşii". Aceasta nu-i garantează însă PCRM o "victorie detaşată", adică cel puţin 51 de mandate. PCRM este dezavantajat de câteva "apariţii noi" pe eşichierul de centru-stânga: Moldova Unită (condus de fostul semi-comunist Vladimir Ţurcan), Partidul Umanist (condus de filorusul ex-securist nr.1, Valeriu Pasat), Partidul Republican (condus de ex-ministrul de Exetrne al Guvernului comunist), de PSD (condus de rusul Viktor Şelin) dar şi de "Ravnopravie" şi PD. PCRM mai este dezavantajat de modalitatea nouă de repartizare a mandatelor, care va "costa" această formaţiune câteva fotolii de deputat (pentru a obţine ceşl puţin 51 de mandate, PCRM ar trebui să obţină cel puţin 45-47%, ceea ce este aproape de fantastic). PL va merge cu mesajul "Schimbarea până la capăt!". Mesajul "schimbării" se identifica iniţial cu Dorin Chirtoacă, începând cu 2005, apoi 2007. Mai mult, Dorin Chirtoacă nu figurează în lista electorală a PL. Deocamdată. Din 2009 "schimbarea" devine "marcă Ghimpu" datorită unor decrete şi iniţiative, de altfel controversate. Mulţi din alegătorii care au votat în 2009 pentru "schimbare" şi chiar au ieşit în stradă la 7 aprilie sunt "dezamăgiţi" de efectele "schimbării". Părerea mea e că PL ar avea nevoie de un alt mesaj, cu care să se identifice (de exemplu: Suntem demni. Alegem neamul. Votăm ferm!). Mesajul AMN e unul care atrage cea mai multă critică pentru că...nu se reţine uşor şi nici nu se identifică cu această formaţiune. AMN e formaţiunea "cea mai palidă" din AIE, prin urmare "Noi ne facem datoria. Mergem înainte!" (că înainte era mai bine :))) nu reprezintă chintesenţa Moldovei Noastre. "Partidul care nu a trădat niciodată" cred că ar fi un mesaj mai credibil, chiar dacă şi preluat din electorala precedentă. PD deocamdată nu a formulat un mesaj clar. Mă tem că nici nu-l va formula până la alegeri.

În actuala campanie electorală s-ar putea înregistra vreo 20 de partide şi cam tot atâţea candidaţi independenţi. În Parlament vor ajunge însă, ca de obicei, vreo 4-6 partide. Şansele ca în viitorul Parlament să fie creată o alianţă de genul AIE sunt la fel de mari ca şi şansele apariţiei unei alianţe de centru-stânga, cu implicarea PCRM.

PS Mai mulţi foşti (le zic foşti pentru că demult nu mai scriu) cititori ai blogului meu m-au îndemnat, în repetate rânduri, să mai scriu. Dacă mai găsesc timp liber pe parcursul campaniei electorale, voi face o analiză mai detaliată a mesajelor electorale ale concurenţilor importanţi.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

6 comentarii:

Artur spunea...

AMN are un slogan, de marca merg pe front in prima linie... iar cei din prima linie stim ce patesc. Nu stiu cum NU imi pare rau ca AMN nu va trece pragul.

Napocel spunea...

Eu tot ma mir... Tovarase Oleg Cirstal? Fata de romani cand ai de gand sa-ti ceri scuze publice pentru atitudinea ta din timpul celor peste 2 ani cat ai servit la ziarul prorus-procomunist-romanofob: Moldova Suverana?
Sper ca vei avea un rest de demnitate incat sa nu stergi acest comentariu.

Napocel spunea...

In sfarsit; de ziua ta n-ai eliminat comentariul. Dupa ce ma vei debloca si pe facebook, am sa-ti transmit urarea de la multi ani.
Acum sa revenim la Moldova Suverana =))... trebuie totusi, parerea mea sa te dezici complet de activitatea de acolo; de exemplu sa iesi public si sa spui ca iti e rusine ca ai servit un asemenea ziar explicit romanofob, procomunist si prorusesc. Nu e greu deloc iar lumea in mod sigur te va ierta chiar si eu. :) Toate cele bune si astept deblocarea-n face'.

Napocel spunea...

Un comentariu la tema data... =)) Voronin, bufonul rusilor, nostalgicul care vopseste romana in rosu rusesc si care este presedintele PCRM, nu cunoaste sloganul electoral al propriului partid!!! Ha ha ha ha ha.
Vizionati videoclipul:
http://www.jurnaltv.md/ro/news/voronin-cap-de-lista-162987/

Martina spunea...

Ce sa zic, eu zic ca o sa mai fie o maliga preparata daca nu mer totzi constient la vot! Eu zic ca politicienii sunt niste foto-modele, ce-si vind imaginea, pentru un scaun moale. Aloo, Politicienilor: Pentru ce candidati, pentru popor s-au scaun? Daca pentru scaun va cumpar eu unul numai stati acasa si nu ne umblazti-n fatza ochilor.

Martina spunea...

Ce sa zic, eu zic ca o sa mai fie o maliga preparata daca nu mer totzi constient la vot! Eu zic ca politicienii sunt niste foto-modele, ce-si vind imaginea, pentru un scaun moale. Aloo, Politicienilor: Pentru ce candidati, pentru popor s-au scaun? Daca pentru scaun va cumpar eu unul numai stati acasa si nu ne umblazti-n fatza ochilor.