PCRM se va scinda după alegeri ?

sâmbătă, 29 mai 2010

Moldova, ai alegeri ! Scrutine la pachet

Circul revine în Moldova ! Cetăţeni, aşezaţi-vă comod în fotolii (scaune, în şa sau căruţe, sprijiniţi-vă în sape, hârleţe, pluguri) şi admiraţi cum actorii politici fac scamatorii. Vom avea din nou alegeri. Şi multe. Deci, distracţia este asigurată pentru un an încolo. Gratis ! Sau aproape gratuit, pentru că se duc banii din bugetul de stat, pe care tot noi îl umplem, puţin, câte puţin. Până în vara lui 2010 am putea avea trei-patru sau chiar cinci-şase scrutine. Democraţie autistă, pardon, autentică.
În loc să discutăm cum să scăpăm de sărăcie şi mizerie, noi de aproape 20 de ani dezbatem cum trebuie să alegem preşedintele, cum se numeşte limba pe care o vorbim, ce istorie trebuie să învăţăm şi să scoatem sau nu comuniştii în afara legii. Mentalitate capitalist-comunistă (cacofonie inevitabilă). Discuţiile despre faptul că 95% din drumurile ţării sunt mai proaste decât după bombardamentele din al doilea război mondial le lăsăm pentru generaţiile posterioare, care sper să fie mai deştepte.
Acum despre circul nostru. Adică despre alegeri non-stop, cu capoero politic. Fiecare dansează şi loveşte cum poate. Am scris de multe ori că ne lipseşte cultură de a comunica şi empatia. Suntem extremişti prin definiţie (aici am scris despre fundamentalismul moldovenesc). Doar că mămăligari prin esenţă. Facem "revoluţii" accidentale, iar rezultatul este deja "cum dă Domnul". Că vom intra într-un cerc vicios, care ne va readuce la anticipate era clar din august-septembrie anul trecut. La mijlocul lui septembrie 2009 am scris un articol (vezi aici), în care am propus ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc în primăvara lui 2011, odată cu alegerile locale generale şi...prezidenţiale. Era uşor de anticipat că vom ajunge în această situaţie. Însă am fost criticat de către militanţii partidelor care...acum propun aproape acelaşi lucru (MAE a propus exact acelaşi scenariu, iar PLDM, alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate în toamnă). Apropo, PLDM a venit cu propunerea de a organiza referendum pentru modificarea art. 78 din Constituţie şi prezidenţiale în toamnă doar după ce liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat l-a depăşit în sondaje pe liderul democraţilor, Marian Lupu. Acum şansele celor doi la alegerile prezidenţiale directe sunt aproximativ egale. Doar că tendinţele sunt favorabile lui Filat. Paradoxal, democratul Lupu, care a tot vorbit despre alegerea directă a şefului statului, acum spune că trebuie să ascultăm Consiliul Europei. La fel de paradoxal, liberal-democratul, care acum o lună susţinea că vom respecta exact recomandările Comisiei de la Veneţia (care ne spunea să modificăm Constituţia în Parlament), acum a propus referendum. Voi încheia aici gândul incoerent. Pentru a fi la pas cu politica moldovenească.

PS Despre numărul scrutinilor pomenite: posibil referendum constituţional, posibil referendum legislativ (cu predarea religiei în şcoală), posibil scrutin prezidenţial, scrutin pentru alegerile parlamentare anticipate şi două scrutine la alegerile locale generale.

Moldova, ai alegeri ! :)


Expuneţi-vă părerea despre acest materi
al la secţiunea "comentarii"!

18 comentarii:

Mobilier spunea...

Alegerile s-au facut ca si in Romania. S-au ales singuri!

patriotism spunea...

Buna ziua.
Mi-au placut articolele Dumneavoastra.
Asi dori sa facem un schimb de linkuri reciproce in Blogroll cu forumul www.patriotism.md.
Cu respect admin_patriotism.md.
PS: ma puteti contacta pe sargatagas@yahoo.com sau in skype: sargatagas

Alex spunea...

Oleg salut

Oleg spune te rog cand se lanseaza radio publika fm?din cite stiu deja au si primit o fregventa pe chisinau.

andrei spunea...

stranie situatie cand oamenii isi dau cu parerea despre cand trebuie facute alegerile anticipate. pai e simplu - CAND SCRIE IN CONSTITUTIE!!! Cat priveste ideea despre alegerile adunate bucluc - e o TAMPENIE. Asta este pretul democratiei - sa ai alegeri si la 6 luni daca ele se impun, caci altfel, mergand pe ideea economisirii de resurse - alegeti-va un rege pentru 30 de ani si sa vedeti ce sume frumusele veti economisi pentru respectiva perioada.
Altfel, ideiile din articol mi se par cam aiurite, astfel ca e putin probabil sa mai revin. Bafta si vorba poetului - DACA POTI SA NU SCRII - NU SCRIE.

Anonim spunea...

Oleg spune te rog publika tv a primit vreo fregventa din cele 3 cerute (Chisinau,Balti,Stefan voda) la ultimul concurs? am auzit ca luni ccaul a anuntat rezulatul concursului.

ASTEPT RASPUNS

Oleg Cristal spunea...

nu stiu daca am obtinut frecvente. Cunosc doar ca s-au depus cereri pentru aceste frecvente. Pe site/ul CCA ar trebui sa existe raspuns.

Anonim spunea...

Oleg pe siteul ccaului se publica peste 2 saptamini dupa sedintele lor dupa ce apare in monitorul oficial.
chiar nu poti intreba pe nimeni?daca nu tie greu intreaba de cineva, fregventele sau dat luni iar eu 2 saptamini nu voi avea somn.

Anonim spunea...

apropo lui Alex cand ii raspunzi?

Oleg Cristal spunea...

o sa ma interesez...Cat despre publika FM, nu stiu nimic.

Anonim spunea...

iata stirea

-----------------------------------
La Chişinău va fi lansat un nou post de radio - „Publica FM"

In cadrul şedinţei din 26 ianuarie, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a acordat licenţă de emisie pentru I.M. „Ştiri Media Grup" pentru postul „Publica FM", care va fi emite pe frecvenţa 92,10 FM.

Pentru frecvenţa 92,10 FM, postul de radio „Publica FM" a concurat alături de alţi 6 pretendenţi. Gheorghe Gorincioi, preşedintele CCA, a remarcat că noul post de radio îşi propune să difuzeze programe informaţionale. „Spre regret, posturile de pe piaţa audiovizuală de la noi pun accent mai mult pe muzică şi publicitate, iar acest post îşi propune să ofere ştirea, informaţia şi comentariul pentru a informa corect şi operativ auditoriul despre ceea ce are loc în societatea moldovenească", a spus despre noul post de radio, preşedintele Gheorghe Gorincioi.

Potrivit directorului postului „Publica FM", Dumitru Ţâra, postul de radio are deja formată o echipa de jurnalişti, o parte dintre care activează şi la postul de televiziune „Publika TV" şi la portalul de ştiri on-line „Publika.md" care vor fi lansate în curând.

„Se va merge pe valorile adevărului, echidistanţei şi imparţialităţii", a menţionat directorul postului.

La concursul pentru utilizarea frecvenţelor radio şi a canalelor TV au participat 5 posturi TV locale şi 25 de posturi radio pentru 11 frecvenţe.

http://www.azi.md/ro/story/8811

Anonim spunea...

Oleg teai interesat???

Oleg Cristal spunea...

a fost amanat concursul. Publika a obtinut cele mai multe voturi, dar nu suficiente. Cica nu e cazul sa se dea frecvente pentru un post tv de stiri :)) nu comentez...

Anonim spunea...

Daaaaa... eu deja imi faceam planuri pe ce buton sa pun Publika TV............

Oleg Cristal spunea...

multumiti CCA. Apara interesele telespectatorului. Poate sunati la CCA sa le cereti acest lucru?

Anonim spunea...

fregventa din balti apartine teleradio balti, eu cred ca publika tv ar trebui sa participe la privatizarea teleradio balti ca sa obtina aceasta fregventa,,,apropo pentru fregventa din balti tot a obtinut cele mai multe voturi?

Oleg Cristal spunea...

se pare ca da.

Anonim spunea...

"Moldova, ai alegeri!"
Da ce ma rog?! Moldova, ai Televiziuni cit incape. Asa iti avea si voi o bucata de piine. Ca de n-ar fi fost vorba de atita incertitudine politica ma intreb care ar fi fost rostul atitor posturi TV la mina asta de oameni?

Anonim spunea...

Oleg, esti bravo prin curajul pe care-l manifesti spunand lucrurilor pe nume. Consider ca a venit timpul sa ne unim nu dupa varsta, nationalitate etc, dupa viziuni si propuneri concrete, prin activitati inteligente ce ar contribui la informarea maselor cu continuturi veridice despre tot si toate.Lupta cu mentalitatea si pentru o mentalitate axata pe adevar va schimba atitudinea concetatenilor.