PCRM se va scinda după alegeri ?

vineri, 7 august 2009

Concediu. Tăcere pentru vreo trei săptămâni

De luni voi fi în concediu pentru vreo trei săptămâni. Această perioadă va fi una de "tăcere" pe blog, dar şi în alte spaţii virtuale sau reale (sper). În acest an nu am nicio perspectivă de odihnă, decât vreo 2-3 zile întinse pe pat. În rest, aşa cum am deprins în ultimii doi ani, dedic vacanţa redactării tezei. Acum e pentru ultima oară, astfel ca în toamnă să o scot la susţinerea finală. Ne reauzim/revedem în toamnă, când deja, probabil, va fi clar ce e cu guvernarea la Chişinău. Celor care se odihnesc, odihnă plăcută! Celor care muncesc, spor la treabă!

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

PLDM prezintă echipa de guvernare: Vlad Filat prim-ministru. O decizie asumată !

   Care este funcţia cea mai importantă într-o republică zis parlamentară? Preşedintele ţării? Nu. Preşedintele Parlamentului? Nu. Primul-ministru? Da ! În Europa sunt mai multe state cu regim parlamentar, aşa cum ar fi, de exemplu, Italia, Germania, Ungaria, Cehia, Grecia etc. Cine ştie numele preşedintelui Italiei sau a spicherului parlamentului de la Roma? Câţi cunosc faptul că preşedintele Italiei este un comunist? Dar cine nu-l cunoaşte pe premierul italian Silvio Berlusconi? Cine cunoaşte numele preşedintelui Germaniei? Eu nu mi-l amintesc, cunosc doar că se trage din tată născut în R. Moldova. Dar cine nu o cunoaşte pe kancelarul (primul ministru) german Angela Merkel? Ori se pot lăuda mulţi că îl cunosc pe preşedintele Bundestagului sau al Bundesferului de la Berlin? 

    Situaţia care s-a creat acum la Chişinău este una tragi-comică. Partidele care discută sau se consultă, sau negociază (eu nu pricem ce fac ei) despre formarea noii coaliţii guvernamentale FUG de cea mai importantă funcţie în statul nostru. Paradox în stil moldovenesc. De ce? Responsabilitate prea mare? Neîncredere în forţele proprii şi a echipei tale sau lipsă de încredere faţă de partenerii de coaliţie (poţi fi demis şi trimis pe tuşă)? 

    Pe 3 februarie 2009, în prima campanie electorală din acest an (că deja aşa vom începe să numărăm campaniile electorale în fiecare an. Ce se întâmplă în Ucraine ne va părea "floricele pe câmpii") PLDM a lansat programul de guvernare şi echipa viitorului guvern libera-democrat. Un program complex, bine scris şi o echipă cu profesionişti (vedeţi aici).  În calitate de prim-ministru PLDM îl propune pe liderul formaţiunii, Vlad Filat. Pe parcursul campaniei electorale ei mereu au evidenţiat că Vlad Filat va fi viitorul prim-ministru, în cazul în care libera-ldemocraţii vor ajunge să guverneze. Acum preşedintele PLDM spune că "are dreptul să aleagă şi alege funcţia de spicher al Parlamentului". Ce s-a întâmplat? Ce zice echipa de profesionişti de la PLDM?

  Mai multe sondaje făcute pe diverse site-uri, dar şi în stradă, arată că oamenii l-ar prefera pe Filat în calitate de premier. Eu susţin aceiaşi părere. Mai întâi de toate, PLDM are cel mai bun rezultat dintre cele 4 partide care intenţionează să creeze o coaliţie de guvernare şi liberal-democraţilor trebuie să le revină cea mai importantă funcţie în stat. Vlad Filat are toate calităţile necesare unui prim-ministru, plus echipa bună, care poate să ajute la reabilitarea economică a R. Moldova. Liderul PLDM are o pregătire profesională destul de bună, are capacitate managerială datorită faptului că a gestionat afaceri de milioane, a gestionat structuri de stat destul de importante (Ministru de Stat şi şef al Departamentului de Privatizare), are experienţă legislativă etc. Acum este cazul în care Vlad Filat trebuie să ia o decizie asumată şi, cu toată responsabilitatea, să prea cârma unui guvern de coaliţie şi anti-criză. Mulţi cetăţeni îşi leagă speranţa de acesta. Sper să nu dezamăgească. 

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

joi, 6 august 2009

Situaţia post-electorală e mai complicată decât părea

   Deocamdată Marian Lupu nu a găsit cele 8 voturi necesare de la PCRM pentru alegerea şefului statului. Situaţia post-electorală este mai complicată decât părea şi alegerile anticipate sunt aproape de neevitat. Situaţia R. Moldova se poate înrăutăţi mult mai tare. Despre toate acestea am discutat într-o emisiune a lui Victor Nichituş, la PublicTV împreună cu Vlad Lupan. Priviţi şi...fiţi optimişti. Dacă mai puteţi...

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

miercuri, 5 august 2009

Cine trebuie să fie viitorul preşedinte al R. Moldova

Un comentariu pentru Imedia, despre cine ar trebui sa fie viitorul presedinte (nu nominal):
Viitorul presedinte al R. Moldova trebuie sa fie o persoana consensuala nu doar pentru partidele din Parlament, ci si pentru intreaga societate. Dupa un adevarat razboi politic care a dus la dezbinarea societatii, viitorului sef al statului ii revine misiunea sa readuca pacea civica in tara noastra. Cetatenii moldoveni s-au impartit la 29 iulie in parti aproximativ egale (a cate circa 42%) de comunisti si anti-comunisti, iar o parte dintre alegatori au optat pentru centrul politic. In aceste conditii, viitorul presedinte al tarii trebuie sa satisfaca asteptarile reprezentantilor din toate aceste grupuri de alegatori. 
In asemenea situatie, cel mai probabil, noul sef al statului trebuie sa fie o persoana apolitica, o personalitate notorie din sectorul asociativ sau alt domeniu. In republica parlamentara, asa cum se vorbeste ca este Moldova, principala misiune a presedintelui tarii este cea de echilibrare a fortelor. Or, noi anume de aceasta avem nevoie, de un moderator intre puterile legislativa si executiva, de un bun diplomat si o persoana care sa dea exemplu de respectare a legilor. Alegerea unui presedinte venit din afara sistemului partiinic va contribui esential si la demontarea verticalei puterii in stat, instalate incepand cu 2001. Un sef de stat apolitic va pune in prim plan interesele societatii, a cetateanului, si nu cele de partid. 
Printre multiplele calitati de care trebuie sa dispuna viitorul presedinte al tarii trebuie sa fie si cea de buna cunoastere a modului de functionare a sistemului politic, a realitatilor din tara, dar si a jocurilor geopolitice. 
Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!