PCRM se va scinda după alegeri ?

marți, 31 martie 2009

Câte şanse sunt pentru organizarea unor alegeri parlamentare noi?

Conform rezultatelor ultimului Barometru de Opinie Publica, după alegerile parlamentare din 5 aprilie s-ar putea crea o situaţie foarte interesantă, similară patului din şah. În Parlament ar putea intra, potrivit aceluiaşi sondaj, patru partide: PCRM, PLDM, PL şi AMN. Niciun partid nu va avea numarul necesar de voturi (cel puţin 61) pentru alegerea preşedintelui ţării, iar PCRM (aşa spune sondajul) va avea cel puţin 41 de mandate (pachetul de control). În aceste condiţii, PCRM va fi impus să facă alianţă cu cel puţin un alt partid (dar împreună să aibă cel puţin 61 de voturi) pentru a alege preşedintele ţării şi eventual să formeze un guvern de coaliţie. Care din cele trei formaţiuni liberale (PLDM, PL, AMN) va fi dispusă să atingă un consens cu PCRM? Sau...alegeri noi. Iată ce spune art. 78 al Constituţiei, despre alegerea preşedintelui:


Articolul 78
Alegerea Preşedintelui

(1) Preşedintele Republicii Moldova este ales de Parlament prin vot secret.
(2) Poate fi ales Preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat.
(3) Este ales candidatul care a obţinut votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi. Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur.
(4) Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate.
(5) Dacă şi după alegerile repetate Preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, Preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.
(6) Procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova este stabilită prin lege organică.

[Art.78 în redacţia Legii nr.1115-XIV din 05.07.2000]

În aceste condiţii, care sunt şansele unor alegeri parlamentare noi? Sau care partid (din cele trei liberale, cu şanse de a accede în Parlament, va coaliza cu PCRM)? Puteţi să votaţi şi în sondajul de pe blog referitor la posibilitatea alegerilor noi.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

luni, 30 martie 2009

Moldova Curată prezintă "listele candidaţilor murdari"

Iniţiativa Civică Pentru un Parlament Curat a publicat, pe site-ul www.moldovacurata.md , lista candidaţilor la funcţia de deputat care nu întrunesc criteriile de integritate. Altfel spus, lista candidaţilor pătaţi (o găsiţi aici). Această listă liste include 3 persoane de la AMN, 4 persoane de la PPCD, 30 persoane de la PCRM, o persoană de la PLDM, două persoane de la PD, 6 persoane de la UCM şi o persoană de la MAE. Cei de la "Parlamentul Curat" spun că partidele şi numărul candidaţilor monitorizaţi pentru fiecare partid a fost stabilit în funcţie de şansele acestora de a accede în Parlament (conform ultimelor sondaje de opinie). Datele respective vor fi publicate în Buletinul „Cunoaşte-ţi candidatul!”, care vor fi distribuite într-un tiraj de cca. 200.000 exemplare prin toată ţara, şi în toate sursele de informare în masă disponibile. Buletinul prezintă argumente privind incompatibilitatea unor candidaţi de pe listele partidelor cu funcţia de deputat, din perspectiva criteriilor de integritate morală ale societăţii civile.
Niciun partid nu s-a conformat sugestiei Iniţiativei Civice Pentru un Parlament Curat să-şi retragă "candidatul pătat" de pe liste. Vedeţi aici reacţiile lor la sugestia Iniţiativei Civice.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

miercuri, 25 martie 2009

Lansarea TestVotului ! Cei care au încercat îl recomandă prietenilor

Pe data de 24 Martie 2009 Fundaţia MRC, cu sprijinul German Marshall Fund - Black Sea Trust, în colaborare cu Asociaţia pentru Democraţie Participativă “ADEPT”, a lansat aplicaţia online Testează-ţi Votul! pe pagina de internet www.testvot.eu .

Alegătorii indecişi din Republica Moldova primesc acum o mînă de ajutor pentru alegerile parlamentare din 5 Aprilie 2009.

Testează-ţi Votul! cuprinde un chestionar cu 24 de întrebări. Orice persoană care accesează pagina de internet www.testvot.eu poate să răspundă la chestionar, precizînd gradul de acord sau dezacord cu cele 24 de afirmaţii. La final, utilizatorul va primi gratuit o analiză grafică şi textuală detaliată care indică gradul de apropiere a principalelor 9 partide (în ordine alfabetică: AMN, MAE, PCRM, PDM, PL, PLDM, PPCD, PSD şi UCM) faţă de opţiunile alegătorului.

Lansarea proiectului s-a făcut atît în limba română cît şi în limba rusă, oferind alegătorilor oportunitatea de a reflecta asupra unor probleme importante ale societăţii, şi de a căuta mai multe informaţii despre aceste teme şi atitudinile partidelor. Proiectul nu încearcă să influenţeze votul cetăţenilor, ci este un mijloc de a afla mai mult despre cei care candidează.

Proiectul îi ajută pe alegători să identifice partidele cele mai apropiate faţă de viziunea lor din punct de vedere programatic pe probleme din domeniile economic, politic şi social. În acest fel, alegătorii vor putea să obţină mai uşor informaţii din programele electorale ale partidelor astfel încît să voteze informat.

Fundaţia MRC este un think tank fondat în 2003, fără apartenenţă sau afiliere ideologică şi politică, al cărui scop este dezvoltarea cercetării de calitate în domeniul ştiinţelor politice şi dezvoltarea calităţii democraţiei din Europa Centrală şi de Est.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Voronin a renunţat la întrevederea cu Smirnov, planificată pentru ziua de astăzi

Vladimir Voronin a renunţat la întrevederea cu Igor Smirnov, planificată pentru ziua de astăzi, din motiv că Tiraspolul a declarat "persona non grata" în regiunea transnistreană trei diplomaţi occidentali (Reprezentantul UE în R. Moldova, Ambasadorul SUA în R. Moldova şi Ambasadorul Cehiei /ţară care prezidează UE/ la Chişinău). Mai jos redau un comunicat al Ministerului Reintegrării prin care se anunţă despre aceasta.


În mass-media s-a comunicat deja că pentru 25 martie curent, la Tiraspol, a fost planificată întîlnirea Preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, cu liderul Transnistriei, Igor Smirnov.

Precum s-a anunţat, agenda întrevederii include examinarea chestiunilor vizînd măsurile de consolidare a încrederii dintre Chişinău şi Tiraspol, precum şi a unor proiecte comune concrete ale părţilor în sfera dată. Nu încape nici o îndoială că drept impuls pentru această întîlnire, în măsură semnificativă, a servit dialogul fructuos dintre Preşedintele Republicii Moldova şi liderul Transnistriei, la Mocova, în prezenţa Preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev.

Anume în cadrul acestei întrevederi a fost atestată o apropiere a poziţiilor părţilor în privinţa unui şir de întrebări principiale. Acestea din urmă includ: imuabilitatea formatului de negocieri "5+2" (Rusia, Ucraina, OSCE, SUA şi UE), precum şi disponibilitatea părţilor de a iniţia negocierile în cadrul acestui format încă în primul semestru al anului 2009.

În acelaşi timp, restricţia declarată de liderul transnistrean Igor Smirnov asupra accesului în regiunea transnistreană a mediatorilor în formatul de negocieri "5+2" din partea SUA şi Uniunii Europene denotă faptul că partea transnistreană nu este, deocamdată, pregătită pentru respectarea acestor angajamente asumate şi pentru continuarea dialogului iniţiat.

În legătură cu acest fapt, Ministerul Reintegrării comunică că, în situaţia creată, Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, se abţine de la participarea la întîlnirea planificată pentru 25 martie, la Tiraspol. Ministerul Reintegrării al Republicii Moldova îşi exprimă speranţa că partea transnistreană va întreprinde tot ce este necesar pentru ca spiritul constructivismului, deschiderii şi al colaborării să revină în poziţia Tiraspolului, iar restricţiile introduse asupra accesului în regiune al participanţilor la procesul de negocieri să fie anulate. Doar în asemenea abordare Chişinăul oficial vede oportună şi productivă continuarea consultărilor.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

marți, 24 martie 2009

ATENŢIE ! A apărut un sondaj fals. SOP clonă a BOP

Pe Internet circulă un sondaj clonă, care încearcă să creeze confuzii după lansarea Barometrului de Opinie Publică. La câteva ore de la lansarea BOP, de pe o adresa de email mi-a venit un mesaj de pe adresa de email a unei persoane din SUA, care, cica "i-a fost trimis de persoane din cadrul Ambasadei SUA în Moldova" (pentru a creşte credibilitatea). Deţinutărul adresei de email este o persoană reală, cunoscută pentru mulţi oameni. Acest "alt sondaj" este intitulat SOP martie 2009. SOP pentru a face confuzie cu BOP (ca şi în cazul Sony şi Sany). Rezultatele acestui "sondaj independent" difere destul de mult de cele prezentate în BOP. Nu le voi reproduce pentru a nu tiraja acest fals.
Am contactat persoana de pe adresa căreia a venit "sondajul" ca să aflu că cineva i-a falsificat adresa şi a expediat un sondaj despre care el nu ştie nimic. Deşi anumite cifre sunt absolut distorsionate, pentru a da credibilitate, alte cifre sunt aproape de realitate.
Până la alegeri vor mai apărea astfel de sondaje. Atenţie la ele!

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Alegeri parlamentare noi sau "4 aprilie" în varianta 2009?

Rezultatele Barometrului de Opinie Publică realizat la comanda Institutului de Politici Publice şi prezentat astăzi ridică un şir de întrebări. Nu la calitatea sondajului, care mereu este criticat de cei nemulţumiţi, ci la situaţia post 5 aprilie 2009. Judecând după rezultatele respective, PCRM nu va avea cu siguranţă 61 de mandate pentru a alege singur preşedintele ţării (care ulterior desemnează candidatura primului ministru). PCRM ar putea lua chiar mai puţin de 51 de mandate, dar cu siguranţă va deţine "pachetul de control" (cel puţin 41 de mandate). Deci, întrebarea principală e CINE VA FACE ALIANŢĂ CU PCRM pentru a alege preşedintele ţării, eventual, să participe împreună la guvernare? Sau vor fi declanşate alegeri parlamentare noi? Ar fi şi varianta unui consens naţional (eu aş opta pentru cea din urmă), dar prea puţine şanse în realizarea ei.
Mai jos prezint câteva date din BOP, preluate de pe Unimedia.


Trei partide politice vor accede, cu siguranţă, în viitorul Parlament - PCRM - 36,2%, PLDM - 8,3%, PL - 8,2%. AMN este la limita pragului electoral cu 5,4%. Nu vor trece pragul electoral: PSD - 2,6%, UCM - 2,5%, PPCD - 1,4%, PDM - 0,7%, Moldova Unită - 0,2% şi MAE - 0,2%. Numărul alegătorilor indecişi a scăzut la 23%. Acestea sunt principalele rezultate ale Barometrului de Opinie Publică, prezentat de IPP azi, 24 martie

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Testează-ţi votul ! Află pe www.testvot.eu care partid este mai aproape de opţiunile tale

Eşti alegător indecis? Deocamdată nu ştii pentru cine vei vota la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009? Testează-ţi Votul! Află care partide sunt mai apropiate opţiunilor tale cu ajutorul www.testvot.eu .
Acesta este un proiect realizat de către Fundaţia MRC – Median Research Centre, Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia ADEPT, Chişinău (proiectul este gestionat de organizaţia din România), cu sprijinul German Marshall Fund – Black Sea Trust. Experieţa unor programe similare desfăşurate în Olanda, Germania, Elveţia, Belgia, Franţa sau România în ultimii ani, a arătat că sute de mii de alegători iau contact cu programele partidelor şi pot obţine informaţii prin intermediul aplicaţiei online.

Ai aflat care partid îţi este mai apropiat opţiunilor tale?

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

luni, 23 martie 2009

Consiliul UE a aprobat iniţiativa Parteneriatului Estic

Consiliul UE a aprobat iniţiativa Parteneriatului Estic în forma şi substanţa enunţată de Comisia Europeană la 3 decembrie 2008.

Therefore, the European Council welcomes the establishment of an ambitious Eastern Partnership. It calls for all necessary preparations to be made for the Eastern Partnership launching summit with the partner countries on 7 May 2009.

The Eastern Partnership will promote stability and prosperity among the EU's Eastern partners covered by the European Neighbourhood Policy.

The European Council commits to a deeper bilateral engagement and to a new multilateral framework involving the EU, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, the Republic of Moldova and Ukraine, aiming at accelerating reforms, legislative approximation and further economic integration.

The European Council further calls on the Commission as well as the current and incoming Presidencies to advance speedily with the practical implementation of the Partnership together with the partners and requests the Commission to submit in due course a report on the first year of implementation of the Eastern Partnership.


At the meantime during meeting the European Council expressed confidence in the ability of the EU to tackle the financial and economic crisis.

Reviewing the considerable fiscal stimulus now being injected into the EU economy (over €400 bn), it emphasised that concerted action and coordination were an essential part of Europe's strategy for recovery and emphasised that Europe would do all that was necessary to restore growth.

The European Council also reverted to the issue of energy security. It specifically agreed on setting up a crisis mechanism to deal with disruptions of supplies. It took further steps in preparation of the Copenhagen Conference on climate change.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Indignarea Ministerului Reintegrării faţă de un oficial rus

Ministerul Reintegrării al Republicii Moldova îşi exprimă nedumerirea în legătură cu declaraţia recentă a Copreşedintelui Comisiei Unificate de Control (CUC) Serghei Gorlov, potrivit căreia deschiderea secţiei de votare în satul Corjova, în scopul asigurării participării locuitorilor satului respectiv la alegerile din 5 martie, ar putea conduce la tensionarea situaţiei din Zona de Securitate.

De asemenea, cu uimire sunt percepute „recomandările” diplomatului rus cu privire la eventuala participare la alegeri a locuitorilor acestei localităţi care dispun de cetăţenie moldovenească în cadrul secţiei de votare din satul Cocieri.

Ministerul Reintegrării consideră că aceste declaraţii vin în contradicţie cu înţelegerile recente din cadrul întîlnirii care a avut loc pe data de 18 martie la Moscova. Declaraţiile menţionate pot fi percepute de anumite structuri drept instigatoare la acţiuni în direcţia destabilizării deliberate a situaţiei, intimidării populaţiei şi compromiterii alegerilor din satul Corjova.

În acest context, Ministerul Reintegrării îşi reiterează apelul adresat anterior CUC prin care cheamă Comisia să asigure, în conformitate cu mandatul acesteia, controlul corespunzător asupra situaţiei din Zona de Securitate, inclusiv în satul Corjova, precum şi să contribuie la asigurarea condiţiilor necesare pentru circulaţia liberă a persoanelor în perioada desfăşurării alegerilor în Parlamentul Republicii Moldova

Sursa: comunicat Ministerul Reintegrării

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

vineri, 20 martie 2009

PSD propune să concesionăm Transnistria Rusiei pentru 30 de ani

Modelul "Alaska" în variantă moldovenească.


Partidul Social-Democrat (PSD) propune cedarea regiunii transnistrene în concesiune Rusiei pe un termen de 30 de ani în schimbul unui ajutor financiar pentru R. Moldova în valoare de 100 miliarde de ruble. Aceasta este prevederea unui plan de reglementare a problemei transnistrene, prezentat de PSD vineri, 20 martie. Înţelegerea dată, potrivit liderului PSD, Dumitru Braghiş, ar urma să fie stabilită într-un acord semnate de către Chişinău şi Moscova. Conform acordului de concesiune, teritoriul Transnistriei rămâne temporar sub jurisdicţia Federaţiei Ruse. „Pe perioada concesiunii, Rusă creează organele puterii în această regiune, asigură justiţia şi valorifică resursele existente, cu excepţia celor enumerate în acordul de restricţii”, se spune în documentul prezentat de PSD. În schimb, Federaţia Rusă, pe lângă ajutorul financiar în valoare de 100 mlrd. de ruble, urmează să anuleze toate datoriile R. Moldova şi ale consumatorilor din Transnistria, inclusiv datoritiile „Moldova gaz” pentru consumul de gaze naturale, şi să contribuie la anularea datoriilor creditoare ale R. Moldova faţă de Cluburile de la Paris şi Londra. La fel, Rusia ar urma să investească în Transnistria nu mai puţin de 100 mlrd. de ruble în primii 10 ani ai perioadei de concesiune. PSD afirmă că „după reîntoarcerea jurisdicţiei Moldovei asupra regiunii, statutul Transnistriei în componenţa Moldova va fi determinat de către Parlamentul moldovean printr-o lege specială”.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

joi, 19 martie 2009

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat le-a propus partidelor să excludă "candidaţii pătaţi"

Initiativa Civica pentru un Parlament Curat le-a propus partidelor
politice sa excluda din liste candidatii care nu corespund
„criteriilor de integritate morala”.

Initiativa Civica pentru un Parlament Curat a expediat in adresa a
sase partide politice, cu care anterior a semnat contracte de
colaborare in cadrul campaniei „Cunoasteti candidatul!”, listele
candidatilor care nu corespund „criteriilor de integritate morala” ale
societatii civile. Este vorba de Partidul Democrat, Partidul Social
Democrat, Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Alianta
„Moldova Noastra” si Uniunea Centrista.
Liderii acestor partide au posibilitatea sa conteste informatia
prezentata de Initiativa Civica pentru un Parlament Curat, aducand
argumentele de rigoare in favoarea candidatilor lor. Daca formatiunile
politice vor accepta sa retraga acesti candidati de pe liste, atunci
membrii Initiativei nu vor face publica informatia respectiva.
Partidele politice care nu au semnat acorduri de colaborare cu membrii
Initiativei, nu vor putea contesta rezultatele monitorizarii listelor
candidatilor la functia de deputat in Parlamentul R. Moldova pana la
publicarea lor.
La sfarsitul lunii martie, Initiativa Civica pentru un Parlament Curat
va face publica lista candidatilor care nu corespund „criteriilor de
integritate morala”. Lista va fi publicata pe site-ul
www.moldovacurata.md, dar si in buletinul informativ al Initiativei.


Initiativa Civica pentru un Parlament Curat a fost creata de un grup
de organizatii ale societatii civile din Republica Moldova (Asociatia
pentru Democratie Participativa, Asociatia Presei Independente,
Centrul de Analiza si Prevenire a Coruptiei, Centrul Independent de
Jurnalism, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Centrul de Promovare
a Libertatii de Exprimare si a Accesului la Informatie “Acces-info” si
Fundatia Soros-Moldova). Membrii Initiativei isi propun, in premiera
pentru Republica Moldova, sa monitorizeze listele candidatilor la
alegerile parlamentare din anul 2009 inregistrate de partidele
politice la Comisia Electorala Centrala, incurajand cetatenii cu drept
de vot sa aleaga candidatii integri.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Smirnov i-a propus lui Voronin un proiect de acord privind garanţiile reglementării transnistrene

Liderul separatiştilor de la Tiraspol Igor Smirnov i-a propus preşedintelui moldovean Vladimir Voronin un proiect de acord despre sistemul de bază al garanţiilor în reglementarea transnistreană, prin care Chişinăul ar urma să recunoască de facto independenţa Transnistriei. Mai jos public textul acestui proiect.


СОГЛАШЕНИЕ

об основах системы гарантий в молдо-приднестровском урегулировании

Республика Молдова и Приднестровская Молдавская Республика, именуемые в дальнейшем Стороны, а также Российская Федерация и Украина, именуемые в дальнейшем Государства-гаранты, а также Организация по Безопасности и Сотрудничеству в Европе, стремясь к окончательному урегулированию молдо-приднестровского конфликта исключительно мирными политическими средствами, на основе комплексных договоренностей в соответствующих международных форматах, сознавая ответственность за мир и стабильность в данном регионе Европы, жизнь и безопасность жителей региона, подтверждая приверженность достигнутым ранее договоренностям переговорного процесса, а также нормам и принципам международного права, ООН и ОБСЕ, признавая необходимым создание условий для активизации диалога по молдо-приднестровскому урегулированию и выработку гарантий выполнения будущих договоренностей, заключили настоящее Соглашение.

Статья 1

Стороны, Гаранты и ОБСЕ подтверждают, что комплексная система урегулирования должна сопровождаться юридически обязывающими международными гарантиями всех его аспектов и этапов.

Статья 2

Стороны и Гаранты создают условия и необходимые гарантии реализации как ранее достигнутых в переговорном процессе договоренностей, так и договоренностей, которые будут достигнуты в будущем, включая решение вопросов в социально-экономической, научно-технической, гуманитарной и других сферах.

Статья 3

На период поиска окончательной модели урегулирования молдо-приднестровского конфликта:

1. Сохраняется ныне действующий формат операции по поддержанию мира и безопасности в регионе в соответствии Соглашением от 21 июля 1992 года «О принципах урегулирования конфликта в Приднестровском регионе Республики Молдова».

2. Стороны не будут использовать никакие методы и механизмы, которые могут привести к

а) взиманию налогов, сборов и иных обязательных платежей с экономических агентов одной Стороны в бюджет другой Стороны, за исключением случаев, когда отдельные пошлины вводятся для защиты внутреннего рынка одной из Сторон;

б) пересмотру отношений собственности и иных вещных прав, возникших по законодательству одной из Сторон в отношении имущества и (или) имущественных прав, находящихся на ее территории или происходящих из нее;

в) созданию административных, правовых и иных препятствий для экспорта, импорта и транзита товаров одной из Сторон в третьи страны;

г) созданию административных, правовых и иных препятствий для свободного движения транспорта по территории Сторон, в том числе для транзитного движения;

д) ограничению прав физических и юридических лиц одной стороны на защиту в судебных и административных органах другой Стороны;

е) созданию иных ограничений, которые препятствовали бы развитию социально-экономической активности в данном регионе Европы.

Статья 4

Республика Молдова и Приднестровская Молдавская Республика являются взаимными гарантами настоящего Соглашения и стремятся к решению всех спорных вопросов на взаимоприемлемой равноправной основе, в рамках достигнутых и будущих соглашений переговорного процесса.

Гаранты будут предпринимать необходимые усилия, направленные на недопущение нарушения и (или) для восстановления нормального режима выполнения настоящего Соглашения.

В случае нарушения одной из Сторон настоящего Соглашения Гаранты совместно c другой Стороной незамедлительно задействуют механизм консультаций.

При нарушении настоящего Соглашения одной из Сторон Гаранты будут действовать в соответствии с данным Соглашением и другими договоренностями в отношении другой Стороны.

Статья 5

Организация по Безопасности и Сотрудничеству в Европе является депозитарием настоящего Соглашения.

Статья 6

Настоящее Соглашение подписано в одном экземпляре на русском языке.

Соглашение подлежит ратификации и вступает в силу после сдачи ратификационных грамот депозитарию.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

miercuri, 18 martie 2009

Strategia de comunicare pentru alegerile europene din iunie 2009

La 17 martie a avut loc lansarea strategiei de comunicare pentru alegerile europene din iunie 2009, în prezenţa a numeroşi jurnalişti. Vice-preşedinţii PE, Alejo Vidal-Quadras şi Mechtild Rothe au reliefat principalele mesaje ale strategiei: Uniunea Europeană va lua decizii politice care vor afecta viaţa de zi cu zi a cetăţenilor europene iar prin exercitarea votului la alegerile europene aceştia pot influenţa opţiunile politice viitoare.

Ambii vice-preşedinţi au prezentat instrumentele ce vor fi utilizate în cadrul campaniei:
panouri exterioare de publicitate cu diferite teme precum energia, schimbări climatice, produse alimentare/agricultură, oportunităţi egale, frontiere/migraţie, standardizare, securitate, protecţia consumatorilor, buget;
construcţii tri-dimensionale menite să completeze campania de panouri, cu următoarele teme: energie, frontiere/migraţie, protecţia consumatorilor şi securitate;
Urna multi-media - o construcţie multimedia de mărimea unei camere în care alegătorii pot să îşi exprime opiniile; o selecţie a înregistrărilor va fi prezentată pe ecranele din exteriorul urnei, precum şi pe EuroparlTV şi YouTube;
TV şi radio;
Pagina de internet dedicată alegerilor: www.alegeri2009.eu care a fost lansată în ianuarie 2009.

Vice-preşedintele Alejo Vidal-Quadras (PPE-DE, Spania) a declarat: "Singurul mesaj al campaniei se referă la opţiuni politice. Campania nu încearcă să apeleze la obligaţia civică a cetăţenilor de a vota, ci arată că UE va avea de luat decizii majore în diferite politici cu impact asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor. Aceste decizii fiind luate la nivel european, Parlamentului îi revine un rol decisiv cu privire la opţiunea politică ce va fi aleasă. Prin participarea la alegerile europene, cetăţenii pot influenţa aceste opţiuni politice prin votarea candidaţilor/candidatelor care le reflectă preferinţa politică.

El a mai adăugat că această campanie este instituţională, imparţială, centrată în jurul conceptului de opţiuni , fără însă a favoriza una specifică. "Această campanie a fost creată pentru a face apel la tot spectrul politic, de la cei care au o poziţie puternic integraţionistă la cei care sunt preocupaţi de menţinerea suveranităţii statelor membre."

Vice-preşedintele Mechtild Rothe a declarat: "Cel mai important lucru este de a vorbi limba pe care oamenii o vorbesc, nu doar în ceea ce priveşte limbajul oficial, ci în funcţie de sentimente, diferenţe culturale şi politice de la un stat membru la altul." Ea mai adăugat vă "vom comunica clar şi cu voce tare că Parlamentul European este important pentru cetăţeni, iar vocea lor contează în Uniunea Europeană. Fiecare alegător trebuie să facă o alegere: Tu decizi."

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

marți, 17 martie 2009

Orarul dezbaterilor electorale la principalele posturi TV şi radio

Suntem intraţi în ultimele trei săptămâni de campanie electorală. În această perioadă concurenţii electorali îşi intensifică mesajul, inclusiv prin participarea la dezbateri televizate şi radio. Sondajele arată că circa o treime din alegătorii moldoveni se decid pentru cine să voteze în ultima săptămână a perioadei electorale. Dezbaterile la TV şi radio reprezintă în orice ţară un element cheie al campaniei electorale, deoarece permite (într-o oarecare măsură, în dependenţă de formatul dezbaterilor) cetăţenilor să poată face comparaţia între concurenţi. Unele dezbateri au şi elemente de show, astfel că mulţi oameni le privesc pur şi simplu pentru a se distra.
Pentru toţi doritorii de dezbateri electorale pe pagina www.alegeri.md (aici) a fost lansată o rubrică în care se prezintă orarul dezbaterilor electorale la principalele posturi TV şi radio: Moldova-1, TV-7, EU TV, PRO TV Chişinău, Radio Moldova şi postul de radio Vocea Basarabiei.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

sâmbătă, 14 martie 2009

Din folclorul politic moldovenesc cetire

Am primit pe email o poezioara (sau cea fi ea) despre soarta membrilor de partid din R. Moldova. Am decis să o pun pe blog să reflectăm cu toţii asupra esenţei acesteea:


Zece membri de partid au vrut să facă-o viaţă nouă,
Unul n-a mai fost de-acord şi-au rămas doar nouă.

Nouă membri de partid au plecat la vot,
Unul n-a votat de loc şi-au rămas doar opt.

Opt membri de partid au vorbit în şoaptă,
Unul a vorbit mai tare şi-au rămas doar şapte.

Şapte membri de partid şi-au făcut lor case,
Unul vilă şi-a făcut şi-au rămas doar şase.

Şase membri de partid au strigat lozinci,
Unul a strigat mai tare şi-au rămas doar cinci.

Cinci membri de partid au plecat la teatru,
Unul n-a bătut din palme şi-au rămas doar patru.

Patru membri de partid au avut idei,
Unul a avut mai multe şi-au rămas doar trei.

Trei membri de partid vorbeau despre boi,
Unul le-a spus pe nume şi-au rămas doar doi.

Doi membri de partid au tras cu tunul,
Unul a tras spre răsărit şi-a rămas doar unu.

Un membru de partid, foarte bine pregătit,
A plecat în occident şi-napoi n-a mai venit.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

joi, 12 martie 2009

"Orientirul" politic al Partidului Republican (publicitate electorală gratuită)

Mai jos public câteva spichuiri din programul electoral al Partidului Republican. Le mulţumesc autorilor acestuia pentru că mi-au prelungit viaţa cu cel puţin câteva zeci de minute. Vă îndemn şi pe voi să vă adunaţi clipe suplimentare pentru viaţa voastră, citind cu mare atenţie şi luare aminte acest model (pentru alte partide) de ofertă electorală :)))


Introducere
Forma democratică de guvernare a statului este Republica. În dorinţa cetăţenilor de a avea o guvernare democratică ţara noastră poartă denumirea de Republica Moldova. Democratizmul şi patriotizmul partidului nostru sunt reflectate în denumirea-Partidul Republican din Moldova.
Partidul participă în campania electorală a Parlamentului ţării care va avea loc la 5 aprilie 2009, pornind de la conştientizarea valorilor supreme ale societăţii-statul de drept, pacea civică, democraţia, demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralizmul politic. În deosebire de partidele care nu au nici un orientir, Partidul Republican din Moldova declară solemn că orientirul nostru sunt valorile supreme înscrise în Legea Supremă-Constituţia Republicii Moldova, care urmează a fi respectată de toţi, inclusiv şi de funcţionarii tuturor organelor statale.
SFERA SOCIALĂ
Pînă la atingerea obiectivului de stabilire a pensiilor de nivel european va fi îmbunătăţită starea socială a păturilor social vulnerabile:
Vor fi construite căminuri sociale pentru familii social vulnerabile.
Stipendiile pentru tineretul studios va egala cu nu mai puţin de 600 lei/lunar.
Se vor crea spitale sociale pentru lecuirea persoanelor social vulnerabile.
Se vor crea centre de asigurări medicale autonome social independente financiar în mun.Chişinău, Comrat, Cahul, Bălţi, Vulcăneşti, Sîngerei, Soroca, Edineţ.
Pentru ameliorarea activităţii curativ-profilactice se vor crea asociaţii staţionar policlinice.
AGRICULTURA ŢĂRII

Vor fi create condiţii pentru exploatarea raţională a pămînturilor şi a celorlalte resurse naturale în concordanţă cu interesele naţionale.
Se vor armoniza multelateral relaţiile dintre producătorul producţiei agricole şi ramura de prelucrarea a acestuia.
Vităritul ca ramură va fi restabilit.

ECONOMIA ŢĂRII
Partidul Republican din Moldova v-a întroduce în economia ţării PLANIFICAREA şi, astfel ţara va obţine un rezultat bine aşteptat ce va permite ieşirea din sărăcie care a predominat timp de 19 ani. Însăşi planificarea economiei v-a fi reglamentată.

RELAŢII EXTERNE
SUA, China, Japonia vor rămîne şi în continuare pentru Moldova, ca şi pentru popoarele lumii un model de democraţie şi economie.

Programul electoral desfăşurat al Partidului Republican îl găsiţi aici. Lectură relaxată!


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

miercuri, 11 martie 2009

Accesează şi ţi se va deschide! Întreabă şi ţi se va răspunde pe www.alegeri.md

Pe pagina www.alegeri.md dedicată alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 a fost lansată o nouă rubrică "Întrebări şi Răspunsuri"(accesează aici). La această adresă găseşti răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de procedura de vot la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Cunoaşte cum poţi afla locul unde votezi, cum te găseşti pe listele electorale, în baza căror documente ai posibilitatea să-ţi exerciţi dreptul de vot. Află cum trebuie să te comporţi dacă în dreptul numelui tău pe listele electorale există deja semnătură ca ai fi votat, deşi nu ai făcut-o, ce trebuie să faci dacă ai greşit la completarea buletinului de vot. Dacă eşti peste hotarele Republicii Moldova, poţi cunoaşte procedura de vot. În cazul în care ai alte întrebări legate de procesul de vot pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie, adresează-le pe acest site (în subsol) şi vei primi un răspuns operativ, competent şi integral.
Pagina web www.alegeri.md este gestionată de către Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, parte componentă a Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte - "Coaliţia 2009"

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Prognoze pentru alegerile din 5 aprilie 2009

Ediţia din luna martie a revistei VIP Magazin a publicat prognozele mai multor persoane (jurnalişti, lideri de ONG şi politicieni) referitoare la alegerile parlamentare din 5 aprilie. Printre cei chestionaţi am figurat şi eu (prognozele au fost făcute în luna ianuarie, cu o actualizare la începutul lunii februarie).
Deci, prognoza mea este următoarea:
PCRM 32-36% (41-48 mandate)
AMN 14-17% (18-22 mandate)
PL 10-13% (12-17 mandate)
PLDM 7-10% (8-12 mandate)
UCM şi PD câte 5-7%
PPCD 4+7%

Găsiţi aici foile scanate ale revistei, cu prognozele mai multor persoane, inclusiv cu descrieri ale unor scenarii post-electorale.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

marți, 10 martie 2009

Statutele de călător "bona fide" şi "mala fide" criticate de eurodeputaţi

Crearea spaţiului Schengen a presupus o regândire a conceptului de „gestionare integrată a frontierelor” propus de către Consiliul European de la Laeken din 2001. Raportul elaborat de Jeanine Hennis-Plasschaert (ALDE, Olanda) analizează propunerile Comisiei Europene referitoare la luarea de noi măsuri în vederea unei gestionări cu adevărat integrate a frontierelor pentru a realiza cele două obiective privind sporirea securităţii şi facilitarea călătoriilor resortisanţilor din ţările terţe.


Sistemul de intrare / ieşire UE

În fiecare an, 160 de milioane de cetăţeni UE, 60 de milioane de resortisanţi din ţări terţe (RTT) care nu au nevoie de viză şi 80 de milioane care au nevoie de viză trec frontiera externă a UE.Comisia Europeană intenţionează crearea unui sistem automat de intrare şi ieşire pentru înregistrarea resortisanţilor din ţări terţe (RTT), sistem care, în primul rând, ar facilita verificarea depăşirii perioadei de sejur autorizată, iar în al doilea rând ar facilita managementul migraţiei legale, în special în ceea ce priveşte înregistrarea lucrătorilor sezonieri din ţări terţe. În raport se arată că persoanele care depăşesc perioada de sejur autorizată reprezintă cea mai mare categorie de imigranţi ilegali din UE.Potrivit deputaţilor europeni din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), "sistemul propus nu va pune capăt fenomenului de depăşire a perioadei de şedere autorizate." În plus, funcţionarea corectă a acestui sistem depinde de succesul programelor VIS şi SIS II, care momentan nu sunt complet operaţionale şi de aceea este dificil de realizat o evaluare corespunzătoare.Programul călătorilor înregistraţi

Comisia Europeană propune acordarea statutului de "călător înregistrat" , ceea ce înseamnă reducerea anumitor proceduri la trecerea de frontieră precum scopul călătoriei, mijloace de subzistenţă, absenţa riscului legat de ordinea publică. Acest statut s-ar acorda călătorilor bona fide, persoane care deţin deja un "track record" pozitiv, adică nu au depăşit termenul de şedere şi prezintă un risc scăzut.


Deputaţii europeni critică folosirea termenului de "călător bona fide", deoarece ar însemna că se consideră a priori că un număr ridicat de călători prezintă un „risc ridicat” sau sunt „mala fide” şi recomandă termenul de „persoane care călătoresc frecvent”. (7)Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor

Acest sistem ar facilita verificarea faptului că un resortisant dintr-o ţară terţă îndeplineşte condiţiile de intrare în UE, înainte de a călători în UE, prin completarea unui formular electronic care să conţină date legate de identitate.Membrii Comisiei LIBE pun însă la îndoială necesitatea absolută a sistemului propus şi ar dori să primească o explicaţie detaliată a argumentelor în favoarea acestuia. "Mai degrabă o colaborare strânsă, mai ales între serviciile de informaţii, reprezintă soluţia adecvată în acest sens, şi nu o colectare masivă de date în general", se arată în raportul PE.Protecţia datelor şi probleme legate de datele biometrice

Datele biometrice sunt, teoretic, elemente eficiente de identificare a persoanelor, deoarece caracteristicile măsurate sunt considerate a fi diferite pentru fiecare persoană. Totuşi, siguranţa datelor biometrice nu este absolută şi acestea nu sunt în toate cazurile corecte. Prin urmare, ar trebui să existe întotdeauna proceduri alternative, iar profilurile de risc ar trebui elaborate mai bine, sunt de părere deputaţii europeni.


Membrii LIBE solicită crearea unui protocol-standard pentru folosirea şi schimbul de informaţii privind datele biometrice şi a unor acorduri privind controlul interfeţei pentru descrierea modului în care va fi folosit protocolul. De asemenea, folosirea datelor biometrice ar trebui să facă obiectul unui standard de calitate pentru a se evita divergenţele în materie de acceptare dintre diferitele sisteme folosite de statele membre.


Raportul din iniţiativă proprie a fost adoptat cu 600 voturi pentru, 46 împotrivă şi 30 de abţineri.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Unii politicieni cheltuiesc pentru alegeri mai mult decât câştigă. De unde aceşti bani?

Există un banc destul de răspândit în ţara noastră. Esenţa lui se reduce la faptul că moldovenii au un venit de 1000 de lei pe lună, dar cheltuiesc 2000 pe lună. "Să nu-i intereze pe nimeni de unde se iau restul banilor". Cam acelaşi lucru se întâmplă şi cu politicienii noştri, unul mai curat decât decât altul. Jurnal de Chişinău publică astăzi un articol "ofranele pentru campanie" (vedeţi aici), care cred că ar trebui să fie nu doar materie de gândit pentru alegători, dar şi obiect de cercetare pentru organele abilitate. Mai mulţi politicieni au declarat, singuri şi nesiliţi de nimeni, că au virat în fondul electoral al partidelor din care fac parte sume mai mari decât venitul declarat, tot de ei, pe ultimii doi ani. Oare cum se face aceasta? Ca şi în bancul cu "venit de 1000 şi cheltuieli de 2000. Să nu intereseze pe nimeni de unde s-au luat ceilalţi bani"? Poate explică cineva acest fenomen?!
Mai jos prezint extrase din Jurnal de Chişinău, în care s-a evidenţiat această discrepanţă.

Leonid Bujor şi Vasile Balan au depus pe contul partidului mai mult decât au indicat cei doi că au obţinut în ultimii doi ani – câte 263.750 de lei la venituri de 235.181 şi, respectiv, 248.061 de lei. Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru Veaceslav Untilă care a obţinut în 2007 şi 2008 448 de mii de lei, dar a depus pe contul AMN suma de 535.000. Partidul Liberal (PL) a adunat de la două persoane suma de 580.000 de lei, dintre care îi rămăsese să mai cheltuiască aproape 10 mii de lei. Cei mai mulţi bani au venit de la preşedintele formaţiunii Mihai Ghimpu – 400.000 de lei. Acesta a indicat în declaraţia de avere depusă la CEC un venit de doar 85.992 de lei în ultimii doi ani.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

vineri, 6 martie 2009

Viitorul Moldovei în Camera Comunelor Parlamentului Marii Britanii

Camera Comunelor a Parlamentului Marii Britanii a lansat o moţiune parlamentară de susţinere a eforturilor Republicii Moldova în vederea realizării obiectivelor de integrare europeană şi reintegrare a ţării.

Moţiunea parlamentară, intitulată "Viitorul Moldovei", elaborată de un grup de parlamentari în frunte cu dl Alun Michael, membru al Grupului parlamentar de prietenie britanico-moldovenesc, a fost semnată de 53 de membri ai Camerei Comunelor şi este deschisă pentru semnare în continuare.

Moţiunea parlamentară sprijină perspectiva de integrare europeană a ţării noastre, încurajînd încheierea cît mai curînd posibil a unui nou cadru juridic între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, care ar asigura calea ţării noastre spre aderare la UE.

Totodată, Camera Comunelor pledează pentru susţinerea fermă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul hotarelor sale recunoscute pe plan internaţional şi îndeamnă toate părţile participante la procesul de reglementare a conflictului transnistrean să reia negocierile în formatul 5+2 în vederea identificării unei soluţii politice definitive şi ample a conflictului, prin acordarea unui statut juridic special regiunii transnistrene a Republicii Moldova. Camera Comunelor califică negocierile în formatul existent drept cruciale pentru identificarea unei soluţii viabile cu respectarea principiilor dreptului internaţional şi a angajamentelor asumate de statele membre ale OSCE.

În moţiune se menţionează importanţa reluării activităţii în cadrul Grupurilor comune de lucru în vederea consolidării încrederii şi securităţii pe ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, moţiunea apreciază înalt activitatea Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră şi pledează pentru extinderea mandatului acesteia după anul 2009.

Sursa> MAEIE

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

joi, 5 martie 2009

Comisia Europeană a prezentat raportul de activitate pentru 2008

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, 4 martie, raportul de activitate pentru 2008. În partea introductivă a documentului se spune că anul 2008 a fost un an marcat de numeroase provocări importante, la care statele membre și instituțiile au dat răspunsuri comune. Criza financiară internațională, schimbările climatice sau diversele conflicte internaționale au făcut obiectul unei reacții europene rapide și eficiente, care a plasat adesea Uniunea într-o poziție de prim-plan pe scena politică internațională. Procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona, încetinit ca urmare a rezultatului negativ al referendumului irlandez din primăvară, a fost relansat cu ocazia Consiliului European din decembrie. Criza financiară, care a debutat în 2007 pe piața americană a împrumuturilor ipotecare cu nivel ridicat de risc, a provocat o perturbare majoră și în creștere, afectând întregul sistem financiar mondial, înainte de a fi resimțită pe piețele europene în septembrie.

La 3 decembrie, Comisia a adoptat o comunicare privind Parteneriatul estic cu țările Europei de Est, în care evocă aprofundarea relațiilor Uniunii Europene cu Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, ceea ce ar putea implica o eventuală semnare a unor noi acorduri de asociere care să includă în special acorduri de liber schimb.

Ca urmare a conflictului deschis care a izbucnit în Georgia în luna august, Consiliul European a convocat o reuniune extraordinară la 1 septembrie, la Bruxelles. Acesta a condamnat decizia unilaterală a Rusiei de a recunoaște independența Abhaziei și a Osetiei de Sud și a constatat cu îngrijorare impactul crizei asupra întregii regiuni. Consiliul European a subliniat, de asemenea, necesitatea de a sprijini cooperarea regională și de a consolida relațiile Uniunii Europene cu vecinii săi din est, în special prin dezvoltarea „Sinergiei Mării Negre” și prin crearea unui nou „Parteneriat estic”.

Reportul are şapte capitole:

Capitolul I - Cadrul politic și economic general
Secțiunea 1 - 1.1. Îmbunătățirea procesului legislativ
Secțiunea 2 - 1.2. Strategia de comunicare
Secțiunea 3 - 1.3. Tratatul de la Lisabona
Secțiunea 4 - 1.4. Criza financiară internațională
Capitolul II - Obiectivul prosperităţii
Secţiunea 1 - 2.1. Mediul economic și social
Secțiunea 2 - 2.2. Pârghiile prosperității
Capitolul III - Obiectivul solidarității
Secțiunea 1 - 3.1. Consolidarea coeziunii economice și sociale
Secțiunea 2 - 3.2. Solidaritatea cu generațiile viitoare și gestionarea resurselor naturale
Secțiunea 3 - 3.3. Promovarea valorilor comune în cadrul Uniunii Europene
Capitolul IV - Obiectivul securității și libertății
Secțiunea 1 - 4.1. Spațiul european de libertate, securitate și justiție
Secțiunea 2 - 4.2. Gestionarea riscurilor
Capitolul V - Europa în lume
Secțiunea 1 - 5.1. Relațiile de proximitate
Secțiunea 2 - 5.2. Prezența Uniunii Europene în economia mondială
Secțiunea 3 - 5.3. Contribuția la solidaritatea internațională
Secțiunea 4 - 5.4. Contribuția la securitatea în lume
Secțiunea 5 - 5.5. Cooperarea multilaterală
Capitolul VI - Viața instituțiilor, organismelor și agențiilor
Capitolul VII - Buget și activități financiare

Varianta română a raportului îl puteţi găsi aici.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

miercuri, 4 martie 2009

Un simpatizant PLD trişează, manipulând sondajul de pe blog. Stop manipulare ! Start Corectitudine!

Un susţinător înflăcărat al PLD, aflat la Bucureşti (IP-ul 93.122.133.67, operator Orange România), a încercat s-o facă pe şmecherul, manipulând sondajul de pe blog. El a votat pentru PLD de peste 60 de ori (dacă să urmăm logica proverbului popular "azi un ou, mâine un bou", putem afirmă ca manipularea sondajului respectiv este prima etapă a FRAUDĂRII unor alegeri). Aşa înţelege insul respectiv corectitudinea? A vrut să facă un bine partidului pe care îl simpatizează, dar i-a făcut rău. Stop manipulare ! Start corectitudine şi bun simţ!

Circa 20 de voturi pentru PLD, date prin manipularea sistemului, au fost şterse

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Parteneriatul Estic - elemente pozitive şi negative pentru R. Moldova

Am fost solicitat de Agenţia Infotag sa prezint, pe scurt, câteva păreri despre Parteneriatul Estic, daca e pozitiv sau negativ pentru noi. Mai jos prezint raspunsul dat.


Conceptia Parteneriatului Estic are atat elemente pozitive, cat si negative pentru R. Moldova. Partea negativa e ca acest proiect nu prevede acordarea unei perspective clare de aderare la Uniunea Europeana pentru cele 6 state din estul Europei (Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia si Azerbaidjan) asupra careia insista Chisinaul, dar si Kievul. Nu este un lucru tocmai fericit faptul ca suntem inclusi in acelasi "pachet" cu statele din Caucaz, in special Azerbaidjan si Armenia, dar si alaturi de Belarus. R. Moldova si Ucraina sunt mult avansate pe calea integrarii europene in raport cu Azerbaidjan si Armenia, dar si fata de Georgia, iar Belarus nici nu-si propune drept scop aderarea la UE. Cu toate acestea, Bruxelles-ul vorbeste despre relatii personalizate cu statele care vor face parte din Parteneriatul Estic, astfel ca fiecare sa poata lua de la acest proiect "ce doreste si cat poate".
Proiectul are un sir de atuuri, de care Moldova ar trebui sa beneficieze. Mai intai de toate, lansarea Parteneriatului Estic, preconizata in primavara curenta, va cataliza procesul de negocieri privind noul cadru juridic dinte RM si UE. Avem sanse ca in mai putin de doi ani sa semnam un Acord de Asociere cu UE, desi, cel mai probabil, fara o perspectiva de aderare la UE. Gratie Parteneriatului Estic, Moldova are siguranta ca intr-o perspectiva medie sau indepartata va avea un Acord de Liber schimb aprofundat si coprehensibil cu UE, un regim de vize si mai facilitar sau chiar abolirea acestuia. In felul acesta, Moldova va avea acces practic la toate cele 4 libertati care stau la baza UE: libertatea de deplasare a marfurilor, a capitalului, serviciilor si persoanelor. La fel, in cadrul Parteneriatului Estic vom putea beneficia de diferite proiecte finantate de UE, inclusiv ce tin de infrastructura, securitate energetica, educatie etc. Cat priveste bugetul Parteneriatului Estic pentru 2009-2013, estimat (nu si aprobat) la 350 mil. Euro, consider ca este unul mic, in special in conditiile in care statele din regiune sunt afectate grav de criza economica mondiala. Totusi, trebuie de remarcat faptul ca acestea nu sunt unicii bani pe care UE ii acorda statelor est-europene pentru perioada respectiva, deoarece mai exista si bugetul actual pentru Politica Europeana de Vecinatate. Deocamdata nu exista un consens in sanul UE la capitolul finantare a Parteneriatului Estic. Sperantele noastre sunt ca sa existe un buget separat si acesta sa fie cat mai mare, desi situatia este complicata si de faptul ca sunt necesare modificari in Bugetul UE aprobat deja pe perioada respectiva.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

marți, 3 martie 2009

Reînvierea miraculoasă a Mişcării pentru Neam şi Ţară sau poltergheist electoral moldovenesc

"Scena politică moldovenească este una suprapopulată şi permanent bruiată de actori care se declară ca regulă de esenţă anticomunistă. ... realitatea de pîna acum a demonstrat cu brio că modul destrămat şi ambiţios de acţiune politică a formaţiunilor, în special de dreapta, a provocat doar ineficacitate, disperare şi este marca unei naivităţi politice de care profită atît de mult guvernanţii actuali... Analizînd evoluţia procesului politic din Republica Moldova am ajuns la concluzia că unica formaţiune pe eşichierul de centru dreapta care are un mesaj clar si şanse reale de a demonta pe căi legale regimul comunist este Partidul Liberal Democrat din Moldova. În acest sens Mişcarea Social-Politică pentru Neam şi Ţară declară actul de autodizolvare şi aderare incorpore la Partidul Liberal Democrat din Moldova."
Acest fragment este preluat din declaraţia Partidului Politic Mişcarea Pentru Neam şi Ţară din 17 martie 2008 (vedeţi aici) .
Ieri, 2 martie 2009 Comisia Electorală Centrală a informat despre faptul că Mişcarea pentru Neam şi Ţară a depus documentele de înregistrare în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 (vedeţi aici). Cineva înţelege ceva în această situaţie? Eu, prea puţin...

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

luni, 2 martie 2009

Votarea moldovenilor de peste hotare. Dacă eşti peste hotarele RM, află cum şi unde poţi vota la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009

Conform Codului electoral (alin.(7) art.39), la începutul perioadei electorale, misiunile diplomatice şi oficiile consulare aduc la cunoştinţa publică şi actualizează listele electorale deţinute. Cu 7 zile înainte de ziua alegerilor, procedura de actualizare a listelor electorale încetează.

Dacă te afli peste hotare: documentează-te la timp, verifică înscrierea în lista electroală de la misiunea diplomatică sau oficiul consular, pînă la data de 24 martie 2009!


Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT" a plasat pe pagina www.alegeri.md (vedeţi aici) informaţii despre modul de votare al moldovenilor aflaţi peste hotare, precum şi datele de contact ale misiunilor diplomatice ale R. Moldova peste hotare. Aflaţi în baza căror documente puteţi vota, precum şi întreaga procedură de vot (dacă sunteţi peste hotare sau aveţi pe cineva în alte state, transmiteţi-le informaţia respectivă).

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Vom dezvolta agricultura în zona de stepă cu ajutorul Comisiei Europene

Marţi, 3 martie, va începe acţiunea de reabilitare a terenurilor de stepă din localitatea Tartaul de Salcie, raionul Cahul, în cadrul proiectului "Utilizarea durabilă şi integrată a terenurilor de stepă din Eurasia", finanţat de către Comisia Europeană. Aria demonstrativă va fi însămânţată cu seminţe native de plante de stepă colectate în ariile naturale de stepă.
Totodată, Jelmer Buijs, expert olandez în agricultura organică va oferi un seminar de elaborare în comun cu gospodăriile locale de fermieri scheme practice de utilizare durabilă a păşunilor în ariile de stepă.

Proiectul "Utilizarea durabilă şi integrată a terenurilor de stepă din Eurasia" a fost lansat în 2007 şi se implementează în Republica Moldova (raionul Cahul), Ucraina (regiunile Odesa şi Lugansc) şi Federaţia Rusă (regiunea Rostov) cu suportul Programului Tacis al Comunităţii Europene. Obiectivul de bază al proiectului este de a elabora mecanisme şi instrumente pentru aplicarea agriculturii durabile orientate spre reabilitarea valorilor istorice şi socio-culturale a resurselor de stepă şi a zonelor de risc pentru utilizarea terenurilor. În acest proiect sunt implicaţi circa 40 experţi locali şi internaţionali din domeniul agriculturii, ecologiei, turismului etc.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!