PCRM se va scinda după alegeri ?

luni, 7 septembrie 2009

Reflecţii (un pic) întârziate, dar (foarte) necesare despre falsificarea alegerilor

PCRM a falsificat scrutinul din 5 aprilie, adjudecându-şi cu 10-30% mai multe voturi decât ar fi primit în realitate, afirmau cele trei partide de opoziţie (PL, PLDM şi AMN) după alegerile parlamentare din primăvara anului curent. Am fost printre puţinii oameni care au pus la îndoială cifrele invocate (cel puţin 10% - Filat ; 15% - Urecheanu; 30% -  Ghimpu). Nu neg nici faptul că s-au admis încălcări, fraude şi chiar falsificări. Personal cunosc mai multe cazuri de fraudă şi abuz din partea membrilor birourilor electorale. Totuşi, să revenim la cifre, chiar dacă acum nu mai contează relevanţa acestora. 

    Să admitem că au fost falsificate 10% (cea mai mică cifră invocată de partidele de opoziţie). Aceasta ar fi însemnat peste 150 de mii de voturi în plus pentru PCRM. La 5 aprilie, pentru comunişti, potrivit www.alegeri.md au votat 760 551 persoane.  Câteva luni mai târziu, la scrutinul anticipat din 29 iulie, pentru PCRM şi-au dat votul, potrivit aceleiaşi surse, 706 732 de alegători, cu 53 819 mai puţin decât în aprilie. Rezultatul scăzut al PCRM s-a înregistrat inclusiv datorită părăsirii formaţiunii de către ex-spicherul Marian Lupu, care a condus la alegerile anticipate lista PD-ului, formaţiune care a acumulat pe 29 iulie cu 70 915 mai mult decât la 5 aprilie. Se crede că majoritatea voturilor PD-ul le-a atras de pe segmentul electoral al PCRM. 

La scrutinul din 29 iulie au participat la vot cu 35 591 persoane mai mult decât la 5 aprilie.

Apare întrebarea, unde sunt cele peste 150 de mii de voturi false ale PCRM, în condiţiile în care PLDM, PL, PD şi AMN au declarat că scrutinul din 29 iulie a fost corect? 

Este vreun matematician care poate să ne ajute cu aceste cifre? :)) 

PS Unii se vor întreba care este rostul unui astfel de comentariu acum. Răspunsul: pentru a arăta modul în care suntem trataţi de politicieni. Indiferent de culoarea lor. 

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

5 comentarii:

Lucia spunea...

o daaa:-) Ai călcat pe băşica cea mai dureroasă aicea, Oleg:-D

Oleg Cristal spunea...

Lucia, în aşteptarea mesei (când sunt flămând) devin cam rău :)))

Oleg Cristal spunea...

Nu am vrut să scot din arhivă declaraţii ale unor partide, din campania pentru anticipate, despre faptul că "alegerile deja au fost fraudate". După 29 iulie, aceleaşi partide nu mai spun că alegerile au fost fraudate :)))

Mihai B spunea...

Articolul este irelevant şi se bazează pe unele presupuneri şi false adevăruri.

PCRM a utilizat resursele administrative pe deplin, chiar şi în prezent MU1 intoxică opinia publică cu informaţii eronate.

Faptul că persoanele nu au fost corect informate, deja reprezintă o fraudă imensă, care a fost valabilă şi la primul scrutin şi la cel repetat.

Faptul că cele 4 partide au recunoscut alegerile din 29 iulie dă dovadă de maturitate politică şi de dorinţa de a se apuca de treabă imediat cu formează majoritatea. Nu cred că ei consideră alegerile libere şi corecte, dar nu au de ales.

Şi referitor la cei 50 de mii - la al doilea scrutin au votat mai mulţi, probabil că inclusiv şi mai mulţi comunişti, aşa că nu se poate de demonstrat cît real a obţinut în plus PCRM în aceste condiţii. Doar după ce va fi o informare corectă a populaţiei şi nu va mai persista teroarea şi represiunile, atunci se va vedea clar cîte voturi va obţine PCRM în condiţii normale.

Anonim spunea...

Mihai, materialul se refera la diferenta de cifre, iar tu vorbesti despre surse administrative si presa controlata. Sint de acord. Mint toti politicienii.