PCRM se va scinda după alegeri ?

marți, 22 septembrie 2009

Puterea de gravitaţie a Puterii sau metamorfoze cu iz politic

   Puterea este un punct de atracţie foarte puternic (să-mi fie iertată tautologia). La o emisiune recentă la Jurnal TV spuneam că PCRM, ca fost partid de guvernare, a trecut 8 ani printr-un proces centripet, iar motivul acestei gravitaţii a fost faptul că acesta se afla la putere şi avea un rating înalt. De câteva luni, după plecarea lui Marian Lupu din formaţiune, PCRM a intrat într-un proces centrifug. Explicaţia acestui fenomen este iarăşi legată de putere sau, mai corect spus, deja de lipsa puterii, care a trecut la AIE. 

La conferinţa de presă de săptămâna trecută liderul comuniştilor Vladimir Voronin spunea că PCRM trebuie să scape de "trădătorii şi lipitorile" care au mai rămas în formaţiunea sa. El ştie ce spune şi a continuat în mod corect precizând că pentru "lipitori Voronin este important doar atunci când este la putere". Atât în PCRM, cât şi în preajma acestuia (mai) sunt multe "lipitori", dar care încep să se desprindă. 

Printe primele semnale că "lipitorile" îşi schimbă purtătorul au fost deciziile CCA (adoptate cu majoritate de voturi, inclusiv cu votul preşedintelui instituţiei) prin care s-a criticat dur Compania publică "Moldova 1". Declaraţia preşedintelui CCA făcută pentru TV 7 precum că el preferă să fie concediat "de Corina Fusu (PL), decât de Mark Tkaciuk (PCRM)" a fost un bolovan aruncat în ograda staff-ului comuniştilor de către cel care a fost promovat de către PCRM. Reacţia nu s-a lăsat mult aşteptată. Gorincio a devenit ţinta atacurilor din mai multe părţi (citiţi presa de astăzi).

Întâlnirea de ieri a candidatului la funcţia de prim-ministru Vladimir Filat cu reprezentanţii societăţii civile, inclusiv patronate, sindicate etc. a devenit o nouă platformă de manifestare pentru "lipitori". Cei care până ieri lucrau bine merci cu fosta conducere, acum o critică şi laudă deja profesionalismul echipei AIE. Reacţia iarăşi nu s-a lăsat aşteptată. Conducerea sindicatelor a fost (prima) ţintă a presei. 

Într-un film rusesc, produs în perioada sovietică, într-un sătuc din Rusia, în care ba intrau roşii, ba albgardiştii, era un bărbat care îşi întorcea chipiul (cu steaua roşie şi fără ea) în dependenţă de cei care vineau în sat. Fraza lui: "Opiati vlasti meneaetsea!" este valabilă şi actuală pentru noi. 

PS Aceste procese vor deveni tot mai evidente în viitorul apropiat. 

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

4 comentarii:

fenix spunea...

....curvele is la putere si mincinoshii.MANCURTII DRACULUI.pot sa spun ca pina nu va disparea ciuma roshie asa si va fi.Nu s-au nascut in ultimii 200 ani barbati adevarati in neamul acesta.

Anonim spunea...

Imoral, insa firesc.

Anonim spunea...

Jos ciuma rosie! Sus ciuma verde!

Anonim spunea...

la timp ai plecat, oleg, de la 'moldova-suverana'. totusi, ai ramas in memoria colectiva 'baiatul care alaturi de contiu admiara la nit presedintele si sufla in bors pcrm in ziar...'