PCRM se va scinda după alegeri ?

miercuri, 16 septembrie 2009

Parlamentul European decide astăzi viitorul lui Jose Manuel Barroso

Parlamentul a dezbătut declaraţia de marţi a lui José Manuel Barroso, înainte de votul de miercuri cu privire la desemnarea sa în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Săptămâna trecută acesta şi-a susţinut în faţa grupurilor politice programul pentru următorii cinci ani, azi prezentând în plenul PE priorităţile sale politice.
 
Dl. Barroso s-a concentrat asupra redresării economice în combinaţie cu piaţa socială, prezentând propunerile pe care intenţionează să le implementeze dacă va fi ales. "Mă angajez să combat dumping-ul social", a declarat acesta, anunţând o revizuire a directivei privind timpul de lucru. El a mai promis iniţiative comunitare menite să reducă discrepanţele actuale legate de remuneraţia între sexe. În ceea ce priveşte bugetul UE, dl Barroso a propus "o abordare bazată pe solidaritate". El a subliniat că "Uniunea Europeană trebuie să dispună de un mod de finanţare a politicilor mai transparent şi mai eficient."

De asemenea, dl Barroso a promis schimbări în structura Comisiei, prin desemnarea unor comisari cu următoarele portofolii: justiţie, drepturi fundamentale şi libertăţi civile/ afaceri interne şi migraţie / schimbări climatice, precum şi crearea postului de "consilier pe probleme ştiinţifice şi inovaţie."

 
Liderii grupurilor politice

Liderul grupului politic PPE-DE, Joseph DAUL (FR), a confirmat sprijinului grupului său pentru candidatura lui Barroso, avertizând totuşi că "nu este un cec în alb şi trebuie să îndepliniţi aşteptările noastre". El i-a solicitat dlui Barroso să nu piardă timp cu procesul de creare a noului colegiu al comisarilor. "Cetăţenii Europei s-au exprimat în iunie în favoarea PPE" şi "acum îl sprijinim pe dl Barroso" deoarece acesta a dovedit că este "un candidat cu un profil puternic."

Martin SCHULZ (DE) a declarat că dl Barroso nu se bucură de susţinerea grupului S-D, cu toate că a confirmat că grupul său se va întruni în această seară pentru a lua o decizie finală. "Europa are nevoie de o schimbare de direcţie", iar performanţele dlui Barroso vor fi examinate din această perspectivă, a declarat dl Schulz. El a continuat, subliniind necesitatea unor noi legi europene, precum directiva privind serviciile publice: "Este vorba de programul dumneavoastră, dl Barroso, nu putem reduce Europa la doar un om."

Guy VERHOFSTADT (BE) a explicat că grupul ALDE va sprijini candidatura lui Barroso dacă acesta va da curs cererilor specifice precum un plan comun de restructurare a sistemului bancar şi o revizuire intermediară a supravegherii bancare. "Unele grupuri nu sunt convinse de orientările dlui Barroso, dar avem responsabilitatea de a lua o decizie finală cât mai curând posibil."

"Grupul Verzilor/ALE nu are încredere în dumneavoastră", a declarat Daniel COHN-BENDIT (FR), adăugând că "noi credem că merităm ceva mai bun decât dumneavoastră." El a mai solicitat amânarea votului pentru a lua în considerare rezultatul referendumului din Irlanda cu privire la Tratatul de la Lisabona. "Dacă irlandezii se vor exprima in favoarea Tratatului de la Lisabona, vom avea o nouă situaţie pentru Comisie."

Michał Tomasz KAMIŃSKI (ECR, PL) a declarat că susţine desemnarea lui Jose Manuel Barroso. El a arătat că "sunt multe aspecte asupra cărora nu suntem de acord cu dl Barroso, de exemplu Tratatul de la Lisabona, dar el este împotriva egoismului naţional şi de aceea îl susţinem."

Lothar BISKY (GUE/NGL, DE) a subliniat necesitatea unei "Europe sociale, în pace şi care respectă mediul înconjurător", declarând că dl Barroso este "omul nepotrivit ca preşedinte, dacă ne dorim o astfel de Europă" 

Nigel FARAGE (EFD, UK) a declarat că Parlamentul nu ar trebui să voteze candidatura dlui Barroso înainte ca poporul irlandez să fi votat cu privire la Tratatul de la Lisabona. 

Krisztina MORVAI (NI, HU) a pledat în favoarea unei "schimbări fundamentale" în Europa şi a susţinut că "trebuie să promovăm drepturile fundamentale ale cetăţenilor". 

Consiliu

Cecilia MALMSTRÖM, în numele Consiliului, a menţionat că dl Barroso a fost desemnat în mod unanim de cei 27 şefi de stat şi de guvern, care provin din diferite partide politice. Certitudine, stabilitate şi acţiune fermă au fost cuvintele folosite de ministrul suedez pentru afaceri europene pentru a sublinia necesitatea de a rezolva desemnarea Preşedintelui Comisiei Europene.

Serviciul de presă al PE

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Asa ca fapt divers.
Oleg, vad ca declaratia lui Gigi Becali despre sustinerea lui Barroso nu ai dat-o. Dintre toate, aceasta a starnit cele mai multe aplauze si cele mai sincere zambete.

Oleg Cristal spunea...

:))) avem la Chisinau un circ la Palatul Republicii. Parlament se numeste. E suficient

Anonim spunea...

Stii cum e Parlamentul Oleg? Ca si poporul. Eu cred ca abia de acum poporul a inceput sa vorbeasca in intregime. Pana acum vorbea doar parte a sa. Asa ca nu trebuie sa ne ingrijoreze circul de la Palatul Republicii. Circul parlamentar e peste tot. Vezi cazul Cehiei, cel mai recent. Important e ca din acest circ sa ramanem cu ceva pozitiv.