PCRM se va scinda după alegeri ?

marți, 15 septembrie 2009

După întrevederea cu Ambasadorul SUA în Moldova, Vladimir Voronin schimbă radical mesajul

Pozitia PCRM privind necesitatea evitarii alegerilor anticipate si votarea conditionata a candidaturii AIE la functia de presedinte al tarii reprezinta o schimbare radicala a mesajului acestei formatiuni, in special al liderului Vladimir Voronin. Cu doar trei zile in urma, presedintele comunistilor declara pentru un post de radio ca doreste alegeri anticipate si ca isi va dedica intreaga activitate pentru a convinge alegatorii ca PCRM sa revina la putere. In acelasi interviu radiofonic, Voronin a acuzat Statele Unite de faptul ca ar fi sustinut opozitia de la Chisinau in alegeri si ca ar vrea sa distruga comunismul din intreaga lume. Coincidenta sau nu, schimbarea mesajului PCRM a venit dupa intrevederea de luni a lui Vladimir Voronin cu Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al SUA in tara noastra, Asif J. Chaudhry. Putem intui ca Statele Unite au suficiente parghii pentru a-l "convinge" pe liderul comunistilor sa devina mai cooperant cu noua majoritate parlamentara si chiar sa-l faca sa nege ca ar fi atacat Occidentul, inclusiv SUA, in interviul radiofonic pomenit mai sus. La aceasta idee ne duce si faptul ca anuntul privind organizarea conferintei de presa a fost lansat in dimineata zilei de marti, deci a fost o actiune ad-hoc. 
Gestul PCRM poate avea si alte explicatii. Vladimir Voronin spunea ca s-a intalnit zilele acestea cu liderii PCRM din teritoriu si ca acestea sunt optimisti si gata pentru munca. Totusi, putem pune la indoiala aceasta afirmatie si nu excludem ca activistii PCRM din teritoriu s-ar fi pronuntat negativ vizavi de eventualele alegeri anticipate. Aceasta l-ar fi facut pe presedintele formatiunii sa-si schimbe parerea despre noile anticipate. In acest caz, inaintarea unor conditii pentru ca deputatii comunisti sa voteze candidatul AIE la functia de sef al statului ar insemna o scuza serioasa pentru legiuitorii din PCRM. Astfel, ei vor spune ca "am votat candidatul AIE, dar ei s-au obligat sa continuie politica noastra". E un fel de "4 aprilie 2005", dar cu rolurile schimbate. Straniu lucru e ca in raspunsurile la intrebari, Voronin a inregistrat o contradictie cu mesajul "consensual" citit de pe foaie. In timp ce, inaintand conditiile, s-a spus ca daca acestea se respecta, PCRM este gata sa voteze candidatul AIE la functia de presedinte al tarii, raspunzand la intrebari, Voronin a spus ca deputatii comunisti nu vor vota "un tradator", aluzie la Marian Lupu, care de altfel este si candidatul Aliantei la functia de sef al statului.  
De asemenea, in cazul in care AIE refuza conditiile PCRM, care, de altfel, sunt in mare parte pozitive (majorarea salariilor si pensiilor, mai multi bani bugetari pentru medicina etc.), comunistii vor primi un argument serios in vafoarea lor in evenetualitatea unor alegeri anticipate. 
Cat priveste conditiile inaintate de PCRM, ele pot fi, in mare parte, usor acceptate de catre AIE. Chiar daca propunerile cu caracter social sunt opusul conditiilor propuse de FMI pentru reluarea creditarii R. Moldova, totusi, la aceasta etapa ele pot fi acceptate. Toate partidele parlamentare au propus in campania electorala majorari de salarii si pensii, mai multi bani pentru medicina etc. Or, noul Guvern nu va putea spune ca nu accepta majorarea salariilor si plata lor la timp, chiar daca intelege foarte bine ca in conditiile crizei economice va fi foarte complicat. Asumarea unor angajamente, fie printr-o declaratie votata de Parlament, fie in alt mod, nu inseamna neaparat si respectarea intocmai a acestor angajamente politice, nu si juridice. Ceea ce s-a intamplat dupa 4 aprilie 2005 si modul in care au fost respectate cele "10 conditii" pentru realegerea lui Voronin spune totul in acest sens. 


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

13 comentarii:

Octavian spunea...

Oleg, imi pare rau dar majorarea salariilor si pensiilor in actualele conditii creeaza niste conditii umilitoare pentru AIE de-a face fata situatiei social-economice si din perspectiva unei abordari echilibrate a evolutiei social-politice pentru RM. De ce nu a facut comunistii ceea ce propun azi? Un mesaj populist. Este. Rational ar fi ca fiecare formatiune politica sa vie cu niste masuri anticriza si nu cu iluzii electorale...

Oleg Cristal spunea...

Octavian, citeste promisiunile electorale ale celor patru partide din AIE.

Corneliu Harea spunea...

Și cum rămâne cu disponibilitatea de a acorda statut de republică Transnistriei? Cred că ăsta ar putea fi mărul discordiei ce caută să-l arunce PCRM în coaliție.

Anonim spunea...

@ Oleg Cristal spunea...
Putem intui ca Statele Unite au suficiente parghii pentru a-l "convinge" pe liderul comunistilor sa devina mai cooperant @

Oleg, care ar fi aceste pirghii?

Anonim spunea...

Oleg,
ma surprinde sincer atitudinea ta.
din cate te stiu parca stii sa mai si citesti si printre randuri, or daca este sa analizam la rece cele 10 conditii al lui babacu primele 6 tin de reglementarea transnistreana.
aici as vrea sa vad o parere a ta.
nu inteleg de ce ai omis (poate deliberat) aceste prime 6 conditii.

astept cu mare interes.

Oleg Cristal spunea...

subiectul cu Transnistria l-am omis special pentru ca nu merita nicio atentie. Stiti de ce? Pentru ca indiferent ce vei adopta la Chisinau, cei de la Tiraspol vor spune NU. Crede cineva ca diferendul se poate solutiona in urmatorii 4 ani? Vreau sa vad acel optimist si in baza la ce manifesta un atare optimism.
Referitor la statutul de "republica" pentru regiunea transnistreana. Pe mine nu ma deranjeaza cu nimic, daca mergem dupa scenariul Ucrainei, care a acordat statut de Republica Crimeii, in cadrul statului unitar Ucraina. E vreo problema?
Inteleg ca noi suntem deprinsi sa tot cerem si nimic sa nu oferim in schimb. Asa ceva nu e posibil. Nici la formarea noii guvernari. Ca sa obtii ceva, trebuie sa oferi si altceva in schimb.
Parghiile de care dispune SUA sunt foarte multe. Inclusiv informatia vasta pe care o dispune etc. :)

Anonim spunea...

ok.
daca cei de la tiraspol spun oricum NU! atunci zi foarte clar domle Cristal:
O lasam la mama dracului de transnistrie!
da cu variante gen SUA stie mai multe,eu cred ca nu tine.
nu fac americanii nimic daca vointa politica puterinica interna exista.

un detaliu picant care nustiu cati il stiu
inainte de a se fi votat legea din iulie 2005 primii care au reactionat pentru ca legea sa nu fie adoptata in varianata in care sa votat au fost americanii domle! nu rusii.
si salva Domnului ca sa votat UNANIM (apropo salva Domnului ca si Filat foloseste acum argumentul asta)si Voronin a avut boase atunci.

Oleg si in cele zece puncte a lui Voronin si in comentariul tau nimic dar absolut nimic nu ziceti de respecatarea legislatiei in vigoare.
parerea mea despre tine(in caz ca nu-ti vine mintea la cap) sa-r putea sa sufere modificari esentiale.

Nimic personal frate.

Oleg Cristal spunea...

Nimeni din politicienii seriosi de la Chisinau nu va renunta public la Transnistria. Nici nu trebuie sa renuntam ca ar fi o mare prostie. Cei care inspira ideea respectiva sunt oare idioti sau urmaresc alte interese decat cele ale tarii noastre.
Orice lege poate fi modificata, iar tu daca nu stii asta, invata, poate iti vine mintea la cap.
Nimic personal.

Dinu spunea...

Oleg,am urmarit cu atentie comentariile.interesante idei ai.
te provoc public sa dezbatem acesta chestiune.
unde vrei tu!

Oleg Cristal spunea...

Dinu, sunt mereu deschis pentru dezbateri. Unde propui?

Dinu spunea...

stii care sunt posibilitatile noastre.
aranjez eu.
cand?

Oleg Cristal spunea...

joi pe la 18.00 sau vineri, aceiasi ora

Dinu spunea...

te sun.