PCRM se va scinda după alegeri ?

miercuri, 30 septembrie 2009

Comunişti la pătrat. La Chişinău ar putea fi creat Partidul Comunist din Moldova

La Chişinău ar putea apărea în lunile următoare Partidul Comunist din Moldova (a nu se convunda cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, existent). De cateva zile se discuta prin piaţă că noua entitate politică va fi creată de către Maia Laguta cu Alexandr Lomakin. Astfel de zvonuri au apărut încă mai demult, iar acţiunile de protest din faţa Primăriei Chişinău, gestionate de către "revoluţionara Laguta" (şi Lomakin), dau dreptate informaţiilor respective. Nu exclud că această schemă cu majorarea tarifelor, respectiv, scoaterea pensionarilor în stradă ar fi fost coordonată de către "specialişti" din cadrul AIE cu această cunoscută "revoluţionară". Mişcarea este simplă şi presupune împuşcarea a doi iepuri cu un singur foc: 1 racordezi tarifele şi soluţionezi problema financiară a unor instituţii municipale; 2 contribui la crearea unei clone comuniste pentru a dispersa şi mai mult electoratul PCRM în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate (protestele de stradă au menirea să o facă pe Laguta şi mai cunoscută, în special în rândul pensionarilor care reprezintă electoratul de bază al PCRM. In asemenea situatie, scoaterea de catre PCRM a oamenilor in strada ar putea sa se intoarca cu efect de bumerang impotriva lor). 

O tentativă de a crea PCM (cu doctrină leninist-marxistă) a avut loc şi în 2005 sau 2006, dar atunci a eşuat (liderul grupului de iniţiativă a fost arestat şi ideea a murit). Acum când Ministerul Justiţiei aparţine AIE este uşor de presupus că PCM va fi înregistrat fără probleme. În condiţiile în care PCM va fi gestionat bine din punct de vedere al imaginii, atunci PCRM ar putea avea probleme destul de serioase, chiar dacă presupuşii lideri ai PCM au un potenţial redus în raport cu liderii PCRM. 

Despre "partidele clonă" ca tehnologie electorală am scris şi în teza mea, descriind mai multe exemple şi din R. Moldova. Va trebui să completez lucrarea şi cu acest exemplu?

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Oleg super tare acest articol este un exemplu foarte bun de a imparti in 2 acest electorat al Comunistilor,vedem cum vor decurge eveniumentele

Vasile spunea...

asta e ca o parere personala sau chiar sunt astfel de zvonuri din surse de incredere?
parca ar avea un pic de ratiune toata chestiunea asta...

Anonim spunea...

...incep sa gindeasca democratii ,,,,,bravo lor?

Anonim spunea...

Oleg super articol ! mi-a trezit interes lucrarea ta aşa vrea so citesc !

alex spunea...

dar daca va fi interzis insignele comuniste?