PCRM se va scinda după alegeri ?

miercuri, 9 septembrie 2009

AIE - PCRM: scor 3 la 0. Psihologie politico-sportivă

Mai jos este prezentat un scurt comentariu oferit pentru Imedia referitor la efectele hotărârii Curţii Constituţionale de marţi, 8 septembrie. 

Paritatea de voturi, 3 la 3, a judecătorilor CC a facut ca scorul AIE vs PCRM sa devina 3 la 0, daca e sa ne exprimam in termeni sportivi. Iar acum conteaza destul de mult cine puncteaza, pe fundalul procesului de formare a noii Puteri, dar si in conditiile unor alegeri parlamentare anticipate, care devin tot mai reale. PCRM a suferit prima infrangere serioasa la 29 iulie, cand a obtinut mai putin de jumatate de mandate in Parlament, cu 12 mai putin decat la 5 aprilie. Cea de-a doua infrangere psihologica a PCRM s-a inregistrat pe 28 august, cand deputatii din AIE au continua sedinta in lipsa comunistilor alegand spicherul Parlamentului. Sperantele PCRM legate de Curtea Constitionala, care, se pare, facea parte dintr-un scenariu mai larg, nu s-au adeverit, solicitarea comunistilor esuand. La fel ca si in sport, in politica "scorul" influenteaza psihologic actorii implicati. Astfel, victoriile obtinute de catre cele 4 partide din AIE le mobilizeaza, le fac mai optimiste si mai sigure pe actiunile lor. Alta e starea de spirit in randul membrilor si simpatizantilor PCRM. Sa pierzi niciodata nu este placut. Si cu cat demonizezi mai tare dusmanul, cu atat mai usturatoare sunt infrangerile in fata acestuia. Acest "scor" politic este si un semnal destul de puternic pentru functionarii publici sau demnitari din mai multe domenii: administratia publica centrala si locala; instantele de drept (procuratura, Centrul anticoruptie, judecatorii), care incearca sa se (re)orienteze in actiunile lor tinand cont de noua realitate politica. 
 

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

5 comentarii:

Artur Gurău spunea...

Cred ca faptul ca AIE e dispusa sa cedeze patru comisii si functia de vicepresedinte in parlament tot poate fi considerat, daca nu un punct, macar jumatate de punct.

Comunistii pierd motivarea unor eventuale alegeri anticipate deorarece AIE solicita dialog.

Lucia spunea...

chestia cu comisiile e obligatorie dupa lege. Si in legislativele 2001-2005 si 2005-2009 au existat vicespeakeri si sefi de comisii din opozitie.

Oleg Cristal spunea...

Lucia, corect. Asa ca deocamdata nici jumatate de punct. Dar ei vor avea inca multe de spus.

Artur Gurău spunea...

comisiile da, sigur, dar vicepresedintele nu era obligatoriu :)

Anonim spunea...

Artur, in ceea ce tine de comisii si vicepresedinte, este stabilit prin norma legala si traditiile politicului moldovenesc ca opozitiei revine un numar proportional de comisii.