PCRM se va scinda după alegeri ?

miercuri, 5 august 2009

Cine trebuie să fie viitorul preşedinte al R. Moldova

Un comentariu pentru Imedia, despre cine ar trebui sa fie viitorul presedinte (nu nominal):
Viitorul presedinte al R. Moldova trebuie sa fie o persoana consensuala nu doar pentru partidele din Parlament, ci si pentru intreaga societate. Dupa un adevarat razboi politic care a dus la dezbinarea societatii, viitorului sef al statului ii revine misiunea sa readuca pacea civica in tara noastra. Cetatenii moldoveni s-au impartit la 29 iulie in parti aproximativ egale (a cate circa 42%) de comunisti si anti-comunisti, iar o parte dintre alegatori au optat pentru centrul politic. In aceste conditii, viitorul presedinte al tarii trebuie sa satisfaca asteptarile reprezentantilor din toate aceste grupuri de alegatori. 
In asemenea situatie, cel mai probabil, noul sef al statului trebuie sa fie o persoana apolitica, o personalitate notorie din sectorul asociativ sau alt domeniu. In republica parlamentara, asa cum se vorbeste ca este Moldova, principala misiune a presedintelui tarii este cea de echilibrare a fortelor. Or, noi anume de aceasta avem nevoie, de un moderator intre puterile legislativa si executiva, de un bun diplomat si o persoana care sa dea exemplu de respectare a legilor. Alegerea unui presedinte venit din afara sistemului partiinic va contribui esential si la demontarea verticalei puterii in stat, instalate incepand cu 2001. Un sef de stat apolitic va pune in prim plan interesele societatii, a cetateanului, si nu cele de partid. 
Printre multiplele calitati de care trebuie sa dispuna viitorul presedinte al tarii trebuie sa fie si cea de buna cunoastere a modului de functionare a sistemului politic, a realitatilor din tara, dar si a jocurilor geopolitice. 
Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

7 comentarii:

Anonim spunea...

ccepti ideea unui fost ambasador de a fi presedinte?

Oleg Cristal spunea...

eu, da. In calitate de presedinte ar putea fi fostul ambasador al R. Moldova pe langa Comunitatile Europene, Eugen Carpov.

alaiba spunea...

Oleg, tu matinca il vezi pe Stratan ca presedinte:))))

Oleg Cristal spunea...

:)) La Stratan nu m-am gandit. Nu cred ca va fi acceptat de partidele parlamentare

D.Pinzaru spunea...

Oleg poate oferi niste nume care ar include cele enumarate in articol?!

Oleg Cristal spunea...

Doina, numele trebuie sa-l spună deputaţii aleşi. Eu doar am descris un tipaj de preşedinte necesar la moment pentru ţara noastră.

Anonim spunea...

Oleg, sa spui ca viitorul presedinte trebuie sa fie acceptat de intreaga societate este un non-send. Asta pentru ca noi nu stim ca isi doreste societatea. Presedintele nu este ales de popor, ci de niste deputati. E o mare diferenta. Nu aveam cu sa stim si nu vom afla niciodata ce isi doresc oamenii. Dorin Chirtoaca a fost ales ca primar al capitalei in 2007. Te-ai fi gandit vreodata ca un politician deschis pro-unionist ar putea fi acceptat de electoratul din Chisinau? Sigur ca nu.

Totul depuinde de circumstante.

- Corneliu