PCRM se va scinda după alegeri ?

joi, 30 iulie 2009

Posibile scenarii post-electorale

Cea mai complicată şi agresivă campanie electorală din istoria ţării noastre s-a încheiat. Acum culegem roadele, exprimate nu doar în scorul electoral al concurenţilor, ci şi în calitatea relaţiilor dintre actorii politici ajunşi în Parlament. Cei care până ieri erau declaraţi duşmani de moarte, mâine se vor cuprinde spunând că lucrează "în interesul naţional" şi că au "obiective comune". Nu dau numele partidelor care vor face acest lucru, dar cu certitudine aceasta se va întâmpla şi veţi cunoaşte în cel mult o lună "noii prieteni, vechi inamici".

Doar o propoziţie despre rezultatele alegerilor. Am fost surprins doar de scorul obţinut de PLD şi îmi vine foarte greu să explic această ascensiune (probabil, explicaţia este că oamenii au muncit intens în teritoriu).

După scrutinul din 29 iulie avem o situaţie destul de curioasă. Patru partide: PLD, PL, PD şi AMN, care cumulează 53 de mandate din 101, au anunţat deja că negociază pentru a forma o coaliţie de guvernare. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov a fost printre primii care a pus şi degetul pe rană. Cu 53 de voturi poţi forma Guvernul (sunt necesare cel puţin 52 de voturi), dar nu poţi alege şeful statului (pentru care sunt necesare cel puţin 61 de voturi). Potrivit legisţiei, preşedintele ţării este cel care, în urma consultaţiilor cu fracţiunile parlamentare, desemnează candidatura primului ministru. Deci, cele 4 partide NU pot alege şeful statului, fără concursul PCRM, fapt ce înseamnă că Vladimir Voronin îşi mai păstrează statutul de preşedinte în exerciţiu. În asemenea situaţie, credeţi că Voronin va desemna pentru cele 4 partide candidatura la funcţia de prim-ministru pe care aceştia şi-o doresc? Legea nu-l obligă să se subordoneze doleanţelor fracţiunilor parlamentare. El doar le consultă. Răspunsul aproape cert este NU. El va desemna candidaturi (de exemplu pe Zinaida Greceanâi sau Igor Dodon), care vor propune o formulă de guvern (candidatul la funcţia de prim-ministru îşi face Cabinetul de Miniştri) şi care NU va fi acceptată de cele 4 partide cu majoritate guvernamentală. Ce se întâmplă în acest caz? Actualul guvern poate fi demis, dar până la investirea altui Executiv central îşi exercită limitat activitatea (Guvern tehnic), iar Vladimir Voronin continuă să-şi exercite funcţia de preşedinte de ţară mai bine de un an (Constituţia spune că Parlamentul NU poate fi dizolvat decât o singură dată pe an /CC va explica faptul că aceasta înseamnă 365 de zile/). Alegerile anticipate ulterioare pot avea loc în toamna lui 2010. Cine este interesat într-un astfel de scenariu? Practic nimeni. Prin urmare, coaliţia celor 4 este puţin probabilă. 

Un alt scenariu teoretic este coalizarea PCRM cu unul dintre cele 3 partide care au suficiente mandate ca să aleagă şeful statului şi să instituie Guvernul. Formula PCRM + PD a fost exclusă de liderul democraţilor atât în campania electorală, cât şi după scrutin. Personal NU cred într-o astfel de coaliţie şi motive sunt mai multe (poate le expun cu altă ocazie). PCRM + PLDM este la fel de puţin probabilă. PCRM + PL este exclusă chiar la nivel teoretic. 

Intervine scenariul care cred că este cel mai realist: PCRM+PD+?(+AMN/PLD). Explic. Cel mai probabil, viitoarea coaliţie va avea cel puţin trei actori, doi dintre care sunt PCRM şi PD (ultimul ca partid cel mai apropiat doctrinar de comunişti). Al treilea participant la alianţa de guvernare ar putea fi PLD sau AMN. Nu exclud şi formula coaliţiei celor patru, care ar fi una destul de bună. 

Ce ar însemna o atare "coaliţie mostruoasă" ori, cum mai poate fi poreclită, "remake 2005". Pornind de la faptul că chiar şi prostul se învaţă din greşelile proprii sau ale altora, de această dată trebuie să se evite gafele comise acum patru ani. În plus, situaţia este diferită, deoarece în 2005 PCRM dispunea de 56 de mandate şi a creat propriul Guvern. Acum ei vor fi doar parte a unui Guvern format de către mai multe partide (unele posturi ministeriale, cum ar fi cel de la MAI, MJ + PG + o nouă componenţă a Consiliului de observatori ai TRM + retragerea lui V. Voronin din funcţiile cheie ale statului etc.). Dacă în 2005 o influenţă puternică asupra "alegerii preşedintelui Voronin" de către opoziţie au exercitată unele grupuri de influenţă americane, netransparent, acum acest rol va fi preluat de către UE, care joacă mult mai transparent şi are ce oferi Moldovei în schim (granturi, împrumuturi, începerea negocierilor privind noul acord juridic RM-UE, cu perspective pentru eliminarea vizelor şi crearea unei zone de liber schimb etc.). UE poate servi şi drept "garant" al noii coaliţii. 

Ce aduce respectiva coaliţie? Astăzi, liderul PLD Vlad Filat a făcut un apel către toţi alegătorii, inclusiv cei care au votat pentru PCRM, să se revină la normalitate, să ne coagulăm societatea, uitând de războiul politic recent. E firesc acest lucru, deşi "ecoul lui (războiului)" va mai fi mult timp auzit. Coalizarea între foştii duşmani (PCRM şi liberali, cu puntea de legătură centristă a PD-ului) va transmite un semnal puternic către cetăţeni: GATA ! Campania electorală s-a încheiat, acum trebuie să depunem cu toţi efortul să depăşim criza social-economică şi să avansăm accelerat pe calea integrării europene. Se poate de întrecut chiar şi Ucraina, destul de uşor, dacă există o voinţă politică puternică în acest sens. 

În condiţii de criză, societatea are nevoie de suflu nou, iar o astfel de coaliţie ar putea servi pentru o bună parte din populaţie drept imbold şi element de optimism (unde-i unul, nu-i putere /e dictatură sau autoritarism/, unde-s doi, puterea creşte /şi deja apar elemente de democraţie/). Este demonstrat că starea de optimism ajută mult la depăşirea problemelor (oamenii lucrează mai productiv, nu se consumă cu stresul etc.). 

O atare coaliţie poate servi drept semnal pozitiv şi pentru UE, care de mult timp ne tot îndeamnă să învăţăm a negocia, pentru că lumea democrată trăieşte pe bază de comromis (Vlad Socor spunea că în democraţie, compromisul şi negocierile fac parte din viaţa cotidiană a politicienilor, iar Moldova nu are această cultură). Dacă noi demonstrăm că vrem şi putem să lucrăm împreună pentru un scop strategic - integrarea europeană cu toate efectele de rigoare (modernizarea pe toate domeniile, democratizarea autentică etc.), atunci UE va fi mult mai deschisă şi generoasă cu Moldova. Tot atunci şi alte organizaţii financiare internaţionale vor fi mult mai receptive la solicitările R. Moldova. 

Totuşi, o atare coaliţie prezintă un risc pentru partidele de pe eşichierul centru-dreapta, deoarece o parte din alegătorii lor nu ar înţelege gestul de "trădare", aşa cum s-a întâmplat în cazul PPCD. Respectiv, PL ar avea de câştigat din cauza "poziţiei intrasigente". Însă, dacă respectiva coaliţie demonstrează că este una de reuşită (există toate temeiurile să se creadă că poate fi reuşită), atunci partidele respective chiar pot câştiga politic.

Acum aştept criticile şi viziunile voastre referitoare la scenariile post-electorale. 

UPDATE 21.07.09 

Bineînţeles că mai sunt şi alte scenarii, pe care ieri nu le-am scris pentru că eram prea obosit. Unul pe care vreau să-l menţionez acum este cel potrivit căruia Lupu reuşeşte să convingă cel puţin 8 foşti colegi de partid sau din echipa guvernamentală, deputaţi comunişti, să treacă de partea "partidei democrate" pentru a vota şeful statului şi a participa la guvernare (PL+PLD+PD+AMN+8 deputaţi (ex)comunişti). Din informaţiile mele, Lupu deja discută cu mai mulţi deputaţi PCRM acest lucru. Totuşi mi se pare puţin realizabil scenariul respectiv, ţinând cont de faptul că după 5 aprilie UN SINGUR vot dar nu a fost posibil de găsit de către PCRM, chiar dacă formaţiunea în cauză dispune de mult mai multe pârghii de "convingere". 

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

12 comentarii:

Oleg Roibu spunea...

Oare nu viitorul presedinte va trebui sa propuna prim-ministrul? Scenariu destul de plauzibil.

Sergiu spunea...

Oleg matink tu vrei sa opresti razboiul politic:),eu sincer nu pot vedea o colaborare dintre PLDM si PCRM e absurd!daca va colabora PD cu PCRM astia din urma nu vor dori sa la se ministerele cheie aici se va isca neintelegerile de asta sunt cam pesimist in aceste monstruoase coalitii:(

Anonim spunea...

Stii ceva mai mult decat stim noi?
eu personal, desi sper la o coalitie larga PCRM - PD - PLD, am mari indoieli ca PD sau PLD ar risca sa cada in ochii electoratului.
Totusi avem un electorat extrem de incult, care ar taxa aceste doua partide (mai ales pe PLD) in favoarea tampitilor (parerea mea) de Chirtoaca & unchiul.
Deci, Mr. Cristal, stiti ceva mai mult sau a fost doar un punct de vedere personal? :)

Constantin spunea...

oleg eu cred ca uni din pcrmisti vor parasi pcrmul si vor adera la lupu si asa vor alege presedintele

Anonim spunea...

Care ar fi cauzele pentru care o coalitie neoficiala PD-PCRM nu este posibilă?

Anonim spunea...

Situatia creata este asemanatoare cu cea din 1998, doar ca cu un element foarte important, presedintele tarii angajat politic, ceea ce va face ca procesul de dialog sa fie unul cu mult mai complex. Pe linga aceasta Presedintele tarii va tinde sa asigure un statut dominant partidului sau, fap ce va deranja celelalte partide din coalitie.
e o situatie destul de incerta iar de pe urma acesteia va avea de suferit doar simplul cetatean.
Impresia ce mi se creaza si de fapt chiar mi s-a spus e ca opozitia nu prea este incintata de situatia creata. Undeva ei se afla intr-o capcana pe care ei singuri si-au intins-o inca inainte de alegerile din 5 aprilie. Sa vedem ce va urma. Pentru PCRM oricare situatie este avantajoasa, doar ca trezeste ingrijorare declaratiile lui Filat de la conferinta din 30 iulie, care pot fi interpretate amenintare si posibila rafuiala politica.
Eu as spune BINE AI VENIT MOLDOVA IN ANII 90.

Anonim spunea...

Ar mai fi posibil si un alt scenariu: Voronin sa accepte desemnarea unui premier propus de o coalitie a celor 4 partide de opozitie, in schimbul promovarii si acceptarii unui candidat la presedintie agreat de el. Acesta ar fi, spre exemplu, Lupu.
Problema care s-ar pune, in acest caz, e cine ar putea fi desemnat ca premier?

Anonim spunea...

Orice coalitii monstruoase nu vor fi privite deloc cu ochi intelepti de catre votantii partidelor asa ca e un risc foarte mare + la asta declaratile pe tot parcursul campaniei electorale ca : "...in niciun caz nu vor volabora cu coministii " fie pe bilaterala (doar in cazul unei coalitii largi) sau in oricare alt mod. Asa ca protagonistii unei astfel de coalitii doar au de pierdut. IMHO.

Anonim spunea...

Un lucru nu înțeleg. Constituția spune că mandatul Președintelui este de patru ani. După o matematică elementară, mandatul lui Voronin a expirat. Să ținem asta în minte și să trecem la următorul element.
Deci, să zicem că Parlamentul se întrunește, și reprezentanții partidelor aleg un președinte al Parlamentului, care preia, în mod legal, atribuțiile de șef al statului de la Voronin, care, după cum ziceam, și-a încheiat mandatul. Iar acest președinte al
parlamentului, temporar șef al statului, poate desemna un guvern interimar, dacă situația de blocaj a alegerii Președintelui se prelungește.
greșesc undeva?

Oleg Cristal spunea...

Constituţia moldovenească este confuză la acest capitol. Sunt două articole care se bat cap în cap. Unul spune că mandatul preşedintelui ţării expiră după 4 ani, iar alt articol spune că preşedintele ţării îşi exercită mandatul până când următorul preşedinte intră în funcţie. PLD a sesizat Curtea Constituţională pe marginea acestui subiect, dar CC a evitat să examineze adresarea, spunând ceva de felul "şi aşa este clar" (ce e clar?). Vitali Catană a scris un articol foarte interesant la acest subiect, material care urmeaza sa fie publicat în zilele urmatoare.

Sandu spunea...

Imi pare bine de Moldova: avem multi analisti, unul mai profet ca altul, dar bine ca nu toti "tintesc perfect".
Bun articol... pentru un blog sau moldova suverana e OK. Mai ales cind aduci si citate din "discursurile marilor analisti politici" gen Vova Socor. L-am tot ascultat pe domnu Socor la Antena C sau EuTV, cred ca Hobbes sau Machiavelli nici nu au ce cauta pe linga "domnia sa".
E de încîntat si alt lucru, care l-am dedus din acest articol si comentariile care au urmat. Faptul ca noi, moldovenii (indeosebi cei care au votat partidele de opozitie) suntem atit de imbecili, atit de inapoiati si de inculti dpdv politic si multumim Doamne ca exista critici luminati printre noi, care ne varsa o lumina peste sufletele noastre necultivate.
Timp de 20 de ani Moldova a trait orice: parlament cu intelectuali, agrarieni, forte "democratice" si din nou comunisti. In ultimii 65 ani, Moldova a avut vre-o 10 ani de asa-zisa democratie, dar si aia a fost numita de domnu Socor si "amicul" său domnu Rosca, perioada "gangsterilor in tranzitie".
Scenariile sunt bune pentru manipulare si pregatirea opiniei publice pentru "coalitia de mîntuire nationala". Si de ce domnule Oleg sa nu "tradeze" odata si comunistii, ca eu cam m-am saturat de opozitie constructiva si realista... intotdeauna in favoarea comunistilor si de tranzitii eterne cu comunisti in fruntea guvernului.
Ati aparat in intreg articolul, o coalitie "larga de interes national(ce o mai fi si interesul acesta national?!)" cu PLD-AMN-PD-PCR, cu marginalizare, citez din comentariul anonim, "timpitilor (parerea lui, a anonimului) de Chirtoaca si unchiul", ca fiind unica si cea mai "reala" alternativa. De ce ?!
Care au fost punctele forte a guvernarii comuniste in 8 ani, fata de asa zisa perioada a anilor 90?! Stabilitatea?! Sau faptul ca timp de 8 ani, ne-am indreptat, ba spre Rusia-Belarus, ba spre UE si Romania, ba iar spre Rusia, ba spre Occident, ba cu FMI, ba fara de FMI?! Despre ce vorbiti domnilor?! "Coalitii largi" cu opozitia luminata si "pragmatica" pentru "interesu national"?! Explicati-mi si mie care este interesul national in acest moment?! CA eu cam peste tot citesc despre "coalitii de interes national", si nimeni nu explica care este interesul de a mentine comunistii la guvernare?! Ah da, am uitat, nu sunt realist...
Bine ca in MD polticienii nostri sunt la fel de "pragmatici" si "ginditori la rece" ca autorul acestui blog.
Suntem cam scurti la memorie si asta e pacat.
Nimic personal, domnule Oleg, doar am vrut sa fac si o remarcă la articolul dvs.
Sa ne auzim de bine

Oleg Cristal spunea...

Sandu, lasa metaforele, ca nu e un blog de poet. Spune un scenariu realist. Si eu vreau ca Moldova sa fie putere cosmica...