PCRM se va scinda după alegeri ?

joi, 28 mai 2009

Клиент (почти) созрел !(?) Urechean vrea negocieri cu PCRM

          Comuniştii (până recent atei) au făcut astăzi apel la divinitate şi au amânat până pe 3 iunie şedinţa Parlamentului în cadrul căreia urmează să se aleagă preşedintele ţării. Liderul fracţiunii parlamentare a PCRM, Maria Postoico a motivat solicitarea de a amâna şedinţa prin faptul că astăzi este marcată sărbătoarea creştină Înălţarea Domnului şi nu e cazul de a provoca scandaluri. Explicaţia dată ulterior de preşedintele Parlamentului, Vladimir Voronin, preşedinte al R. Moldova în exerciţiu, a fost mai aproape de adevăr: "avem nevoie de timp suplimentar pentru consultaţii cu opoziţia". 

    Ziua de astăzi a adus câteva noutăţi importante, în pofida faptului că deocamdată nu s-a ales şeful statului. Amânarea şedinţei este motivată de faptul că PCRM deocamdată nu are voturile necesare (cel puţin unu) pentru a alege preşedintele ţării. Amânarea cu aproape o săptămână a şedinţei lasă loc atât pentru consultaţii, dar mai mult pentru presiune psihologică. La finele şedinţei de astăzi, care a durat vreo 6 minute, Vladimir Voronin a invitat la şedinţa fracţiunii PCRM "fracţiunea dlui Urechean". Însă aceştia nu au participat. De ce doar fracţiunea AMN, condusă de Serafim Urechean? 

 "Клиент созрел !" sunt cuvintele din renumita comedie sovietică "Briliantovaia Ruka". La Începutul şedinţei de astăzi, Urechean a spus presei că fracţiunea sa a decis să acorde deplină libertate deputaţilor din AMN să se comporte aşa cum doresc (să voteze sau nu). La finele şedinţei, el a făcut mai multe declaraţii care au pus jurnaliştii pe gânduri. Urechean a criticat PCRM pentru faptul că nu doreşte să negocieze, întrebându-se retoric "unde-i comisia de negociatori a PCRM, creată încă duminică. Unde-i Postoico, Tkaciuc şi Ţurcan?". El a mai afirmat că a propus depăşirea situaţiei şi găsirea unui compromis încă în seara de 7 aprilie, cu condiţia că Voronin îşi retrage acuzaţiile la adresa opoziţiei, precum că ar fi "fascişti" ar fi organizat "lovitura de stat". O altă declaraţie mi s-a părut cea mai importantă, dar care a fost trecută cu vederea de către majoritatea presei. Liderul AMN a spus că încă la şedinţa de săptămâna trecută, reprezentantul fracţiunii sale, Iurie Colesnic a transmis o cerinţă de bază pentru ca Moldova Noastră să participe la alegerea preşedintelui ţării: "Voronin să se retragă din orice funcţie publică". "Astăzi dacă Voronin demisiona şi alegeam un preşedinte al Parlamentului din partea opoziţiei, încă în 20 de minute alegeam şi preşedintele ţării", a spus Urechean. Astăzi avem două candidaturi, ambele înaintate de PCRM. Prin urmare, AMN ar fi gata să voteze pentru un candidat al PCRM la funcţia de şef al statului, dacă funcţia de spicher revine opoziţiei. Totuşi, ulterior Urechean a fost întrebat suplimentar dacă preşedintele ţării ar trebui să revină opoziţiei şi el a spus: "Da! de ce nu?" Spunând şi că va fi el preşedinte al ţării. Urechean a spus că PCRM împinge societatea în alegeri anticipate, pentru ca să obţină majoritatea constituţională. 

   Din 2005 AMN insista că este unicul partid care nu-şi trădează alegătorii. "Urechean garantează!" a fost unul din sloganurile electorale ale formaţiunii. :)) 

      Dacă săptămâna trecută după eşuarea alegerii şefului statului, în faţa presei au ieşit împreună toţi cei trei lideri ai opoziţiei, Urechean, Ghimpu şi Filat, astăzi aceştia au ieşit separat (Ghimpu a părăsit sala fără să fie prins de presă, el a făcut declaraţii doar înaintea şedinţei). 

    Filat şi Ghimpu au reiterat că nu vor participa la votarea preşedintelui ţării şi că doresc alegeri anticipate. 

     Conform legislaţiei, data de 4 iunie este limita până la care Parlamentul trebui să aleagă preşedintele ţării. În sens contrar, şeful statului dizolvă Legislativul şi anunţă alegeri parlamentare anticipate. 

Voronin a declarat că cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte al ţării vor rămâne. 

     Ceva mai târziu voi plasa pe blog informaţii referitoare la reforma constituţională pe care o vor propune comuniştii. 

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

7 comentarii:

Anonim spunea...

Oleg, esuarea nu "ieşuarea".
In plus, imi mentin ideile de solutionare a crizei publicate la comentariul de la materialul anterior.

Radon spunea...

Probabil comunistii au cerut aceasta saptamina, pentru a putea pina la capat sa dezbine opozitia si sa corupa acel vot mult dorit. Deja si singur ai mentionat ca acei 3 crai opozitionali aparte au iesit in fata presei, pai e un semn ca opozitia incepe sa se dezbine! Iar comunistii numai aceasta si spera ...
Oare nu se gindeste Urecheanu, ca Voronin nu numai din Parlament poate conduce tara? El o poate face si de la Condrita, si din Cricova... chiar si daca s-ar socoti la pensie! :)

Comunistii au inteles care e oaia ce-a mai slaba din opozitie, si incearca sa il duca de nas pe Serafim!

Anonim spunea...

si corect este atei, nu "ateisti". E o greseala pe care o fac foarte multi, chiar si in Romania.

- Corneliu

Anonim spunea...

Ca sa intelegem ce vrei sa spui, stimate blogger, spune-ne si noua, mai lucrezi la Moldova Suverana sau nu?

Vik spunea...

Iat-o vine tradarea, sa apropie cu pasi mici dar siguri.
Inca o lectie de invatat pentru generatiile viitoare...

Lina spunea...

Explicaţiile date în locul lui Urechian de liderii de opoziţie şi analişti seamănă mai mult cu o încercare de a-l determina pe acesta să nu facă gesturi pripite şi de a “linişti ursul”.
Presa afiliată puterii a preluat declaraţia şi susţine că Urechean e gata să deblocheze criza politică cu condiţia ca şeful statului să fie din partea opoziţiei.

Ceilalţi doi lideri politici din opoziţiei – Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal (PL) – susţin că declaraţia lui Serafim Urechean este “o glumă”.
Poziţia politicienilor este susţinută şi de către analistul Igor Boţan, care declară că “Urechean este un om vesel” şi că, în acest moment, “alte candidaturi la funcţia de şef al statului nu mai pot fi înaintate”.

AMN a fost plasat pe ultimul loc printre formaţiunile intrate în Parlament, cu 9,77 la sută, iar în ultimii doi ani pare să fi pierdut o parte importantă de electorat (la localele din 2007 AMN a luat 17 la sută), pe fundalul ascensiunii spectaculoase a altor două formaţiuni – Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Partidul Liberal. Potrivit unor informaţii neoficiale, un recent sondaj intern realizat de partidele de opoziţie în perspectiva unor eventuale alegeri anticipate plasează AMN în preajma limitei pragului electoral de 6 la sută.

Acest aspect nu poate să nu îngrijoreze liderul formaţiunii care riscă să nu mai ajungă în Parlament. Pe de altă parte, Urechian nu poate să nu fie conştient de faptul că dacă va fi votat şef de stat de comunişti, partidul său cu un electorat anticomunist va dispărea de pe scena politică. În aceste condiţii, miza declaraţiei de joi a lui Urechian poate fi de fapt obţinerea unei poziţii mai bune pe o eventuală listă comună a opoziţiei, sau a unui părţi a ei, la alegerile parlamentare anticipate.

Anonim spunea...

Şef Клиент не созрел !

Vă recoman această emisiune

http://www.voceabasarabiei.net/index.php/rostul-zilei-cu-valeriu-saharnianu/2580-audio-rostul-zilei-280509