PCRM se va scinda după alegeri ?

joi, 28 mai 2009

Se pregăteşte o reformă constituţională: vom fi republică parlamentară autentică

   În sfârşit s-a recunoscut că Moldova NU este o republică parlamentară, aşa cum se tot vorbeşte (în mod eronat). Astăzi, ex-spicherul Marian Lupu a declarat presei că e necesară o discuţie publică referitoare la reformarea constituţională. "În prezent avem o republică semiparlamentară sau semiprezidenţială. Noi trebuie să decidem dacă revenim la republica prezidenţială, o facem parlamentară sau o păstrăm semiprezidenţială ori semiparlamentară. Trebuie consultată societatea, inclusiv prin referendum", a spus Lupu. 

   Ulterior Vladimir Voronin a declarat că are deja pregătit pachetul de proiecte privind reforma constituţională pentru transformarea ţării într-o republică parlamentară. În 2000 Parlamentul a modificat Constituţia la capitolul dedicat modalităţii de alegere a şefului statului (de către Legislativ şi nu prin vot direct). În campania electorală PPCD a venit cu iniţiativa de a continua reforma constituţională pentru a duce la capăt cele începute în 2000. Pe net puteţi găsi proiectul propus de PPCD şi care, cel mai probabil, va inspira propunerile PCRM. 

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

10 comentarii:

mihaibologan spunea...

Interesant e cum se dovedeste ca figura de presedinte e foarte importanta si nu e una tocmai "simbolica".

Oleg Cristal spunea...

Simplu. Prin împuternicirile pe care le are.

Ion spunea...

Oleg,

De ce crezi ca PCRM se va inspira din proiectul publicat de PPCD? Acesta prevede o diminuare a competentelor si respectiv a ponderii presedintelui Parlamentului. Cred ca asta mai e real in conditiile actuale?

Oleg Cristal spunea...

Ion, faptul că se vor inspira (eu doar bănuiesc) nu înseamnă preluarea integrală a proiectului propus de PPCD. De altfel, sunt multe lucruri interesante în proiectul respectiv.

Anonim spunea...

Oleg, nu ai putea da un link unde pot gasi proiectul PPCD in acest sens.
MS>

Oleg Cristal spunea...

A fost publicat in Flux, editie speciala, in campania electorala. Nu am siguranta ca este in varianta electronica, dar se poate de cautat pe pagina electronica a partidului www.ppcd.md Cu siguranta, este in varianta tiparita la ADEPT. Recomand sa cititi proiectul respectiv. Chiar merita atentie.

Nuntă cu “Jos comuniştii!”parte1 spunea...

Ei, bine, iată că, mai nou, politica se face şi la nunţile din R. Moldova! Ba mai mult, să nu vă miraţi dacă în loc de “Nuntă mare şi bogată, că părinţii au o fată…” sau “Mulţi ani trăiască!”, veţi auzi “Jos comuniştii!, Jos comuniştii!, Jos comuniştiiiii!”. Iată că un pahar de vinişor nu face rău la civismul cetăţenilor…

S-a întâmplat aseară, undeva prin centrul Moldovei. Am aflat despre această întâmplare de la o cunoştinţă de-a mea, invitată şi ea la nunta cu pricina. Ceea ce mi-a povestit, am crezut că este mai degrabă un scenariu dintr-un film de Cobileanschi decât realitate. Iată faptele.

Nunta a început pe la ora 7 seara. Socrul mare, gospodar de frunte al localităţii, nici nu a vrut să audă să facă nunta fiului undeva în altă parte decât acasă la el. “Pentru ce am mai muncit o viaţă şi am ridicat o casă cât un muzeu?!”, a argumentat omul când s-a pus la cale nunta. Şi cum cuvântul socrului mare e lege, cei apropiaţi nu s-au mai pus de pricină. Au întins cortul în faţa casei şi în toată grădina, au chemat la sărbătoare câteva sute de săteni, au fost aduşi muzicanţi de la oraş şi … nunta a început.

Babele alergau în stânga şi în dreapta cu oalele, invitaţii dănţuiau de zor, vinul curgea ca pe gârlă… De, nuntă frumoasă, aşa cum se face în satele noastre. “S-a făcut atâta exces de mâncare, încât cred că trei zile ar fi mâncat tot satul de pe urma acestei nunţi. Criză! Care criză? Nici vorba. Când vine vorba de nuntă, moldoveanul dă şi cămaşa de pe el numai să nu spună satul că nu a făcut nuntă ca la gospodari”, îmi spunea cunoştinţa mea dimineaţă la telefon.

Nuntă cu “Jos comuniştii!”parte2 spunea...

În fine. Pe la ora 11 noaptea, lumea dansa şi se distra de rupea pământul. Cine a avut de venit, venise până la acea oră. Dar nu şi consilierii primarului din localitate. Comunist, de altfel. Au intrat, au dat măna cu mirele şi mireasa, apoi cu naşii şi socrii. Şi pentru că erau invitaţi de seamă, au ţinut să salute pe cei prezenţi la microfon. Acum, citiţi atent discursul:

“Apoi, oameni buni, să ne trăiască mirii şi părinţii lor. Le dorim casă de piatră, mulţi ani fericiţi şi să fie rodnici ca şi ţara noastră. Mireasa să asculte de mire, că el e capul familiei, iar mirele să o respecte, că ea îi va fi mâna dreaptă şi mama copiilor săi. Le dorim să se înţeleagă în toate şi să nu ajungă vreodată, Doamne fereşte, să se blesteme şi să se huiduiască aşa cum fac cei de la Chişinău, de la partidele iestea din opoziţie, care, iaca, ştiu numai să dezbine şi să aducă tratî (trad. rusă. - prejudiciu material/cheluială) în ţară. Noi, cu toţii, trebuie să ne ridicăm şi să ne susţinem, să susţinem conducerea noastră, iaca şi pe aiştea mai tineri, să punem odată lucrurile în ordine. Tinerilor le urăm să meargă pe drum drept în viaţă, aşa cum şi ţara noastră trebuie să meargă pe drumul drept pe care a pornit! Şi s-o alege odată preşedintele şi să nu mai fie atâta haos. Casă de piatră!”

La auzul unui asemenea discurs “patriotic”, sătenii au rămas mască. Dar nu chiar toţi.

- Jos comuniştii!, Jos comuniştii!, Jos comuniştiiiii!!!, a început a striga o mână de tineri.

Au prins la curaj şi nuntaşii mai în vârstă.

-Jos comuniştii!, Jos comuniştii!, Jos comuniştiiiii!!!, a început a scanda mulţimea.

-Taci măi Gheorghe că te vede Alexei Nicolaevici!, îl tot ghiontea o femeie pe soţul ei, alături de cunoştinţa mea, care privea şi nu îi venea a crede ce vedea.

-Lasă, muiere. Nu vezi că aiştea o ajuns să facă politică şi la nuntă. Jos comuniştii!, îi replică Gheorghe nevestei şi o pupă tare şi apăsat.

-Aracan de mine, te-ai îmbătat!

Naşii şi socrii nu mai ştiau ce să facă. Li s-a stricat bunătatea de nuntă. Socrul mare luă microfonul:

-Vă rugăm stimaţi invitaţi, vă rugăm, nu ni stricaţi nunta. În Piaţă la Chişinău dacă vreţi, acolo mergeţi şi strigaţi aşa, da numai nu aici şi taman amu. Vă rog eu, frumos. Haidiţi, lăsaţi politica. Măcar în seara asta. Mâine vedem noi ce facem.

Văzând aşa, Alexei Nicolaevici şi restul consilierilor au dat ce aveau de dat mirilor, au salutat şi au plecat.

Uite aşa au fost fugăriţi comuniştii de la nuntă.

Oare care e lecţia?

Anonim spunea...

vreau si eu la nunta ca asta:))

Oleg Cristal spunea...

apropo de nunta si mesaje politice ;) Povestea in doua epizoade poate fi incadrata fara probleme in "tehnologii politice". Nu voi intra in detalii...dar celor care au lansat-o respect pentru ingeniozitate.