PCRM se va scinda după alegeri ?

miercuri, 20 mai 2009

Parlamentul încearcă astăzi să aleagă preşedintele ţării

Parlamentul va încerca miercuri, 20 mai, să aleagă preşedintele republicii. În buletinele de vot figurează numele a două candidaturi, Zinaida Greceanîi şi Stanislav Groppa, ambele înaintate de deputaţi comunişti. Pentru alegerea şefului statului sunt necesare cel puţin trei cincimi din totalul deputaţilor, adică 61 de parlamentari din cei 101 care formează legislativul. Cea mai mare fracţiune existentă în actualul Parlament, cea a Partidului Comuniştilor din R. Moldova, are 60 de mandate. Cele trei partide de opoziţie – Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat şi Alianţa „Moldova Noastră”, care au în total 41 de deputaţi, au anunţat că nu vor participa la procesul de alegere a preşedintelui ţării, pentru a provoca în felul acesta alegeri parlamentare anticipate. În cazul în care nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează, în termen de cel mult 3 zile, un al doilea tur de scrutin.

Dacă nici în acest caz nu se alege preşedintele, se vor organiza alegeri repetate. Alegerile repetate au loc în termen de 15 zile de la ultimele alegeri ordinare în care nu a fost ales preşedintele. Dacă şi după alegerile repetate şeful statului nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu va dizolva Parlamentul şi va stabili data unor noi alegeri. În condiţiile în care un candidat este ales, Parlamentul adoptă o hotărîre prin care confirmă alegerea, document ce este transmis de îndată Curţii Constituţionale, împreună cu actele comisiei speciale. Curtea Constituţională, în termen de trei zile de la primirea documentelor, le examinează şi validează sau invalidează alegerea preşedintelui R. Moldova. 

 Pentru alegerea şefului statului, Legislativul a creat, săptămîna trecută, o comisie specială, din care fac parte doar deputaţi comunişti. Parlamentarii din opoziţie au refuzat să participe la activitatea acestei comisii. În confirmitate cu decizia acestei comisii speciale, marţi, 19 mai, au fost tipărite 101 buletine de vot cu numele celor doi candidaţi la preşedinţie. De asemenea, a fost stabilită procedura de vot, care se va desfăşura în holul de la etajul doi al Palatului Republicii. Votarea preşedintelui ţării poartă un caracter secret. Pentru propunerea unui candidat la această funcţie este necesară susţinerea din partea a cel puţin 15 deputaţi. 

 Candidatura Zinaida Greceanîi, prim-ministru în exerciţiu, a fost înaintată de către 33 de deputaţi din PCRM, iar cea a medicului Stanislav Groppa, de către 15 deputaţi din acelaşi partid. În conformitate cu articolul 3 al Legii privind procedura de alegere a preşedintelui R. Moldova, în funcţia de şef al statului poate fi ales orice cetăţean moldovean cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul R. Moldova nu mai puţin de 10 ani, posedă limba de stat şi întruneşte condiţiile respectivei legi. 

 Potrivit legii, fiecărui candidat i se acordă dreptul de a se adresa Parlamentului cu o scurtă alocuţiune şi de a răspunde la întrebările deputaţilor. De asemenea, reprezentantul grupului de deputaţi care a desemnat candidatul la funcţia de preşedinte al R. Moldova are dreptul de a lua cuvîntul în susţinerea candidatului. Deputaţii votează ştergînd cu o linie din buletinul de vot numele candidaţilor contra cărora votează. Comisia specială pentru alegerea preşedintelui ţării a decis că Zinaida Greceanîi va figura în buletinele de vot pentru scrutinul din 20 mai cu numărul 1, iar Stanislav Groppa – cu numărul 2. 

 Parlamentul alege şeful statului din 2000, după ce în vara acelui an a fost modificată procedura de alegere a preşedintelui ţării. Trei tentative de alegere a preşedintelui, în decembrie 2000, au ieşuat fiind declanşate alegeri parlamentare anticipate. Pe 4 aprilie 2001 în calitate de preşedinte al republicii a fost ales, cu 71 de voturi ale PCRM, liderul acestei formaţiuni, Vladimir Voronin. Exact 4 ani mai tîrziu, pe 4 aprilie 2005, Vladimir Voronin este reales în această funcţie cu 75 de voturi ale comuniştilor, creştin-democraţilor, democraţilor şi social-liberalilor. 

Datele biografice ale celor doi candidaţi le puteţi afla pe www.alegeri.md.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Niciun comentariu: