PCRM se va scinda după alegeri ?

marți, 5 mai 2009

MAE se creştin-democratizează fără PNL

    În campania electorală, Polul European format din PNL şi MAE (mai era la număr şi PNR) a anunţat că de Ziua Europei, pe 9 mai 2009, Acţiunea Europeană şi Naţional-Liberalii for fuziona, creând o singură formaţiune. Campania electorală s-a încheiat şi odată cu aceasta s-a stins şi ideea fuzionării MAE şi PNL. Cel puţin aşa deducem din comunicatul de presă al MAE, difuzat luni, 4 mai, în care nu se pomeneşte niciun cuvânt despre unificarea celor două formaţiuni şi nici chiar denumirea de PNL (vedeţi aici comunicatul). În schimb se spune că la şedinţa din 1 mai a Consiliului Naţional al MAE s-a decis ca la viitorul concres să se îmbrăţişeze doctrina creştin-democrată (în actualul statut se spune că MAE se orientează spre doctrina populară, care este apropiată creştin-democraţiei, deşi în presă se vorbea despre orientarea social-liberală a Acţiunii Europene) . Situaţia prin care trec acum MAE şi PNL nu este unică în istoria ţării noastre. În 2003 la alegerile locale generale PSL a participat într-un bloc comun cu PSD dând de înţeles că după alegeri "vor fuziona", lucru care nu s-a întâmplat. Cel mai relevant exemplu este BMD, componenţele căruia (AMN, PD, PSL) mereu convingeau opinia publică de faptul că îndată după alegeri se vor uni pentru a crea un partid puternic. Ce s-a întâmplat cu BMD ştim cu toţi. Din trei componente (menţionate mai sus) s-au transformat în şase cele trei, plus PDS, care ulterior a fuzionat cu PSD, PNL şi PLD. Unii deputaţi din BMD /Braga/ a ajuns preşedinte la Ecologişti). Adevărat că două dintre acestea totuşi au reuşit să se unifice - PSL şi PD. 

    Comunicatul MAE mai informează că din partid au fost excluşi "pentru încălcarea statutului" un şir de membri, printre care, cităm, Vasile Zgardan, candidatul din 2003 al Partidului Comuniştilor la funcţia de primar de Chişinău (cunoscut şi ca "prosto Vasea"). 

   În cazul unor eventuale alegeri parlamentare repetate, MAE şi PNL vor repeta scenariul de participare în comun la alegeri?

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Niciun comentariu: