PCRM se va scinda după alegeri ?

miercuri, 20 mai 2009

Schimbare de accente: de la integrare europeană şi reglementarea transnistreană la consolidarea statalităţii

Discursul de astăzi al candidatului la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Zinaida Greceanâi, pentru care au votat ulterior 60 din cei 60 de deputaţi care au participat la alegeri (nu i-a ajuns un vot pentru a fi aleasă), a pus în evidenţă modificarea unor accente în politica partidului de guvernământ. Dacă în discursurile anterioare ale reprezentanţilor puterii în prim plan era integrarea europeană şi regrelementarea transnistreană (uneori locurile se schimbau), acum s-a evidenţiat destul de pronunţat scopul principal "consolidarea statalităţii, independenţei şi suveranităţii R. Moldova". Spre deosebire de integrarea europeană, pomenită o singură dată în discurs, consolidarea statalităţii a fost pomenită de 3-4 ori, inclusiv în debutul alocuţiunii. 

Schimbarea accentelor a venit după evenimentele din 7 aprilie, când conducerea de la Chişinău a acuzat România de faptul că ar fi pus la cale "o lovitură de stat în R. Moldova". Au urmat şi alte acuzaţii la adresa statului vecin, cu replici din partea Bucureştiului. Ultimele schimburi de focuri între "fraţi" a fost declaraţia preşedintelui român Traian Băsescu despre complicitatea cu Ribbentrop-Molotov a oricărui preşedinte al României care va semna Tratatul de frontieră cu R. Moldova, respectiv, Declaraţia Guvernului moldovean care face apel la UE să oprească "pornirile distructive" ale României. 

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

2 comentarii:

Anonim spunea...

De aproape 20 de ani Republica Moldova tot se zbate pentru "consolidarea statalităţii, independenţei şi suveranităţii". Ai impresia ca traiesti intr-o tara plina de paranoici, in special comunistii. Ori, alte probleme nu mai sunt? Cand in tara va exista democratie, avatarurile trecutului vor fi lasate deoparte, societatea va gandi si va vorbi liber, vom prospera economic, atunci vom avea cu siguranta "consolidarea statalităţii, independenţei şi suveranităţii".
Altfel, se vorbeste mult si aiurea.
Si daca asa- zisii comunisti au redescoperit ca au probleme cu "consolidarea statalităţii, independenţei şi suveranităţii" (ca tare-mi mai place sa spun asta), atunci bye, bye rezolvarea problemei transnistrene; de integrare europeana nici nu mai vorbim.

ando spunea...

Romania a respectat si va respecta granita cu RM. Legal e deja reglementata. Unirea in urmatorii 20 ani e absolut imposibila (costuri enorme de ambele parti, acordul NATO, UE, Rusiei...problema Transnistriei)
Dar sa ceri Romaniei pe fata sa spunem ca da ne-ai violat mama si acu vrei sa mai fim si de acord cu asta e greu...asa ca Basescu are dreptate.