PCRM se va scinda după alegeri ?

miercuri, 22 aprilie 2009

Ziua Europei va fi marcată în Moldova pe 10 mai

Pentru prima dată Delegaţia Comisiei Europene în Moldova invită publicul larg să se alăture celebrării Zilei Europei într-un eveniment de amploare. Ziua Europei, ce va avea loc la 10 mai este o ocazie pentru a aduce valorile europene mai aproape de cetăţenii Republicii Moldova. Festivităţile vor începe la 10 mai curent, la orele 15.00 în Scuarul Operei Naţionale cu un Iarmaroc European în care proiectele finanţate de Uniunea Europeană vor găzdui buticuri şi standuri cu materiale informaţionale pentru a face cunoscută cooperarea dintre Moldova şi Uniunea Europeană, iar la 19.00 va urma un concert deosebit. 

„Dorim ca cetăţenii Republicii Moldova să ştie de ce noi, Delegaţia Comisiei Europene, suntem aici, ce facem şi cum populaţia Moldovei beneficiază de ceea ce facem", explică Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în Moldova, Cesare De Montis. „Dorim să arătăm publicului larg asistenţa pe care o oferim Republicii Moldova, proiectele concrete finanţate de Uniunea Europeană, scopul acestora şi rezultatele pe care le-am obţinut împreună", a adăugat Ambasadorul. 

În acest scop, circa 30 de buticuri ale diferitor proiecte implementate în Moldova şi finanţate de UE vor fi asamblate în scuarul Operei Naţionale. Reprezentanţii proiectelor vor informa publicul despre activitatea şi rezultatele lor, în special, cum tinerii pot studia în ţările membre ale Uniunii Europene, cum UE ne ajută să promovăm exporturile şi să atragem investiţiile, ce fel de echipament a fost livrat Serviciului Vamal al Republicii Moldova şi despre alte realizări de maxim interes.

Evenimentul va continua cu un concert ce va uni pe aceeaşi scenă artiştii moldoveni ce ne-au dus vestea în Europa prin concursul de cântec Eurovision: Natalia Barbu şi Geta Burlacu. Alături de ei vor interpreta Sun Stroke Project, Olia Tira şi Alexa. Concertul va finaliza cu recitalurile oferite de Snails şi îndrăgiţii Zdob şi Zdub. 

Pentru prima dată Ziua Europei a fost sărbătorită în Moldova în 2006. În statele membre ale Uniunii Europene Ziua Europei este marcată la 9 mai pentru a comemora Declaraţia lui Robert Schuman care chema Franţa, Germania şi alte state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene. Ziua Europei a devenit unul din simbolurile Uniunii Europene, care alături de steagul, imnul, moto-ul şi valuta unică - euro, identifică entitatea politică a Uniunii Europene.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

5 comentarii:

Natalia Ghilascu spunea...

Dupa actele de populism ale lui Voronin, cum am mai putea sarbatori si Ziua europei? Azi mergem la bustul lui Lenin si oferim flori, carnete de membru la PSCR, iar maine vom depune flori la monumentul lui Stefan cel Mare... Ceva nu se leaga in aceatsa logica. Cu toate acestea, am ales un presedinte de potriva, cum sunt si moldovenii, nici la dreapta nici la stanga.
Nu inteleg, cum acest presedinte poate aparea seara la micile ecrane, stiind ca dupa cortine vorbeste una, iar la TV alta?!

Citeste un comentariu la articol scris la Washington Post despre increderea lui Voronin ca si-a gasit un vercin mai bun decit cel din UE!
http://ghilascu.wordpress.com/2009/04/23/revolutie-a-fost-sau-nu-a-fost/

Anonim spunea...

E ca si cum s-ar organiza PASTELE in IAD... iar sfintzii ar avea prezentari...

Oleg Cristal spunea...

Mă simt nevoit să fac o precizare. Aceste acţiuni, dedicate Zilei Europei, sunt organizate de către Delegaţia Comisiei Europene în R. Moldova. Nu de către autorităţile moldoveneşti, concentrate în prezent cu pregătirile pentru marcarea zilei de 9 mai.

Anonim spunea...

remarka la precizarea lui Oleg:

Moldovenii nu au nevoie acum de pafosul Delegatiei despre cum ajuta ei la 'democratizarea moldovei' (prin proiecte implementate aiurea de experti mediocri platiti cu 1000 euro/zi) ci de asistenta reala a UE in respectarea drepturilor omului...

Oleg Cristal spunea...

Eu cred că majoritatea proiectelor UE sunt UTILE pentru R. Moldova: 1. EUBAM a redus contrabanda pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, dar şi pe segmentul de graniţă administrativă cu Transnistria, a ordonat într-o anumită măsură şi activitatea instituţiilor vamale din RM şi Ucraina, a instruit vameşii moldoveni, a echipat grănicierii şi Vama, a contribuit la stabilirea controlului asupra exportului din regiunea transnistreană etc.
2. Proiectele TWINNING şi TAIEX contribui la armonizarea legislaţiei moldoveneşti cu cea comunitară şi la perfecţionarea funcţionarilor din aparatul de stat al RM.
3. Comerţul asimetric cu UE a condus la sporirea exportului moldovenesc pe piaţa comunitară, acum UE fiind principala piaţă de desfacere a produselor moldoveneşti (circa 53%).
4. Comisia Europeană a alocat zeci de milioane de Euro în calitate de ajutor macroeconomic (vărsări directe în bugetul de stat), bani cheltuiţi ulterior la repararea drumurilor, a altor obiecte de infrastructură.
Exemplele pozitive pot continua.
Nouă ne place UE doar atunci când ne dă şi ne face ceva pentru noi şi o criticăm de orice dată atunci când acţiunile ei NU ne plac. Sigur că este loc de mai bine în relaţiile noastre, dar trebuie să fim recunoscători şi pentru suportul pe care deja îl avem.