PCRM se va scinda după alegeri ?

marți, 10 martie 2009

Unii politicieni cheltuiesc pentru alegeri mai mult decât câştigă. De unde aceşti bani?

Există un banc destul de răspândit în ţara noastră. Esenţa lui se reduce la faptul că moldovenii au un venit de 1000 de lei pe lună, dar cheltuiesc 2000 pe lună. "Să nu-i intereze pe nimeni de unde se iau restul banilor". Cam acelaşi lucru se întâmplă şi cu politicienii noştri, unul mai curat decât decât altul. Jurnal de Chişinău publică astăzi un articol "ofranele pentru campanie" (vedeţi aici), care cred că ar trebui să fie nu doar materie de gândit pentru alegători, dar şi obiect de cercetare pentru organele abilitate. Mai mulţi politicieni au declarat, singuri şi nesiliţi de nimeni, că au virat în fondul electoral al partidelor din care fac parte sume mai mari decât venitul declarat, tot de ei, pe ultimii doi ani. Oare cum se face aceasta? Ca şi în bancul cu "venit de 1000 şi cheltuieli de 2000. Să nu intereseze pe nimeni de unde s-au luat ceilalţi bani"? Poate explică cineva acest fenomen?!
Mai jos prezint extrase din Jurnal de Chişinău, în care s-a evidenţiat această discrepanţă.

Leonid Bujor şi Vasile Balan au depus pe contul partidului mai mult decât au indicat cei doi că au obţinut în ultimii doi ani – câte 263.750 de lei la venituri de 235.181 şi, respectiv, 248.061 de lei. Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru Veaceslav Untilă care a obţinut în 2007 şi 2008 448 de mii de lei, dar a depus pe contul AMN suma de 535.000. Partidul Liberal (PL) a adunat de la două persoane suma de 580.000 de lei, dintre care îi rămăsese să mai cheltuiască aproape 10 mii de lei. Cei mai mulţi bani au venit de la preşedintele formaţiunii Mihai Ghimpu – 400.000 de lei. Acesta a indicat în declaraţia de avere depusă la CEC un venit de doar 85.992 de lei în ultimii doi ani.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

6 comentarii:

curatmurdarsrl.com spunea...

Ei da, Oleg. Te legi degeaba de sărmani.

...Parcă nii n-am auzit de istoria cu mătuşa lu` Năstase. ;-)

Oleg Cristal spunea...

fiecare politician cu matusa Tamara lui :))

Andrei spunea...

Dupa cum inteleg eu aceasta situatie poate fi explicata prin dorinta donatorilor reali de a ramine in umbra, si de legea care interzice finantarea partidelor din exterior.
Adica fiecare gaseste bani de unde poate, dar ii adauga in contul partidului pe numele sau. Nu pot sa ma pronunt asupra legalitatii acestor actiuni.
In privinta venuturilor, poate tu faci o mica eroare de calcul. Persoanele sus-numite au declara veniturile pe care le-au avut de la 01.01.2008 pina la 31.12.2008, iar ca sa judeci de unde a luat dl. Ghimpu bani in campanie electorala, trebuie sa vezi declaratia de venit a dlui pentru anul 2009, pe care cred ca o va face publica la sfirsitul anului curent.
Cu siguranta insa, ca daca timp de un an a cistigat doar 85 mii, cred ca i-a fost destul de greu sa cistige 400 mii in 2 luni. Dar acest fenomen este cu siguranta intilnit si la toate celelalte partide: PCRM,PD,PLDM,PDS,PSD,si toate celelalte partidute si candidati independenti, nu doar la PL si AMN.
Ar fi bine sa faci o analiza mai ampla in care sa analizezi toate partidele din acest punct de vedere, daca vrei sa fii obiectiv si impartial.

Oleg Cristal spunea...

Andrei, declaratiile pe venit ale candidatilor sunt pentru anii 2007-2008. Adica, ce venit total au avut de la 1 ianuarie 2007 pana la 31 decembrie 2008, inclusiv proprietatile detinute la data depunerii declaratiei pe venit la CEC (adica, in luna februarie 2009). Analiza acestor discrepante nu am facut=o eu ci JdC. Dar ideea ta e corecta si, din cate cunosc, acest lucru il face Initiativa civica Pentru un Parlament Curat!

Anonim spunea...

Oleg, dupa mine, este foarte evident de ce se face asa. Daca pui sume mai mici in cont, e mai multa birocratie si pierdere de timp la banca. Timp pretios in campanie. De aceea, in loc de 20 merge unul si pune toti banii. Dupa mine, accentul si in JdC si la tine nu este tocmai corect. Majoritatea celor din opozitie cel putin au dat dovada de transparenta si au facut publice numele deponentilor asa incit noi sa putem dicuta despre asta. Comunistii insa evita sa o faca, se vede ca nu prea le place transparenta (si tu eviti sa spui asta).

Oleg Cristal spunea...

probabil ai dreptate, referitor la "cosul (,) comun", dar aceasta nicidecum nu este o scuză. Cât priveşte transparenţa altor formaţiuni....fiecare a declarat aşa cum l-a ajuns mintea (vicleană). Acum jurnaliştii nu au decât să sape mai adânc să afle care sunt adevăratele surse de finanţare şi cum se finanţează campania electorală. Eu ştiu foarte bine cum se plăteşte prin contabilitate dublă în alegeri. Nu vreau să deschid parantezele, dar...aşa este.