PCRM se va scinda după alegeri ?

miercuri, 25 martie 2009

Lansarea TestVotului ! Cei care au încercat îl recomandă prietenilor

Pe data de 24 Martie 2009 Fundaţia MRC, cu sprijinul German Marshall Fund - Black Sea Trust, în colaborare cu Asociaţia pentru Democraţie Participativă “ADEPT”, a lansat aplicaţia online Testează-ţi Votul! pe pagina de internet www.testvot.eu .

Alegătorii indecişi din Republica Moldova primesc acum o mînă de ajutor pentru alegerile parlamentare din 5 Aprilie 2009.

Testează-ţi Votul! cuprinde un chestionar cu 24 de întrebări. Orice persoană care accesează pagina de internet www.testvot.eu poate să răspundă la chestionar, precizînd gradul de acord sau dezacord cu cele 24 de afirmaţii. La final, utilizatorul va primi gratuit o analiză grafică şi textuală detaliată care indică gradul de apropiere a principalelor 9 partide (în ordine alfabetică: AMN, MAE, PCRM, PDM, PL, PLDM, PPCD, PSD şi UCM) faţă de opţiunile alegătorului.

Lansarea proiectului s-a făcut atît în limba română cît şi în limba rusă, oferind alegătorilor oportunitatea de a reflecta asupra unor probleme importante ale societăţii, şi de a căuta mai multe informaţii despre aceste teme şi atitudinile partidelor. Proiectul nu încearcă să influenţeze votul cetăţenilor, ci este un mijloc de a afla mai mult despre cei care candidează.

Proiectul îi ajută pe alegători să identifice partidele cele mai apropiate faţă de viziunea lor din punct de vedere programatic pe probleme din domeniile economic, politic şi social. În acest fel, alegătorii vor putea să obţină mai uşor informaţii din programele electorale ale partidelor astfel încît să voteze informat.

Fundaţia MRC este un think tank fondat în 2003, fără apartenenţă sau afiliere ideologică şi politică, al cărui scop este dezvoltarea cercetării de calitate în domeniul ştiinţelor politice şi dezvoltarea calităţii democraţiei din Europa Centrală şi de Est.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

2 comentarii:

Ion Grosu spunea...

Mi-am expus părerea pe blogul lui Mihai Bolocan. Pe scurt - este un instrument util şi interesant, dar nu a fost şlefuit.

Întrebarea cu spitalele e din electorala românească, întrebarea cu bisericile e formulată aiurea şi nu are informaţie adăugătoare. Multe domenii cheie sunt abordate superficial - problema justiţiei, Transnistria; sau deloc - corupţia, criza economică.

La fel lipseşte un element cheie - prioritatea domeniilor. Pe cineva de exemplu îl doare mai tare sistemul de asigurări sociale decît intrarea în NATO sau ieşirea imediată din CSI, dar asta nu se reflectă în rezultatele testelor.

Adică intrarea în UE e la fel de importantă ca gestionarea spitalelor de primării?

Sper că varianta dată nu e finală şi va fi îmbunătăţită pe parcurs. Ideea e minunată.

IM spunea...

Cred ca se putea adaugau si cateva intrebari despre identitate, atitudinea fata de comunism, legea lustratiei, drepturile minoritatilor homosexuale, religie ...

Bine daca ar fi sa critic, as putea spune ca s-ar fi putut face o gradatie mai clara a intensitatii preferintelor. Adica o scara de 5 sau 7 nivele, nu doar total de acord, total dezacord, neutru.
In rest mi se pare ok...termometre politice de acest fel exista in toata lumea...ma bucur ca a ajuns si la noi.
Din cate am inteles la multi participanti sunt aceleasi rezultate in mare :))