PCRM se va scinda după alegeri ?

marți, 31 martie 2009

Câte şanse sunt pentru organizarea unor alegeri parlamentare noi?

Conform rezultatelor ultimului Barometru de Opinie Publica, după alegerile parlamentare din 5 aprilie s-ar putea crea o situaţie foarte interesantă, similară patului din şah. În Parlament ar putea intra, potrivit aceluiaşi sondaj, patru partide: PCRM, PLDM, PL şi AMN. Niciun partid nu va avea numarul necesar de voturi (cel puţin 61) pentru alegerea preşedintelui ţării, iar PCRM (aşa spune sondajul) va avea cel puţin 41 de mandate (pachetul de control). În aceste condiţii, PCRM va fi impus să facă alianţă cu cel puţin un alt partid (dar împreună să aibă cel puţin 61 de voturi) pentru a alege preşedintele ţării şi eventual să formeze un guvern de coaliţie. Care din cele trei formaţiuni liberale (PLDM, PL, AMN) va fi dispusă să atingă un consens cu PCRM? Sau...alegeri noi. Iată ce spune art. 78 al Constituţiei, despre alegerea preşedintelui:


Articolul 78
Alegerea Preşedintelui

(1) Preşedintele Republicii Moldova este ales de Parlament prin vot secret.
(2) Poate fi ales Preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat.
(3) Este ales candidatul care a obţinut votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi. Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur.
(4) Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate.
(5) Dacă şi după alegerile repetate Preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, Preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.
(6) Procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova este stabilită prin lege organică.

[Art.78 în redacţia Legii nr.1115-XIV din 05.07.2000]

În aceste condiţii, care sunt şansele unor alegeri parlamentare noi? Sau care partid (din cele trei liberale, cu şanse de a accede în Parlament, va coaliza cu PCRM)? Puteţi să votaţi şi în sondajul de pe blog referitor la posibilitatea alegerilor noi.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

4 comentarii:

elena robu spunea...

nu cred ca vreunul din partidele liberale va face coalitie cu PCRM, asa ca mai degraba ne asteapta alegeri parlamentare noi

Anonim spunea...

Filat este prieten si partener de afaceri cu Tkaciuk. PLDM-ul a fost creat pentru a rupe PDM-ul de centru stinga, care ameninta PCRM. Partidul lui Filat a fost lansat pe segmentul de dreapta pentru a da siguranta ca este anticomunist. Pentru a fi mai credibili, lui Filat i-au "luat" imobilul de vizavi de Moldtelecom, care costa vreo 40 de milioane de euro. Credeti ca nu s-a calculat aceasta si Filat este in pierdere? Nu. Filat este sigur ca CEDO ii va da cistig de cauza in citeva luni, iar guvernul Moldovei ii va achita despagubirea de citeva zeci de milioane de euro (cifra care se vehiculeaza este 45 milioane). Pina la urma si varza e intreaga (si verde), si capra e satula (PCRM). Care este rostul PLDM? Sa faca alianta post electorala cu PCRM. Punem pariu?

Gicu spunea...

Si eu cred ca mai degraba PLDM ar face alianta cu comunistii, daca lucrurile s-ar aranja in felul in care presupui tu.
Parerea mea, insa, e ca PCRM va avea mult mai putine mandate, iar Filat va avea sansa sa nu-si deconspire adevarata misiune si sa se pretinda in continuare mare anti-voronist. Nu a mai ramas mult pana la 6 aprilie. Vom vedea.

filip spunea...

Dupa exemplul PPCD, s-ar mai risca vreun partid (in cazul in care acest partid ar alege o cale imorala contrara celor sustinute in campanie de blam agresiv al PCRM) sa dispara la urmatoarele alegeri?