PCRM se va scinda după alegeri ?

luni, 5 ianuarie 2009

Un site de la Tiraspol confirmă fărădelegile privind perceperea "taxei de migraţie" pentru intrarea pe teritoriul regiunii Transnistrene UPDATE 21.30

Portalul informaţional "Lenta pmr" (vedeţi aici) confirmă fărădelegile comise la unele "posturi vamale" de aşa-numitul "serviciu de migraţie" al regimului de la Tiraspol, care percepe ilegal taxe la intrarea în regiunea transnistreană. Portalul respectiv, care nu poate fi suspectat de simpatii faţă de Chişinău, informează că din 1 ianuarie 2009 a intrat în vigoare noile prevederi ale "legii privind taxa de stat" adoptate de Sovietul Suprem de la Tiraspol (adevărul e că respectiva "lege" nu a fost promovată, prin "decret", de "preşedintele rmn" Igor Smirnov). Potrivit respectivei "legi", cetăţenii "străini" (adică ai R. Moldova şi altor state), care intră pe teritoriul regiunii transnistrene pentru mai puţin de 3 zile, NU achită aşa-numita "taxă pentru migraţie". Însă, reporterii acestui portal de la Tiraspol au fost martorii perceperii ilegale a "taxei" în cauză. Cei de la "Lenta pmr" se arată nedumeriţi şi de faptul că "taxa" a fost triplată, de la 8 la 23 lei.
Eu am scris aici despre fărădelegea în cauză, cu care m-am confruntat chiar pe 1 ianuarie. O zi de la postarea informaţiei pe blog, Ministerul Reintegrării a emis un comunicat, prin care cere Tiraspolului să-şi îndeplinească promisiunea privind anularea "taxei de migraţie" (vedeţi aici).

UPDATE 21.30
Asociaţia Promo-Lex, organizaţie neguvernamentală care oferă asistenţă juridică gratuită persoanelor ale căror drepturi sunt încălcate în zona conflictului transnistrean, condamnă acţiunile, „unilaterale şi ilegale de percepere a taxelor pentru circulaţia persoanelor pe teritoriul regiunii transnistrene a R. Moldova”. Poziţia organizaţiei este făcută publică printr-un comunicat la care face referinţă Info-Prim Neo.
Potrivit documentului, contrar promisiunilor făcute recent de administraţia de la Tiraspol privind eliminarea taxelor de şedere în regiunea transnistreană, de la 1 ianuarie 2009, libertatea circulaţiei persoanelor în Transnistria rămâne a fi restricţionată. Mai mult, începând cu această dată, a fost anunţată majorare “taxei de migraţie” de la cca 10 lei la 22,28 lei constatându-se, astfel, agravarea situaţiei la acest capitol. Detalii citiţi aici.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

3 comentarii:

Mihaela Onofrei spunea...

In primul rand, la multi ani, Oleg, tie si cititorilor tai, precum si celor care iti sunt dragi...
In al doilea rand, stiind ca site-ul respectiv este agentia de stiri a lui Dmitrii Soin, si, totodata amintindu-mi cu foarte mare bucurie de faptul ca ultimele dati cat am fost la Tiraspol, eu practic am lucrat in birourile lor si la un calculator pus la dispozitie de ei, de la care mi-am si trimis corespondentele catre redactia mea din Romania, imi face foarte mare placere sa citesc, in presa de la Chisinau, o stire despre ei, care fara sa fie pozitiva, nu este nici negativa. Pentru aceasta, eu iti multumesc, si, de asemenea, pentru faptul ca te straduiesti sa reflecti obiectiv situatia de acolo, fara rautati gratuite. Sgur, nu pot fi de acord ca-i spui dlui Smirnov "liderul rebelilor", nu de alta, dar domnia lui este un fost secretar de partid si, pentru totdeauna, un birocrat. Dupa parerea mea, "liderul rebelilor" este cineva care se ascunde in jungla, cu pieptul intersectat de o diagonal dolodora de cartuse si fruntea incinsa de o bentita orizontala, descriere care, trebuie sa recunosti ca nu i se potriveste lui Smirnov. Altfel, toate bune de aici din Bucuresti. Te imbratisez. Mihaela Onofrei

Oleg Cristal spunea...

rebel, potrivit DEX-ului, reprezintă persoana care îndeamnă la rebeliune, nesupus (arată nesupunere). Regimul de la Tiraspol, din 1990 dă dovadă de nesupunere faţă de autorităţile constituţionale ale R. Moldova, iar cel care conduce această nesupunere, cel puţin "de jure", este Igor Smirnov.

Anonim spunea...

oleg, dar ce te-ai specializat in problema transnistriei? de ce nu mai scrii de komunisti, liberali, fascisti si de nazdravaniile junelui prrimmar Kyrtoaka?