PCRM se va scinda după alegeri ?

joi, 27 noiembrie 2008

Comisia Europeană va prezenta, săptămâna viitoare, mandatul pentru negocierile noului acord juridic cu R.Moldova

Comisia Europeană va prezenta statelor-membre, săptămâna viitoare, mandatul privind negocierile cu R.Moldova referitoare la noul acord juridic. Despre aceasta ne-a anunţat Philippe Cuisso, un oficial din cadrul Directoratului General pentru Comerţ al Uniunii Europene, în cadrul întrevederii pe care am avut-o astăzi, la Bruxelles. Proiectul mandatului urmează să fie coordonat acum între cele 27 de state-membre ale UE, ca în primăvara lui 2009 să fie aprobat de Consiliul European. Mai multe surse oficiale din cadrul Comisiei Europene ne-au informat că negocierile privind noul acord juridic cu RM vor începe în circa 6 luni, adică după viitoarele alegeri parlamentare din ţara noastră.
Forma noului acord va fi de Asociere, la fel ca şi în cazul Ucrainei, dar nu va prevede perspectivă de aderare la UE, cum este în cazul acordurilor de asociere semnate cu statele din Balcanii de Vest. Diferiţi reprezentanţi ai Comisiei Europene înaintează cifre diverse legate de perioada viitoarelor alegeri. O bună parte dintre ei vorbesc despre 2-3 şi chiar 4 ani pentru negocieri. După încheierea acordului, acesta urmează să treacă procedura de ratificare în R.Moldova şi cele 27 de state-membre, ceea ce va însemna iarăşi сel puţin câteva luni.
Noul acord va prevede, din câte se cunoaşte, o perspectivă de creare a unei zone economice libere coprehensive (care presupune libertăţile de deplasare a mărfurilor, serviciilor şi capitalui), şi, în perspectivă lungă, liberalizarea integrală a regimului de vize.
La Bruxelles, R.Moldova şi Ucraina sunt privite ca fiind cele mai avansate în raport cu UE din estul Europei. Se spun multe lucruri bune, dar şi se repetă veşnicile probleme: libertatea mass-media, drepturile omului, independenţa justiţiei, combaterea corupţiei, crearea climatului investiţional (deşi, astăzi, un oficial al Comisiei a adus aprecieri pozitive politicilor de liberalizare a economiei în RM). Acum se mai pune un accent important pe corectitudinea viitoarelor alegeri, exprimându-se îngrijorări similare celor care au sunat în declaraţia comună a misiunilor diplomatice europene acreditate la Chişinău şi făcută public recent.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

marți, 25 noiembrie 2008

Sunt jurnalist liber ! De astăzi, 25 noiembrie

Din acest moment sunt jurnalist liber (nu am relatie contractuala). Nu mai sunt angajat al ziarului "Moldova Suverană", unde am lucrat circa doi ani jumătate. Urmează doar să clarific aspectele juridice, când revin în ţară.
Dacă există oferte, sunt dispus să examineze unele dintre ele. Propunerile pot fi expediate pe adresa electronică.
PS Motivele dispărţirii sunt personale.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

luni, 24 noiembrie 2008

Pe 3 decembrie Comisia Europeană va prezenta concepţia Parteneriatului Estic

Peste o săptămână, pe 3 decembrie, Comisia Europeană va prezenta Concepţia Parteneriatului Estic, o idee lansată în luna mai curent de către Suedia şi Polonia, în cadrul Politicii Europene de Vecinătate. Scopul acestui parteneriat este de a aprofunda relaţiile UE cu vecinii ei din Est R.Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi, probabil, Belarus.
Deocamdată acest document este ţinut în mare taină, aici, la Bruxelles, deşi se cunoaşte deja esenţa acestuia. Prin această concepţie,statele vecine UE din estul continentului sunt decupate din grupul celor 14 state vecine, din cadrul PEV (statele din nordul Africii). Concepţia va presupune o liberalizare a comerţului (zonă liberă, de care, mai întâi, cum se vorbeşte pe culuoarele UE, va beneficia R.Moldova, Ucraina şi Georgia). Cei de la Comisia Europeană spun că acest Parteneriat va ajuta mult RM la negocierea viitorului document juridic.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

duminică, 23 noiembrie 2008

Birocraţie europeană sau eurobirocraţie?

Birocraţia este una dintre cele mai mari probleme în Uniunea Europeană. Multe documente, multe instituţii, mulţi funţionari etc. Toate acestea deseori dau bătăi de cap cetăţenilor europeni, guvernelor naţionale. Însăşi demnitarii de la instituţiile europene recunosc această stare de lucruri, dar ridică din umeri în sens de neputinţă.
Se pare că acest sistem birocratic este preluat şi în viaţa privată, când multe scheme care ar trebui să lucreze perfect, din anumite motive "birocratice" scot din funcţie sistemul. Am sosit la aeroportul din Bruxelles pe la ora 22.00, ora locală şi urma să ne întâlnească taxiul care să ne ducă la hotel. Taxiul a fost rezervat printr-o agenţie de turism, prin intermediul hotelului la care urma să fim cazaţi. Am aterizat în capitala europeană şi ia taxiul de unde nu-i (сel rezervat, bineînţeles). Aceasta în pofida faptului că s-au preciat până şi ultimele detalii, lângă ce magazin va sta. Cei de la firma de taxi care era contractată nu ştiau nimic. Am ajuns noi la hotel, pe cont propriu.
Exact aceiaşi situaţie s-a întâmplat delegaţiei din Ucraina, care a aşteptat în sala aeroportului aproape o oră. În zădar.
Mai sunt şi alte chestiuni de organizare, care, membrilor delegaţiei noastre li se par anormale, cum ar fi, de exemplu, faptul că de aproape 24 de ore suntem în Bruxelles şi nu s-a apropiat de noi încă niciun organizator, deşi, conform programului, urma s-o facă. Explicaţia ghidului nostru a fost simplă: e duminică şi ei se respectă foarte mult astfel că nu lucrează în această zi (oare nu ştiau aceasta când au întocmit programul?).
La Bruxelles a nins puternic în după ameaza de duminică, fiind înzăpezite toate străzile. Se circulă anevoios. Iar noi, de mâine, vom bate drumuri pe la diferite instituţii europene care, mă bucur, sunt la o distanţă de circa o sută-două de metri de hotel.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

vineri, 21 noiembrie 2008

O nouă vizită la Bruxelles, la instituţiile europene

Sâmbătă, 22 noiembrie, voi merge la Bruxelles pentru o nouă vizită de documentare la instituţiile europene şi câteva organizaţii neguvernamentale din capitala Belgiei. Vizita este organizată de către Comisia Europeană, prin intermediul Delegaţiei de la Chişinău.
Voi încerca să aflu detalii despre proiectul noului acord juridic RM-UE, cand va fi aprobat şi, eventual, când vor începe negocierile. De asemenea, aş vrea să înţeleg care este atmosfera în sânul UE în legătură cu câteva chestiuni: blocajul intervenit după respingerea de către irlandezi a Tratatului de la Lisabona; situaţia de după conflictul din Caucaz şi cum a influenţat aceasta atitudinea UE faţă de state cum sunt Moldova şi Ucraina (vor fi şi colegi din Ucraina); criza economica mondială şi impactul asupra vieţii din UE dar şi asupra finanţărilor diferitor proiecte; concepţia Parteneriatului Estic; cum doreşte UE să-şi sporească implicarea în reglementarea transnistreană; ce proiecte intenţionează să finanţeze UE din pachetul măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului etc.
Voi plasa informaţiile şi impresiile din capitala Belgiei, revăzută după aproximativ un an, pe blog.
Am ocazia să văd a treia oară instituţiile europene din Belgia - Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia Europeană. La începutul lunii decembrie am programată şi o vizită la Strasbourg, la invitaţia Consiliului Europei, unde vor participa un grup de jurnalişti de la Chişinău şi Tiraspol, pentru a discuta diferite aspecte ale reglementării transnistrene.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Eugen Tomac - atuurile şi neajunsurile candidatului la Parlamentul român în colegiul Basarabia
Aseară, un grup de bloggeri de la Chişinău (vedeţi poza din stânga), inclusiv eu, am fost la bere cu Eugen Tomac, candidat în Parlamentul României în colegiul Basarabia (parcă aşa se numeşte /vedeţi aici/ site-ul lui de campanie). Alături de Tomac a fost principalul său susţinător din R. Moldova, Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău şi vicepreşedinte al PL-ului, formaţiune care şi-a anunţat sprijinul pentru acest tânăr de doar 27 de ani. Voi încerca să fac o scurtă analiză a punctelor tari şi slabe ale lui Eugen, în raport cu ceilalţi alţi 4 candidaţi din acest colegiu.

Totuşi, mai întâi de toate voi împărtăşi câteva impresii generale despre întâlnirea organizată de cei de la Unimedia. Localul în care s-a petrecut (nu fac publicitate gratuită) era prea gălăgios pentru o discuţie despre programe politice. În "sala mică" în care ne aflam erau câteva zeci de persoane, care consumau bere cu găleata şi vorbeau ca să se audă "bine" (la 20 de metri distanţă). Muzica era prea tare, fapt care impunea pe cel care vorbeşte să ridice glasul, respectiv, să polueze sonor mediul.
La doar 15 metri de noi, la o altă masă, erau preşedintele PSD Dumitru Braghiş şi secretarul general al formaţiunii, Eduard Muşuc, preşedinte al Consiliului Municipal Chişinău şi oponent al primarului capitalei (în poza din dreapta sunt surprinşi cum cei doi se salută cu primarul). Această prezenţă a canalizat un pic atenţia bloggerilor, dar, în special, a lui Chirtoacă spre masa respectivă. Ca un fan (ocazional?) al aparatului foto, Dorin Chirtoacă s-a pus pe făcut poze, încercând să-i suprindă pe cei doi social-democraţi.

Acum despre plusurile lui Eugen Tomac în raport cu ceilalţi 4 candidaţi.
- Este cel mai tânăr candidat, respectiv, nu are în spatele său povara regimului sovietic, pentru care au slujit toţi ceilalţi contracandidaţi, deveniţi, de la o vreme, proromâni înflăcăraţi şi mari democraţi.
- Este candidatul susţinut de către preşedintele României Traian Băsescu, care are o autoritate foarte mare în R. Moldova. Potrivit ultimului Barometru de Opinii Publice, din octombrie 2008, Traian Băsescu se bucură de încrederea a peste 30% din cetăţenii moldoveni. La referendumul din 2007 privind suspendarea lui Băsescu din funcţia de preşedinte al României, cetăţenii români (cu cetăţenie dublă) care au votat la Chişinău s-au pronunţat împotriva demiterii acestuia, în proporţie de circa 90%.
- Este candidatul PD-L, formaţiune destul de importantă în viaţa politică românească, respectiv, dacă va fi ales, va avea un instrument eficient pentru luarea deciziilor favorabile celor care l-au votat.
- Este consilier prezidenţial pe problemele românilor de pretutindeni, ceea ce înseamnă că este, într-o anumită măsură, factor decizional (mai corect spus, un lobby important) în problema cetăţenilor români aflaţi în afara hotarelor. Această funcţie îl face să fie în temă cu cele mai stringente probleme cu care se confruntă românii de peste hotare, să încerce soluţionarea acestora.
- Factorul administrativ joacă şi el un rol considerabil în orice alegeri.
- Tinereţea acestuia, precum şi aspectul fizic plăcut, reprezintă un alt atu al candidatului, în raport cu "moşnegii".
- Susţinerea lui Tomac de către PL, care, potrivit ultimelor sondaje de opinie publică este pe locul 2-3 în preferinţele electoratului moldovenesc şi printre principalele forţe politice de pe segmentul românofil.
- Susţinerea din partea lui Chirtoacă, care are un rating înalt (transfer de imagine), cel mai mare rating în rândul liderilor de opoziţie.
- Sprijinul din partea primarului de Chişinău s-a materializat şi în afişele electorale apărute în troleibuzele din capitala RM (cică, în bază de contract cu regia transport electric).
- Este simplu şi deschis faţă de oameni.

Aspectele negative.
- Are un mesaj aproape identic cu al celorlalţi candidaţi (apropo, o bilă neagră pentru toţi candidaţii, care fredonează acelaşi refren referitor la cetăţenie românească, obţinerea facilitară a vizelor, dreptul de călătorie).
- Vorbeşte prea mult şi, în felul acesta, se diluiază mesajul.
- Tinereţea lui poate fi privită şi ca lipsă de experienţă, respectiv, are prea puţine merite cu care se poate lăuda.
- A ratat sprijinul din partea altor partide de dreapta din R. Moldova (cu excepţia PPCD, care dă de înţeles că l-ar susţine).
- Pune mereu accent pe faptul că PL este cea mai importantă forţă din R. Moldova, fapt care poate provoca respingerea din partea unor potenţiali votanţi, dar care simpatizează PLD, AMN, PNL etc.
- O greşeală importantă este utilizarea diferitor culori pentru promovarea lui pe Internet. Culoarea lui de campanie este oranjul, similară cu cea a PD-L, însă pe unele site-uri apar banere ale acestuia pe un fundal albastru (alţi doi candidaţi apar pe culoarea verde..., iar un alt candidat are culoarea albastră).
- Mai are de lucrat la gesticulaţie, pentru a deveni mai convingător.
- Nu a servit bere (fie şi fără alcool) ca aproape toţi bloggerii :))

Concluzia o trage fiecare în parte. Pentru ca un candidat din colegiul Basarabia să fie ales parlamentar, pentru acesta trebuie să voteze cel puţin 50%+1 vot.
PS Fotografiile au fost oferite de Vasile Galuşca.
Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

miercuri, 19 noiembrie 2008

Oficial european confirmă faptul că negocierile privind noul acord juridic RM-UE vor fi iniţiate la începutul lui 2009

Proiectul viitorului acord juridic dintre R. Moldova şi Uniunii Europene va fi consultat cu statele-membre ale Uniunii pînă la finele anului 2008, astfel, încît la începutul anului 2009 să fie posibilă iniţierea negocierilor cu Chişinăul asupra documentului respectiv. O declaraţie în acest sens a făcut, marţi, Hugues Mingarelli, vice-director general al Directoratului general pentru Relaţii Externe în cadrul întrevederii cu premierul moldovean. Oficialitatea europeană se află la Chişinău în fruntea unei delegaţii a Comisiei Europene. Hugues Mingarelli a ţinut să sublinieze că ritmul cu care se va mişca procesul de aprobare a noului cadru legal privind relaţiile UE cu RM va depinde de ritmul reformelor implementate de autorităţile R. Moldova.
Principalele subiecte abordate în cadrul discuţiei delegaţiei europene cu prim-ministrul moldovean s-au referit la procesul de implementare a angajamentelor RM în contextul integrării europene, măsurile de asistenţă din partea Comisiei Europene în acest proces, precum şi propunerea Comisiei Europene cu privire la Parteneriatul Estic.
Oficialii Comisiei Europene au reiterat poziţia UE, aprobată acum o lună de către miniştrii de externe ai ţărilor-membre, privind intenţia de aprofundare a relaţiilor cu R. Moldova, Uniunea Europeană urmînd să susţină mai activ RM în procesul de integrare europeană. În acest sens, a fost repetat că structurile europene se exprimă pentru aprobarea unui nou cadru legal pentru relaţiile UE-RM care va depăşi cu mult hotarele actualului Plan de acţiuni RM-UE. Totodată, Hugues Mingarelli a abordat tema noii iniţiative a Comisiei Europene, numită convenţional „Parteneriatului Estic”. Această iniţiativă va propune ţărilor-vecine cu UE din regiunea Europei de Est şi Caucazul de Sud noi metode şi forme de cooperare economică şi socială. Iniţiativa are menirea de a crea premise pentru negocierea unor angajamente specifice care, în opinia experţilor europeni, vor contribui la sporirea securităţii şi stabilităţii în regiune.
Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a menţionat, la rîndul său, că acţiunile orientate spre integrarea europeană continuă să fie prioritare pentru Guvernul R. Moldova. În acest context, şeful Executivului a informat reprezentanţii Comisiei Europene despre acţiunile întreprinse de către autorităţile moldoveneşti în vederea realizării Planului de măsuri pentru integrarea europeană, aprobat de Comisia Naţională pentru Integrare Europeană care este condusă de şeful statului. Totodată, Premierul a apreciat înalt sprijinul acordat de către UE şi statele sale membre în reglementarea conflictului transnistrean şi a exprimat speranţa că acest suport se va resimţi şi în continuare în promovarea strategiei de soluţionare a problemei transnistrene.
Mingrarelli a apreciat progresul continuu înregistrat de autorităţile moldoveneşti în ultima perioadă în implementarea reformelor interne, precum şi în onorarea angajamentelor în domeniul dreptului omului, democraţiei şi statului de drept. În acelaşi timp, oficialul a subliniat importanţa asigurării libertăţii de exprimare şi a transparenţei politice, în special, în perioada preelectorală şi în cadrul desfăşurării alegerilor parlamentare care urmează să se producă în primăvara anului 2009.
Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a reiterat că derularea unei campanii electorale transparente şi echitabile este şi în interesul Guvernului, care îşi propune să asigure în acest sens stabilitatea social-economică a ţării.

Sursa: Serviciul de presă al Guvernului

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

marți, 18 noiembrie 2008

Germania admite că R. Moldova ar putea semna un Acord de Asociere cu perspectiva aderării la UE

La 17 noiembrie curent, dl Valeriu Ostalep, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut la Berlin o serie de consultări cu oficiali ai Cancelariei federale a Germaniei, Ministerului federal al Afacerilor Externe, precum şi cu reprezentanţi ai Ministerului federal de Interne. Subiectul discuţiilor l-a constituit examinarea stadiului actual al dialogului moldo-comunitar, perspectivele de aprofundare a acestuia, inclusiv prin prisma noilor iniţiative ale Uniunii Europene referitoare la regiunea noastră în calitate de instrumente complementare ale Politicii Europene de Vecinătate. Totodată, au fost abordate aspecte ale implementării de către statele membre ale UE a prevederilor Acordului de facilitare a vizelor şi readmisie, intrat în vigoare pentru Republica Moldova începând cu 1 ianuarie curent.
În cadrul discuţiilor, Viceministrul a informat partenerii germani despre eforturile întreprinse de autorităţile Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, situaţia curentă din ţara noastră, precum şi perspectivele de soluţionare a conflictului transnistrean. În ceea ce priveşte noile iniţiative ale Uniunii Europene, reprezentanţii MAE-ului german au afirmat că acestea vor constitui un element adiţional la cadrul general al Politicii Europene de Vecinătate şi vor fi orientate spre accelerarea procesului de apropiere a statelor-ţintă, printre care şi Republica Moldova, de standardele şi normele Uniunii Europene. În context, Ambasadorul Hans-Dieter Lukas, Însărcinat pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală din cadrul Ministerului federal al Afacerilor Externe, a opinat că iniţiativele respective urmează să prevadă două elemente cheie: facilitarea integrării economice şi a asocierii la Uniunea Europeană pentru statele care vor avansa în dialogul lor cu Bruxelles-ul la nivelul Acordului de Asociere.
Gradul de implementare de către statele membre ale UE a prevederilor Acordului de facilitare a regimului de vize şi readmisie cu Republica Moldova a fost abordat detaliat în cadrul discuţiilor purtate de oficialul moldovean cu dl Gerold Lehnguth, Director al Departamentului Migraţiune, Integrare, Refugiaţi şi armonizare europeană din cadrul Ministerului federal de Interne al Germaniei. Partea germană a fost informată despre existenţa anumitor deficienţe în procesul de implementare a Acordului respectiv, solicitându-se, totodată, susţinerea pentru eforturile Republicii Moldova în lansarea dialogului cu Uniunea Europeană privind liberalizarea regimului de vize. În context, s-a convenit asupra examinării posibilităţilor constituirii unor proiecte comune între Ministerul federal de Interne al Germaniei şi Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova.
În cadrul vizitei în capitala Germaniei, dl Valeriu Ostalep a susţinut un discurs cu genericul „Calea europeană a Republicii Moldova” la o reuniune organizată şi desfăşurată de Academia Europeană din Berlin, făcând o prezentare amplă a eforturilor de integrare europeană a ţării noastre şi a perspectivelor imediat următoare în acest sens. Participanţii la eveniment s-au interesat despre dificultăţile cu care se confruntă Republica Moldova în procesul apropierii de Uniunea Europeană, locul şi rolul ţării noastre în arhitectura regională, relaţiile bilaterale cu statele vecine, precum şi despre perspectivele de soluţionare a conflictului transnistrean. În urma discuţiilor purtate cu Preşedintele Academiei Europene din Berlin, dl Eckart Stratenschulte, s-a convenit asupra organizării unor traininguri pentru experţi din Republica Moldova, antrenaţi în procesul de negociere a noului cadru juridic moldo-comunitar.
Programul vizitei în Germania a Viceministrului moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a cuprins şi discuţii purtate la 18 noiembrie cu dl Wolfgang Schuster, Primar General al oraşului Stuttgart, membru al Grupului de reflecţii pentru viitorul Uniunii Europene, în cadrul cărora au fost abordate aspecte conceptuale privind perspectivele şi limitele politico-geografice ale extinderii Uniunii Europene.

Sursa: MAEIE
Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Despre cum unii democraţi înţeleg democraţia

Suntem o societate în care trebuie să învăţăm cu toţii CE ESTE DEMOCRAŢIA. Şi mai e mult de lucru. Câteva luni în urmă am pus o întrebare la care, deocamdată, nu am primit răspuns. CINE SUNT DEMOCRAŢII MOLDOVENI?
Aseară am fost o întâlnire cu o delegaţie impunătoare a Marshall Foundation, care a sosit în R. Moldova pentru a se interesa, inclusiv, despre libertatea mass media. La întâlnire au fost mai mulţi jurnaliştii, care au descris situaţia doar în două culori: alb şi negru. I-am întrebat pe oaspeţi dacă au înţeles CARE ESTE SITUAŢIA PRESEI în RM după aceste discuţii şi eu au zâmbind dând din cap în sens că NU. Pentru că, cred, la noi se politizează absolut totul şi nu se face analiză de calitate, ci se expun opinii cu iz politic. Ştie cineva vreun studiu cantitativ şi calitativ referitor la situaţia mass media în RM, impactul acesteia etc.? Nu există, în pofida faptului că periodic apar diferite rapoarte ce privesc libertatea de exprimare, situaţia presei etc. Nu o să mă pronunţ deocamdată la acest subiect.
Voi da în schimb un alt exemplu. În troleibuzele din Chişinău, care aparţin municipalităţii, sunt postate afişe electorale cu candidatul la alegerile în Parlamentul României, Eugen Tomac (n-am nimic împotriva acestui tânăr şi cred că merită cel mai mult să obţină funcţia pentru care luptă). Întâmplător sau nu, Eugen Tomac este susţinut de primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, care a fost prezent la lansarea acestui candidat săptămâna trecută. Potrivit legislaţiei moldoveneşti, publicitatea electorală în transportul public este interzisă. Să nu fi ştiut oare Dorin Chirtoacă despre faptul că întreprinderea care se afla în subordinea municipalităţii a plasat, ilegal, aceste afişe electorale? Să fie doar coincidenţă că pe aceste afişe este candidatul susţinut de primarul Chirtoacă? Este această utilizarea resurselor administrative în alegeri sau nu? Sunt aceste practici democratice sau nu? Răspunsurile sunt evidente.
În alegerile primarului de Chişinău în 2007, publicitatea electorală a lui Alexandru Corduneanu, apărută în transportul public, a stârnit scandal, acesta, în calitatea lui de viceprimar (resursă administrativă) a fost acuzat că încalcă legislaţia.
Din păcate, la noi democraţia se înţelege eronat ! Dacă o încălcare evidentă este comisă de un anticomunist, atunci e ok, iar dacă aceiaşi încălcare e comisă de un comunist, atunci e antidemocratic. Dacă în judecată este atacată mass media anti-comunistă e atac la libertatea de exprimare şi la presa liberă, iar dacă în judecată este atacată o instituţie media care simpatizează guvernarea, e în strictă conformitate cu legea.
Oare când vom renunţa la jumătăţile de măsuri şi vom analiza În PROfunzime?

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

luni, 17 noiembrie 2008

Ţăranu va ajunge de la Pavlicenco la Filat? UPDATE 12.15

Deputatul Anatol Ţăranu, ex-vicepreşedinte al PNL, a fost exclus din această formaţiune (vedeţi un comunicat al naţional-liberalilor, citat aici). În comunicat se spune că Ţăranu a manifestat dezacord în legătură cu decizia PNL de a merge împreună la viitoarele alegeri cu MAE, în pofida faptului că se mai negocia cu PLD. Din comunicat se înţelege că Ţăranu optează mai mult spre PLD, iar după ce a fost exclus din PNL ar putea să adere la formaţiunea condusă de Vlad Filat. Dacă se va întâmpla aceasta, PLD va avea deja doi deputaţi (deputata Valentina Cuşnir, care a cochetat o perioadă cu PLD, purtând fulare verzi, deocamdată nu a anunţat despre aderarea la liberal-democraţi sau nu a fost invitată în formaţiune).
Anatol Ţăranu a fost unul dintre părinţii social-democraţiei moldoveneşti, fost ambasador al RM la Moscova, trecut ulterior la naţional-liberalism (PNL-ul condus pe atunci de Mircea Rusu), apoi în Partidul Liberal (condus pe atunci de Veaceslav Untilă), ulterior în Alianţa "Moldova Noastră" de unde s-a desprins, reanimând PNL.
Dacă am scăpat vreo verigă partiinică prin care a trecut Anatol Ţăranu, vă rog să-mi amintiţi. Acum mi-am adus aminte că acesta a fost şi membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Sigur, în timpul URSS.

UPDATE 12.15

Pe 17 octombrie, 2007, un grup de membri ai PNL, în frunte cu doi vicepreşedinţi, au părăsit formaţiunea condusă de Vitalia Pavlicenco aderând la PLD (vedeţi aici). Atunci s-a menţionat că Anatol Ţăranu a salutat "proiectul PLD". Însă, câteva zile mai târziu a apărut o declaraţie a PNL (din care mai făcea parte Ţăranu) în care se spune că lansarea PLD "seamănă cu o provocare ruseascp" (vedeţi aici).Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

vineri, 14 noiembrie 2008

Consiliul UE va aproba, în decembrie, mandatul pentru începerea negocierilor cu R. Moldova privind Acordul de Asociere

Consiliul Uniunii Europene va aproba, la summit-ul din decembrie 2008, mandatul privind începerea negocierilor cu R. Moldova în vederea semnării noului acord juridic. Viitorul document va avea forma unui Acord de Asociere şi esenţa acordurilor de asociere semnate anterior de către UE cu statele din Balcanii de Vest. Acordul de Asociere care va fi negociat cu Moldova ar putea conţine şi o portiţă deschisă spre viitorul european al ţării noastre. Informaţia în cauză vine din partea unui europarlamentar român. La începutul săptămânii viitoare voi reveni cu detalii.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Liberalii moldoveni îşi dau cu stângu'n dreptu, asistaţi, pe alocuri, de social-democraţi

Zilele trecute au fost marcate de o nouă ciondăneală între PL, PLD şi AMN. În bătăia liberală au intervenit, pe alocuri, şi social-democraţii. După votul din Consiliul municipal Chişinău pentru memorandumul care a dus la deblocarea situaţiei în sistemul termoenergetic al capitalei (cât nu voi judeca cât de corect şi legal este acel document), liberal-democraţii au acuzat PL-ul că a votat alături de consilierii PCRM şi PPCD, dând dovadă de "necunoştinţă şi incapacitatea de a evalua situaţia", iar liderul liberalilor Mihai Ghimpu spune că pe cei din PLD "îi interesează doar banii". Schimbul de declaraţii le puteţi vedea pe www.o-mega.md .
Potrivit lui Alexandru Tănase, prim-vicepreşedintele PLD, decizia PL de a aproba Memorandumul tripartit privind depăşirea crizei termoenergetice din Chişinău "nu este justificată logic". „Înainte de a veni la şedinţa CMC, Partidul Liberal a chiuit la lansarea candidatului PD-L în campania electorală pentru România. Şi cînd vii de la cumătrie la şedinţa Consiliului, este greu să te orientezi în situaţie şi să adopţi o decizie justă", a declarat Tănase în cadrul unei conferinţe de presă. El a mai declarat pentru portalul în cauză că "important ca schimbarea promisă de Partidul Liberal să nu fie similară (la nivel de ţară, după viitoarele algeri parlamentare) cu schimbarea pe care au promovat-o în Chişinău".
În replică, Mihai Ghimpu a afirmat că PLD "nu-i pasă de criză din capitală, ei fac doar capital politic în preajma alegerilor". El a mai adăugat că scopul formaţiunii conduse de Vlad Filat este "să obţină cît mai mulţi bani. Nu în zadar acest partid are culoarea verde".

Ca cercul bătăioşilor să fie mai larg, primarul general de Chişinău, Dorin Chirtoacă, la o conferinţă de presă l-a acuzat pe liderul AMN, Serafim Urechean, ex-primar al capitalei, de faptul că s-ar face vinovat de "situaţia dezastruoasă din complexul locativ din Chişinău", datorată " inactivităţii lui Serafim Urechean" . Deoarece Urechean se pare că deocamdată nu şi-a revenit după internarea în spital din cauza ulcerului stomacal, răspunsul a venit din partea deputatului AMN, Ivan Guţu. El a spus că actualul edil-şef al Chişinăului "a făcut această greşeală pentru că este prea tânăr".

Lovituri primarului general Dorin Chirtoacă şi liderului PL au fost aplicate şi de către preşedintele PSD, Dumitru Braghiş, respectiv, prim-vicepreşedinetele PD, Oleg Serebrian. Braghiş a declarat că "Primarul mîine va acuza chiar şi extratereştrii, în loc să se ocupe cu lucru".
Iar Oleg Serebrian dă întreaga vină pe Mihai Ghimpu. "Un rol extrem de negativ în această situaţie, în care s-a pomenit primarul l-a jucat unchiul acestuia, Mihai Ghimpu. Relaţiile tensionate ale lui Ghimpu cu alţi lideri politici, radicalismul şi tendenţiozitatea acestuia au contribuit la izolarea primarului de Consiliu", a declarat Serebrian.

Ce concluzie trage alegătorul indecis urmărind această bătaie a opoziţiei? Indecişi sunt, potrivit ultimului Barometru de Opinie Publică, aproape 40%.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

joi, 13 noiembrie 2008

Circul politic din Ucraina continuă

Şeful statului ucrainean, Viktor Iuşcenko a decis să amîne organizarea alegerilor parlamentare programate pentru luna decembrie anul curent. Fiind, marţi, într-o vizită la Varşovia (Polonia), el a sugerat că alegeri legislative anticipate ar putea să aibă loc în 2009. Cu cîteva ore după ce Iuşcenko a făcut anunţul în cauză, miercuri, cu votul deputaţilor din opoziţie şi a unei părţi din blocul pro-prezidenţial „Ucraina Noastră”, a fost demis spicherul Radei Supreme Arsenii Iaţeniuk. Şedinţa de miercuri a Parlamentului de la Kiev a fost din nou marcată de bătăi între deputaţi, blocarea tribunei centrale şi scoaterea din funcţie a sistemului electronic de vot. Aceste acţiuni, ce amintesc de luptele din parlamentele taiwanez ori sud-coreean, nu mai miră pe nimeni în Ucraina. De ceva timp, bătăliile politice ucrainene au trecut de la figurat, la figură.
Povestea cu dizolvarea parlamentului a început pe 8 octombrie, cînd preşedintele Iuşcenko a semnat un decret în acest sens, care urmare a dizolvării, în septembrie, a coaliţiei de guvernare formate din Blocul premierului Iulia Timoşenko şi cel pro-prezindenţial „Ucraina Noastră – Autoapărarea Populară”. Un tribunal de la Kiev a anulat decretul liderului ucrainean despre „întreruperea înainte de termen” a activităţii Radei, ulterior o altă instanţă a recunoscut legalitatea acestei decizii. Guvernul condus de Iulia Timoşenko, fost aliat al lui Iuşcenko, a refuzat să acorde suma de circa 80 mil. USD pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor anticipate şi nici în Parlament nu s-au găsit suficiente voturi pentru a aproba suma necesară. Pe parcursul lunii octombrie, liderul de la Kiev a fost nevoit să suspende pe o scurtă perioadă de timp efectul decretului de dizolvare a Parlamentului, pentru ca aceştia să aprobe un proiect de lege ce prevede măsuri anti-criză economică, iar data scrutinului a fost amînată cu o săptămînă.
Viktor Iuşcenko şi-a motivat decizia de a amîna din nou alegerile anticipate prin faptul că „nu ar fi rezonabil organizarea alegerilor în perioada sărbătorilor de la sfîrşitul anului”. „Facem totul pentru a adopta un pachet de acţiuni anticriză, pentru a adopta bugetul pentru 2009 care să conţină o prevedere legată de finanţarea alegerilor anticipate”, a precizat şeful statului ucrainean. Iuşcenko a cerut Guvernului ca în cîteva zile să prezinte parlamentului spre examinare proiectul bugetului de stat pentru anul viitor.
Demiterea preşedintelui Radei Supreme i-a făcut pe unii politicieni să admită că la rînd este Guvernul Timoşenko. Cei doi foşti aliaţi pe maidan, Iuşcenko şi Timoşenko, au făcut un nou schimb de critici dure cu ocazia votului anti-Iaţeniuk. Premierul a acuzat preşedintele Ucrainei că ar fi organizat demisia spicherului, în timp ce şeful statului a calificat afirmaţiile date ca fiind „fals cinic”. Liderul „Autoapărării populare”, Iurii Luţenko crede că demisia lui Iaţeniuk este efectul unei „trădări” a „Ucrainei Noastră”, care şi-ar dori obţinerea puterii împreună cu actualele formaţiuni de opoziţie Partidul Regiunilor, Blocul lui Litvin şi Partidul Comunist. Şi Luţenko este de părere că în spatele acestei schimbări ar sta Viktor Iuşcenko, care „visează un al doilea mandat prezidenţial”. Partidul Regiunilor a anunţat joi că deja au început negocierile despre formarea noii coaliţii.
Analiştii politici din Ucraina sînt înclinaţi să creadă că în scurt timp ar putea avea loc o „reformatare” a puterii în cadrul Radei Supreme, însă divergenţele din sînul noii coaliţii vor duce la alegeri anticipate, care ar putea avea loc în primăvara lui 2009.
Parlamentul actual a fost ales la 30 septembrie 2007, în cadrul unui scrutin anticipat, după ce în precedentul legislativ de asemenea a fost dizolvat, după aproximativ un an de activitate.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Va fi lansată "Coaliţia 2009", care va monitoriza viitoarele alegeri parlamentare

În câteva zile se va anunţa despre lansarea "Coaliţiei 2009", după modelul "Coaliţiei 2005" şi "Coaliţiei 2007".
Într-o invitaţie adresă presei se spune:
Grupul de Iniţiativă al Coaliţiei pentru alegeri libere şi corecte (Coaliţia 2009) şi Reprezentanţa din Moldova a Fundaţiei Eurasia au plăcerea să Vă invite la lansarea Coaliţiei 2009. Evenimentul va avea loc la 18 noiembrie 2008, în incinta Hotelului Leogrand Chisinau (str. Mitropolit Varlaam 77, sala Begonia, et.2), orele 10:00 (înregistrarea participanților va începe la 9:30).
În cadrul lansării vor fi prezentate obiectivele, programele şi principiile de activitate ale Coaliţiei 2009. De asemenea, va avea loc discutarea şi semnarea oficială a Cartei pentru alegeri libere şi corecte 2009; aprobarea Regulamentului de activitate al Coaliţiei 2009. Grupul de Inițiativă invită organizaţiile neguvernamentale naţionale şi locale, care doresc să contribuie la desfăşurarea alegerilor libere şi corecte în Republica Moldova, să adere la Coaliția 2009, evenimentul dat fiind o oportunitate bună în acest sens. Organizațiile internaționale și misiunile diplomatice pot deveni membri observatori ai Coaliției și vor fi informați cu regularitate despre activitățile desfășurate de membrii acesteia.
Evenimentul va pune în discuţie constatările Studiului privind contextul pre-electoral 2009, efectuat sub auspiciile Fundației Eurasia. Documentul reprezintă o privire de ansamblu asupra procesului electoral din Republica Moldova, evidenţiind evoluţiile şi situaţia în domeniul legislaţiei electorale, partidelor politice, libertăţii întrunirilor, mass-mediei şi informării publice, societăţii civile, administrării alegerilor, procedurilor de vot şi totalizării rezultatelor, litigiilor electorale. Vor fi prezentate şi rezultatele sondajului de opinie privind percepţia de către populaţie a sistemului democratic din Republica Moldova.
Vor participa reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, organelor electorale, partidelor politice, mass-media, organizaţiilor internaţionale și misiunilor diplomatice. Limba de comunicare va fi româna. Va fi asigurată traducerea simultană în engleză.
Cu deosebită consideraţiune,
Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT
Asociaţia Presei Independente API
Asociaţia pentru Promovarea Clinicilor Juridice APCJM
Centrul CONTACT
Centrul Independent de Jurnalism CIJ
Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova CNTM
Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului LADOM
Reprezentanţa din Moldova a Fundaţiei Eurasia

Coaliţia 2009 este o uniune benevola de organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova care au drept scop sa contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente şi democratice ale Parlamentului Republicii Moldova. La moment activităţile Coaliţiei sunt susținute financiar de către Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi), Ambasada Britanică Chișinău, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), National Endowment for Democracy – SUA şi alţi donatori.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

miercuri, 12 noiembrie 2008

Moldova progresează din inerţie

Ţara noastră se mişcă înainte la capitolul implementării reformelor, deşi ritmul a scăzut comparativ cu perioada 2005-2006. Această concluzie aparţine experţilor din societatea civilă care monitorizează modul în care R. Moldova îndeplineşte prevederile Planului de Acţiuni cu Uniunea Europeană, inclusiv după expirarea acestui document, în februarie anul curent. Progresele şi deficienţele înregistrate în acest sens pe parcursul lunilor iulie-septembrie 2008 sînt expuse în cel de-al 12-lea număr al „Euromonitorului” (aici găsiţi textul acestuia), prezentat, miercuri, la o conferinţă de presă. Publicaţia este editată de către experţii de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT” şi ai Centrului Analitic „EXPERT-GRUP”.
Potrivit lui Igor Boţan, director executiv al „ADEPT”, în primii doi ani de implementare a Planului de Acţiuni RM-UE (2005-2006) se depuneau „eforturi substanţiale” pentru realizarea prevederilor documentului, acţiuni care „au încetinit în 2007”, iar progresele înregistrate acum sînt „din inerţie”. El a explicat scăderea tempoului de reformare prin lipsa unui semnal clar din partea UE că R. Moldova are perspectivă de aderare, fapt ce a motivat conducerea de la Chişinău să se concentreze pe „efectele imediate” legate de viitoarele alegeri parlamentare. Expertul a mai subliniat că europenii deocamdată ne transmit un mesaj care pot fi descifrat ca „fiţi mereu gata, pentru că uşa UE poate fi deschisă pe neaşteptate”.
Referitor la noul acord juridic RM-UE, directorul „ADEPT” crede că negocierile ar trebui să înceapă cît mai curînd, în pofida unor demersuri din partea anumitor formaţiuni de opoziţie care au somat instituţiile europene să nu se grăbească. Boţan a admis că tratativele ar putea începe pînă la finele anului curent. De altfel, procesul de reflecţie început de Comisia Europeană, referitoare la conţinutul viitorului document cu RM, a fost apreciat de către autorii „Euromonitor” drept un „important progres”.
Printre cele mai importante progrese atestate de experţi în trimestrul trei al anului curent mai figurează lansarea Platformei de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate UE-Moldova, lansarea proiectului „twinning” cu Parlamentul de la Chişinău, colaborarea dintre autorităţile centrale şi locale în reducerea şi lichidarea consecinţelor inundaţiilor din iulie-august, reducerea ritmului inflaţiei, sporirea protecţiei sociale etc. Progrese moderate au fost înregistrate în legătură cu îmbunătăţirea relativă a condiţiilor în locurile de detenţie, dezvoltarea dialogului autorităţilor cu societatea civilă, consolidarea legislaţiei privind drepturile angajaţilor şi ale copiilor, prevenirea şi combaterea corupţiei, îmbunătăţirea climatului de afaceri, reducerea barierelor la comerţul extern, facilitarea regimului de circulaţie al cetăţenilor etc.
Valeriu Prohniţchi, director al „EXPERT GRUP”, a dat aprecieri pozitive modului în care Guvernul a gestionat situaţia de criză provocată de inundaţiile din vara curentă, deşi, spune el, nu toţi sinistraţii au fost asiguraţi cu locuinţe. Amintim că raportul în cauză este pentru luna iulie-septembrie, în timp ce în luna octombrie autorităţile au anunţat că toţi nevoiaşii au fost asiguraţi cu locuinţe. Note pozitive au fost date de către expertul economic atît Guvernului, cît şi Băncii Naţionale, pentru reuşita de a ţine sub control inflaţia şi creşterea economică în condiţiile unei crize economice globale. El spune că Moldova ar putea chiar ieşi mai puternică din criz economică mondială, dacă statul va oferi siguranţă pentru investitorii străini.
Alex Oprunenco, analist economic de la „EXPERT GRUP”, a vorbit despre progresul înregistrat în comerţul extern al R. Moldova, în special cu Uniunea Europeană. Totodată, a menţionat dificultăţile înregistrate în legătură cu introducerea noilor reguli de control fitosanitar al producţiei, în conformitate cu cerinţele europene. De asemenea, a fost salutată introducerea „ghişeului unic” la vamă, care va da rezultate în viitorul apropiat.
În actualul număr al „Euromonitorului” s-au atestat regrese la implementarea legislaţiei privind drepturile omului şi respectarea acestora (în special ce ţine de acţiunea poliţiei în raport cu protestatarii), reglementarea conflictului transnistrean (din cauza războiului din Caucaz), reforma administraţiei publice locale şi a sistemului justiţiei, transparenţa şi probitatea guvernării etc. Principala problemă a deficienţilor existente este legată, în opinia experţilor, de implementarea legislaţiei, care este „blestemul moldovenesc”. Ei au recomandat autorităţilor să acorde o atenţie sporită modului în care se realizează legile existente şi să creeze mecanisme eficiente pentru funcţionarea acestora.
Potrivit raportului anual pentru 2008 al Indicelui Democraţiei, realizat de „Economist Inteligent Unit” de la prestigioasa publicaţie „The Economist” şi făcut public recent, Moldova este pe locul 62 din 167 de state, făcînd parte din aşa-numitul grup de „democraţii defectuoase” , alături de state din UE cum ar fi Estonia, Ungaria, Lituania, Slovacia, Polonia, Letonia, România, Bulgaria. Conform estimărilor raportului în cauză, Moldova şi Ucraina sînt unicele democraţii din spaţiul CSI.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

luni, 10 noiembrie 2008

Ucraina şi Moldova, unicile democraţii din CSI. Chiar dacă democraţia e "defectuoasă"

R. Moldova şi Ucraina sunt unicile democraţii din Comunitatea Statelor Independente (CSI), chiar dacă fac parte din categoria "democraţiilor defectuoase", alături de România, Croaţia şi alte state europene, arată Indicele global al Democraţiei realizat de The Economist (vedeţi aici topul). R. Moldova se află pe locul 62 din 167 de state, iar Ucraina pe locul 53, Bulgaria - 52, Croaţia - 51, România - 50. Georgia se află pe locul 104, iar Rusia - 107, făcând parte din statele cu "regimuri hibride". Din totalul celor 167 de state, doar 30 sunt democraţii avansate, 50 "democraţii defectuoase" şi 51 "regimuri autoritare". Topul democraţiilor este dominat de statele nordice Suedia, Norvegia, Islanda, Olanda, Danemarca şi Finlanda. Statele Unite se află pe locul 18.
Clasificarea s-a realizat după câteva criterii: procesul electoral şi pluralism; funcţionarea guvernului; participarea politică; cultura politică; libertăţile civile. Scorul total obţinut de Moldova este 6,5; cu cea mai bună notă (9,17) la procesul electoral şi pluralism şi cea mai proastă (4,29) la funcţionarea guvernului.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Câteva întrebări (la rece) către "Moldova Gaz" SA

Rusia subminează sănătatea chişinăuienilor! SA "Moldova Gaz", 50% din acţiunile căreia sunt deţinute de compania rusească "Gazprom", a lăsat de o săptămână fără apă caldă şi agent termen o treime din populaţia capitalei, în timp ce temperatura atmosferică nocturnă scade până la 2 grade sub zero. Pe 4 noiembrie, aceştea au stopat livrarea de gaze pentru SA "Termocom", care transportă agentul termic şi apa caldă, iar, ca efect, sectoarele Centru şi Buiucani, precum şi toate suburbiile capitalei, au rămas în aşteptarea perioadei glaciare din birouri şi apartamente.
De astăzi, 10 noiembrie, "Moldova Gaz" SA a anunţat limitarea cu 30% a livrărilor de gaze către CET 1 şi CET 2 din capitală, iar rezultatul îl vor resimţi, în scurt timp, locuitorii altor sectoare din Chişinău.
Stoparea livrărilor de gaze către SA "Termocom" s-a realizat din motiv că există o datorie de 176 de mil. de lei. Reluarea alimentării cu gaze a SA "Termocom" nu a fost posibilă nici după ce Consiliul municipal Chişinău a alocat 36 de mil. de lei pentru achitarea datoriei faţă de "Termocom", care, la rândul ei, urma să stingă o parte a datoriei pentru gazele naturale. Datoria curentă faţă de SA "Moldova Gaz" a celor două CET-uri este de 127 mil. de lei.

SA "Moldova Gaz" este o întreprindere mixtă moldo(?)- rusă. Concernul rus, aşa cum spuneam, deţine 50% din acţiuni, Guvernul RM - 35,33 % iar autoproclamată republică moldovenească nistreană - 13,44%. De remarcat faptul că datoriile regiunii transnistrene faţă de gazul rusesc depăşesc 1,6 miliarde USD, iar această regiune rebelă procură gaz rusesc cu circa 190 USD pentru o mie de metri cubi, în timp ce R. Moldova din partea dreaptă a Nistrului achită peste 280 USD pentru o mie de metri cubi. De ce "Moldova-Gaz" SA ori "Gazprom" SA nu a stopat niciodată livrarea gazelor către cei care nu achită pentru el (regiunea transnistreană)? De ce o întreprindere mixtă, în care partea rusă decide, nu a lăsat niciodată populaţia din Tiraspol sau Bender să îngheţe dar îşi permite acest lucru în raport cu populaţia Chişinăului? De ce toate gazoductele, staţiile de pompare a gazelor naturale, construite din bani publici şi particulari, nu sunt trecute la activele părţii moldoveneşti în cadrul SA "Moldova-Gaz"? În ultimii ani, în aceste reţele s-au investit miliarde de lei din bugetul public şi din buzunarul cetăţeanului moldovean, iar reţelele au trecut gratuir în buzunarele unei întreprinderi în care Rusia deţine 50% din acţiuni, iar o regiune repelă aproape 14%.
E cazul să intervină în această situaţie şi Guvernul, deoarece populaţia Chişinăului este formată din cetăţeani ai R. Moldova, iar cele peste 35% din acţiuni ale SA "Moldova Gaz" aparţin Executivului, la fel ca şi cele două CET-uri din capitală.
Vrem căldură şi apă caldă !

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

vineri, 7 noiembrie 2008

Regina Elisabeta II susţine aspiraţiile europene ale R. Moldova


La 6 noiembrie 2008, dna Natalia Solcan, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, a fost primită în audienţă de către Maiestatea Sa Regina Elisabeta II (în imagine) pentru a prezenta scrisorile de acreditare.

În cadrul discuţiei prilejuite de această ocazie, Ambasadorul Natalia Solcan a transmis Maiestăţii Sale un mesaj din partea dlui Vladimir Voronin, Preşedintele Republicii Moldova, şi, ca răspuns la interesul manifestat de Regina Elisabeta, s-a referit la priorităţile politicii interne şi externe, în special la integrarea europeană şi la procesul de reîntregire a ţării.

Regina Elisabeta II a demonstrat o cunoaştere a situaţiei din Republicii Moldova şi a problemelor cu care aceasta se confruntă. Apreciind aspiraţiile Moldovei de a se integra în familia unită a popoarelor europene, Maiestatea Sa a declarat: „Este foarte bine când ţara are o astfel de viziune pentru viitor, de integrare europeană.” Regina a apreciat eforturile Republicii Moldova de a se apropia de UE prin intermediul reformelor, dând asigurări că Marea Britanie va sprijini ţara noastră pe calea atingerii obiectivului de integrare europeană.


Sursa: MAEIE


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

joi, 6 noiembrie 2008

Viitorul acord juridic între RM şi UE va avea esenţa acordurilor de asociere semnate cu statele din Balcani


Viitorul document juridic moldo-comunitar va avea esenţa acordurilor de asociere şi stabilizare semnate de Uniunea Europeană cu statele din Balcani. O declaraţie în acest a făcut, astăzi, la o întâlnire informală cu jurnaliştii, noul şef al Secţiei Politică şi Economie din cadrul Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, Wolfgang Behrendt (în imagine). El a precizat că deomcadată nu se vorbeşte despre aderarea R. Moldova la UE, deoarece acum "Moldova nu are statut de ţară candidat". "Însă noi niciodată nu spunem că niciodată nu se va disuta despre aceasta", a precizat diplomatul european.
El a spus că mandatul privind începerea negocierilor asupra noului acord juridic este în proces de redactare de către Comisia Europeană şi va fi definitivat până la finele anului curent. La începutul anului viitor, acest mandat va fi aprobat de Consiliul UE, iar negocierile propriu zise "vor fi purtate deja cu noua conducere de la Chişinău", care va fi după alegerile parlamentare din primăvara lui 2009.
Reprezentantul Delegaţiei Comisiei Europene în R. Moldova a mai spus că UE realizează acum un studiu pentru a afla posibilele efecte pe care le poate provoca în Moldova eventuala introducere a regimului de liber schimb. Rezultatele cercetării vor fi cunoscute în prima jumătate a anului viitor. Cu circa 5-6 ani în urmă, UE a mai realizat un astfel de studiu şi a constatat că economia moldovenească nu poate face faţă unei zone de liber schimb cu UE, astfel că s-a decis acordarea, începând cu luna martie curent, a preferinţelor comerciale. Sursa citată a mai atras atenţie, repetând de trei ori, necesitatea respectării legii în R. Moldova pentru asigurarea securităţii investiţiilor străine.
Viitorul acord juridic va mai conţine perspectiva "pe termen" lung de abolire a regimului de vize pentru moldovenii care vor călători în UE. Diplomatul european nu a precizat care ar putea fi termenii reali când noi am putea călători fără vize în spaţiul comunitar.
În poză (oferită de Doina Pânzaru), Wolfgang Behrendt se roagă... Ce se roagă acesta? Variantele le expuneţi la "comentarii"
Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

PNL şi MAE vor merge în comun la alegerile parlamentare din 2009

Partidul Naţional Liberal şi Mişcarea Acţiunea Europeană vor merge împreună la viitoarele alegeri parlamentare. Despre aceasta vor anunţa, peste aproximativ o oră, liderii acestor formaţiuni, în cadrul unei preconizate conferinţe de presă.
Şansele acestor formaţiuni de a trece în viitorul Legislativ, chiar dacă merg pe listă comună, sunt egale cu zero. La alegerile consiliilor raioane, în 2007, scrutine în care se votează, la fel ca şi la parlamentare, listele de partid, PNL a obţinut 1,35%. Tot atunci, în consiliile orăşeneşti şi săteşti, PNL a acumulat 1,1%. În total pe ţară, această formaţiune are 5 mandate de primari (cel puţin avea în 2007), ceea ce constituie circa 0,5% din numărul total. Acest partid nu stă bine nici în sondajele de opinie publică, fiind creditat cu circa 1%. Cât despre popularitatea MAE, ea nu o depăşeşte nicicum pe cea a PNL. Aceste formaţiuni nu dispun de resurse financiare, media şi umane importante, nu posedă structuri locale puternice. Nici popularitatea liderilor nu este mare. Prin urmare, scopul de a obţine cel puţin 6% pentru a trece pragul electoral, este fantastic pentru aceste formaţiuni, luând în calcul şi faptul că pe acelaşi segment electoral mai sunt partide ca AMN, PLD, PL, PPCD. În schimb, PNL+MAE ar putea să ia între 1-3% de la partidele de pe dreapta, care au şanse de a accede în Parlament. Vor liberalii sau nu, dar aceste voturi se vor duce, mai întâi de toate, la PCRM, care este partidul cu cea mai mare popularitate şi va obţine primul rezultat.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

miercuri, 5 noiembrie 2008

Negru ! Obama preşedinte! UPDATE 15.25

Principala putere economică, politică şi militară mondială va fi condusă de acum înainte de un preşedinte de culoare, democratul Barack Obama. Alegerile prezidenţiale din 4 noiembrie, 2008, au pus capăt „tradiţiei” de peste 200 de ani cînd lider al Casei Albe era ales doar un candidat de culoare albă. Cu cîteva decenii în urmă, afro-americanii (negrii) nici nu posedau drept de vot, iar acum un reprezentant în vinele căruia curge sînge african va deţine cheile de la „valiza nucleară” a Washingtonului. Potrivit CNN, care citează date ale sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, pentru Obama au votat 338 de electori, cu 68 mai mulţi decît pentru contracandidatul său, republicanul John McCain. Pentru noul preşedinte american au votat şi 52% din cetăţenii care şi-au exprimat opţiunea de vot. Scrutinul de marţi a înregistrat cea mai mare prezenţă a americanilor la urne din 1908 încoace – de 66%, iar campania electorală a fost cea mai lungă şi cea mai scumpă din istoria SUA.
La scurt timp după prezentarea rezultatelor sondajelor de la ieşirea de la urne, republicanul McCain şi-a recunoscut înfrîngerea în alegeri şi l-a felicitat, telefonic, pe Obama pentru victoria sa. Candidatul învingător a primit felicitări şi din partea preşedintelui în exerciţiu al Statelor Unite, republicanul George W. Bush. Mesaje de felicitare au fost expediate, pe adresa noului lider al Casei Albe, din partea preşedinţilor şi liderilor de guvern din mai multe state. În vîrstă de 47 de ani, Obama îşi va prelua mandatul la 20 ianuarie 2009.
Barck Hussein Obama s-a născut la 4 august 1961, în Honolulu, statul Hawaii. Părinţii acestuia au făcut cunoştinţă la Universitatea din localitate. Tatăl, cu acelaşi nume, a venit din Kenya în Statele Unite să studieze economia. Mama acestuia Stanley Ann Dunham, americană de culoare albă, a studiat antropologia. Părinţii au divorţat cînd Obama juniorul avea vîrsta de doar 2 ani. În 1983, Barack Obama absolveşte facultatea de drept a Universităţii din Columbia, ulterior absolvind Universitatea Harvard. În 1993 acesta a predat un curs de Drept constituţional la facultatea de drept a Universităţii din Cicago, unde a lucrat pînă în 2004, an în care a fost ales în Senatul SUA din partea statului Illinois. Din februarie 2007 a început campania sa prezidenţială, anunţînd ca obiective prioritare terminarea războiului din Irak, creşterea independenţei energetice şi asistenţa medicală universală. Este căsătorit din 1992, are două fiice.
Alegerea lui Barack Obama în funcţia de preşedinte al Statelor Unite a fost salutată de mai mulţi lideri ai lumii. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că a venit momentul unui „angajament reînnoit între Europa şi Statele Unite ale Americii”. „Sper sincer că sub conducerea preşedintelui Obama, SUA îşi vor uni forţele cu Europa pentru a aduce acest „angajament reînnoit” în beneficiul societăţilor noastre şi al lumii întregi”, a declarat Barroso. Miniştrii de externe din cele 27 de state-membre ale Uniunii Europene au pregătit, luni, o scrisoare ce urmează a fi adresată noului preşedinte american şi prin care anunţă că se doreşte un rol mai mare al Europei pe scena internaţională şi o abordare multilaterală a problemelor lumii. UE atrage atenţia SUA asupra puterii economice crescînde a Rusiei şi apreciază că intensificarea contactelor diplomatice cu Moscova este necesară pentru evitarea unei viitoare confruntări. Deşi mai mult tacit, cele mai multe state europene simpatizează politica lui Obama în raport cu McCain.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev şi-a exprimat speranţa că „noua administraţie a SUA va face alegerea în favoarea unei relaţii durabile cu Rusia”. Şi ministerul rus de Externe a admis posibilitatea „împrospăţirii” relaţiilor dintre Moscova şi Washington. Preşedintele chinez Hu Jintao l-a felicitat pe Barack Obama şi a declarat că vrea să ducă relaţiile dintre China şi Statele Unite la „un nou nivel” vorbind despre o „nouă perioadă istorică”. Pentru consolidarea relaţiilor cu Statele Unite s-a pronunţat şi premierul japonez, Taro Aso. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer a subliniat importanţa cooperării dintre Washington şi aliaţii săi europeni în faţa ameninţărilor actuale.
Noul preşedinte american va moşteni o situaţie economică extrem de dificilă, dat fiind faptul că Statele Unite se află în pragul recesiunii, traversînd cea mai gravă criză financiară după cea din 1929. SUA de mai mulţi ani duce războaie în Afganistan şi Irak, unde înregistrează pierderi umane şi financiare. Obama pledează pentru o retragere a trupelor americane din Irak şi doreşte deschiderea unui dialog, chiar şi direct, cu liderii iranieni pentru a-i determina să renunţe la programul nuclear. Spre deosebire de republicanul McCain, Obama are un ton mai moderat în ce priveşte Federaţia Rusă. Noul preşedinte american se concentrează mai mult pe politica internă, decît pe cea externă.
Pe 4 noiembrie s-au desfăşurat şi alegeri în Senat şi Camera Reprezentanţilor ale Statelor Unite. Democraţii au obţinut o majoritate de 56 de locuri din 100 în Senat, întărindu-şi majoritatea şi în Camera Reprezentanţilor. Potrivit posturilor de televiziune americane, democraţii au obţinuit 261 de locuri din 435 ale Camerei Reprezentanţilor, cu 26 de mandate mai mult decît în 2006. Încotro o va lua lumea după această premieră mondială?

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Viitorul Parlament va fi format din 3-4 partide, arată datele sondajului

Viitorul Parlament al R. Moldova, care va fi ales în primăvara lui 2009, va fi compus din 3-4 partide. Aşa cred 51% din participanţii la sondajul de pe acest blog. 17% din respondenţi sunt de părere că în viitorul legislativ vor accede 2-3 formaţiuni. 15% înclină să creadă că vor fi 4-5 partide, iar 13% susţin că numărul formaţiunilor politice în parlamentul de după 2009 va fi de peste 5.
Amintesc cu această ocazie că un grup de ONG-uri discută despre necesitatea lansării unei Campanii "Pentru un Parlament Curat", idee ce a primit susţinerea a unei duzine de bloggeri şi site-uri specializate (vedeţi aici). Pe www.odhnoklassniki.ru grupul Pentru un Parlament Curat întruneşte deja sub 150 de membri, care susţin această idee şi discută modul în care poate fi realizată.

La "comentarii" vă îndemn să scrieţi partidele care credeţi că vor fi prezente în viitorul Parlament.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

marți, 4 noiembrie 2008

Ambasada Italiei la Chişinău va avea sediul în Centrul Skytower

Ambasada Italiei la Chişinău va avea sediul în Centrul Skytower, de vizavi de clădirea principală a ULIM-ului. Într-un comunicat informativ se spune că săptămîna trecută a fost semnat contractul de chirie cu ambasada Italiei conform căruia Centrul Internaţional de Business SKYTOWER va găzdui Ambasada Italiei precum şi serviciul consular. După finalizarea lucrărilor de reconstrucţie şi reamenajare, Ambasada Italiei va anunţa data începerii activităţii serviciului consular.
Luînd în calcul numărul mare de solicitanţi de vize pentru Italia, dar şi beneficiari de alt gen de servicii consulare, este foarte curios unde se va forma cozile la sediul ambasadei, deoarece în prejma clădrii nu există spaţiul liber, decât cel de la ULIM.
Ambasada Italiei în R. Moldova se va deschide în cel mai apropiat timp. Potrivit înţelegerilor anterioare, această misiune diplomatică urma să-şi deschidă uşile pe 1 octombrie 2008.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

luni, 3 noiembrie 2008

Smirnov i-a interzis lui Voronin să meargă în localitatea de baştină a preşedintelui R. Moldova

Preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, nu a putut să ajungă, astăzi, la ceremonia de sfinţire a Bisericii din localitatea lui de baştină, satul Corjova, din cauza interdicţiei impuse de către liderul separaştilor de la Tiraspol, Igor Smirnov. Cortegiul prezidenţial a fost oprit în dimineaţa zilei de către forţele separatiste în prejma localităţii Lunga, rnl Dubăsari. Detalii citiţi aici. Forţele separatiste au motivat acţiunea lor prin faptul că "vizita nu a fost planificată din timp" (citiţi aici).
Este a doua oară în ultimii 7 ani când preşedintele moldovean este oprit de forţele separatiste la frontiera adminsitrativă cu regiunea transnistreană, pentru a i se interzice accesul în zonă.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Alb sau Negru? McCain sau Obama?

Americanii îşi aleg marţi, 4 noiembrie, cel de-al 44-lea preşedinte. Cine va fi următorul şef al Casei Albe pentru viitorii patru ani, democratul Barack Obama sau republicanul John McCain? Va fi Obama primul lider al SUA de culoare ori conservatorismul americanilor îşi va spune cuvîntul şi de această dată? Toate cele 235 de sondaje efectuate pe parcursul ultimelor două luni îl dau cîştigător pe candidatul democraţilor, iar istoria Statelor Unite arată că pînă în prezent au obţinut victorie în alegerile prezidenţiale doar candidaţii de culoare albă.
Chiar dacă diferenţa între sondajele de opinie este de 3-14% doar în favoarea lui Obama, anterior au fost cazuri în care rezultatul alegerilor a contrazis sondajele de opinie preelectorale. Un exemplu elocvent este victoria, în 1948, a democratului Harry Truman în faţa republicanului Thomas Dewey, în pofida faptului că sondajele îi dădeau cîştig de cauză republicanului. Diferenţa între rezultatul prezis de ultimul sondaj de opinie înaintea scrutinului şi cel obţinut în alegeri a fost de 9,4%. Un alt exemplu este cel înregistrat în 1952, cînd republicanul Dwigt D.Eisenhower a învins contrar prezicerilor sondajelor. O surpriză de acelaşi fel a fost înregistrată şi un deceniu mai tîrziu, de către democratul John F.Kennedy. Cazuri de acest fel au mai existat. În prezicerea rezultatelor alegerilor s-au inclus şi cititorii în stele. Astfel, un grup de astrologi indieni afirmă că victoria îi va reveni lui Barack Obama.
Presa americană scrie că democratul Obama a alocat de trei ori mai multe fonduri decît adversarul republican McCain pentru finanţarea spoturilor publicitare în ultimele zile de campanie. Acesta a cheltuit 21,5 milioane de dolari în perioada 21 – 28 octombrie, spre deosebire de 7,5 milioane puse la bătaie de către stafful republican.
Atît John McCain cît şi Barack Obama au promis că, odată ajunşi la Casa Albă, vor opta pentru o cale diferită de cea a administraţiei Bush, deoarece, după două mandate în care SUA a dus războaie şi s-a confruntat cu diferite provocări, popularitatea actualului preşedinte este slabă. Actualele alegeri prezidenţiale se desfăşoară pe fundalul unei crize financiare de proporţii, înregistrate de principala putere economică a lumii.
Sistemul electoral din SUA este printre cele mai complicate din lume. Preşedintele american este ales prin aşa-numitul vot popular şi de către un colegiu de electori. În anul 2000 s-a înregistrat o situaţie contraversată, cînd democratul Al Gore a pierdut în faţa republicanului George W.Bush deşi a obţinut cu peste jumătate de milion de voturi populare mai mult, în schimb a primit cu 5 voturi ale electorilor mai puţin.

PS Participaţi la sondajul de pe blog să vedem care sunt şansele de victorie a acestor doi candidaţi?
Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!