PCRM se va scinda după alegeri ?

vineri, 31 octombrie 2008

Paradoxul sindicatelor moldoveneşti. Încrederea faţă de acestea este la fel de slabă ca şi faţă de partidele politice

În R. Moldova se atestă un fenomen destul de îngrijorător. Sindicatele noastre au trecut pe o linie moartă. Şi nu din lipsa de bani, aşa cum mereu se face trimitere în cazul inactivităţii (lipsei de eficienţă). Ci din alte motive. Care sunt acestea?
Barometrul de Opinie Publică, realizat la comanda Institutului de Politici Publice în perioada septembrie-octombrie 2008, arată că încrederea moldovenilor faţă de sindicate a scăzut esenţial, apropindu-se de nivelul încrederii faţă de partidele politice, care "domină" coada topului de mulţi ani. Astfel, doar 16% din cetăţenii noştri au încredere în sindicate, cu 2% mai mult decât încrederea faţă de partidele politice. Neîncrederea faţă de sindicate se apropie de 60%. Aceasta în condiţiile în care majoritatea angajaţilor sunt membri de sindicat şi plătesc (cu voie sau fără), lunar, taxa de membru al sindicatului, în valoare de 1% din salariu. În condiţiile în care salariul mediu pe economie creşte anual cu 20-25%, aceasta înseamnă că şi bugetul sindicatelor creşte anual cu 20-25%. Prin urmare, nu putem spune că acestea duc lipsă de mjloace financiare (se vorbeşte că salariul lunar al şefului federaţiei sindicatelor este de 17 mii de lei, de 7-8 ori mai mare decât salariu mediu pe economie). De ce moldovenii nu au încredere în sindicate, în condiţiile în care acestea trebuie să fie principalul instrument de reprezentare a intereselor angajaţuilor?
Spre exemplu, căderea cortinei de fier a fost posibilă inclusiv graţie Sindicatului "Solidaritate" din Polonia, care a fost principalul promotor al schimbărilor democratice în respectiva ţară. Zilele acestea în Italia se desfăşoară proteste stradale, organizate de sindicatele din învăţământ. În orice ţară democratică, această instituţie este foarte importantă, ea articulând şi agregând interesele angajaţilor. La noi, se mimează acest proces.
De ce se întâmplă aceasta? Sindicatele noastre au credibilitate apropiată partidelor politice deoarece acestea au multe puncte de interdependenţă, pe alocuri chiar interferenţă. Lideri sindicali sunt membri de partid (interesant, cum aperi interesele angajaţilor în faţa "abuzurilor puterii" dacă eşti membru al formaţiunii de guvernământ?). Activitatea sindicatelor moldoveneşti este, de cele mai dese ori, mimată. Liderii acestora "se află în treabă" de ochii lumii.
Câţi angajaţi au beneficiat vreodată de bilete de odihnă în sanatoriile ce aparţin sindicatelor? Personal am avut acest noroc (de fapt, l-am câştigat) în ultimul an de studenţie, când Universitate, prin intermediul sindicatului studenţesc, m-a premiat cu un bilet la mare (îmbinată cu teroarea ţânţarilor) la baza de odihnă a Universităţii, de pe litoralul ucrainean. În rest, nu prea simt efectele sindicatului pe care-l plătesc. Dar Voi?


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

joi, 30 octombrie 2008

R. Moldova şi NATO vor semna un nou Plan individual de Acţiuni: IPAP 2

R. Moldova şi NATO vor încheia un nou Plan Individual de Acţiuni (IPAP). O iniţiativă în acest sens a fost examinată de către preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi Secretarul General NATO Jaap de Hoop Scheffer, la întrevederea de joi, 30 octombrie. Şeful Blocului Nord-Atlantic s-a aflat într-o vizită de o zi la Chişinău.
În declaraţiile pentru presă, şeful statului a subliniat necesitatea continuării cooperării între ţara noastră şi NATO, avînd în vedere noile provocări la adresa securităţii internaţionale şi ţinînd cont de principiul neutralităţii R. Moldova. La rîndul său, Jaap de Hoop Scheffer a apreciat „rezultatele fructuoase” în colaborarea dintre ţara noastră şi această organizaţie internaţională, raport în care NATO „are tot respectul faţă de neutralitatea R. Moldova”. „Noi avem un dialog politic foarte eficient cu Chişinău”, a evidenţiat înaltul oficial al Organizaţiei Tratatului Nord Atlantic, exprimîndu-şi speranţa că în cadrul noului Plan de Acţiuni (IPAP - 2) această colaborare va fi consolidată.
Vladimir Voronin şi Jaap de Hoop Scheffer au discutat despre asistenţa acordată ţării noastre din partea NATO în diferite proiecte cu caracter militar, ştiinţific, ecologic. În acest sens, preşedintele a menţionat realizarea cu succes a proiectului de distrugere a minelor antipersonal şi a combustibilului de rachete „melanj”. Cu ajutorul NATO este în plină desfăşurare proiectul de distrugere a pesticidelor interzise în ţara noastră şi modernizarea infrastructurii Colegiului militar „Alexandru cel Bun”. În baza IPAP, a adăugat şeful statului, Chişinăul a aprobat în luna mai Concepţia privind Securitatea Naţională.
Amintim că IPAP Moldova-NATO, aprobat în 2006, constă din patru capitole de baza: 1) probleme politice şi de securitate; 2) probleme militare şi de apărare; 3) informarea publicului, ştiinţă şi planificarea situaţiilor de urgenţă; 4) aspecte administrative, protejarea informaţiei şi resurse.
Liderul de la Chişinău şi Secretarul General al NATO au mai discutat despre integrarea europeană a R. Moldova şi reglementarea transnistreană. În această ordine de idei, Vladimir Voronin a declarat că ţara noastră se bucură de sprijinul NATO în ambele domenii. La acest capitol, Jaap de Hoop Scheffer a repetat speranţele sale că Federaţia Rusă îşi va respecta angajamentele asumate la summit-ul OSCE de la Istanbul privind retragerea prezenţei militare din R. Moldova. El a mai spus că, deşi NATO nu are mandat de a participa la procesul de reglementare transnistreană, statele-membre ale Alianţei Nord-Atlantice speră ca diferendul din estul R. Moldova să fie soluţionat cît mai curînd.
Secretarul General NATO a adus mulţumiri R. Moldova pentru decizia de a trimite cinci elicoptere în Afganistan, în cadrul misiunii internaţionale cu mandat al ONU. „În felul acesta, R. Moldova devine exportator de securitate”, a precizat oficialitatea nord-atlantică.
Jaap de Hoop Scheffer, care a mai vizitat ţara noastră cîţiva ani în urmă în calitate de preşedinte în exerciţiu al OSCE, a spus că revine cu plăcere în R. Moldova pentru a se întîlni cu preşedintele Vladimir Voronin cu care este „vechi prieten”.
La Chişinău, Secretarul General NATO s-a mai întreţinut cu Andrei Stratan, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cu Vitalie Vrabie, ministrul Apărării. De asemenea, a ţinut o prelegere la Universitatea de Stat din Moldova cu tematica „Rolul şi priorităţile Alianţei Nord-Atlantice în secolul XXI”.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Kievul speră ca până în 2012 UE să anulaze regimul de vize pentru ucraineni

Uniunea Europeană a demarat miercuri negocieri cu Ucraina care vizează eliminarea regimului de vize, "în decurs de câţiva ani".
"Lansând dialogul despre scutirea de vize, Uniunea Europeană deschide un nou capitol al relaţiilor sale cu Ucraina", a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Jacques Barrot.
El a precizat totuşi că "această scutire de vize este o perspectivă pe mai mulţi ani".
"Este clar că (negocierile) urmează să se desfăşoare pe parcursul mai multor ani, nu decenii", a declarat la rândul său ministrul ucrainean de Externe, Volodimir Ogrîzko, într-o conferinţă de presă.
"Pentru Ucraina, este important ca acest proces să se încheie până în 2012", când ea va organiza împreună cu Polonia campionatul european de fotbal, a subliniat el.
Pentru încheierea unui astfel de acord, negocierile vor avea ca temă "patru subiecte majore: securitatea documentelor, imigraţia ilegală, ordinea publică şi securitatea, relaţiile externe", a precizat comisarul.

Sursa: Mediafax
Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

miercuri, 29 octombrie 2008

Secretarul General NATO va ţine o prelegere la Universitatea de Stat din Moldova

La 30 octombrie curent, dl Jaap de Hoop Scheffer, Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, va efectua o vizită de lucru la Chişinău. Înaltul demnitar NATO va fi primit de dl Vladimir Voronin, Preşedintele Republicii Moldova şi va avea întrevederi cu dnii Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi Vitalie Vrabie, Ministrul Apărării.

În cadrul întrevederilor vor fi trecute în revistă aspectele ce ţin de cooperarea dintre cele două părţi, în contextul implementării Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) RM–NATO, asistenţa pe care o acordă Alianţa în realizarea Planului şi promovarea reformelor în Republica Moldova.

Programul vizitei mai cuprinde o prelegere la Universitatea de Stat din Moldova privind rolul şi priorităţile Alianţei Nord-Atlantice în secolul XXI şi o vizită la Centrul de informare şi documentare NATO.

Sursa: MAEIE

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Salut revenirea jurnalistei române Cristina Dumitrescu


Corespondentul Radio România Actualităţi, Cristina Dumitrescu, a revenit la Chişinău după o pauză de circa doi ani. Vreau să salut şi pe această cale întoarcerea acesteia, deoarece cred că este unul dintre cei mai buni jurnalişti români care a relatat despre situaţia din R. Moldova. Ea înţelege situaţia din ţara noastră mai bine decât oricare alt jurnalist din România, inclusiv graţie activităţii sale la Chişinău în perioada 2004-2005, dar şi a experienţei mari pe care o are în munca făcută în mai multe state ale lumii. Cristina este un exemplu de activism şi profesionalism pentru toţi jurnaliştii. Toţi colegii de breaslă avem ce învăţa de la ea.
Astazi am aflat cu regret că MAEIE de la Chişinău i-a refuzat cererea de acreditare. Este o gafă a celor de la externe, care trebuie reparată. Chiar dacă majoritatea jurnaliştilor români (şi nu doar) reflectă tendenţios evenimentele şi procesele care au loc în R. Moldova, Cristina Dumitrescu a dat dovadă de imparţialitate, de echidistanţă. Sper că această neînţelegere va fi soluţionată cât mai curând şi locuitorii României vor putea fi informaţi corect, prin intermediul corespondentului său la Chişinău, despre viaţa din R. Moldova. Iar jurnaliştii moldoveni au doar de câştigat din prezenţa Cristinei Dumitrescu în ţara noastră.
Poza este preluată de pe http://www.ziua.ro/ (doar că acum Cristina e brunetă)

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

marți, 28 octombrie 2008

71% din moldoveni vor în Uniunea Europeană şi doar 19% doresc în NATO

Dacă duminica viitoare s-ar organiza un referendum cu privire la aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, 71% ar vota pentru şi doar 7,5% ar vota contra. Aceste date sunt prezente în ultimul Barometru de Opinie Publică, realizat, la comanda IPP, în perioada septembrie-octombrie 2008.
Peste 41% cred că România este ţara care ar putea să ajute cel mai mult R. Moldova în procesul de aderare la UE, 24% afirmă că Rusia. 69% din populaţia republicii sînt siguri că dacă R. Moldova va adera la UE, viaţa cetăţenilor se va îmbănătăţi şi doar 4% cred contrariul. 12% sînt de părere că autorităţile ţării au o activitate „bună” şi „foarte bună” în ce priveşte integrarea europeană, iar aproape 35% cred această activitate „satisfăcătoare”. „Rea” şi „foarte rea” o consideră 23%.
Peste 55% afirmă că neutralitatea este cea mai bună soluţie pentru asigurarea securităţii ţării, în timp ce 14% cred că soluţia ar fi aderarea la NATO. În eventualitatea unui referendum, pentru aderarea la NATO ar vota 18,7%, iar contra 40%.
Peste 68% cred că relaţiile noastre cu Federaţia Rusă sînt bune, peste 62% afirmă acelaşi lucru despre relaţiile cu Ucraina, 53,6% cred bune relaţiile cu UE şi circa 50% consideră bune relaţiile R. Moldova cu SUA şi România.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Marian Lupu are cele mai mari şanse de a fi ales viitor preşedinte al R. Moldova

PCRM se bucură de cea mai mare încredere din partea cetăţenilor ţării – 40%, urmat de AMN – 21%, PL - 17%, PLD –13,3%, PD – 12,3%, PSD – 12%, PPCD – 7,7%, se arată în rezultatele BOP, realizat, la comanda IPP, în septembrie-octombrie 2008. Liderul partidului de guvernămînt, Vladimir Voronin, preşedinte al R. Moldova, rămîne politicianul cu cea mai mare încredere. Şeful statului se bucură de încrederea a 41% din populaţia ţării. La distanţă de 1% este spicherul Marian Lupu, urmat de primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă (34,6%), premierul Zinaida Greceanîi (32,3%), ex-prim-ministrul Vasile Tarlev (31%).
La întrebarea „cine are mai mari şanse să fie ales” preşedinte al R. Moldova, după expirarea celui de-al doilea mandat al lui Vladimir Voronin, 12,6% din respondenţi l-au numit pe Marian Lupu, urmat cu 7% de Vasile Tarlev şi 4% de Dorin Chirtoacă. 58% din cetăţeni „nu ştiu”.
Creşte încrederea în justiţie
Biserica este instituţia cu cea mai mare încredere la moldoveni (75,2%), urmată de mass media (53%), primărie (50%), armată (43,6%), preşedintele ţării (37,7%), justiţie (36,6%, cu circa 12% mai mult decît acum jumătate de an). Instituţiile cu cea mai slabă credibilitate în societate sînt partidele politice (doar 14%), sindicatele (16%), ONG-urile (20,4%).
Direcţie greşită
Scade numărul celor care cred că lucrurile în ţara noastră merg într-o direcţie greşită, de la 59,6% în aprilie anul curent, la 50,5% acum. În schimb este în uşoară creştere (de aproape 2%) cifra celor care cred că „direcţia este bună” – 28%. Peste o treime din populaţia republicii este mulţumită de ceea ce face conducerea statului în domeniul învăţămîntului, 25,5% sînt mulţumiţi de acţiunile în domeniul culturii, 21% - în domeniul sănătăţii. Peste 39% afirmă că situaţia economică a R. Moldova, comparativ cu cea de acum un an, este neschimbată, aproape 31% cred că puţin s-a îmbunătăţit, 3,2% susţin că e mult mai bună, în timp ce 14% sînt de părere că este puţin mai proastă, 6% - mult mai proastă. O treime din cetăţeni cred că peste un an situaţia economică a ţării noastre va rămîne neschimbată, 25,4% afirmă că va fi puţin mai bună, iar 8,5% - puţin mai proastă. Destul de mulţumiţi de felul în care trăiesc sînt 17,2%, iar 31% sînt „nu prea mulţumiţi”. 40% din cetăţenii ţării sînt „nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi”.
Două treimi din populaţie este îngrijorată de preţuri, alte 53,5% - de sărăcie, aproape fiecare al doilea cetăţean este îngrijorat de viitorul copiilor. În topul îngrijorărilor mai figurează şomajul (34%), corupţia (25%), boală (16%).
Ridicarea nivelului de trai este principala problemă care trebuie rezolvată în R. Moldova. În aşa mod cred 66% din respondenţi. 48,6% afirmă că trebuie de dezvoltat economia, 41% optează pentru întărirea ordinii în ţară, 30,5% - pentru lupta împotriva corupţiei.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

PCRM are un electorat stabil înalt, PL şi PLD sunt în creştere, PD în descreştere, iar AMN stă pe loc

PCRM continuă să domine simpatiile electorale ale alegătorilor din R. Moldova, având şanse reale ca după alegerile parlamentare din 2009 să-şi păstreze majoritatea guvernamentală, arată rezultatele Barometrului de Opinie Pulblică, realizat, la comanda IPP, în septembrie-octombrie 2008. Din numătul celor care şi-au exprimat o obţiune de vot (50%), pentru PCRM şi-ar da votul în eventualitatea unor alegeri parlamentare 47,2% (în aprilie 2008, cumula 46%), pentru AMN ar vota 11,1% (tot atât cât şi jumătate de an în urmă), pentru PL - 10,2% (în creştere de aproape 2,5%), pentru PLD - 9% (în creştere cu 2,7%), pentru PPCD - 4,9% (o creştere de 0,3%), pentru PSD - 4,6% (cu 1,6%) mai mult. Numărul indecişilor este aproape 38%.
Din procentul total de respondenţi, pentru PCRM ar vota 23,5%, pentru AMN - 5,5%, pentru PL - 5,1%, pentru PLD - 4,5%, pentru PD - 2,9%, pentru PPCD - 2,4%, pentru PSD - 2,3%.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1100 persoane din 76 de localităţi şi are o marjă de eroare de +- 3%.
Pe parcursul zilei voi posta mai multe informaţii despre rezultatele BOP.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Papuc a revenit în fruntea oastei sale

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat decretul cu privire la numirea lui Gheorghe Papuc în funcţia de ministru al afacerilor interne.

În temeiul art. 98 alin. (6) din Constituţia Republicii Moldova, Preşedintele Republicii Moldova a semnat un decret prin care Gheorghe Papuc se numeşte în funcţia de ministru al afacerilor interne.

Aştept comentarii :))) Aici puteţi citi zvonuri despre cât a costat acest post.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

luni, 27 octombrie 2008

De 15 ani împreună cu SunCommunications

SunCommunications aniversează anul acesta 15 ani de activitate. Noi suntem cei care suntem de 15 ani în casele voastre, vă facem viaţa mai diversă şi vă ţinem mereu în priză. Mulţumim tuturor celor care au depus efort pentru a ghici despre ce este vorba. Câştigătorii sunt: de pe blogul lui Tudor Darie: Artur – care a avut cel mai ingenios răspuns şi Poliglott. Blogul lui Dumitru Ciorici: comentatorul Vio. Blogul lui Oleg Cristal: comentatorii Elena Robu şi Lucia. Cîştigătorii îşi pot ridica premiile în perioada 1-30 Noiembrie în oficiul administrativ SunCommunications, str. Hânceşti 38B. Tel. de contact: 86-00-56 (Cristina).

Aici vedeţi variantele de răspuns care au fost date la acel concurs.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Apărătorii drepturilor consumatorilor s-au inclus în apărarea drepturilor alegătorilor. Ei susţin campania "Pentru un Parlament Curat"

Preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Consumatorilor, Roman Mihăeş a anunţat, pe pagina lui personală, susţinerea faţă de campania "Pentru un Parlament Curat" (vezi aici). El scrie că această campanie "este necesară şi utilă". "Cu toţii ar trebui să ne dorim un parlament fără politicieni corupţi, fără kgb-şlti, fără reprezentanţii lumii criminale etc . Încă începînd din 1994 trebuiau declanşate astfel de campanii şi poate astăzi RM era membră UE şi cu transnistria reintregită", scrie comentatorul politic Roman Mihăeş, cunoscut şi pentru activitatea lui în apărarea drepturilor consumatorilor. Pentru a promova această idee, Roman Mihăeş a creat, pe www.odnoklassniki.ru, grupul Moldova te Iubesc, care, alături de grupul "Pentru un Parlament Curat" (la care au aderat deja aproape 100 de persoane, inclusiv trei lideri politici), pune în discuţie necesitatea curăţirii Legislativului.

Armata bloggerilor şi a site-urilor care susţin deschid campania de curăţire a Parlamentului este în creştere parmanentă. Dacă ai blog sau gestionezi un site, poţi anunţa şi Tu susţinerea pentru această idee !
Noi vrem un Parlament Curat ! Dar Tu?

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

sâmbătă, 25 octombrie 2008

Site-urule specializate s-au implicat în promovarea campaniei "Pentru un Parlament Curat"

După ce ideea "Pentru un Parlament Curat" a primit o susţinere largă în rândul bloggerilor, vineri, 24 octombrie, în promovarea acestei campanii s-a inclus şi un site specializat în tematici economice www.economica.md (vedeţi aici). Trebuie să recunosc că această pagină interesantă cu subiecte economice a fost o descoperire (fericită) pentru mine. Nu cunosc cine administrează pagina respectivă, dar o face destul de reuşit. Recomand pagina web în cauză tuturor celor interesaţi de problemele economice, cu atât mai mult că site-ul oferă şi posibilitatea plasării comentariilor.
Salut aderarea acestui site specializat la campania iniţiată de bloggeri şi sperăm că acelaşi gest îl vor face şi alte pagini web specializate. Număul nostru creşte zilnic.
Noi vrem un Parlament Curat ! Dar Tu?

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

vineri, 24 octombrie 2008

Concluziile celei de-a 11-a reuniune a Comitetului de Cooperare parlamentară RM-UE

În perioada 22-23 octombrie curent, la Strasbourg, a avut loc cea de a 11-a reuniune a Comitetului de Cooperare Parlamentară RM – UE.

Delegaţia ţării noastre a fost condusă de dl Grigore Petrenco, Preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Politică Externă şi Integrare Europeană, Co-preşedintele Comitetului de Cooperare Parlamentară Moldova – UE, iar delegaţia Parlamentului European – de dna Marianne Mikko, Co-preşedinte al Comitetului de Cooperare Parlamentară Moldova – UE.

Părţile au făcut schimburi de opinie pe marginea recentelor evoluţii social-economice din Republica Moldova, oficialii europeni fiind informaţi despre procesul de implementare a reformelor în domenii precum protecţia socială, ocrotirea sănătăţii, reforma administraţiei publice locale şi altele.

Oficialii europeni şi-au reiterat angajamentul pentru susţinerea Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, subliniind, totodată, necesitatea intensificării eforturilor pe plan intern la capitolul implementării eficiente a reformelor iniţiate în domeniul justiţiei, drepturilor omului, libertatea mass-media.

Un alt subiect important al dezbaterilor l-au constituit pregătirile pentru alegerile parlamentare din anul 2009. Partenerii europeni au fost informaţi despre acţiunile autorităţilor naţionale pentru organizarea unor alegeri transparente şi corecte.

Recomandările formulate la sfârşitul reuniunii îşi propun drept scop să contribuie la îmbunătăţirea şi consolidarea relaţiilor între Moldova şi Uniunea Europeană atât la nivel parlamentar, cât şi la cel guvernamental.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Secretarul General al NATO vine la Chişinău pe 30 octombrie

Secretarul General al NATO Jaap De Hoop Scheffer va efectua, pe 30 octombrie, o vizită de lucru la Chişinău. Despre aceasta se anunţă în "agenda" pe săptămâna viitoare la Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (vreau să dau o notă pozitivă intenţiei, de mult aşteptate, a MAEIE de a publica agenda evenimentelor pe o săptămână înainte).

Pe 27-28 octombrie este programată vizita oficială a lui Filip Vujanovic, Preşedintele Muntenegrului, în cadrul căreia va fi semnat Acordul cu privire la asistenţa reciprocă în domeniul vamal.

Luni, la Chişinău, va sosi în vizită de două zile spicherul Dumei de Stat, Boris Grâzlov (care nu are programată vreo vizită la Tiraspol).

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Campania "Pentru un Parlament Curat" devine tot mai populară printre bloggeri

Zilnic la campania "Pentru un Parlament Curat" aderă noi bloggeri. Astăzi şi-a anunţat susţinerea pentru această idee bloggerul din Bardar (rnl Ialoveni) Alexandru Goitu (vedeţi aici). În felul acesta, timp de-o săptămână am reuşit să ne mobilizăm eforturile aproximativ o duzină de bloggeri pentru a spune că Vrem un Parlament Curat!
Dacă ai o voce virtuală, spune şi Tu ce crezi despre ideea unui Legislativ Curat !
Noi am declarat că Dorim Un Parlament Curat ! Dar Tu?

Este în creştere şi numărul grupului Pentru un Parlament Curat de pe www.odnoklassniki.ru . În acest grup sunt parte şi doi politicieni importanţi, Iurie Roşca (liderul PPCD) şi Dorin Chirtoacă /primarul general de Chişinău/ (pe alţii deocamdată nu i-am găsit). Nu este o glumă. Intraţi să vă asiguraţi că anume ei sunt!

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

joi, 23 octombrie 2008

Roşca susţine campania "Pentru un Parlament Curat"

Bloggerul Felicia Roşca a aderat la campania "Pentru un Parlament Curat" (vedeţi aici). Jurnalistul de la TVC 21 şi presa.md este nemulţumită de corupţia existentă în mai multe domenii din R. Moldova, motiv care a făcut-o să susţină ideea Parlamentului Curat. În felul acesta, numărul bloggerilor care susţin pe paginile lor campania dată a depăşit cifra de 10 (vezi aici cine sunt ei).
Noi vrem un Parlament Curat ! Dar Tu?


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

R. Moldova şi România vor să atingă 1 miliard de euro în comerţul bilateral până la finele anului 2008

Prim-ministrul R. Moldova, Zinaida Greceanîi, aflată în vizită de lucru la Bucureşti, a fost primită, joi, la Palatul Victoria, de premierul român Călin Popescu Tăriceanu, cu onoruri militare, potrivit Mediafax. În capitala României, şeful Executivului de la Chişinău s-a întîlnit şi cu preşedintele ţării vecine, Traian Băsescu. Potrivit presei române, liderul de la Cotroceni a declarat că România susţine cuprinderea R. Moldova în „pachetul” statelor din Balcanii de Vest, în perspectiva lărgirii Uniunii Europene. În opinia lui Băsescu, R. Moldova ar urma să fie „desprinsă” din „pachetul” cu Ucraina, pentru a nu îndepărta perspectiva noastră de integrare europeană. Premierul moldovean s-a aflat ieri la Bucureşti, în fruntea unei delegaţii, pentru a participa la ceremonia de semnare de către primul-ministru al Muntenegrului, Milo Djukanovic, a Cartei Procesului de Cooperare în Europa de Sud Est (SEECP). Ţara noastră deţine în prezent preşedinţia acestei instituţii regionale.
Potrivit serviciului de presă al Guvernului de la Chişinău, discuţiile în cadrul întrevederilor bilaterale ale premierului moldovean s-au axat pe subiectele de cooperare economică bilaterală şi regională în contextul integrării europene a R. Moldova. Atît preşedintele, cît şi premierul român şi-au reafirmat susţinerea pentru aspiraţiile de integrare europeană a Republicii Moldova şi includerea acesteia în pachetul Balcanilor de vest în procesul de integrare europeană. Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a mulţumit preşedintelui român pentru susţinerea pe care România a acordat-o R. Moldova cu prilejul ultimului Consiliu European şi şi-a exprimat speranţa că sprijinul autorităţilor române va fi la fel de substanţial şi în viitor, pe durata desfăşurării procesului de negocieri cu Uniunea Europeană în domeniile menţionate în concluziile reuniunii şefilor de stat de la Bruxelles. „Relaţiile bilaterale ale R. Moldova şi României se înscriu în contextul integrării europene, iar vizita la Bucureşti este extrem de oportună pentru ambele state”, a declarat Zinaida Greceanîi la conferinţa de presă susţinută în comun cu omologul său român Călin Popescu Tăriceanu.
Premierul de la Chişinău şi-a exprimat încrederea că rezultatele Comisiei mixte moldo-române, lucrările căreia s-au desfăşurat ieri la Bucureşti, vor dinamiza relaţiile economice şi comerciale bilaterale, după ce în 9 luni ale anului curent acestea au înregistrat o creştere de 60%. România rămîne un bun prieten şi partener de dezvoltare economică al R. Moldova, a subliniat Greceanîi.
Premierul român Călin Popescu Tăriceanu a declarat că după ce, în luna august anul curent, România a devenit principalul partener comercial al R. Moldova, ţinta următoare este atingerea pragului de un miliard de euro al schimburilor comerciale pînă la finele anului curent.
În cadrul întrevederii cu premierul român s-a mai discutat subiectul deschiderii punctului de trecere a frontierei pe podul Lipcani-Rădăuţi, în infrastructura căruia partea moldoveneasca a făcut investiţii semnificative cu sprijinul Uniunii Europene. În cadrul discuţiilor, premierul român a dispus organelor abilitate să examineze situaţia acestui punct de trecere a frontierei şi să urgenteze deschiderea acestuia. Părţile au mai discutat subiecte ce ţin de dezvoltarea infrastructurii drumurilor, în sfera energetică etc. De asemenea, au fost examinate aspecte practice din experienţa României de integrare europeană şi lucruri asupra cărora mai trebuie să se concentreze autorităţile de la Chişinău în calea spre UE.
Tot în capitala României, după o pauză de doi ani, joi, s-a desfăşurat cea de-a IV-a şedinţă a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică şi integrare europeană între România şi R. Moldova, la finele căreia a fost semnat protocolul sesiunii. Documentul a fost semnat de co-preşedinţii Comisiei Igor Dodon, prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei şi Comerţului R. Moldova, şi Ovidiu Silaghi, ministru pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale din România.
Potrivit unui comunicat al MEC, Igor Dodon a remarcat cu satisfacţie ascendenţa relaţiilor comerciale şi investiţionale moldo-române. El a mai subliniat importanţa dezvoltării şi în continuare a raporturilor economice bilaterale, valorificînd în particular oportunităţile oferite de statutul României ca ţară membră a UE şi avantajele comerciale de care dispune R. Moldova. De asemenea, s-a evidenţiat că în promovarea continuă a acestor relaţii, foarte importantă este crearea platformei politice şi juridice adecvate unei cooperări eficiente, bazate pe normele dreptului internaţional şi pe principiile şi reglementările în vigoare ale UE.
În contextul evoluţiei economice a R. Moldova, ministru român Ovidiu Silaghi a dat o înaltă apreciere reformelor economice desfăşurate în R. Moldova, exprimîndu-şi încrederea că „reformele curajoase de liberalizare a economiei” vor impulsiona simţitor economia moldovenească.
Protocolul semnat prevede un şir de acţiuni bilaterale în domeniile comerţului, întreprinderilor mici şi mijlocii, agricultură, sanitar–veterinar, siguranţa alimentelor, cercetării ştiinţifice. Părţile au convenit să identifice oportunităţile privind fabricarea în comun şi exportul produselor finite în domeniul industriei constructoare de maşini şi echipamente, industriei mobilei, industriei alimentare etc. În domeniul energetic, părţile au convenit amplificarea colaborării, în special construcţia Liniei electrice de interconexiune 400 kV Bălţi - Suceava.
La reuniunea Comisiei a fost semnat şi Programul de colaborare bilaterală în domeniul cercetării ştiinţifice, dezvoltării tehnologice şi inovării între Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică din România şi Academia de Ştiinţe din R. Moldova.
În cadrul vizitei sale la Bucureşti, Igor Dodon a participat şi la deschiderea oficială a Tîrgului Internaţional de Turism, la care, în premieră, participă şi companiile turistice din ţara noastră.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

miercuri, 22 octombrie 2008

Campania "Pentru un Parlament Curat" primeşte susţinere şi de peste Prut !

Campania "Vreau un Parlament Curat" a primit susţinere şi de la concetăţenii noştri aflaţi în România. În seara zilei de marţi, bloggerul şi jurnalistul de la PRO TV România, Vitalie Cojocari, a anunţat că "naivul din el a tras una în bot jurnalistului" şi a aderat la ideea unui Parlament Curat ! (vedeţi aici). În felul acesta, discuţiile despre un Legislativ "mai puţin murdar", vorba lui Artur Gurău (alt blogger care susţine campania), au trecut Prutul şi implică tot mai multe persoane, inclusiv cetăţeni ai României, care au trecut deja prin această experienţă în 2004 şi 2007. Avem nevoie de experienţa acestora, inclusiv pentru a se evita gafele comise de ei.
Numărul bloggerilor care s-au implicat în susţinerea campaniei "Pentru un Parlament Curat" este în creştere. Astfel, până acum la aceasta au aderat analitul economic Mihai Bologan, profesorul universitar şi comentatorul politic Iulian Postică, lectorul universitar Victoria Boian, jurnalista Elana Robu-Popa, persoana care are grijă de curăţenie în societatea moldovenească Vitalie B., jurnalistul şi revoluţionarul Octavian Racu, cunoscutul blogger Artur Gurău, înflăcăratul susţintor al europenismului în R. Moldova Cezar Salahor.

Noi vrem un Parlament Curat ! Dar Tu?


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

marți, 21 octombrie 2008

Economiştii s-au inclus în campania "Pentru un Parlament Curat" UPDATE 16.55

În campania "Pentru un Parlament Curat" s-au inclus şi economiştii ! Astăzi, pe pagina personală, analistul economic Mihai Bologan a plasat un comentariu în care se expune pe marginea efectelor crizei economice globale asupra moldovenilor şi anunţă sprijinul faţă de ideea unui Parlament Curat ! Este un text inedit pe care vă recomand să-l vedeţi aici.
Un Parlament "ceva mai curat" îşi doreşte şi Iulian Postică, profesor şi comentator politic (vedeţi aici). El are o abordare filosofico-axiologică a chestiunii în cauză, ridicând multe semne de întrebare. Deci, numărul bloggerilor care susţin campania "Pentru un Parlament Curat" este în continuă creştere. Aderă şi Tu !

Până acum, la campania "Pentru un Parlament Curat" au mai aderat deja bloggerii Victoria Boian, Elena Robu-Popa, Vitalie B. , Octavian Racu, Artur Gurău şi Cezar Salahor.
Noi vrem un Parlament Curat ! Dar Tu?

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

La Strasbourg va avea loc, pe 22-23 octombrie, reuniunea Comitetului Parlamentar de Cooperare RM-UE

La 22-23 octombrie în oraşul Strasbourg din Franţa va avea loc cea de-a 11-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană.
Din partea Parlamentului Republicii Moldova la reuniune vor participa vicepreşedintele Legislativului, Iurie Roşca, preşedintele comisiei pentru politică externă şi integrare europeană, Grigore Petrenco, copreşedinte al Comitetului Parlamentar de Cooperare RM – UE, deputaţii Irina Vlah şi Oleg Serebrian.
Participanţii la for vor discuta aspecte ce ţin de cooperarea dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, reformele politică, economică şi socială din Moldova, precum şi reglementarea transnistreană.
Cea de-a 10-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Cooperare RM-UE a avut loc în octombrie 2007.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Ministrul de Interne Valentin Mejinschi a fost demis pentru a fi avansat în funcţie

Valentin Mejinschi a fost numit, astăzi, prin decret prezidenţial, în calitate de viceprim-ministru, care va coordona lupta cu corupţia, migraţia ilegală şi combaterea criminalităţii. Totodată, el va fi eliberat din funcţia de ministru de Interne, pe care o deţine începând cu luna aprilie curent. Despre aceasta a anunţat preşedintele ţării, Vladimir Voronin, în cadrul şedinţei de astăzi a Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Să-i dăm Cezarului ce-i a Cezarului: Un Parlament Curat !

În rândurile bloggerilor susţinători ai Campaniei "Pentru un Parlament Curat!" avem şi un Cezar. Astăzi ni s-a alăturat bloggerul Cezar Salahor, care ne îndeamnă să aflăm "who is who" (vedeţi aici), inclusiv pentru a depista "cine sunt sponsorii partidelor noastre". Există semnale că ideea respectivă va fi susţinută, în scurt timp, şi de alţi deţinători de bloguri. Numărul nostru creşte! Noi vrem un Parlament Curat ! Dar Tu?

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Şi bloggerul Artur Gurău vrea un Parlament Curat !

Numărul bloggerilor care aderă la Campania "Pentru un Parlament Curat!" creşte aproape zilnic. La începutul săptămânii curente s-a aliniat ideii respective şi cunoscutul blogger Artur Gurău, care declară că "vreau un parlament mai puţin murdar" (vedeţi aici). Vă recomand să citiţi reflecţiile lui la acest subiect, gânduri ce reprezintă un melanj de ironie, scepticism, optimism şi ceea ec spune el "naivitate". Totuşi, dacă "naivii" de acest fel nu ar exista, omenirea (în cel mai bun caz) ar stagna sau chiar ar regresa. Noi vrem să progresăm. Vrem un Parlament Curat ! Dar Tu? (aici vedeţi lista bloggerilor care au susţinut ideea respectivă). Dacă ai o pagină personală, poţi spune şi Tu că Vrei un Parlament Curat!

Mai jos prezint un comunicat de presă despre masa rotundă organizată, vinerea trecută, la care s-a discutat oportunitatea lansării unui proiect civic "Pentru un Parlament Curat".

La 17 octombrie a.c., la Chişinău, un grup de iniţiativă format din organizaţii ale societăţii civile (Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi a Accesului la Informaţie “Acces-info” şi Fundaţia Soros-Moldova) a organizat masa rotundă cu genericul „Importanţa unui vot informat pentru viitorul Republicii Moldova”.
La eveniment au fost invitaţi reprezentanţii partidelor politice care, potrivit ultimelor sondaje de opinie, au şanse de a obţine mandate în viitorul Parlament, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale, Inspectoratului Fiscal, Curţii de Conturi etc.
Grupul de iniţiativă a discutat cu reprezentanţii partidelor politice necesitatea şi oportunitatea lansării în Republica Moldova a unei campanii pentru un Parlament Curat care ar monitoriza listele electorale ale candidaţilor la alegerile parlamentare din anul 2009, luând în considerare succesul campaniilor similare în România, Bulgaria şi Croaţia. Totodată, au fost puse în discuţie „criteriile de integritate” care eventual vor fi folosite în cadrul campaniei.
Reprezentanţii partidelor politice, dar şi preşedintele Comisiei Electorale Centrale Eugeniu Ştirbu, prezenţi la eveniment, au salutat iniţiativa societăţii civile, arătându-se deschişi să coopereze în desfăşurarea campaniei pentru un Parlament Curat şi au promis că în timpul apropiat vor veni unele modificări la „criteriile de integritate” ale candidaţilor electorali.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

luni, 20 octombrie 2008

Ideea unui Parlament Curat devine tot mai populară!

Campaniei "Vreau un Parlament Curat!" i s-a mai alăturat bloggerul Octavian Racu (vedeţi aici). Deşi nu se declară optimist în ce priveşte reuşita ideii, totuşi, afirmă Octavian, este important ca publicul să fie bine informat despre calitatea persoanelor care ne cerşesc voturile pentru a ajunge în jilţul comod al fotoliului de parlamentar. El scrie şi câteva criterii care ar fi necesare pentru monitorizarea candidaţilor. Aici vedeţi şi ceilalţi bloggeri care şi-au declarat sprijinul pentru ideea în cauză.
Noi vrem un Parlament Curat ! Dar Tu?


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

sâmbătă, 18 octombrie 2008

Campania Pentru un Parlament Curat prinde contur !

Ideea unui Parlament Curat devine realitate ! De la vorbe s-a trecut la fapte. Vineri, un grup de ONG-uri, împreună cu Fundaţia Soros-Moldova, s-a reunit la o masă rutundă la care au invitat reprezentanţii partidelor politice, pentru a discuta despre oportunitatea lansării Campaniei "Pentru un Parlament Curat". Aici (Info-prim), aici (Unimedia) şi aici (TV 7) au relatat de la acest eveniment.
Din Coaliţia civică "Pentru un Parlament Curat" fac parte organizaţiile neguvernamentale ADEPT, API, CAPC, CIJ, CIN, ACCES Info, susţinute de Fundaţia Soros. Aşa cum informam recent, ideea respectivă a fost susţinută de către majoritatea participanţilor la sondajul de pe blogul meu (vedeţi aici). Campania a fost susţinută şi de către blogerii Victoria Boian (lector universitar), Elana Robu-Popa (TVC 21) şi Vitalie B. (curatmurdarsrl). Anterior o idee similară a lansat şi blogerul Tudor Darie (Unimedia).

Pe site-ul http://www.odnoklassniki.ru/ există un grup specializat "Pentru un Parlament Curat", din care parte deja câteva zeci de persoane, care discută acest subiect. Aici puteţi citi ideea de la care am pornit pentru a explica necesitatea unui Parlament Curat.

Noi vrem un Parlament Curat ! Dar Tu?

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

vineri, 17 octombrie 2008

Marea Britanie ar putea învăţa experţii moldoveni cum să negocieze apropierea R. Moldova de UE

La 16 octombrie curent, în cadrul vizitei în Marea Britanie cu ocazia participării la conferinţa internaţională „Moldova: calea progresului”, delegaţia ţării noastre în componenţa Ministrului Reintegrării, Vasile Şova, Viceministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene Valeriu Ostalep şi Ambasadorului RM în Marea Britanie Natalia Solcan a avut o întrevedere la Ministerul britanic de Externe cu Caroline Flint, Ministru pentru Europa.

Pe agenda discuţiilor s-au aflat subiecte de interes prioritar pentru Republica Moldova, cum ar fi avansarea dialogului moldo-comunitar şi cooperarea cu Marea Britanie în vederea susţinerii eforturilor ţării noastre de integrare europeană. Experienţa şi asistenţa tehnică, în special metodologică, a Marii Britanii are o relevanţă majoră pentru RM la etapa de demarare a negocierilor privind noul acord de cooperare cu UE. Reiterând sprijinul constant acordat Republicii Moldova din partea ţării sale în vederea avansării pe calea europeană, Marea Britanie fiind un susţinător ferm al politicii „uşilor deschise” ale UE, oficialul de la Foreign Office a relevat că autorităţile britanice susţin importanţa aprobării cât mai curând posibil a mandatului de negocieri privind noul cadru juridic moldo-comunitar. În context, a fost exprimată disponibilitatea de a examina posibilitatea participării la pregătirea experţilor moldoveni în vederea desfăşurării eficiente a negocierilor.

Părţile au remarcat, de asemenea, eficienţa cooperării moldo-comunitare din ultimii ani, fapt care şi-a găsit reflectarea în textul recentelor concluzii ale Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe al UE (CAGRE) privind Republica Moldova, care salută accelerarea dinamicii relaţiilor cu ţara noastră şi confirmă disponibilitatea UE de a negocia în curând un nou acord ambiţios cu Republica Moldova.

Printre alte domenii relevante pentru ţara noastră a fost menţionată cooperarea în vederea elaborării viitorului Acord de Liber Schimb profund între RM şi UE, autorităţile britanice fiind dispuse să examineze posibilitatea oferirii expertizei prin realizarea unui proiect de instruire a specialiştilor moldoveni în domeniu. Participanţii la discuţie au abordat, de asemenea, perspectivele de aprofundare a cooperării bilaterale multisectoriale, inclusiv oferirea de asistenţă din partea Marii Britanii în realizarea în practică a legislaţiei naţionale ajustată la normele europene.

Un alt subiect important aflat pe agenda discuţiilor la Ministerul britanic de Externe a vizat problematica transnistreană. Responsabilii de la Foreign Office au reconfirmat susţinerea de către Marea Britanie a soluţionării pe cale paşnică a conflictului transnistrean, în baza principiilor de suveranitate şi integritate teritorială a RM, pronunţându-se pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor în formatul 5+2.

Delegaţia moldovenească a avut întrevederi şi cu alţi factori de decizie de la Ministerul de Externe. În cadrul întrevederii cu dna Vivien Life, Directorul pentru Extindere, Europa de Sud-Est şi Europa Extinsă, a fost susţinută importanţa impulsionării dialogului bilateral prin intensificarea contactelor politice la diferite nivele.

În timpul discuţiei cu dl Anthony Smith, Directorul pentru Europa şi Asistenţă din cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Internaţională, s-a efectuat un amplu schimb de opinii privind perspectivele de realizare a mai multor proiecte de asistenţă din partea Guvernului britanic.

Sursa: MAEIE
Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Ambasada României precizează unde vor putea vota posesorii cetăţeniei române domiciliaţi în R. Moldova, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie

In legatura cu alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, Ambasada Romaniei face urmatoarele precizari:

1. Potrivit noii legislatii, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, cetatenii romani cu domiciliul in Republica Moldova pot vota, pe baza pasaportului simplu, valabil, in care este facuta mentiunea, privind stabilirea domiciliului in Republica Moldova.
2. Cetatenii romani cu resedinta in Republica Moldova pot vota cu pasaportul simplu valabil, insotit de un permis de sedere, eliberat de autoritatile Rep. Moldova, care dovedeste stabilirea resedintei in aceasta tara.
3. Ambasada Romaniei la Chisinau avertizeaza ca, conform legii 35/2008, nu (repetam NU) se va putea vota pe baza actelor temporare de identitate, ceea ce inseamna ca NU se va putea vota pe baza titlului de calatorie.
4. Pentru a-si exercita dreptul la vot, cetatenii romani cu domiciliul in Rep. Moldova, trebuie sa detina acte de identitate valabile.
Cei care au actele expirate sau pierdute si doresc sa voteze trebuie sa
obtina documente permanente de identitate. In acest scop, ambasada recomanda tuturor cetatenilor romani, cu documente romanesti expirate, sau pierdute, sa intreprinda din timp, demersurile necesare pentru preschimbarea lor, sau eliberarea altora noi.
5. Cetatenii romani cu domiciliul in Republica Moldova care, in ziua alegerilor se vor afla in alta tara, in scop turistic sau de afaceri, nu vor putea vota.
6. Detalii legate de alegerile parlamentare pot fi gasite pe site-ul MAE la adresa www.mae.ro, la sectiunea alegeri parlamentare 2008.
Ambasada recomanda cetatenilor romani sa se informeze, din timp, asupra procedurii privind votul uninominal, pentru a-si putea exercita acest drept, in bune conditii, la scrutinul din 30 noiembrie 2008.
7. In ceea ce priveste atat depunerea candidaturilor pentru circumscriptia pentru romanii din Republica Moldova, cat si lamurirea altor chestiuni referitoare la depunerea acestora, solicitantii se pot adresa direct, Biroului Electoral al Circumscriptiei nr.43, ale carui coordinate sunt urmatoarele: adresa Aleea Alexandru nr.31, (Cladirea Eminescu) sector 1 Bucuresti; tel. +40.21.431.17.43; +40.21.431.14.62; +40.21.319.23.80; fax +40.21.230.26.12; +40.21.319.21.63; web; www.mae.ro sectiunea alegeri parlamentare 2008.
8. Ambasada va reveni si cu alte detalii privind alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008.
NOTA: Cetatenii romani cu domiciliul in Republica Moldova vor putea vota la cele patru sectii de votare dupa cum urmeaza: Ambasada Romaniei, str. Bucuresti 66/1 (1 sectie voted votare), Sectia Consulara, str.Vlaicu Parcalab nr.39 (1 sectie de votare), Sectia Consulara, str. Grigore Ureche nr.2 (doua sectii de votare ).

Comunicat de presă al Ambasadei României la Chişinău
Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

joi, 16 octombrie 2008

Majoritatea cetăţenilor susţin ideea unui Parlament Curat !

Marea majoritate a celor care au participat la sondajul de pe blog (85%) au susţinut ideea unui Parlament Curat, despre care am scris aici şi la care au aderat mai mulţi bloggeri. Doar 11% s-au declarat împotrivă, ceilalţi nu s-au putut pronunţat.

Vineri, 17 octombrie, va fi organizată o masă rotundă la care s-ar putea pune în discuţie ideea unui Parlament Curat.
Potrivit unui comunicat de presă difuzat astăzi, grupulul de initiativa format din organizatiile neguvernamentale ADEPT, API, CAPC, CIJ, CIN, ACCES Info si Fundatia Soros invită la "masa rotundă" cu reprezentanţii partidelor politice şi a organelor de stat (CCCEC, CEC, Inspectoratul Fiscal, Procuratura Generală şi Curtea de Conturi) cu genericul "Importanţa unui vot informat pentru viitorul Republicii Moldova". Reuniunea va avea loc în sala de confverinţe a centrului de afaceri SKYTOWER (et 4), str.Vlaicu Pircalab 63, cu începere de la ora 15:00.

Noi vrem un Parlament Curat ! Dar Tu?


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

miercuri, 15 octombrie 2008

Marc Tkaciuk a fost demis din funcţia de consilier al preşedintelui Vladimir Voronin


Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat decretul privind eliberarea domnului Marc Tkaciuk din funcţia de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în problemele politice.

Conform decretului, Marc Tkaciuk se eliberează, de la data de 16 octombrie 2008, din funcţia de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în problemele politice, în legătură cu trecerea la altă muncă.

Printr-un alt decret al şeful statului, Sergiu Stati se numeşte, de la data de 16 octombrie 2008, în funcţia de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în problemele politice.

Serviciul de presă al Preşedinţiei


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

După liberali, a venit timpul social-democraţilor să se războiască

După pumnii traşi reciproc de către PL şi PLD, a venit timpul ca şi social-democraţii să se războiască. Foşti PSD-işti, acum membri ai PD, au făcut apel la (deocamdată) actualii PSD-işti să părăsească formaţiunea condusă de ex-premierul Dumitru Braghiş pentru a adera la partidul ex-spicherului Dumitru Diacov (citiţi aici). Apelul vine după ratarea negocierilor privind participarea în comun la viitoarele alegeri parlamentare a PD şi PSD şi chiar discuţiile despre posibila fuzionare a celor două partide.
Ca şi în cazul PL - PLD, PD şi PSD luptă, în mare parte, pe acelaşi segment de electorat. Aşa că vor zbura stele verzi de la polemica acestor formaţiuni. Şi după alegeri iarăşi se va acuza PCRM de toate problemele, inclusiv de faptul că a "falsificat rezultatele" :))

A fost dat startul la Marea Mardeală Naţională !

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Generalul Banfi: EUBAM trebuie să existe până va fi soluţionată problema transnistreană


Interviu cu Ferenc Banfi, şef al Misiunii Europene de Asistenţă la frontiera moldo-ucraineană.- Pe 30 noiembrie, 2008, Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la frontiera Moldovei şi Ucrainei va împlini 3 ani de activitate. Conduceţi această misiune de la lansarea ei. Cum apreciaţi rezultatele EUBAM?

- Misiunea nu-şi are propriile rezultate. Ea este o activitate mixtă a R. Moldova, Ucrainei, a reprezentaţilor EUBAM şi, respectiv, a Comisiei Europene, care a iniţiat misiunea. Privind înapoi la aceşti 3 ani, pot spune că sînt mîndru de respectiva activitate trilaterală.
Să începem cu rezultatele pozitive. Trebuie menţionat că ţările gazdă (Moldova şi Ucraina n.r.) pot avea relaţii strînse de colaborare, iar EUBAM este doar un mecanism consultativ. Aş vrea să accentuez suportul continuu din partea R. Moldova şi Ucrainei, dar şi din partea statelor-membre ale Uniunii Europene, care îşi au reprezentanţi în cadrul Misiunii. Climatul politic pozitiv (din RM şi Ucraina n.r.) a creat o bază favorabilă pentru activitatea EUBAM. Avem o colaborare bună cu serviciile de grăniceri şi vamal, Ministerul Justiţiei, procuratura generală, serviciile secrete etc. Atestăm reciprocitate şi un profesionalism înalt la aceşti lucrători. Pot spune ferm că aceasta este o colaborare strînsă între profesionişti adevăraţi în domeniile respective.
Să vorbim despre cîteva rezultate concrete. Obţinerea unui regim unic vamal la frontiera moldo-ucraineană este unul ca atare. Ambele state au demonstrat un angajament comun în acest sens printr-o declaraţie semnată de către primii-miniştri moldovean şi ucrainean. Ca efect, acum avem o frontieră mult mai transparentă, au fost create bariere pentru contrabandă şi se observă o mai mare eficienţă ce ţine de gestionarea graniţei, iar în final, se reduce activitatea grupurilor criminale. Nu vreau ca cineva să spună că nu mai există probleme la frontieră. Noi sîntem conştienţi că mai există crima organizată la graniţa moldo-ucraineană, totuşi, comparativ cu acum 3 ani nu sînt la fel de multe infracţiuni legate de contrabandă, tranzit de droguri, migraţie ilegală etc. Noi am conjugat eforturile în lupta cu activităţile ilegale, dar, în acelaşi timp, putem vorbi despre crearea condiţiilor de activitate legală pentru agenţii economici din regiunea transnistreană. Companiile din regiunea transnistreană au obţinut preferinţe importante din partea R. Moldova, putînd exporta în baza acestora atît pe piaţa CSI, cît şi a UE. EUBAM nu are nimic împotriva nimănui. Noi sîntem pentru oamenii din Ucraina şi din Moldova, inclusiv cei din stînga Nistrului.
Trebuie să menţionez colaborarea în diferite acţiuni cu reprezentanţii ţărilor gazdă. De exemplu, cu ajutorul EUBAM, Serviciul de Grăniceri al R. Moldova a semnat Acordul cu Organizaţia FRONTEX, fapt care va spori schimbul de informaţii între diferite state. De asemenea, s-a acordat un important sprijin tehnic în vederea dotării serviciilor care controlează frontiera. Lista rezultatelor poate continua. Mai putem spune că Moldova şi Ucraina lucrează pentru integrarea europeană.

- Orice mecanism are atît elemente pozitive, cît şi negative. Intuiesc că sînt lucruri care necesită îmbunătăţite şi în cazul EUBAM. Ce credeţi că merită perfecţionat în activitatea misiunii pe care o conduceţi?

- Nimeni şi nimic nu e perfect. E valabilă această idee şi pentru EUBAM. Avem o subdiviziune care analizează neajunsurile şi domeniile care necesită perfecţionare. În cadrul Misiunii sînt circa 120 de reprezentanţi din 22 de state-membre ale UE. Fiecare dintre aceştia crede că experienţa propriei ţări e cea mai bună. Avem dificultatea de a identifica cea mai bună opţiune. Un alt aspect este diversitatea de culturi şi experienţe în cadrul EUBAM. Noi sîntem musafiri pe teritoriile R. Moldova şi Ucrainei, ceea ce înseamnă că trebuie să ţinem cont în activitatea noastră de necesităţile acestor ţări. Nu întotdeauna înţelegem care sînt cerinţele şi cum să le facem faţă.
Este dificil şi la nivel psihologic, mă refer la modalitatea de a spune adevărul. Fiecare expert al EUBAM trebuie să înţeleagă că activitatea noastră este îndreptată nu spre critică, ci spre constructivism.

- Peste aproximativ un an expiră mandatul Misiunii, obţinut în 2005 şi prelungit în 2007. Credeţi oportună prelungirea acestui mandat?

- Sînt două posibile răspunsuri, unul tehnic şi altul politic. Pe cel politic să-l lăsăm pentru politicieni. Eu voi vorbi despre cel tehnic, ţinînd cont de intenţiile R. Moldova şi Ucrainei de a merge pe calea integrării europene, un drum lung şi anevoios. Integrarea europeană prevede multe aspecte de armonizare a normelor şi practicilor acestor două state cu cele comunitare, iar acest proces va dura mulţi ani. Existenţa problemei transnistene nesoluţionate nu poate face posibil controlul la frontiera moldo-ucraineană, în conformitate cu standardele europene. Prin urmare, mandatul EUBAM trebuie prelungit pînă va exista un control eficient al acestei graniţe din partea oficialităţilor moldoveneşti şi ucrainene.

- Segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene este considerat unul problematic, datorită lipsei unui control din partea autorităţilor legale ale R. Moldova. Ce concluzii aţi tras în urma monitorizării acestei porţiuni de graniţă?

- Existenţa unei entităţi nerecunoscute pe plan internaţional face dificil controlul la frontierei moldo-ucrainene pe cei circa 450 de km ai segmenului transnistrean. Regiunea transnistreană nu este un partener de încredere al Ucrainei în controlul asupra frontierei, iar organele competente moldoveneşti n-au acces pe acest segment. Nici EUBAM nu activează pe teritoriul acestei regiuni. Regretăm că nu există dorinţă din partea administraţiei de la Tiraspol de a crea condiţii pentru controlul deplin al graniţei, iar această situaţie contribuie la dezvoltarea crimei organizate.

- Rapoartele pe care le-aţi prezentat anterior arătau că prin regiunea transnistreană a R. Moldova funcţionează cele mai multe canale de contrabandă. Care este marfa cea mai răspîndită în cazurile de contrabandă şi ce scheme de trecere ilegală peste frontiere aţi depistat?

- Contrabandă cu cele mai diverse tipuri de mărfuri: alcool, ţigări, produse alimentare, uneori droguri etc. Din cauza imposibilităţii gestionării acestui segment de frontieră de către autorităţile moldoveneşti, există un flux mare de migraţie ilegală. Nu învinuiesc pe nimeni, doar evidenţiez la ce duce nesoluţionarea conflictului transnistrean.

- Începînd cu martie 2006 exportul din regiunea transnistreană a R. Moldova se realizează doar în baza specimenelor vamale ale autorităţilor constituţionale moldoveneşti. Ce părere aveţi despre necesitatea impunerii acestei practici şi în cazul importului în regiunea transnistreană?

- Nu e o întrebare ce ţine de control. Acest subiect trebuie privit printr-o altă perspectivă. Companiile din regiunea transnistreană se bucură de preferinţe comerciale, ceea ce înseamnă că dacă vor să exporte, de exemplu, pe piaţa europeană, aşa cum face, de pildă, Tirotex, Uzina Metalurgică de la Rîbniţa, atunci trebuie să demonstreze că producţia provine din R. Moldova. În acest sens e nevoie de obţinerea documentelor de la autorităţile moldoveneşti, iar, la rîndul său, conducerea R. Moldova garantează că aceste mărfuri au fost produse pe teritoriul său. De aceea, trebuie să se ţină cont de calitatea şi cantitatea materiei prime importate şi ca să nu se efectueze acţiuni de reexport. Acest control intern trebuie să fie şi în interesul comunităţii de afaceri din regiunea transnistreană. Subiectul dat este suprapolitizat, deşi ar trebui să atragem atenţia la nivelul tehnic. Tiraspolul şi Chişinăul urmează să se gîndească la cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Prosperitatea business-ului, contribui la creşterea bunăstării cetăţenilor.

- Dle general, cum vi se pare experienţa de aproape 3 ani în fruntea EUBAM?

- Am început colaborarea cu instituţiile din R. Moldova şi Ucraina înaintea lansării EUBAM, pe cînd activam în cadrul unor structuri cum sînt SECI şi GUAM, fapt care mi-a permis să cunosc oamenii de aici. Vreau să cred, şi probabil aşa şi este, că în baza acelor, dar şi a actualelor relaţii, avem o colaborare bună, bazată pe înţelegere reciprocă şi onestitate. De fiecare dată cînd cred că este nevoie pentru o întîlnirea cu preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin sau spicherul Marian Lupu, ori altă oficialitate, primesc undă verde şi sînt tratat cu deschidere. Aduc mulţumiri conducerii R. Moldova pentru că sînt înţeles şi sprijinit în misiunea mea. Consider responsabilitatea pe care o am drept onoare şi trebuie să o exercit în mod profesionist.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

marți, 14 octombrie 2008

Bruxelles-ul dă undă verde pentru un nou acord cu R. Moldova care ne va "apropia gradual" de Uniunea Europeană

Pe 13 octombrie 2008, la Luxemburg, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe al UE (CAGRE), Miniştrii de Externe ai statelor membre ale UE au adoptat Concluziile privind Republica Moldova. Reproducem integral textul concluziilor:

“Consiliul a adoptat următoarele Concluzii:

1. UE salută accelerarea recentă a dinamicii relaţiilor sale cu Republica Moldova. UE este pregătită să aprofundeze aceste relaţii în cadrul Politicii Europene de Vecinătate şi să negocieze în curînd un nou acord ambiţios cu Moldova. Acest Acord va depăşi actualul Acord de Parteneriat şi Cooperare şi va cuprinde obiectivul unei zone de liber schimb aprofundate şi comprehensive, care va fi stabilită din momentul în care Republica Moldova va fi pregătită să suporte efectele liberalizării complete a schimburilor comerciale cu UE. Scopul acestui Acord este apropierea graduală a Republicii Moldova de UE. În acest sens, Consiliul reaminteşte că Acordul privind facilitarea vizelor stabileşte introducerea regimului de călătorii fără vize pentru cetăţenii Republicii Moldova într-o perspectivă de termen lung.

2. Consiliul reiterează că ritmul şi calitatea reformelor în Republica Moldova vor influenţa natura relaţiilor sale cu UE. În acest context, Consiliul încurajează autorităţile Republicii Moldova să întreprindă eforturile necesare pentru consolidarea statului de drept şi implementarea angajamentelor sale în materia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. UE acordă o importanţă specială organizării într-o manieră democratică a alegerilor parlamentare din primăvara anului 2009.

3. UE îşi va consolida angajamentul în ceea ce priveşte eforturile de soluţionare a conflictului transnistrean şi îşi reafirmă respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Consiliul reiterează că formatul de negocieri „5+2” este unica garanţie a transparenţei şi legitimităţii necesare în vederea definirii unei soluţii durabile. Consiliul face apel la toate părţile pentru a relansa negocierile în formatul „5+2”. Consiliul încurajează părţile în conflict să lucreze împreună asupra măsurilor de consolidare a încrederii şi subliniază contribuţia asistenţei Comunităţii Europene şi a statelor sale membre în susţinerea şi facilitarea acestui proces.”

Textul în original al Concluziilor Consiliului UE poate fi accesat pe pagina web a Consiliului UE (aici)

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

luni, 13 octombrie 2008

Vreau un Parlament Curat ! Dar Tu ? UPDATE 14.10.08, ora 10.00

A venit timpul să facem curăţenie şi în Parlamentul de la Chişinău. Peste aproximativ jumătate de an se vor desfăşura viitoarele alegeri legislative, la care vom "selecta" 101 de deputaţi care să ne conducă republica noastră parlamentară pentru încă 4 ani. Noul Parlament va alege viitorul preşedinte al ţării, va desemna noul Guvern. Aceasta este principala instituţie publică a R. Moldova şi ar trebui să-i acordăm o atenţie sporită atunci când suntem chemaţi la urne pentru a ne exercita suveranitatea.

Eu cred că în Legislativ trebuie să ajungă 101 deputaţi fără pete negre în biografia lor, să pot spune că Moldova, care merge pe calea integrării europene, are în sfârşit un Parlament Curat. Alegătorii au tot dreptul să cunoască detaliile despre candidaţi, despre cei care ne cerşesc votul, pentru ca atunci când va lua în mâini buletinul de vot să poată face o opţiune corectă, bine întemeiată. Iar în acest caz informaţia veridică şi amplă despre candidaţi este fundamentală.

Ce trebuie de făcut pentru ca alegătorii să cunoască Adevărul despre candidaţi, indiferent de culoarea politică a pretendenţilor la fotoliile comode de deputat? Nu trebuie să inventăm bicicleta, care demult merge pe trei, două şi chiar o roată. Cred necesar să preluăm experienţa altor state care au lansat, în ajun de alegeri, proiecte de felul "Pentru un Parlament Curat!", în care societatea civilă, mână în mână cu mass media, a monitorizat mai mulţi candidaţi de pe listele tututor partidelor înscrise în cursa electorală, după anumite criterii. Aici puteţi lua cunoştinţă cu proiectul similar lansat în România, la alegerile parlamentare din 2004. Ulterior românii au desfăşurat aceiaşi campanie la europarlamentarele din anul trecut. Aici vedeţi metodologia după care au activat cei din Coaliţia "Pentru un Parlament Curat" din România. Probabil, în cazul R. Moldova e nevoie de o anumită ajustare a criteriilor de monitorizare, ţinând cont de specificul nostru, inclusiv legislativ (nu dispunem, de exemplu, de o lege a lustraţiei).

În 2005 şi 2007 am avut formate Coaliţii pentru alegeri libere şi corecte. Acum este deja lansată iniţiativa de creare a "Coaliţiei 2009". De ce societatea civilă moldovenească să nu lanseze şi proiectul Coaliţiei "Pentru un Parlament Curat?" Eu vreau un Parlament Curat ! Dar Tu?

Fac apel la bloggerii noştri, care susţin ideea necesităţii lansării unei Coaliţii civice "Pentru un Parlament Curat", să promovze această idee pe paginile proprii, inclusiv prin efectuarea unui sondaj on-line referitor la ideea respectivă (eu voi plasa pe blog o întrebare în acest sens). De asemenea, propun crearea, pe site-urile dedicate colegilor şi prietenilor (http://www.colegi.md/ , http://www.facebook.com/ , http://www.odnoklassniki.ru/ PE ACEST SITE A FOST CREAT DEJA GRUPUL "Pentru un Parlament Curat!", doritorii pot deveni membri, ) a unor grupuri specializate "Pentru un Parlament Curat".

Eu vraeu un Parlament Curat ! Dar Tu?

UPDATE 16.55

Campania
"Vreau un Parlament Curat!" ia amploare. Mesajul respectiv a fost preluat de Unimedia, iar doi bloggeri, Victoria Boian şi Elena Robu, au anunţat pe paginile lor despre susţinerea ideii. Dacă vrei şi Tu un Parlament Curat şi ai blog, poţi adera la Campania respectivă!

UPDATE data de 14.10.08, ora 10.00

Curatmurdarsrl a aderat la campania "Vreau un Parlament Curat!". Dacă ai blog ori gestionezi un portal informativ, spune şi Tu că doreşti un Parlament Curat !
Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

vineri, 10 octombrie 2008

Vlad Filat pe toţi stâlpii din Chişinău

În dimineaţa zilei de astăzi am atestat, pe aproape toţi pilonii din Chişinău, dar şi pe garduri, postere de imaginea cărţii "Vlad Filat, un gangster al tranziţiei care a prădat ţara" (o vedeţi aici). Pe aceste afişe erau scrise mesaje care apar şi în spoturile TV difuzate de EU TV, referitoare la cartea respectivă, editată de PPCD. Este o premieră pentru Moldova acest gen de PR negativ (popularizarea unei cărţi de felul ăsta, cu ajutorul afişelor, de dimensiuni medii, încleiate pe piloni).
Sunt sigur că aceste afişe vor avea un anumit impact negativ asupra imaginii lui Vlad Filat. Totuşi, efectele acestor informaţii ar fi fost cu mult mai nefaste pentru liderul PLD dacă ele veneau dintr-o altă sursă, neutră sau mai credibilă decât liderul PPCD. Sondajele de opinie publică demonstrează că credibilitatea faţă de PPCD şi faţă de liderul acestei formaţiuni este slabă, în timp ce neîncrederea este foarte mare. Respectiv, informaţia venită din sursa dată poate să aibă efect invers. Dacă critici pe cineva, înseamnă că ... acela are dreptate.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

joi, 9 octombrie 2008

Parlamentul Ucrainei. Termen de garanţie - 1 an !

Ţara vecină, Ucraina, a rămas din nou fără parlament. Al treilea legislativ dizolvat în ultimii trei ani. În seara de 8 octombrie, preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko a adus la cunoştinţa cetăţenilor acestei ţări, prin intermediul unei adresări televizate, conţinutul decretului prin care „se întrerupe înainte de termen” activitatea Radei Supreme şi se anunţă alegeri anticipate. În dimineaţa zilei de joi, pe site-ul preşedinţiei de la Kiev a fost publicat decretul prin care se anunţă data viitoarelor alegerilor legislative – 7 decembrie. Deşi nu toate forţele politice parlamentare agreează decizia şefului statului, Comisia Electorală Centrală a anunţat deja că este gata să organizeze alegerile. Costul estimativ al acestui exerciţiu democratic (alegerile) este de 80 milioane USD, iar deputaţii Blocului „Iulia Timoşenko” (pro-premier) au anunţat că vor vota împotriva alocării surselor bugetare în acest scop. Amintim că actuala Radă Supremă a existat 13 luni, în timp ce precedentul legislativ doar 11 luni (a fost ales în martie 2006 şi dizolvat în aprilie 2007). Presa ucraineană scrie că dacă nu va fi anulat pragul minim de 50% pentru validarea alegerilor, sînt şanse mari ca cetăţenii acestei ţări „să meargă la votare ca la serviciu”, adică să fie organizate scrutine repetate.
Dizolvarea Radei Supreme este rezultatul unor lungi confruntări între membrii fostei coaliţii guvernamentale din care făceau parte Blocul Iuliei Timoşenko şi formaţiunea pro-prezidenţială – Blocul „Ucraina Noastră – Autoapărarea Populară”. Luptele interne, materializate în dispute deschise între preşedintele Iuşcenko şi premierul Timoşenko, au durat pe tot parcursul anului trecut şi în acest an, soldîndu-se cu destrămarea, în septembrie 2008, a „alianţei portocalii”. După ce, acum o lună, partenerii de alianţă au anunţat oficial „decesul” acesteia, şeful statului a dat fracţiunilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare, termen de 30 de zile pentru a forma o nouă coaliţie. Termenul a expirat zilele trecute, fără ca deputaţii să reuşească crearea noii alianţe de guvernare.
Deocamdată este greu de presupus dacă alegerile anticipate vor reprezenta o salvare pentru Ucraina, ţară în care se desfăşoară scrutine, anual, din 2004 încoace (prezidenţiale, legislative şi locale). Fostul preşedinte al acestui stat, Leonid Kravciuk, a declarat presei că optează pentru alegeri prezidenţiale anticipate, concomitent cu cele parlamentare, deoarece, în opinia acestuia, în cazul în care Iuşcenko va rămîne şef al statului, va fi păstrată confruntarea dintre preşedinţie şi legislativ. În pofida unor mişcări tectonice pe arena politică ucraineană înainte de campania electorală, viitoarea componenţă a Radei Supreme ar putea fi aproximativ de aceiaşi culoare a forţelor pro-occidentale şi pro-ruseşti.
Preşedintele Ucrainei a admis posibilitatea creării Blocului „Viktor Iuşcenko”, despre care presa de la Kiev scrie de mai mult timp. Nu este clar cine va face parte din componenţa acestuia, deoarece reprezentanţi ai formaţiunii pro-prezidenţiale „Ucraina Noastră” (UN) au declarat că ea va merge de sine stătător la alegeri, cu păstrarea denumirii, în timp ce Autoapărarea Populară, care la momentul actual este în acelaşi bloc cu UN, înclină spre o participare în comun la alegeri cu Blocul Iuliei Timoşenko. Partidul Regiunilor, principala formaţiune de opoziţie, îl va avea din nou cap de listă pe ex-premierul Viktor Ianukovici.
Potrivit ultimelor sondaje de opinie publică, din luna septembrie, pragul de 3% au şanse să-l treacă şase forţe politice: Partidul Regiunilor, Blocul Iuliei Timoşenko, „Ucraina Noastră”, Blocul lui Litvin, Partidul Comunist şi forţa politică pro-Iuşcenko. Astfel, în conformitate cu rezultatele sondajului de opinie publică prezentat, pe 19 septembrie, de către Centrul de cercetări sociologice „Soţiovîmir”, pentru Blocul Iuliei Timoşenko ar vota 23,3% (respectiv 171 de mandate, cu 15 mai multe decît acum), Partidul Regiunilor ar primi 20,6% din voturi (161, cu 14 mai puţin decît acum), „Ucraina Noastră” – 7,1% (52 de mandate, cu 20 mai puţin decît acum). Pentru Partidul Comunist şi-ar da votul 5,2%, iar pentru Blocul lui Litvin – 5,1%. Potrivit rezultatelor sondajului de opinie publică realizat de către Institutul naţional de studii strategice, pentru PR ar vota 20,2%, pentru BIuT – 17,3%, pentru „UN” – 5,7%, pentru Blocul lui Litvin – 6,6%, pentru PC – 5,7%, pentru o formaţiune pro-prezidenţială 3,5%.
În felul acesta, teoretic sînt posibile două formule de coaliţii, dar ambele la limită: între aceleaşi forţe portocalii care s-au despărţit recent sau formaţiunile pro-ruseşti – PR, Blocul lui Litvin şi PC. Ce va fi după 7 decembrie 2008, cetăţeanul ucrainean va decide.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

În Moldova a apărut o nouă televiziune pe Internet

În Moldova a apărut o nouă televiziune pe Internet, a două după JurnalTV. Noul post TV on-line, de altfel de un fel de combinare între televiziunea pe Internet şi agenţie de presă, se numeşte Omega (Obiectiv Media Grup). De mai multe zile vedeam la conferinţe de presă un microfon pe care scria Omega şi astăzi am depistat acest site, editat în trei limbi: română, rusă şi engleză (reportajele video sunt doar în română). Calitatea imaginilor video este ceva mai bună decât la JurnalTV.
Din câte cunosc, noul proiect este gestionat de Alexandru Petcov, fost director la N 4, iar în 2005 purtător de cuvânt al PCRM, care este asistat de jurnalistul Viktor Nichituş. Mă bucură faptul că tehnologia televiziunilor (deşi e prea tare spus televiziuni pentru JurnalTV şi Omega) se implementează deja şi în R. Moldova. Au o mare perspectivă.
Spre deosebire de televiziunile clasice, cele on-line deocamdată nu sunt reglementate. Cine are bani, iniţiativă şi idei pentru realizarea acesteia, o poate face fără probleme.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

miercuri, 8 octombrie 2008

Lupta înte PL şi PLD se intensifică. Liberalii încep să migreze spre populari

Între PL şi PLD va fi un adevărat răsboi. Spuneam acest lucru acum un an, iar acţiunile de ultimă oră demonstrează că lupta a început. Consilierii locali din localitatea Codru, m. Chişinău au anunţat despre trecerea la PLD (vedeţi aici) declaraţia). Ieri ziarul Timpul anunţa despre faptul că la Ştefan Vodă primarul de Chişinău, liberalul Chirtoacă, împărţea buletinul informativ al PL în care era criticat liderul PLD, Vladimir Filat. Cu orice ocazie, reprezentanţii acestor două formaţiuni se înţeapă şi se atacă public destul de dur. Însă aceasta este doar începutul. Asta e logica politicii. Cei care sunt cu viziuni asemănătoare, luptă pentru acelaşi segment de electorat. Iar lupta se duce pe toate căile.

UPDATE : Cei de la PLD mint şi manipulează cu ajutorul sondajului, utilizând proxy server-ul pentru a influenţa rezultatele sondajului de pe blog. Să mintă şi să manipuleze inclusiv cetăţenii ţării noastre şi prin alte canale (IP-ul care începe cu 89.238.254.)? (v-am avertizat mai demult că o veţi primi dacă mai faceţi acest lucru urât).

UPDATE Văd că susţinătorul înflăcărat al PLD, care se află la Bucureşti şi lucrează la EUROWEB ROMANIA S.A. , cu IP-ul indicat mai sus, nu se poate calma până nu MANIPULEAZĂ GROSOLAN SONDAJUL. De la răspunsul sondajului în dreapta PLD-ului, scoateţi cel puţin 15 puncte şi veţi primi rezultatul real.
Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

marți, 7 octombrie 2008

Vasile Tarlev este un "know-how" în politica moldovenească

Ex-premierul Vasile Tarlev, ales recent preşedinte al Uniunii Centriste din Moldova, spune că a adus un "know-how" în politica moldovenească prin faptul că a semnat cererea de aderare la formaţiune cu doar câteva minute înainte de alegerea în funcţia de lider. Această declaraţie a fost făcut-o într-un interviu pentru JurnalTV (vedeţi aici).
M-a amuzat mult unele expresii şi idei de-ale lui Tarlev. De exemplu, el a afirmat că "în viaţa lui conştientă" nu a fost membru la niciun partid. A mai declarat că a refuzat să adere la PCRM, deşi i s-a propus de mai multe ori, motivând că nu a aderat pentru că "nu era pregătit".

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

vineri, 3 octombrie 2008

Premierii moldovean şi român se vor întâlni la Bucureşti, pe 23 octombrie

În contextul vizitei Prim-ministrului Zinaida Greceanîi la Bucureşti se vor desfăşura şi lucrările Comisiei mixte de colaborare economică şi integrare europeană

Acest fapt a fost convenit în cadrul întrevederii de astăzi a doamnei Prim-ministru cu Ambasadorul României în Republica Moldova, dl Filip Teodorescu. Diplomatul român s-a arătat convins că vizita la Bucureşti a şefului Guvernului moldovean şi întîlnirea bilaterală cu omologul său român vor constitui o contribuţie directă a celor doi Prim-miniştri la dezvoltarea şi intensificarea relaţiilor bilaterale moldo-române.

Momentul vizitei este foarte oportun, cei doi premieri avînd posibilitatea să facă o analiză a rezultatelor şedinţei Consiliului European, ce va avea loc în curînd, la fel ca şi contextul pentru desfăşurarea şedinţei Comisiei mixte de colaborare comercial-economică şi integrare europeană. Subiectele convenite la acest nivel pun în evidenţă relaţiile pozitive între cele două ţări, a menţionat ES Filip Teodorescu.

Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a subliniat importanţa vizitei la Bucureşti în contextul aspiraţiilor de integrare europeană a Republicii Moldova şi a transmis mulţumiri omologului său român, Călin Popescu Tăriceanu, pentru invitaţie şi pentru sprijinul permanent din partea Guvernului României pe calea integrării europene.

Serviciul de presă al Guvernului

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

joi, 2 octombrie 2008

Democraţia găgăuză - între separatism şi incompetenţă

Unii găgăuzi, pretinşi „democraţi”, provoacă noi bătăi de cap R. Moldova. Mai multe semnale ce vin, în ultimele săptămîni, din Uniunea Teritorial Autonomă Găgăuzia (UTAG), trebuie să ne pună pe gînduri. Renaşte separatismul găgăuz, similar celui de acum două decenii, e şantaj la adresa Chişinăului sau pur şi simplu e vorba de incompetenţa unor demnitari şi forţe politice din această regiune? De cîteva zile poşta electronică a ziariştilor de la Chişinău este „bombardată” de mesaje din partea Mişcării „Găgăuzia Unită”, părintele fondator al căreia este Mihail Formuzal, Başkan al autonomiei, forţă cvazipolitică reprezentată de aproximativ o treime din deputaţii aleşi în primăvara trecută în Adunarea Populară de la Comrat. Aceste mesaje încearcă să convingă presa de la Chişinău că în sudul Moldovei „nu există separatism”. Atunci ce este? Să o luăm de la capăt.
Vă mai amintiţi cînd Başkanul Formuzal, în martie 2008, şantaja Chişinăul pentru ca din bugetul republican să fie finanţate alegerile legislativului autonomiei? Respectarea legii de către autorităţile moldoveneşti ar provoca, potrivit guvernatorului regiunii, „înstrăinarea populaţiei din regiune faţă de centru”. Tot atunci el a vorbit despre posibilitatea organizării unor „alegeri locale de sine stătătoare”. Chiar dacă Formuzal repetă că aceste poziţii nu sînt secesioniste, ele au creat o anumită atmosferă în Găgăuzia.
Nu a trecut mult timp că cei de la Comrat s-au crezut deja conducători de stat. Pe 19 septembrie 2008, Adunarea Populară a votat o declaraţie, prin care, cică, ar recunoaşte „independenţa” regiunilor georgiene Abhazia şi Osetia de Sud. Din cei 34 de deputaţi, pentru acest pretins document au votat 18 deputaţi. Fracţiunea Partidului Comuniştilor, înţelegînd absurditatea acţiunii în cauză, a boicotat şedinţa. La respectiva acţiune a legislativului regional vom reveni. Mai întîi de toate, vom relata despre peripeţia prin care a trecut textul „documentului”.
Parlamentul local a aprobat un text, iar peste cîteva zile a fost difuzată presei declaraţia „cenzurată”. Potrivit declaraţiei citate de Agenţia Infotag, Adunarea Populară ar fi recunoscut „independenţa” celor două regiuni rebele din Georgia în baza „tratatelor de prietenie, colaborare şi ajutor reciproc”, semnate cu Osetia de Sud şi Abhazia în 1992-93. De evidenţiat că astfel de „tratate” cu Osetia de Sud şi Abhazia are semnate şi regiunea separatistă Transnistria, care, de asemenea, „a recunoscut independenţa” provinciilor georgiene. În declaraţia citată de Infotag se mai vorbea despre „autodeterminarea poporului găgăuz”, „lezarea în drepturi şi libertăţi a poporului găgăuz”, „autodeterminarea găgăuzilor în anii 1989-1990”, „represiuni”, „marginalizare naţională şi arestul liderilor, blocade economice şi ameninţarea cu războiul” etc.
Aceste sintagme apocaliptice au dispărut din textul declaraţiei, publicat, cîteva zilei mai tîrziu, pe pagina web a autonomiei http://www.gagauzia.md şi pe site-ul Mişcării „Găgăuzia Unită” http://edingagauz.com. În schimb, au fost păstrate unele formule prin care legislativul regional ar recunoaşte „independenţa” respectivelor teritorii şi îndeamnă conducerea R. Moldova să facă acelaşi lucru. O confirmare a faptului că textul a fost modificat este şi un mesaj scris pe forumul http://edingagauz.com de către o persoană care a semnat „8:B>@” şi care afirmă că a fost la şedinţa în care s-a votat “documentul”. El regretă că liderii din Găgăuzia “au devenit fricoşi şi au dat înapoi”. Au înţeles oare acestea ce prostie au făcut? Cine le-a scris textul declaraţiei votate şi cine le-a „redactat” documentul? Potrivit unor informaţii, în elaborarea declaraţiei au fost implicaţi doi politicieni cunoscuţi de la Chişinău, care, ulterior, au criticat gestul Adunării Parlamentare.
Acum despre gestul sfidător şi iresponsabil al aleşilor legislativului găgăuz. Ei ştiu foarte bine că nu au avut niciun drept să aprobe un atare document, deoarece Găgăuzia NU este subiect de drept internaţional. Pentru cine este scris statutul UTAG, prevederile din Constituţia R. Moldova referitoare la Găgăuzia, precum şi legile autonomiei? Ar fi bine ca deputaţii locali să le mai citească uneori, în propriul interes. Sau decizia Adunării Populare a fost o provocare la adresa Chişinăului? Cu ce scop?
De altfel, în presa din regiune, cea naţională, dar şi din Rusia, tot mai des apar idei potrivit cărora Găgăuzia ar trebui să aibă o cotă de reprezentare în Parlamentul de la Chişinău şi drept de veto. Cota de reprezentare este cerută chiar dacă în Legislativul R. Moldova sînt mai mulţi deputaţi din UTAG. Iar dreptul de veto înseamnă că o regiune, cu o populaţie de circa 4% din totalul Moldovei, poate bloca deciziile întregii ţări. De altfel, separatiştii de la Tiraspol, anterior, intenţionau să obţină acelaşi drept de veto în parlamentul moldovean. Ca tabloul să fie deplin, pe 2 septembrie anul curent, Mişcarea „Găgăuzia Unită” a felicitat „poporul transnistrean cu ocazia împlinirii a celor 18 ani de independenţă”.
Fărădelegea din legislativul de la Comrat este comisă inclusiv de către membrii unor partide, care la Chişinău se declară foarte democratice şi autentic europene. De ce atunci boşii acestor formaţiuni nu iau măsuri ca supuşii lor să aibă respect faţă de suveranitatea şi integritatea R. Moldova? Într-un recent comentariu apărut pe site-ul www.ava.md, se spune că „potenţiali parteneri ai găgăuzilor la viitoarele alegeri parlamentare pot fi Vasile Tarlev, Dumitru Braghiş, Dumitru Diacov, Nicolae Andronic şi Valeriu Klimenko”.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

miercuri, 1 octombrie 2008

PL porneşte Caravana "Retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul R. Moldova"

Declaraţia PL

Partidul Liberal a avut în decursul anilor o poziţie fermă şi univocă în ceea ce priveşte necesitatea respectării necondiţionate de către Federaţia Rusă a angajamentelor sale internaţionale, asumate în momentul acceptării Rusiei ca membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi la Summitul OSCE de la Istanbul din anul 1999, privind retragerea armatei şi armamentului de pe teritoriul R.Moldova. Această preocupare fundamentală şi poziţie politică constantă este confirmată de numeroase acţiuni şi declaraţii ale PL, inclusiv de declaraţiile sale din 21 şi 26 august a.c., în care PL a cerut retragerea completă, necondiţionată şi imediată a armatei ruse, aceasta reprezentând pericolul cel mai grav care ameninţă atât securitatea şi integritatea teritorială a statului, cât şi întreaga arhitectură a securităţii europene din regiune.

Partidul Liberal consideră că responsabilitatea principală pentru încălcarea angajamentelor o poartă Rusia ca stat. În acelaşi timp, o parte din răspundere revine conducerii comuniste a R.Moldova, care a promovat o politică de obedienţă faţă de Rusia în ceea ce priveşte prezenţa militară a acesteia pe teritoriul R.Moldova. Guvernarea comunistă nu a întreprins măsurile corespunzătoare pe plan internaţional şi diplomatic, care să conducă la constituirea unui mecanism eficient şi aflat sub control internaţional de retragere a trupelor şi armamentului, deşi aceste acţiuni reieşeau clar din angajamentele pe care Partidul Comuniştilor şi aliaţii săi şi le-au asumat după alegerile parlamentare din 2005, - drept condiţii obligatorii pentru soluţionarea conflictului transnistrean, consolidarea securităţii regionale europene şi integrarea R.Moldova în Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, războiul Rusiei împotriva Georgiei a demonstrat că trupele ruse de menţinere a păcii nu reprezintă un garant al securităţii în regiunea transnistreană, ci trebuie tratate ca parte componentă a armatei regulate a Rusiei staţionate în stânga Nistrului, care în condiţiile unui conflict militar deschis vor acţiona sub comandament unic. Conducerea R.Moldova continuă să ignoreze acest aspect important al noii situaţii create de agresiunea Rusiei în Caucaz, precum şi faptul că pacificatorii ruşi sunt folosiţi de autorităţile separatiste în calitate de instrument de presiune militară în cadrul tratativelor cu autorităţile de stat constituţionale.

În noul context geopolitic regional, creat de agresiunea militară rusă împotriva Georgiei, Partidul Liberal atrage atenţia opiniei publice asupra riscurilor şi ameninţărilor majore care planează asupra R.Moldova. Perpetuarea prezenţei militare ruse pe teritoriul R.Moldova poate avea următoarele consecinţe grave, care ameninţă atât securitatea regională, cât şi cea europeană:

· Antrenarea trupelor ruse într-o eventuală intervenţie militară directă împotriva R.Moldova, sub pretextul apărării vieţii şi securităţii deţinătorilor de cetăţenie rusă;
· Reizbucnirea conflictului transnistrean;
· Dezintegrarea teritorială a R.Moldova;
· Apariţia unei zone de profundă instabilitate la frontiera UE şi NATO;
· Declanşarea unei crize umanitare dezastruoase pentru economia şi securitatea socială a R.Moldova şi a întregii regiuni;
· Blocarea procesului de integrare europeană a R.Moldova;
· Păstrarea R.Moldova în sfera de influenţă a Rusiei şi diminuarea drastică a relaţiilor acesteia cu UE şi SUA;
· Utilizarea prezenţei militare ruse din regiunea transnistreană ca instrument de blocare a aspiraţiilor euro-atlantice ale R.Moldova.

Date fiind aceste riscuri şi ameninţări de o gravitate deosebită, Partidul Liberal revendică:

· Retragerea completă, necondiţionată şi imediată a tuturor forţelor militare ruse din regiunea transnistreană;
· Evacuarea în Rusia a armamentului, cu participarea specialiştilor internaţionali, organizaţiilor internaţionale de profil şi a altor părţi interesate;
· Înlocuirea trupelor de pace ruse cu contingente de menţinere a păcii ale UE;
· Constituirea şi aplicarea unui mecanism european de negociere a conflictului;
· Cooptarea României, ca stat vecin, în mecanismul de negocieri, luându-se în considerare faptul că România a făcut parte din vechiul format de negocieri din perioada 1992-1994;
· Revizuirea Concepţiei Securităţii Naţionale adoptate recent de Parlamentul R.Moldova, în sensul cererii îndeplinirii angajamentelor Summitului de la Istanbul (1999) de către Rusia;
· Încheierea unui acord de pre-aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi înaintarea unei solicitări oficiale a conducerii R.Moldova de aderare la NATO.

Partidul Liberal cere, de asemenea, Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului R.Moldova să întreprindă acţiunile diplomatice ce se impun pentru a obţine suportul deplin al Uniunii Europene, al Consiliului de Securitate al ONU, al Statelor Unite ale Americii, al Alianţei Nord-Atlantice, precum şi al tuturor statelor democratice la realizarea obiectivelor sus-menţionate.

Partidul Liberal face apel către partidele politice, societatea civilă şi toţi oamenii de bună credinţă din R.Moldova să sprijine campania iniţiată de PL – Caravana „Retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”- care îşi va lua startul la 5 octombrie curent, ora 9.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Departamentul de Comunicare al PL

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!