PCRM se va scinda după alegeri ?

miercuri, 20 august 2008

Voronin şi Băsescu pregătesc "surprize plăcute"

R. Moldova şi România se pronunţă pentru schimbarea actualului mecanism de menţinere a păcii în regiunea transnistreană. Despre aceasta au anunţat preşedinţii celor două state, Vladimir Voronin şi Traian Băsescu, în timpul declaraţiilor pentru presă făcute, miercuri, după întrevederea bilaterală avută la Chişinău. Şeful statului român a efectuat, astăzi, o „vizită fulger” în capitala ţării noastre, în contextul vizitelor de lucru programate de către Băsescu în Ucraina, R. Moldova, Azerbaidjan, Georgia şi Turcia, în perioada 20-21 august.
Preşedintele moldovean a subliniat că restructurarea forţelor de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a R. Moldova, dar şi în alte zone cu „conflicte îngheţate” este motivată de necesitatea respectării întocmai a acordurilor semnate pînă acum. Voronin a spus că ţara noastră înţelege foarte bine situaţia creată recent în Osetia de Sud (Georgia), deoarece „avem problema transnistreană”. În opinia liderului de la Chişinău, conflictul militar din Osetia de Sud s-a întîmplat „din cauza tărăgănării soluţionării acestuia”. „Regimurile separatiste au avut timp să se dezvolte şi să se întărească, să stabilească relaţii cu unele state”, a subliniat Voronin. Totodată, el a subliniat, o dată în plus, că problema raioanelor din estul ţării noastre va fi soluţionată doar prin tratative paşnice. În acelaşi timp, preşedintele Voronin a făcut apel la o implicare mai activă a ONU, UE şi a întregii comunităţi internaţionale pentru a evita repetarea unor situaţii similare celei din Osetia de Sud.
La rîndul său, preşedintele României a anunţat că în urma discuţiilor cu omologul său moldovean a constatat o coincidenţă de poziţii referitoare la „conflictele îngheţate”. Băsescu a salutat decizia R. Moldova de a adera la Declaraţia UE privind situaţia din Georgia. Şeful statului român a făcut o paralelă între situaţia din regiunea transnistreană, Kosovo şi Osetia de Sud, unde ar exista anumite „minorităţi consolidate, o conducere locală ce şi-a declarat independenţa şi susţinere din exterior”. În opinia lui Băsescu, situaţia din Transnistria se deosebeşte de alte regiuni pentru că lipseşte conflictul. În acest sens, preşedintele român a dat aprecieri Chişinăului pentru „posibilitatea de a nu răspunde provocărilor Transnistriei”. De asemenea, el a spus că la moment nu există un mecanism corect de soluţionare a „conflictelor îngheţate” şi că este nevoie de o implicare mai activă a UE în soluţionarea acestora, inclusiv în garantarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii R. Moldova.
Preşedintele român s-a pronunţat şi pentru semnarea unui nou acord juridic între R. Moldova şi UE, sperînd că negocierile acestuia vor începe la 1 ianuarie 2009. Acest document ar trebui să prevadă, potrivit lui Băsescu, libertatea de circulaţie a moldovenilor în spaţiul european.
În ce priveşte relaţiile bilaterale moldo-române, despre care s-a discutat la întrevederea celor doi preşedinţi, Vladimir Voronin a declarat că există perspective reale de a progresa. Liderul de la Chişinău a spus că în scurt timp „vom face surprize plăcute pentru opinia publică de pe ambele maluri ale Prutului”.
Ambii şefi de stat s-au arătat foarte satisfăcuţi de discuţiile purtate, chiar dacă, potrivit lui Voronin, a fost puţin timp pentru pregătirea acestei vizite, anunţate în a doua jumătate a zilei de marţi, 19 august. Totodată, preşedintele moldovean a spus că a primit cu plăcere noutatea despre vizita omologului său în capitala R. Moldova. Pe de altă parte, Băsescu i-a mulţumit lui Voronin pentru răspunsul pozitiv la intenţia de a vizita ţara, dat „în 20 de minute”.
De la Chişinău, preşedintele României a plecat miercuri spre Baku, după care va vizita Tbilisi şi Ankara.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Băsescu mi-a întrerupt concediul. Pentru o zi. UPDATE 15.45

Aseară (19 august) preşedinţia română a anunţat că pe 20 august (astăzi) Traian Băsescu va efectua o vizită fulger la Chişinău. El se va întâlni în capitala R. Moldova cu omologul său Vladimir Voronin şi primarul capitalei, Dorin Chirtoacă. Este surprinzător acest lucru în condiţiile în care şeful statului român, cu aproximativ o săptămână în urmă, a declarat că populaţia din R. Moldova trebuie să sancţioneze, la viitoarele alegeri parlamentare, actuala conducere pentru mesajele sale românofobe. Sunt sigur că Băsescu îşi calcă pe inimă acum, dar trebuie să execute "rugămintea" (indicaţia) partenerilor strategici de peste ocean. Am convingerea că această vizită (vedeţi aici) se datorează în exclusivitate americanilor, care l-au convins pe Băsescu să acorde sprijin moral (dar bănuiesc că şi de alt ordin) Chişinăului şi Kievului, dar şi Tbilisi, ca efect al războiului ruso-georgian. Rusia a aşteptat altceva de la R. Moldova ca urmare a "genocidului din Osetia de Sud". Însă Chişinăul s-a aliniat la declaraţia moderată a UE, care nu prea convinge Moscovei. Şi Moldova a fost sancţionată îndată de către Moscova, prin instrumentele lor de la Tiraspol (apropo, se vorbeşte că înaintea începerii confruntărilor în Osetia, cu câteva zile, cei de la Tiraspol au primit un document-analiză a Consiliului Suprem de Securitate al FR, în care se anunţa despre faptul că va spori tensiunile în Osetia de Sud şi se prezenta o analiză, cu mai multe variante posibile de reacţie a Chişinăului, respectiv, de comportament al regimului smirnovist în dependenţă de reacţia Moldovei. Efectul l-am văzut, când Tiraspolul a anunţat că îngheaţă orice legătură cu Chişinăul, până când RM nu va condamna "agresiunea armată georgiană şi genocidul osetin". Reacţia Tiraspolului a venit doar la câteva ore după reacţia Chişinăului, ceea ce confirmă faptul că ei aveau pregătit acest scenariu...). Rusia a mai dat semnale că Chişinăul ar putea fi penalizat pentru reacţia "inadecvată". Ghenadi Onişcenko a admis posibilitatea repetării embargoului din 2006, în raport cu vinurile moldoveneşti, fără să spună clar motivele. "Marele patriot şi luptător pentru drepturile omului" din Găgăuzia, Burgudji, care a fost cercetat penal la Chişinău, ulterior s-a ascuns la Tiraspol, protejat de regimul de acolo, a fost premiat, zilele trecute, de către Rusia, cu o înaltă distincţie "pentru meritul în dezvoltarea relaţiilor dintre popoare" (care popoare?). Başkanul Găgăuziei, Mihail Furmuzal "felicită poporul găgăuz cu ocazia împlinirii a 18 ani de la proclamarea republicii" separatiste Găgăuzia, apoi se aliniază la poziţia Rusiei vizavi de "agresiunea Georgiei". Punând cap la cap, vedem că Chişinăul are nevoie acum de sprijin Occidental, mai mult decât în alte condiţii. Şi Băsescu vine (sper) să anunţe despre acest sprijin. Nu exclud şi minunea anunţării datei semnării Acordului de frontieră moldo-român. Dar, urmează să vedem....

Cu detalii revin pe parcursul zilei. Oricum astăzi mi s-a întrerupt concediul. Doar pe o zi. Apoi revin la scrierea tezei.


UPDATE 15.00

Băsescu se prpnunţă pentru schimbarea mecanismelor de menţinere a păcii din Osetia de Sud, Abhazia, Transnistria şi Karabahul de munte

KIEV / 14:54, 20.08.2008

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Kiev, după întâlnirea cu omologul său ucrainean, Victor Iuşcenko, că actualele mecanisme de menţinere a păcii în Osetia de Sud şi Abhazia şi-au dovedit ineficienţa.
Băsescu a afirmat că nici statele Uniunii Europene, nici Organizaţia Naţiunilor Unite şi nici statelele pe teritoriul cărora există potenţiale conflicte îngheţate nu au de ce să mai menţină actualele mecanisme de menţinere a păcii.
"Am constatat ineficienţa actualelor mecanisme de menţinere a păcii din Osetia de Sud, Abhazia şi, îndrăznesc să spun, Transnistria şi, îndrăznesc să spun, Nagorno Karabah. (...) Menţinerea actualelor mecanisme implică riscul degenerării conflictelor îngheţate. România susţine condiţia Uniunii Europene pentru a se căuta alte mecanisme de menţinere a păcii şi pentru a se găsi soluţii la conflictele îngheţate", a declarat şeful statului.
Un punct de vedere similar l-a susţinut şi preşedintele ucrainean, afirmând că actualul format al forţelor de menţinere a păcii în zona Caucazului şi-au dovedit ineficienţa.
Pe de altă parte, cei doi preşedinţi au subliniat importanţa respectării principiului suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, precum şi a altor ţări în care există potenţiale conflicte îngheţate.
După discuţia de la Kiev, Traian Băsescu pleacă spre Chişinău, unde se va întâlni cu preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, urmând ca miercuri seară să se deplaseze la Baku.
Joi, preşedintele Băsescu va face vizite de lucru în Republica Azerbaidjan, Georgia şi Republica Turcia.
Conform Administraţiei prezidenţiale, "obiectivul comun al vizitelor îl constituie discutarea situaţiei din Georgia şi a consecinţelor în plan regional".
Traian Băsescu este însoţit în acest turneu de către ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, şi de către consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Mihai Stănişoară.

Sursa Mediafax

UPDATE 15.45

Băsescu spune că în Transnistria ar putea izbucni un conflict armat similar celui din Osetia de Sud

KIEV / 15:34, 20.08.2008

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Kiev, după întâlnirea cu omologul său ucrainean, Victor Iuşcenko, că în Transnistria conflictul are toate mecanismele duse până la limita în care să izbucnească, lipsind doar condiţiile politice pentru acest lucru.
Preşedintele Băsescu a afirmat că în Transnistria există create elementele conflictuale la fel ca şi în Osetia de Sud şi Kosovo, anume existenţa unei minorităţi consolidate şi concentrate într-o regiune, precum şi "aşa-zisa legitimitate a ţărilor mamă de a interveni pentru a-şi apăra cetăţenii".
Băsescu a apreciat că în Transnistria nu sunt îndeplinite condiţiile politice, însă din punct de vedere al "aranjamentelor de detonare" conflictul poate izbucni oricând.
Şeful statului român a mai afirmat că în Osetia s-a regăsit mecanismul Kosovo repetat identic şi că acelaşi mecanism este pregătit perfect în Transnistria, acolo unde însă, a continuat el, nu există condiţiile politice necesare, datorită modului în care problema este gestionată de Republica Moldova, Ucraina şi Rusia.
"Evenimentele din Georgia ne-au luat nepregătiţi, o repetare în orice altă zonă etichetată ca fiind conflict îngheţat este posibilă. În momentul de faţă nu avem niciun mecanism de prevenire a izbucnirii unor astfel de conflicte. Teoretic, în orice moment este posibil ca în oricare din părţile în care există un conflict îngheţat acesta să izbucnească", a mai spus Traian Băsescu.
La rândul său, preşedintele ucrainean,Viktor Iuşcenko, a subliniat că războiul din Georgia a luat naştere din cauza conflictului îngheţat din regiune şi că evenimentele din Osetia s-ar putea repeta şi în alte zone cu conflicte îngheţate, precum Abhazia şi Transnistria, dacă nu se iau măsuri de prevenire.
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, miercuri, la Kiev, cu preşedintele Ucrainei, cei doi discutând mai mult de două ore, deşi întâlnirea era programată să dureze 45 de minute. Prelungirea convorbirilor a dus şi la anularea unui dejun pe care şeful statului ucrainean ar fi trebuit să îl ofere preşedintelui român.

Sursa: Mediafax

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!