PCRM se va scinda după alegeri ?

vineri, 25 aprilie 2008

Paşte Fericit!

Intrăm în Sărbătorile de Paşti, ocazie cu care vreau să urez tuturor să aibă parte de clipe plăcute şi să se bucure de Învierea Domnului! Paşte Fericit şi plin de Lumină! Hristos a Înviat!


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Vasili Şova s-a întâlnit cu Valeriu Liţkai

Ministrul Reintegrării, Vasili Şova se întâlneşte, în aceste momente, la Bender, cu şeful departamentului de externe de la Tiraspol, Valeri Liţkai. Întrevederea nu a fost anunţată public. Discuţiile au loc cu uşile închise. Deocamdată nu se ştie ce chestiuni vor examina.
Amintesc că la începutul săptămânii curente, reprezentantul special al FR la procesul de negocieri în format 5+2, Valeri Nesteruşkin, s-a întreţinut, la Chişinău, cu Vasili Şova, iar la Tiraspol cu Valeri Liţkai.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Tiraspolul "este gata la orice diversiuni din partea Moldovei"

Liderul separatist de la Tiraspol Igor Smirnov spune că "ţărişoara" sa "este gate la orice diversiuni din partea R. Moldova". O declaraţie în acest sens a fost făcută de Smirnov în cadrul unui interviu pentru Interfax, acordat, joi, la Moscova. El a subliniat că Tiraspolul "este obligat să se pregătească pentru orice fel de diversiuni politice, economice şi cu caracter militar, care pot avea loc din partea unor cercuri din Moldova".
În alt context, Smirnov a menţionat că tehnica şi muniţiile ruseşti aflate în regiunea transnistreană sunt, de fapt, "proprietatea Transnistriei". Liderul autoproclamat de la Tiraspol a refuzat să recunoască datoria regiunii transnistrene pentru gazul rusesc (circa 1,8 miliarde USD), spunând că aceasta este o chestiune ce ţine de agenţii economici (Tiraspolttransgaz, Moldovagaz şi Gazprom). Vedeţi aici ştirile complete.

O treime din alegătorii PPCD sunt contra NATO, iar o treime din alegătorii PCRM susţin aderarea R. Moldova la NATO

Barometrul de opinie publică (aprilie 2008) lansat recent a arătat câteva surprize interesante în ce priveşte atitudinea votanzilor anumitor partide faţă de ideea aderării ţării noastre la NATO. Din păcate, datele respective nu au fost publicate în ediţia prezentată şi nu au fost plasate pe site-ul IPP, ele fiind făcute publice doar la prezentarea barometrului. Astfel, voi încerca să utilizez cifrele respective cu aproximaţie (din cele reţinute în memorie).
Sondajul a arătat, de exemplu, că circa o treime din cei care şi-ar da votul pentru PCRM (formaţiune care pledează consecvent pentru păstrarea neutralităţii RM) la viitoarele alegeri parlamentare ar susţine aderarea R. Moldova la NATO. Acelaşi sondaj arată că circa o treime din votanţii PPCD (formaţiune care de la constituirea sa promovează insistent ideea aderării la NATO) se pronunţă împotriva aderării la NATO şi mai puţin de jumătate din alegătorii creştin-democraţi ar susţine această idee. Câte aproximativ o treime se împart susţinătorii şi cei care sunt împotriva aderării la NATO dintre alegătorii AMN şi PLD.
Ideea aderării la acest bloc Nord-Atlantic este cea mai susţinută în rândul votanzilor PL-ului (circa 64%). O cifră aproximativ egală (peste 60%) din alegătorii PSD (care are în program necesitatea păstrării neutralităţii RM) se pronunţă împotriva aderării la NATO.

Barometrul a arătat că dacă duminica viitoare s-ar organiza un referendum privind aderarea R. Moldova la NATO, pentru ar vota 22,7%, iar contra - 40,6%. Sondajul a mai reliefat că 56% din populaţia ţării crede că neutralitatea este "cea mai bună soluţie pentru asigurarea securităţii ţării noastre".
O scurtă analiză a bazei de date la aceste întrebări scoate în evidenţă următorul lucru. Neutralitatea R. Moldova este suţinută cel mai mult în mediul urban (63,5%, spre deosebire de 50,8% în mediul rural). Acest statut este privit pozitiv cel mai mult de ruşi (81,7%), ucraineni (71,2%) şi alte naţionalităţi decât cea majoritară (76%). Moldovenii susţin neutralitatea în proporţie de 49,7%.
Aderarea la NATO (ar vota pentru) are o logică de susţinere în dependenţă de criteriul vârstei. Susţinerea idei descreşte proporţional cu creşterea numărului de ani ai persoanei. Astfel, dacă tienerii (18-29 de ani) ar vota pentru aderarea la NATO în proporţie de 27,8%, cei în vârstă de 30-44 de ani - 23,1%, atunci cei peste 60 de ani - doar 17,2%.
Aceste rezultate diferă semnificativ şi în dependenţă de criteriul etnic. Moldovenii susţin cel mai mult (26%) aderarea la NATO, în timp ce doar 9% de ruşi ar vota pentru, 11% de ucraineni şi 17% de alte naţionalităţi. Cotra ar vota 69% de ruşi, 57,6% de ucraineni, 59,2% de alte naţionalităţi, în timp ce moldovenii care ar vota împotriva aderării la NATO sunt doar 34,1%.
Există şi o legătură directă între nivelul de educaţie şi opţiunea acestora faţă de NATO. Cu cât nivelul de educaţie este mai înalt, cu atât mai mare este susţinerea aderării la NATO. Astfel, pentru aderarea la NATO ar fi votat 16,6% din cei care au un nivel scăzut de educaţie, 23,4% cu un nivel de educaţie mediu şi 26,5% cu un nivel de educaţie înalt (raportul celor care votează contra NATO şi nivelul de educaţie este acelaşi). Marja de eroare a sondajului este de +- 2,6%.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

joi, 24 aprilie 2008

România sporeşte dependenţa de energia electrică transnistreană

La mijlocul lunii iulie 2007, compania Inter RAO UES, operatorul de importuri si exporturi de electricitate din Rusia, anunta ca a inceput sa furnizeze energie electrica Romaniei, pentru prima data in ultimii douazeci de ani, de la centrala Dnestrovsk din Republica Moldova. Contractul a fost semnat pentru 12 luni si vizeaza furnizarea a 80 MW de energie, cu posibilitatea majorarii acestei cantitati. Contractul de import este unul tip insula. Electrica, negociaza incheierea unui contract de import al unei cantitati de 100-150 MW energie cu o societate din regiune.

Din electricitatea vanduta de companie, 10% sunt din import. Electrica intentioneaza sa creasca aceasta pondere pana la 20%, ca urmare a pretului mai avantajos al energiei din regiune. La inceputul acestui an, compania de stat a castigat doi noi clienti in combinatele Oltchim Ramnicu Valcea si Azomures Targu-Mures. Strategia Electrica vizeaza recastigarea unora dintre clientii eligibili pierduti in ultimii ani. Societatea mizeaza, in 2008, pe un profit brut de aproape 390 milioane de euro, de aproape 14 ori mai mare decat anul trecut. Electrica si-a propus investitii de peste 2,6 miliarde lei (circa 740 milioane de euro) pana in 2012.

Sursa: publicaţia românească Standard

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Marian Lupu: "Reformarea PCRM se află la mijloc de cale"

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, despre care se vorbea că ar putea să părăsească PCRM după congresul formaţiunii din 15 martie, a declarat că schimbările realizate la recentul congres reprezintă "un proces de reformare, aflat la mijloc de cale". Această declaraţie a fost făcută în cadrul emisiunii lui Victor Nichituş de la radio Nova, azi dimineaţă. Spicherul nu a precizat ce are în vedere, subliniind, însă, că "PCRM nu are o doctrină comunistă şi politicile promovate de această formaţiune în ultimii ani nu sunt comuniste". Lupu crede că formaţiunea din care face parte este "una socialistă, de stânga europeană, care promovează politici sociale, dar pune accent şi pe dezvoltarea economiei (prin politici liberale)".
Invitatul lui Nichituş a mai dat de înţeles că nu exclude posibilitatea să fie ales în calitate de membru al Executivului Politic al PCRM, deşi la recentul congres a fost ales doar în calitate de membru al Comitetului Central.
Lupu nu a exclus posibilitatea unei întâlniri, "în viitorul cât posibil de apropiat", cu şeful legislativului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, reiterând necesitatea unui dialog între Parlamentul de la Chişinău şi legislativul regiunii transnistrene.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Preşedinţia slovenă a UE cere acordarea unei perspective clare de aderare la UE pentru Moldova şi Ucraina UPDATE 12.25

Preşedintele Sloveniei, Danilo Turk, în calitatea sa de preşedinte în exerciţiu al Uniunii Europene, a cerut Bruxelles-ului acordarea unei perspective clare de aderare la UE pentru R. Moldova şi Ucraina. Solicitarea a fost formulată miercuri, 23 aprilie, în Parlamentul European, informează presa străină (vedeţi aici ce scrie presa din Ucraina). Liderul sloven a dedicat discursul său ţinut în faţa deputaţilor de la Strasbourg în mare parte subiectului lărgirii UE.

UPDATE 12.30

La începutul săptămânii curente, vicepreşedintele Unuinii Democrat-Creştine din Parlamentul European, Ingo Friedrich, membru al prezidiului PE, a propus crearea unei Uniunii a Europei de Est, în care se intre R. Moldova, Ucraina şi unele state din Kaukaz, care merg pe calea aderării la UE. Deputatul german pledează pentru "o a treia cale, între calitatea de membru şi nemembru în UE, între statele din interiorul UE şi din afara frontierelor". Potrivit acestuia, posibilităţile lărgirii UE la moment sunt epuizate. "Pentru a recăpăta încrederea europenilor, noi trebuie să ne concentrăm asupra aprofundării integrării. Mai mult, acum nu sunt posibilităţi financiare suficiente pentru lărgirea UE", a menţionat Friedrich.

Cu toate acestea, în opinia eurodeputatului, ar fi incorect de lăsat statele europene fără perspective. "UE are nevoie de o concepţie clară în raport cu statele vecine, care sunt interesate în aderarea la UE", a mai spus parlamentarul german.

În această ordine de idei, pentru R. Moldova, Ucraina şi statele din Kauzaz reprezentantul prezidiumului Parlamentului European a propus crearea Uniunii Europei de Est, după modelul Uniunii Mării Mediteraniene. Ingo Friedrich consideră că în felul acesta se va reuşi lărgirea şi precizarea relaţiilor UE cu aceste state, care la moment fac parte din Politica Europeană de Vecinătate. "În această perioadă de tranziţie, care poate dura până la 20 de ani, aceste state vor putea, pas cu pas, să se apropie de UE", a evidenţiat politicianul german.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

miercuri, 23 aprilie 2008

Parlamentul viitor ar putea fi format din cinci partide

Preşedintele ţării Vladimir Voronin continuă să fie politicianul cu cea mai mare încredere la moldoveni, iar PCRM-ul rămîne formaţiunea cu cel mai mare popularitate la alegătorii noştri. Această situaţie este reflectată de rezultatele Baromentrului de opinie publică, realizat în lunile martie-aprilie la comanda Institutului de Politici Publice (IPP) şi prezentat miercuri, 23 aprilie, la o conferinţă de presă.
Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri, în Parlament vor accede cinci formaţiuni politice, iar PCRM ar putea acumula acelaşi număr de mandate (56) ca şi la scrutinul din 2005. Din totalul celor care au formată o opţiune de vot şi au exprimat-o în timpul chestionării (58% din totalul de respondenţi), 46% spun că îşi vor da votul pentru actualul partid de guvernămînt. La distanţă mare, pe locul secund este AMN-ul, pentru care ar vota 11,3%. Pragul electoral (de 6%) îl va trece în asemenea condiţii PD pentru care sînt gata să voteze 10,8% din cei care şi-au exprimat o opţiune de vot. În premieră, în Legislativ ar intra PL – cu 7,8% şi recent formatul PLD – cu 6,3%. În afara Parlamentului ar rămîne PPCD, prezent pînă acum în toate legislativele, pentru care la moment sînt gata să-şi dea votul 4,6%. Şi mai puţin ar fi acumulat PSD – 3%, în pofida recentei fuzionări între PSD-ul lui Muşuc şi PDS-ul lui Braghiş.
Experţii de la IPP au „transformat” procentele respective în mandate de deputat pe care le-ar fi obţinut partidele. Astfel, potrivit datelor acestora, în viitorul Parlament PCRM ar avea 56 de mandate (din 101), AMN – 14, PD – 13, PL – 10, PLD – 8. Totuşi, spun experţii care au participat la lansarea barometrului, este necesar de facut o medie între procentul acumulat de partide în cazul celor care au exprimat o opţiune şi rezultatul obţinut de formaţiuni din totalul eşantionului. Din totalul respondenţilor, pentru PCRM şi-ar da votul 26,7%, AMN – 6,5%, PD – 6,3% (în acest caz, doar aceste trei partide treg pragul electoral), PL – 4,6%, PLD – 3,6%, PPCD – 2,6%, PSD – 1,8%. Indecişii sînt aproape o treime, iar circa 11% nu ar vota.
În legătură cu aceste rezultate, Arcadie Barbăroşie, director al IPP şi Igor Boţan, direct al Asociaţiei „ADEPT” au atestat o stabilizare a ratingului PCRM, subliniindu-se că această formaţiune îşi va menţine poziţia şi chiar există posibilitatea ca aceasta să obţină, la alegerile parlamentare din 2009, o nouă majoritate parlamentară. De asemenea, analiştii au atestat uşoara scădere în sondaje a AMN şi PPCD, precum şi creşterea popularităţii PL, dar şi a PLD.
Personalităţile politice cu cea mai mare încredere în rîndul populaţiei sînt: şeful statului, Vladimir Voronin (40,5%), ex-premierul Vasile Tarlev (36,6%), spicherul Marian Lupu (34%), primarul de Chişinău Dorind Chirtoacă (28,7%), primul-ministru Zinaida Greceanîi (28,6%), preşedintele AMN Serafim Urechean (18,8%), liderul fracţiunii parlamantare a PCRM Eugenia Ostapciuc (15,9%) etc. În cazul răspunsului liber la întrebarea „care este personalitatea politică din R. Moldova în care aveţi cea mai mare încredere?”, cei mai mulţi (13,6%) l-au numit pe Vladimir Voronin, urmat de Marian Lupu (6,3%), Dorin Chirtoacă (5,9%), Vasile Tarlev (4,5%). Aproape 31% din respondenţi nu au încredere în nimeni.
Cele mai mari şanse de a deveni şef al statului, după alegerile parlamentare din 2009, le are Vasile Tarlev. Aşa cred 12,6% din cetăţenii ţării. Marian Lupu este apreciat cu şansa secundă (de 11,7%). Următorul potenţial preşedinte al ţării ar putea fi Serafim Urechean. Cel puţin aşa cred 2,7% din respondenţi.
La capitolul încrederii faţă de instituţii, continuă să domine Biserica în care au încredere peste 77%. Pe următoarea poziţie se află mass media (53,8%), după care primăria şi armata(44,3% respectiv 43,8%). Instituţia preşedintelui ţării se bucură de încrederea a 36,3%, iar în bănci au încredere 35,8%. Cea mai slabă încredere cetăţenii o au faţă de partidele politice – 14,3%.
Aproape 60 la sută din respondenţi cred că lucrurile merg într-o direcţie greşită, în timp ce 26% cred că direcţia este bună. Cei mai mulţi cetăţeni sînt nemulţumiţi de acţiunile conducerii ţării în ce priveşte salariile (87,3%), locurile de muncă (86,8%), nivelul de trai (85,2%), agricultură (76,5%), combaterea corupţiei şi industrie (cîte 76%), pensiile (74,8%).
Aproape 60% din populaţia ţării este „nu prea” sau „deloc mulţumită” de situaţia economică actuală a R. Moldova. Comparativ cu anul trecut, situaţia economică este neschimbată. Aşa consideră circa 39%, în timp ce 25,7% cred că este „puţin mai bună”, iar 3% - „mult mai bună”. 18,3% cred că acum situaţia economică a ţării noastre este „puţin mai proastă”, iar 9,4% - „mult mai proastă”. Circa o treime sînt de părere că peste un an situaţia economică a Moldovei va rămîne neschimbată, în timp ce la o îmbunătăţire a situaţiei se aşteaptă 31,5%. Pesimişti sînt peste 18%.
Mai mult de jumătate din cetăţenii ţării cred că viaţa lor este acum aproximativ la fel ca şi anul trecut, 22% spun că e „puţin mai bună”, iar 19% - „puţin mai rea”. Aproape fiecare al treilea locuitor al R. Moldova crede că peste un an viaţa lui nu se va schimba, în timp ce o treime crede că va fi „mai bună” sau „mult mai bună”. Alte 24% nu ştiu sau nu au răspuns la întrebarea respectivă.
Cetăţenii noştri continuă să fie cel mai îngrijoraţi de preţuri (67,7%) şi sărăcie (61,4%). De asemenea, moldovenii mai sînt îngrijoraţi de viitorul copiilor (47,6%), şomaj (36%), corupţia (23%).
Reglementarea transnistreană este foarte importantă pentru viitorul Moldovei
Majoritatea cetăţenilor (63,5%) crede „foarte importantă” pentru viitorul ţării rezolvarea conflictului transnistrean. 26,6% crede că reglementarea este „destul de importantă”. Peste 2/3 din populaţie (74,5%) este de părere că „Transnistria trebuie să facă parte din Moldova la fel ca şi celelalte raioane ale ţării”, alte 10,6% sînt de părere că această regiune „trebuie să facă parte din Moldova, însă să dispună de o autonomie mai mare în problemele economice, cultarele etc.”. Aproape 3% susţin că „Transnistria trebuie să fe ţară aparte”.
Televiziunea rămîne principala sursă de informare pentru aproape 79% din populaţia ţării, în timp ce radioul este sursă primară de informaţie pentru 7,2%, iar ziarele – pentru 3,5%. Televiziunea este şi sursa de informare cu cea mai mare credibilitate – 52,6%, urmată de radiou – 9%, familie – 7%, ziare – 5,6%, internetul – 4,3%. Aproape 9% nu cred în nicio sursă de informare.
Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, pentru ar vota aproape 72%, iar contra – 10%. Cei mai mulţi respondeţi (31,5%) înclină să creadă că Moldova va adera la UE în viitorii 10 ani, iar 19,4% cred că acest termen va fi de 4-5 ani. Aproape 14% sînt de părere că vom adera la UE în viitorii 20-25 de ani. Alte 8% spun că „niciodată”. R. Moldova poate fi ajutată cel mai mult în procesul de aderare la UE de către România. Aşa cred 44,2%. Urmează Rusia cu 28%.
În eventualitatea organizării unui referendum privind aderarea la NATO, pentru ar vota 22,7%, iar contra – 40,6%. Mai mult de jumătate din moldoveni (56%) cred că neutralitatea „ar fi cea mai bună soluţie pentru asigurarea securităţii ţării noastre”.
Peste 73% apreciază pozitiv relaţiile actuale ale R. Moldova cu Rusia. Peste 69% apreciază pozitiv relaţiile cu Ucraina, 56,3% susţin că sînt pozitive relaţiile cu UE, 51,5% cred pozitive raporturile cu SUA, 49% cred că aceste relaţii sînt pozitive şi cu România. La întrebarea „care ţară ar trebui să fie principalul partener strategic al R. Moldova”, 52% au răspuns Rusia, 20% au optat pentru UE, 18% pentru România.
Studiul a fost efectuat de Centrul de analiză şi investigaţii sociologice, politologice şi psihologice CIVIS şi verificat de Institutul de cercetare CBS-AXA. Sondajul a fost efectuat în perioada 23 martie – 14 aprilie 2008, pe un eşantion de 1435 persoane din 117 localităţi din R. Moldova, cu excepţia regiunii transnistrene. Marja de eroare este de 2,6%.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Se va întâlni Marian Lupu cu Evgheni Şevciuk?

Zilele trecute spicherul moldovean Marian Lupu a declarat pentru Radio Moldova că este gata să se întâlneacă cu şeful legislativului regiunii transnistrene, Evgheni Şevciuk pentru a discuta despre reglementarea transnistreană. Aceiaşi doleanţă a fost exprimată de Şevciuk la începutul săptămânii trecute. Se pare că în scurt timp o astfel de întâlnire va avea loc. Se va întâlni sau nu Lupu cu Şevciuk vom putea afla mâine dimineaţă, în cadrul emisiunii matinale a lui Victor Nichituş de la Radio Nova, la care invitat este preşedintele parlamentului de la Chişinău. Această întrebare va fi pusă, urmează să aflăm şi răspunsul. Emisiunea, difuzată în direct, durează de la ora 7.30 până la 8.00.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

luni, 21 aprilie 2008

Săptămâna patimilor şi a susţinerii tezei la Catedră

Am intrat în Săptămâna Patimilor, care simbolizează ultimele zile lumeşti ale lui Isus Hristos (până la Înviere), trădarea acestuia de către ucenicul său Iuda, arestarea, maltratarea, judecarea şi răstignirea Lui pentru ca Oamenii să primească Libertatea. În această perioadă creştinii încearcă să trăiască în împăcare cu sine şi cu cei din jur. Îşi cer iertare de la cei care au greşit şi iartă pe alţii. Pentru că doar iertând putem salva Omenirea (Coreea de Nord are 30 de kg de plutoniu îmbogăţit, iar Pakistan a testat zilele trecute o rachetă balistică ce poate duce focoase nucleare până la 2 mii de km; în Rusia se tem de un potenţial atac atomic asupra sa din partea NATO dacă Georgia aderă la această organizaţie).

Marţi, 22 aprilie, am preconizată susţinerea, la şedinţa Catedrei (prima etapă din trei), a tezei de doctor. Sunt pregătit. Totuşi, mă aştept la multe critici, obiecţii, recomandări din partea profesorilor. Şi multe întrebări la care trebuie să fac faţă. Voi reuşi. Cu toate acestea, trebuie să trec şi prin aceste clipe, care numai plăcute nu pot fi numite. E o coincidenţă data susţinerii cu Săptămâna Patimilor. Cu toţii ştim că după aceste zile negre vine Paştele, care este o Sărbătoare plină de Lumină şi Fericire. Cred că în acest an Paştele va fi pentru mine şi apropiaţii mei o sărbătoare dublă. Mâine o să aflu...


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

joi, 17 aprilie 2008

MAEIE explică "conexiunea" tratatului de frontieră şi convenţia privind micul trafic la frontieră

Odată cu obţinerea de către România a statutului de membru al UE, relaţiile cu acest stat, inclusiv cele transfrontaliere, pentru Republica Moldova au dobândit o dimensiune bivalentă prin prisma raporturilor bilaterale cu România însăşi şi prin cea a relaţiilor cu Uniunea Europeană.

În acest context, odată cu semnarea Acordului între Republica Moldova şi Comunitatea Europeană privind facilitarea eliberării vizelor (semnat la 10.10.2007, în vigoare din 01.01.2008), ţara noastră a formulat o Declaraţie politică prin care şi-a exprimat dorinţa „de a începe negocieri în vederea unui acord bilateral cu România în scopul punerii în aplicare a unui astfel de regim specific micului trafic de frontieră”. Documentul a fost elaborat în spiritul Regulamentului 1931/2006 din 20.11.2006 al Parlamentului European şi al Consiliului European care determină practicile europene în acest domeniu la frontierele terestre externe ale UE.

În această ordine de idei, este de menţionat că proiectul Convenţiei între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind micul trafic la frontieră (transmis, de altfel, cu mare întârziere părţii moldoveneşti de către autorităţile de la Bucureşti) utilizează noţiunea „frontiera de stat moldo-românească”, care există de facto, dar nu este juridic documentată în plan bilateral.
Partea moldovenească consideră că încheierea Tratatului privind frontiera de stat între Republica Moldova şi România ar reprezenta o premisă constructivă pentru reglementarea tuturor relaţiilor de frontieră între două state pe baza principiilor europene de bună vecinătate. Autorităţile moldoveneşti îşi exprimă convingerea că semnarea simultană a Tratatului privind frontiera de stat şi a Convenţiei privind micul trafic de frontieră va consolida cu mult încrederea reciprocă şi relaţiile prieteneşti dintre cele două state şi speră ca şi partea română să împărtăşească aceleaşi viziuni.

Serviciul de presă al MAEIE

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Războiul PPCD şi PLD continuă cu o intensitate sporită. Urechean vrea să devină pacificator UPDATE 16.55

Războiul declaraţiilor dintre PPCD şi PLD (Roşca - Filat) a continuat astăzi în Parlament cu o intensitate care mie mi se pare crescândă. Liderul PPCD a adus noi acuzaţii "tipului corupt" şi "multimilionarului de carton" Vladimir Filat, care îşi crează partidul prin "înşelăciune şi coruperea membrilor altor partide". Roşca a dat şi exemple cu o schemă cu automobilelor Dacia Logan "care au fost procurate pentru PLD, apoi după interpelarea PPCD, au fost vândute la acelaşi preţ fruntaşilor PLD". Filat, deranjat destul de tare, a atenţiat că va fi nevoit să ceară organelor de drept să verifice sursele de unde Iurie Roşca are proprietăţi imobiliare în centrul Chişinăului, tipografie, ziar şi televiziune.
Deputatul Valentina Cuşnir a repetat interpelarea prin care a cerut Centrului Anticorupţie să examineze de care sunt sursele ajutoarelor repartizate de PPCD şi dacă această formaţiune este finanţată din exterior.
Liderul AMN, Serafim Urechean, care până mai ieri spunea că formaţiunea sa reprezintă "unicul partid de opoziţie" şi acuza mereu "coaliţia roş-oranj", a făcut apel "la toate partidele democratice şi proeuropene să înceteze acuzaţiile reciproce şi să-şi concentreze critica împotriva PCRM". Roşca şi Filat au intervenit după apelul lui Urechean, care aşa şi nu a fost auzit (ascultat).

Cu detalii, revin mai târziu.

UPDATE 16.55

Vedeţi aici declaraţia citită de Iurie Roşca. Mai jos prezint o parte a declaraţiei AMN.

Am recurs la aceasta declaratie pentru a ma adresa, in numele Aliantei „Moldova Noastra” fortelor democratice si proeuropene. E un gest, pe care unii il pot numi riscant, altii – populist... Eu il consider obligatoriu, avand in vedere pericolul reprezentat de clanul corupt aflat la Putere, dar si sarcina de a ne elibera din imbratisarile acestei caracatite si de a reda Republica Moldova civilizatiei europene. Este o ratiune si un scop, ce face ca apelul nostru sa fie valabil pentru toata lumea de buna credinta, indiferent de doctrine politice sau de alte criterii. Ii chem sa-l accepte si pe cei din afara partidelor, dar au la ce se gandi membrii PCRM constienti de faptul ca propria lor conducere s-a mafiotizat si lucreaza impotriva intereselor poporului! Totusi, in primul si in primul rand, Alianta „Moldova Noastra” si Fractiunea sa parlamentara face apel la conducatorii si membrii partidelor democratice sa inceteze atacurile reciproce si rivalitatile marunte dintre ele, solidarizandu-se in lupta politica contra regimului dictatorial si antinational al clanului Voronin!..
Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Manelizarea politicii româneşti sau Minunea de peste Prut

Ieri am scris despre oligofrenia clasei politice moldoveneşti. Astăzi, după ce am ascultat cum Buzdu şi Morar fac "mişto" de câteva zile la Radio 21 în legătură cu lansarea unor candidaţi "ciudaţi" la alegerile locale din România, am decis să scriu despre manelizarea politicii româneşti. Este doar o constatare pe care au făcut-o, de altfel, şi cei doi cunoscuţi prezentatori.
De câţiva ani manelele domină viaţa culturală românească. La nunţi, cumătrii, în discoteci şi în unele restaurante, la mici în pădure sau la poalele muntelui, pe plajă sau în taxi, la multe posturi de radio şi TV poţi auzi (privi) manele. Acum este de neînchipuit viaţa românilor fără manele şi manelişti.
Mai nou, maneliştii intră în politică. "Politica a ajuns la un nivel atat de jos, incat nimic parca nu ne mai mira", scrie un blogger român Florin Gheţau (vedeţi aici) în legătură cu propunerea manelistului Adi Copil Minune (alias De Vito) drept candidat la consiliul local al unei localităţi din judeţul Ilfov, din partea PSD (citiţi aici). Şi când te gândeşti că această Minune are doar vreo 8 clase terminate cu deasila, de citeşte cu greu, îţi imaginezi ce decizii importante ar putea lua acesta în eventuala lui calitate de ales local. Aceasta nu e tot.
Presa română scrie că zeci de VIP-uri, inclusiv manelişti, sunt gata să intre în competiţia electorală. Sigur că au acest drept constituţional. Dar altceva este calitatea şi pregătirea lor profesională. Dar şi mai important este tendinţa. De manelizare şi a politicului român.
Manelista Carmen Şerban ar putea candida la primăria Timişoarei, în timp ce manelistul Nicolae Guţă ar putea candida la primăria Petroşani.
În comunicarea politică există tehnologia "VIP"-urilor ca trenuri electorale sau ca "susţinători importanţi". Parţial aş înţelege deciziile partidelor româneşti de a înainta manelişti în funcţie de candidaţi. Dar când imaginea României în Europa (inclusiv în afara frontierelor UE) este legată de rromi, atunci este greu să le dau dreptate acestor politicieni. Nu e vorba de xenofobie. Ci de decizii şi acţiuni tactice.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

miercuri, 16 aprilie 2008

Clasa politică moldovenească este oligofrenă, afirmă un fost consilier prezidenţial

Clasa politică din R. Moldova este oligofrenă, afirmă ex-consilierul prezidenţial cu misiuni speciale, Sergiu Mocanu (potrivit DEX-ului, oligofrenie reprezintă o stare patologică caracterizată prin rămânerea în urmă a dezvoltării facultăţilor psihice, însoţită uneori de tulburări ale dezvoltării fizice şi de leziuni ale sistemului nervos central, ca urmare a unor suferinţe cerebrale, survenite în perioada intrauterină, în cursul naşterii sau în perioada copilăriei). El şi-a motivat declaraţia, la o conferinţă de presă ţinută azi, prin faptul că politicienii noştri "nu-şi pot formula un mesaj clar, să arate ceea ce doresc". Deoarece politicienii sunt "oligofreni", cum afirmă Mocanu, atunci şi întreaga societate "este ca un copil oligofren".
În opinia liderului Acţiunii Populare, mişcare social-politică neînregistrată, cel de-al doilea partid ca pondere, după PCRM, AMN - "este o formaţiune prorusească, un fel de comunişti reformaţi". Mocanu afirmă că Mosocva şi-ar dori ca liderul Moldovei Noastre, Serafim Urechean să devină preşedinte al R. Moldova, dar aceasta "reprezintă un pericol mare pentru ţara noastră".
În ce priveşte perspectiva politică a spicherului Marian Lupu, (ex-?)prietenul lui spune că decizia lui Lupu de a rămâne în PCRM i-a îngropat viitorul politic al acestuia.
Nu este încântat S. Mocanu nici de prestaţia primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, care "mai are o şansă în politică, dar îl împiedică ţevile sparte, gigacaloriile, mirosurile urâte" (aluzie la problemele din Chişinău).
Sergiu Mocanu a condamnat ideea unificării forţelor anticomuniste. "Nu este adevărat că dacă se unesc toate forţele democratice va fi bine. A fost Alianţa pentru Democraţie şi Reforme în 1998, care a adus la putere PCRM-ul", a spus Mocanu. Tot el a criticat practicile nedemocratice ale coaliţiilor democratice din raioanele republicii, spunând că aceştea acţionează "la fel ca şi reprezentanţii PCRM".
Cu tot scepticismul şi critica la adresa clasei politice, Mocanu crede că există "politicieni sănătăşi şi oameni care ar putea să facă politică sănătoasă, dar care nu vor să se implice, deocamdată, în politică". El nu a dat niciun nume în acest sens. Şi pentru mine rămâne o enigmă cine sunt ei...

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

marți, 15 aprilie 2008

Putin a spus DA, iar Medvedev NU

Preşedintele în exerciţiu al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a acceptat invitaţia congresului partidului "Edinnaia Rossia" de a deveni preşedinte al acestei formaţiuni. În acelaşi timp, nou alesul preşedinte al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a respins oferta de a deveni membru al partidului în cauză, motivând că a fost ales şef al statului şi ar fi cazul să nu adere la nicio formaţiune. Astăzi Congresul "ER" îl va alege pe Putin în calitate de preşedinte al partidului. După intrarea oficială în funcţie a lui Medvedev, pe 8 mai, Putin va deveni prim-ministru. Mai multe citiţi aici.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Moscova priveşte cu neîncredere puterea de la Chişinău

Conducerea Federaţiei Ruse priveşte cu neîncredere puterea de la Chişinău. Această concluzie a fost expusă la mai multe întâlniri cu analiştii politici ruşi, inclusiv apropiaţi Kremlinului, pe parcursul săptămânii trecute, când am vizitat Moscova. Motivul acestei atitudini reticente este respingerea de către Voronin a "Memorandumului Kozak" în noiembrie 2003.
Potrivit directorului executiv al Fundaţiei "Lumea Rusă" (Ruskii Mir) /creată şi finanţată de Kremlin/, Veaceslav Nikonov: "Moscova priveşte reţinut la actuala putere de la Chişinău. Putin a fost foarte supărat, când Voronin a respins "Memorandumul Kozak". Este o situaţie inedită în istoria mondială, când un preşedinte este întors din drumul spre aeroport. Astfel de situaţii nu se uită. Mai există reticenţă (faţă de puterea de la Chişinău) şi ea va mai rămâne". (Pentru că am promis să explic titlul unei postări anteriore, acest Nikonov, nepotul lui Molotov, întrebat ce crede despre Pactul Ribbentro-Molotov, a dat de înţeles că a fost "un rău necesar" şi că nu regretă semnarea acestuia).
Reprezentantul Institutului de analiză politică şi militară, Serghei Markedonov a subliniat că "puterea de la Moscova are o neîncredere puternică faţă de conducerea de la Chişinău". Totodată, acesta a subliniat temerea Rusiei că la putere în R. Moldova ar putea veni politicieni care vor duce ţara noastră în NATO, opinând că Moscova ar trebui să "pregătească viitoarele elite politice moldoveneşti" (foarte interesant, cu cine lucrează ei pentru a-i pregăti? /la această întâlnire au fost 7 jurnalişti moldoveni, care pot confirma cele scrise de mine/). De altfel, Markedonov a mai declarat că cei din Kremlin vorbesc despre faptul că cu Voronin "este cel mai greu de negociat problema transnistreană, comparativ cu precedenţii doi şefi ai R. Moldova", Mircea Snegur şi Petru Lucinski.
Redactorul şef al postului de radio "Eho Moscvî", Alexei Venediktov, a spus aceleaşi lucruri. Pe culuarele Kremlinului se spune ceva de felul "ne udalosi zalamati", la adresa lui Voronin, a spus Venediktov.
Aici puteţi citi un articol dintr-o publicaţie rusă, care spune contrariul.
Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

luni, 14 aprilie 2008

Moscova - capitala celui de-al treilea Imperiu Roman, văzută de un urmaş daco-roman

Cu o populaţie de circa 3 ori mai mare decît cea a R. Moldova (inclusiv raioanele de est), Moscova este acum unul dintre cele mai prospere oraşe din lume, dar şi în topul celor mai scumpe localităţi de pe Mapamond. Dacă în Chişinău metrul pătrat de locuinţă se apropie deja de 1000 de euro, atunci în capitala Federaţiei Ruse acest preţ este de 4-6 ori mai mare. Cît plăteşti pentru o bere într-un restaurant din acest megalopolis ar fi suficient pentru a mînca pe săturate şi a mai servi două beri într-un local din Chişinău. Alături de construcţiile mai vechi, clădirile moderne se ridică spre cer cu ajutorul gastarbaiterilor (mîna de lucru a imigranţilor) din fostele republici sovietice, inclusiv a celor din R. Moldova. Străzile sînt măturate, în mare parte, de către cetăţenii tadjici, uzbeci şi kirghizi. De ceva timp, moldovenii acceptă doar servicii cu salarii mai mari. Imaginea moldovenilor apare în Moscova nu doar ca muncitori în construcţii, ci şi ca „persoane mistice, cu puteri supranaturale”. Viziunea politicienilor şi a analiştilor politici ruşi faţă de ţara noastră este una preponderent pozitivă, deşi mai există anumite subiecte ce rămîn în ceaţă. Aceste impresii şi informaţii le-am cules pe parcursul săptămînii trecute în timpul unei vizite la Moscova, împreună cu mai mulţi colegi de breaslă de la Chişinău, în cadrul unui proiect al Agenţiei „RIA Novosti”.

Transnistria trebuie să fie parte componentă a R. Moldova
Subiectul dominant la majoritatea întrevederilor din capitala rusă, cu politicieni şi analişti politici, a fost cel legat de reglementarea transnistreană. În această privinţă există o poziţie unică – Transnistria trebuie să fie parte componentă a R. Moldova, cu un statut special. Autorul recentei declaraţii a Dumei de Stat privind „republicile nerecunoscute”, Alexei Ostrovskiy, şef al Comisiei pentru relaţiile cu CSI şi compatrioţii, vicepreşedinte al partidului condus de Vladimir Jirinovski, a subliniat poziţia diferită a Dumei faţă de Transnistria, pe de o parte, şi faţă de Abhazia şi Osetia de Sud, pe de altă parte. Acesta a declarat că, spre deosebire de Georgia, în R. Moldova nu sînt încercări de a tensiona situaţia şi, dimpotrivă, preşedintele Vladimir Voronin este gata pentru negocieri cu liderul administraţiei de la Tiraspol, Igor Smirnov. Ostrovskiy, care a anunţat că va vizita Chişinăul în cel mult două luni, a mai relatat că la Tiraspol există persoane care „sînt categoric împotriva negocierilor (cu Moldova n.r.), dar şi politicieni care sînt pentru negocieri”. În acelaşi context deputatul rus a mai evidenţiat că Duma salută declaraţia preşedintelui Voronin referitoare la recunoaşterea neutralităţii R. Moldova. În acelaşi timp, Ostrovskiy nu vede ţara noastră ca „stat unitar”, iar în ce priveşte prezenţa militară rusă în Moldova aceasta ar urma să fie retrasă „după soluţionarea politică a diferendului”. El a dat de înţeles că pe marginea acestor subiecte deocamdată nu există un numitor comun.
Pentru reîntregirea R. Moldova s-a pronunţat şi liderul partidului ultranaţionalist (Liberal-Democrat), Vladimir Jirinovski, care crede că problema transnistreană este artificială şi că populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului „are foarte multe în comun”. „Voronin şi Smirnov trebuie să se înţeleagă”, a declarat Jirinovski în ziua în care cei doi lideri s-au întîlnit la Bender, după o pauză de aproape 7 ani. Totodată, Jirinovski a subliniat că Moldova „nu trebuie să fie stat naţional (cu o singură etnie n.r.)” şi să-şi păstreze neutralitatea.
Veaceslav Nikonov, nepotul fostului ministru sovietic de Externe, Veaceslav Molotov, , director executiv al Fundaţiei „Lumea Rusă”, crede că diferendul transnistrean „este greu de soluţionat”, deşi reglementarea este posibilă, „spre deosebire de conflictele din Abhazia şi Osetia de Sud”. În opinia acestuia, soluţionarea problemei transnistrene trebuie să se realizeze „prin acordarea unei autonomii largi Transnistriei şi garantarea faptului că R. Moldova nu va deveni parte componentă al altui stat”. În opinia altui politolog specializat în „conflictele îngheţate”, Serghei Markedonov, reprezentant al Institutului de analiză militară şi politică, diferendul transnistrean se deosebeşte foarte mult de conflictele din Caucaz sau Balcani. „În Transnistria a fost un conflict deschis de slabă intensitate şi de scurtă durată. La moment, practic nu există conflict la nivelul populaţiei de pe cele două maluri ale Nistrului”, susţine Markedonov care, printre altele, crede în existenţa „identităţii transnistrene”. El a mai subliniat că Moscova trebuie să depună mai multe eforturi pentru a soluţiona diferendul transnistrean, lucrînd în acest sens „inclusiv cu posibila viitoare elită politică de la Chişinău şi Tiraspol”. Acest politolog şi-a exprimat scepticismul în ce priveşte reglementarea definitivă a problemei transnistrene în viitorii doi ani, menţionînd, în acelaşi timp, că Moscova este gata la compromisuri şi că „Rusia nu va include Transnistria în componenţa sa”. În viziunea lui Markedonov, Rusia ar trebui să colaboreze mai mult cu europenii pentru soluţionarea problemei transnistrene. Un alt analist politic, Alexei Venediktov, redactor şef al postului de radio „Eho Moscvî”, este de părere că populaţia din Transnistria urmează să vadă că este mai convenabil în statul reîntregit şi cu o perspectivă europeană.

NATO versus integritatea teritorială a Georgiei şi Ucrainei
Aderarea la NATO a Ucrainei şi Georgiei ar putea costa scump aceste state, existînd posibilitatea ca ele să „plătească” cu teritorii pasul respectiv. Astfel cred atît politicienii, cît şi politologii ruşi. Ambasadorul FR la Kiev, Victor Cernomîrdin, a declarat, la o conferinţă de presă, că deşi Rusia nu poate interzice aderarea Ucrainei la NATO, această acţiune „ar duce la deteriorarea relaţiilor ruso-ucrainene”. Alexei Ostrovskiy a subliniat în acest sens că dacă Ucraina va adera la NATO, „Duma de Stat va cere schimbarea statutului Crimeii”, dînd de înţeles că ar putea contribui la fărîmiţarea teritorială a statului vecin. O opinie similară în privinţa Ucrainei a expus şi Serghei Markedonov, care a menţionat că tătarii din Crimeea ar putea cere independenţa regiunii. Totodată, Veaceslav Nikonov a spus expres că Georgia, în cazul în care va adera la NATO, va intra „doar jumătate de ţară”, iar Rusia va recunoaşte independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud. Mai mult, el crede că aderarea Georgiei la NATO ar putea conduce, în conformitate cu art. 5 al Tratatului Nord-Atlantic, la un atac nuclear asupra Rusiei.
În timp ce Al. Venediktov este de părere că poziţiile Rusiei şi Occidentului se vor apropia, existînd deja semnale în acest sens, V. Nikonov crede că divergenţele între acestea se vor păstra.
Premierul moldovean va pleca în vizită la Moscova
La întrevederea cu Ambasadorul R. Moldova în FR, Vasile Sturza, acesta a anunţat despre vizita pe care o va avea la Moscova, pe 23 aprilie, premierul moldovean, Zinaida Greceanîi. De asemenea, el a mai informat că în perioada 19-20 mai va sosi în vizită la Chişinău Serghei Mironov, preşedintele Consiliului Federaţiei, (Camera Superioară a Parlamentului rus), iar în toamnă în Moldova va sosi Boris Grîzlov, spicher al Dumei de Stat.

Moldoveanul mitic şi muncitorul real
De la începutul anului curent, permise de muncă în Moscova au primit 16 mii de moldoveni (în total au fost eliberate 150 de mii de permise de muncă). Potrivit lui Artiom Frolov, reprezentant al serviciului de migraţie din Moscova, în primele luni ale anului curent au fost sancţionaţi administrativ, pentru încălcarea regulilor de migraţie, circa 2000 de moldoveni, deşi, spune acesta, încălcările administrative din partea cetăţenilor noştri s-a redus în această perioadă de 1,5 ori. În acelaşi timp, a crescut numărul infracţiunilor comise de concetăţenii noştri. Majoritatea moldovenilor se angajează în construcţii şi comerţ, cu toate că există şi medici, profesori, ingineri etc.
În spectacolul „Predbanik”, pus acum în scenă la teatrul „Mossovet”, unul dintre personajele principale, pe nume Nichiforă, este prezentat ca moldovean, care „prin anumite tehnici speciale, poate să influenţeze subconştientul cetăţenilor, astfel ca aceştia să voteze pentru un anumit candidat”.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

PPCD vs PLD. Cine va pierde? UPDATE 12.50

Am lipsit o săptămână din ţară, perioadă în care s-au întâmplat multe lucruri. Totuşi, sunt şi probleme care au rămas intacte. De exemplu bătălia PPCD-PLD. Atunci când a sunat prima declaraţie a PPCD împotriva PLD am zis că se aşteaptă "un război de lungă durată". Acesta durează deja de circa două luni, iar finalul se pare că va fi după alegerile parlamentare din 2009, când, nu este exclus, ambele formaţiuni vor fi în afara Legislativului. Datorită acestui conflict dur. Se poate întâmpla ca PPCD să anihileze PLD sau poate PLD să rupă tot mai mult din PPCD pentru a reduce această formaţiune până la un procent mai mic decât pragul electoral. Cert e că acum, când pragul este de 6%, ambele formaţiuni sunt la limita acestuia. Cine va fi victorios în lupta PPCD vs PLD?
Dacă e să examinăm scurta istorie a politicii moldoveneşti, credibilitatea partidelor, resursele financiare, umane şi media, atunci putem să tragem anumite concluzii. Istoria arată că până la moment toate războaiele duse de PPCD (cu excepţia celui împotriva PCRM, dar aceasta este o altă situaţie) au adus câştig creştin-democraţilor în raport cu oponenţii lor. Victime ale PPCD (FPCD) au devenit, la timpul lor, Alianţa Intelectualilor, Partidul Forţelor Democratice, Partidul Renaşterii şi Concilierii, Mişcarea "Pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă" (PD). Poate mai există, dar la moment nu mi le amintesc. Toate aceste partide au pierdut şi au rămas în afara Parlamentului, multe dintre care dispărând de pe arena politică. Acum ţinta PPCD este PLD. Şi este motivat acest lucru. Prea mulţi oameni de la creştin-democraţi au plecat (momiţi cu bani sau cu promisiuni, ori dezamăgiţi de PPCD) din PPCD la PLD. Va fi partidul lui Filat următoarea victimă a PPCD? Nu este exclus.
Totuşi, acum PPCD are o gravă problemă care i-ar putea juca festa. Credibilitatea slabă, cea mai joasă din istoria acestei formaţiuni. Motivul scăderii credibilităţii este votul din 4 aprilie 2005. De asemenea, din 2005 persistă o mişcare centrifugă. Până acum această formaţiune a fost părăsită de mulţi oameni, inclusiv fruntaşi şi deputaţi. Şi nu au avut nicio achiziţie importantă. Din 2005 aceleaşi feţe care au fost şi până în 2005. Doar că mai puţine.
Pe fundalul lipsei de credibilitate, PPCD la moment este mai puternică decât până la 2005 din punct de vedere al resursei media. Acest partid are la dispoziţie un ziar cotidian, o agenţie de presă, un post de televiziune. Mai există şi alte instituţii media simpatizante, dar cu un impact mai mic. La acest capitol trebuie să remarcăm abilitatea şi iscusinţa cu care liderii PPCD utilizează resursele media. Ei sunt printre cei mai buni specialişti în manipulare a opiniei publice. Loviturile lor pot aduce grave prejudicii de imagine. Doar că credibilitatea surselor (PPCD) este scăzută. La resurse media care "dau mai multă dreptate PPCD-ului" pot fi incluse şi alte instituţii, care, însă, nu aparţin şi nu simpatizează, la general, PPCD-ul.
Pe de altă parte, PLD beneficiază de susţinere media din partea a două ziare şi un post de televiziune care o face "pe independenta". Dacă în cazul PPCD postul lor de televiziune este o instrument de propagandă directă, atunci postul de televiziune care şlefuieşte imaginea PLD (în special, a lui Filat) o face "mai lejer". În schimb, ziarele sunt instrumente de propagandă "dură" anti-PPCD şi pro-Filat (PLD). Chiar dacă acestea neagă acest lucru, deşi astfel de gesturi par deja groteşti.
Resursele umane ale celor două partide sunt aproape egale.
Deşi nu le-am numărat banii, cred că în acest caz PLD are (nu ştiu de unde) mai multe resurse financiare, care sunt utilizate cu succes în promovarea formaţiunii (dar şi în "ruperea membrilor" de la alte formaţiuni).
Ar fi o greşeală dacă nu vom menţiona şi resursa administrativă, care, în acest caz, este de partea PPCD. Majoritatea adresărilor deputaţilor PPCD către organele de control au fost auzite, astfel că PLD este supus unei "verificări minuţioase" din partea diferitor structuri de stat (nimic ilegal în acţiunea acestor instituţii, poate doar cu anumite excepţii ce ţin de lipsa profesionalismului unor colaboratori).
Luând în calcul aceşti factori, cine va avea de câştigat în urma războiului în cauză? PPCD sau PLD?

Votaţi pe blog, unde a fost pusă această întrebare!

UPDATE 12.50

Rog pe cei care folosesc proxy-server-ul (pentru a schimba IP-ul şi a vota nelimitat) să renunţe la această practică vicioasă. De altfel voi crede că cei pentru care votaţi se comportă în politică la fel ca şi voi pe blog (şi pe alte site-uri unde votaţi cu ajutorul acestei şmecherii).

Iată exemplu cum îşi schimbă IP-ul
89.238.254.34
http://www.oleg-cristal.blogspot.com/
89.238.254.35
http://www.oleg-cristal.blogspot.com/
89.238.254.36

Ştiu şi ce server utilizaţi pentru aceasta. Cred că faceţi mai mult rău celui pentru care votaţi în aşa mod!
Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

joi, 10 aprilie 2008

Rusia va contribui la dezintegrarea teritoriala a Ucrainei in cazul in care aceasta va adera la NATO

Rusia va fi nevoita sa ceara "schimbarea statutului Crimeii" in cazul in care Ucraina va adera la NATO. O declaratie in acest sens a facut Alexandr Ostrovski, sef al comitetului pentru relatii cu statele CSI si compatriotii din cadrul Dumei de Stat cu care ne-am intalnit miercuri. El in felul acesta a dorit sa dea de inteles ca Rusia va contribui la dezintegrarea teritoriala a Ucrainei.
Ambasadorul rus in Ucraina, Victor Cernomardin a declarat, la conferinta de presa de marti, ca in cazul aderarii Ucrainei la NATO "relatiile cu aceasta tara se vor inrautati", fara sa precizeze ce are in vedere.
Luni, la intalnirea cu directorul executiv al Fondului "Lumea Rusa", Nikonov (unchiul caruia este Molotov) a declarat ca eventuala aderare a Georgiei la NATO va duce, inevitabil, la recunoasterea independentei provinciilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud de catre Rusia.
Cateva minute in urma am avut o intalnire cu politologul Markedonov, specializat in "republicile nerecunoscute". El a dat de inteles ca sansele reglementarii transnistrene in acest an, dar si in 2009, sunt minime, deoarece puterea de la Moscova se teme ca orice decizia care poate fi aprobata acum ar putea fi schimbata de catre viitoarea conducere de la Chisinau. Mai multe detalii, cand revin la Chisinau.
Peste trei ore vom avea intalnire, in Duma de Stat, cu Vl. Jerinovski.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

marți, 8 aprilie 2008

Nepotul lui Molotov nu regreta semnarea Pactului Ribbentrop - Molotov

De cateva zile ma aflu la Moscova cu un grup de jurnalisti de la Chisinau, in cadrul unui proiect al Agentiei RIA Novosti. Deja am avut cateva intalniri, printre care cu redactorul sed al postului de radio "Eho Moscvi", Al. Benediktov si cu directorul executiv al Fundatiei "Lumea Rusa", Nikonov, nepot al vestitului ministru de Externe al URSS, Molotov. Cateva minute in urma am iesit de la conferinta de presa cu participarea lui Victor Ciornomardin, Ambasador al Rusiei in Ucraina, care, printre altele a vorbit despre ce se poate inampla daca Ucraina va adera la NATO.

In timp ce Marcenko crede ca relatiile Rusiei cu Lumea Occidentala au un trend pozitiv, fapt demonstrat si de declaratia comuna a lui Putin-Bush, atunci Nikonov, care mi-a parut foarte pragmativ, nu exclude un potential atac nuclear al Occidentului asupra Rusiei daca Georgia va adera la NATO (conflictele osetin si abhaz+art. 5 al Tratatului Nord-Atlantic, asa isi motiveaza politologul rus ipoteza). El crede ca va fi in crestere tensiunea intre Rusia si Occident si ca Moscova trebuie sa-si promoveze cu raceala interesele proprii. Printre altele, acesta a mentionat ca in cazul in care R. Moldova va dori sa adere la NATO, Rusia va contribui la dezmembrarea tarii noastre (va recunoaste independenta Transnistriei).
Cernomardin a vorbit despre "schimbarea relatiilor dintre Rusia si Ucraina" in cazul in care ultima va adera la NATO, desi a recunoscut ca acesta este dreptul suveran al Kievului.
La intalnirea pe care am avut-o cu Ambasadorul R. Moldova la Moscova am aflat ca peste cateva zile la Moscova va sosi premierul moldovean, Zinaida Greceanai, desi anterior era planificata vizita la Chisinau a primului-ministru rus, Vl. Zubkov.
Din pacate, accesul la Internet este limitat si voi scrie mai rar, in schimb voi incerca sa aduc informatii foarte interesante. Ne asteapta un sir de inalniri importante, inclusiv cu Vl. Jerinovski.

PS Am aflat cu surprindere despre discutia telefonica Voronin-Smirnov. Este interesant ca aceasta a venit indata dupa summit-ul NATO din Bucuresti.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

sâmbătă, 5 aprilie 2008

R. Moldova riscă să urmeze precedentul Macedoniei

Deputatul PRM Ioan Aurel Rus a declarat, într-o conferinţă de presă, că Republica Moldova riscă să aibă aceeaşi soartă cu Macedonia dacă va vrea să devină membru NATO fiindcă poartă numele unei regiuni din România.

"Summit-ul de la Bucureşti este un succes fiindcă numele ţării noastre s-a auzit peste tot în lume. Pe de altă parte, nu poate să nu ne dea de gândit ceea ce s-a întâmplat cu Macedonia fiindcă Republica Moldova, dacă va dori să intre în NATO, ar putea avea aceeaşi soartă întrucât poartă numele unei regiuni româneşti", a afirmat Ioan Aurel Rus.
Liderul PRM Bistriţa-Năsăud a ţinut să critice relaţiile reci pe care ţara noastră le are cu Republica Moldova, acuzându-i de această situaţie atât pe fostul preşedinte al României Ion Iliescu, cât şi pe actualul şef al statului, Traian Băsescu.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

vineri, 4 aprilie 2008

Băsescu-Putin: o întâlnire încordată cu bâlbâieli în traducere

În aceste minute a început întrevederea bilaterală Băsescu-Putin. Pe feţele acestora se putea citi foarte uşor încordarea. Ambii evitau să se privească în ochi, fiind mai mult cu privirea în jos. Băsescu tot încerca să-i spună ceva (probabil în egnleză) lui Putin, însă acela nu reacţiona. O singură dată a dat afirmativ din cap, fără a ridica privirea.
Discuţiile propriu zise au început cu un schimb politicos de replici, care se încadrează în uzanţele diplomatice. Putin a evidenţiat ascensiunea economică ruso-română după vizita lui Băsescu la Moscova, în 2005, menţionând că acum schimbul comercial se ridică la aproape 5 miliarde de dolari (nu a zis nimic despre relaţiile politice). Putin a reiterat invitaţia adresată lui Băsescu de a vizita Moscova. Traducătorul în română s-a blocat, traducând cu greu şi inexact spusele luii Putin, lucru sesizat şi de preşedintele rus, care a surâs şi a repetat invitaţia lui Băsescu la Moscova.
Preşedintele român a mulţumit pentru invitaţie. Şi aici presa (transmisiunea în direct) a părăsit sala. La final cei doi preşedinţi vor face declaraţii petru presă.

Aici citiţi o informaţie despre cum priveşte Băsescu relaţiilor dintre Rusia şi România.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Putin a venit la Băsescu cu mâna în buzunar

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin a venit, în seara zilei de joi, spre omologul său român, Traian Băsescu, cu o mână (stângă) în buzunar şi l-a salutat pe acesta cu superioritate, dar şi cu multă răceală. Urmăream ieri în direct, aproape de ora 23.00, cum Băsescu l-a întâmplinat pe Putin la cina oficială oferită de şeful statului român cu ocazia summit-ului NATO de la Bucureşti. Preşedintele rus a coborât dinamic din automobilul său şi, înconjurat de vreo 10 persoane din paza de corp, de vre-o doi metri înălţime şi un metru lăţime (îşi simţea spatele bine asigurat şi îşi demonstra măreţia şi puterea), el a păşit sigur spre Băsescu, cu mâna stângă în buzunarul de la pantaloni (e un semn dublu, care poate să demonstreze atât disconsiderarea celui spre care merge, tratarea lui cu superioritatea, iar pe de altă parte, emoţii). Un alt semnal că Putin avea emoţii a fost gestul (cu mâna dreaptă) neîndemânatic de a deschide încă un nasture de la sacou, dar s-a răzgândit. Modul în care l-a salutat pe Băsescu demonstrează o evidentă superioritate, intinzând mâna de la distanţă, de sus în jos. Faptul că nu l-a strâns de mână (braţ sau umăr) pe Băsescu (nici invers) mai arată că relaţia celor doi nu este una amicală, chiar una rece. Acelaşi lucru spune şi lipsa schimbului de vorbe între cei doi, Băsescu doar gesticulând, în semn de "poftiţi, intraţi", cu zâmbetul lui inedit.

Itar-Tass anunţă că Putin l-a invitat pe Băsescu la Moscova. Iar Mediafax informează că cei doi preşedinţi vor avea astăzi (4 arilie) o întrevedere bilaterală. (vedeţi aici)

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

NATO nu a cerut retragerea prezenţei militare ruse din R. Moldova

Alianţa Nord-Atlantică şi-a exprimat joi susţinerea faţă de integritatea teritorială, independenţa şi suveranintatea Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei şi Republicii Moldova, pledând pentru soluţionarea paşnică a conflictelor regionale, potrivit declaraţiei finale a summitului NATO de la Bucureşti.
"Suntem îngrijoraţi în legătură cu persistenţa conflictelor din Caucazul de Sud şi din Republica Moldova", precizează declaraţia liderilor NATO.
"Naţiunile noastre sprijină integritatea teritorială, independenţa şi suveranintatea Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei şi Republicii Moldova", precizează documentul, adăugând că NATO va continua să sprijine eforturile pentru o reglementare paşnică a conflictelor din regiune, luând în considerare aceste principii.
Preşedintele moldovean Vladimir Voronin ceruse, în cadrul summitului de la Bucureşti, sprijinul comunităţii internaţionale pentru evitarea polemicilor distructive privind identitatea naţională şi frontierele actuale pentru a se putea concentra asupra realizării aspiraţiilor sale pro-europene.
El a cerut, de asemenea, implicarea cât mai activă a tuturor părţilor pentru recunoaşterea neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova şi promovarea reintegrării ţării în baza dreptului internaţional.

Sursa: Mediafax

Spre deosebire de precedentele summit-uri NATO, în această declaraţie finală lipseşte solicitarea ca Rusia să-şi respecte angajamentele asumate la summit-urile OSCE de la Istanbul (1999) şi Porto (2002) privind retragerea prezenţei militare din R. Moldova. Această formulă a lipsit, în mod direct, şi din discursul preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin, care a făcut doar aluzii la aceasta. Se pare că statele NATO nu au inclus în această declaraţia solicitarea faţă de Rusia pentru a nu mai irita suplimentar Moscova, care şi aşa este la culmea enervării cu promisiunea că Ucraina şi Georgia vor fi membre NATO. De altfel, eu am mari dubii în ce priveşte perspectiva Ucrainei de a adera la NATO în viitorii 5-10 ani, chiar dacă tehnic ei pot fi gata şi în 2 ani. Sondajele de opinie publică arată că susţinerea aderării la NATO este doar din partea a mai puţin de 15%, iar majoritatea sunt împotrivă. Luând în calcul faptul că o decizie în acest sens urmează a fi luată prin referendum naţional (aşa cum au promis şi Iuşcenko, şi Timoşenko, şi Ianukovichi), atunci şansele unui vot pozitiv sunt extrem de mici. Mai există şi factorul rusesc, în special în regiunile transniprene. Ucraina are toate şansele ca să se rupă în două, cu ajutorul, bineînţeles, al Rusiei.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

joi, 3 aprilie 2008

"Peste jumătate de milion de cetăţeni moldoveni sunt ţinuţi ostatici de un regim separatist", spune Voronin la NATO

STIMATE DOMNULE SECRETAR GENERAL,
DOAMNELOR ŞI DOMNILOR,
Este de datoria fiecărui stat să fie prezent în cadrul organismelor de cooperare internaţională, preocupate de identificarea soluţiilor pentru problemele existente şi de anticiparea unor eventuale pericole pentru securitate, stabilitate şi valorile democratice.
Moldova îşi depune toate eforturile pentru a atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra situaţiei incerte în ceea ce priveşte conflictul din regiunea de est a ţării care, timp de peste 16 ani, rămîne o zonă de instabilitate ce afectează securitatea regională. Ţara mea continuă să fie şi azi unicul stat din Europa de Est divizat politic şi teritorial, cu peste jumătate de milion de cetăţeni moldoveni ţinuţi ostatici de un regim separatist.
Problema transnistreană, care alimentează un potenţial de insecuritate şi instabilitate nu doar pentru teritoriul Republicii Moldova, dar şi pentru întreaga regiune, rămîne încă nesoluţionată. Sînt evidente efectele la scară regională ale acestui conflict, blocajele pe care le creează el pentru procesele de modernizare a Republicii Moldova, precum şi interferenţa problematicii transnistrene cu subiecte actuale de securitate internaţională cum ar fi Tratatul FACE, extinderea NATO, sistemele de apărare antirachetă în Europa sau cazul Kosovo.
Doresc să reconfirm şi cu ocazia acestui eveniment deosebit de important pentru dezbaterea subiectelor de securitate poziţia oficială a Moldovei: noi dorim să identificăm o soluţie viabilă pentru problema transnistreană, care trebuie să se axeze pe demilitarizarea şi interzicerea staţionării trupelor şi obiectivelor militare străine pe teritoriul nostru naţional, în conformitate cu statutul recunoscut de neutralitate al Republicii Moldova, precum şi acordarea unui statut echitabil regiunii transnistrene în componenţa unei Moldove suverane, indivizibile şi integre din punct de vedere teritorial.
Noi ţinem să reiterăm faptul că, după 17 ani de la proclamarea independenţei sale, Moldova îşi doreşte sprijinul comunităţii internaţionale pentru evitarea polemicilor distructive privind identitatea noastră naţională şi frontierele actuale spre a se putea concentra asupra realizării aspiraţiilor sale pro-europene, precum şi implicarea cît mai activă a tuturor părţilor pentru recunoaşterea neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova şi promovarea reintegrării ţării în baza dreptului internaţional.
Prin realizarea acestui deziderat, Moldova ar putea deveni un exemplu de succes în domeniul reglementării conflictelor îngheţate, un stat al securităţii şi prosperităţii, care a reuşit să pună în aplicare toate instrumentele disponibile pentru identificarea unei soluţii paşnice pentru diferendul transnistrean, transformîndu-se dintr-un consumator de securitate într-un factor de stabilitate regională.
Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: Serviciul de presă al Preşedinţiei

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Raportul de Progres al Comisiei Europene privitor la implementarea Planului de Acţiuni RM-UE

UE - Moldova: factori principali
Acordul de Parteneriat şi Cooperare UE - Moldova a intrat în vigoare în iulie 1998 şi stabileşte un cadru de lucru pentru liberalizarea comerţului, armonizarea legislaţiei, cooperarea în mai multe sectoare şi dialogul politic.
Planul de Acţiuni (adoptat în februarie 2005) reprezintă un instrument util pentru susţinerea programului Moldovei de reforme democratice şi economice, care se află în prezent în centrul programului naţional de reforme al Guvernului. UE si Moldova au decis să menţină Planul de Acţiuni ca instrument de consolidare a reformelor şi relaţiilor UE - Moldova după luna februarie 2008.
Moldova a solicitat semnarea unui nou acord şi în baza continuităţii progreselor, Comisia şi-a arătat disponibilitatea de a începe reflectarea asupra unui nou acord, care ar urma după actualul Acord de Parteneriat şi Cooperare.
Progresele majore in 2007 si evaluarea generală
În general, alegerile locale din 2007 au fost organizate bine şi electoratului i s-a oferit o alegere veritabilă. A fost adoptată legislaţia cu privire la reforma parlamentară, partidele politice şi auto-guvernarea locală, luîndu-se în considerare unele recomandări internaţionale (ale OSCE/ODIHR şi Consiliului Europei).
S-au făcut paşi importanţi în asigurarea respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. Moldova a adoptat cîteva convenţii internaţionale (ONU, ILO) în acest domeniu.
Acordul de facilitare a vizelor şi readmitere a întrat în vigoare în ianuarie 2008. Acestea aduc contribuţii majore în contactele dintre oameni şi lupta împotriva migraţiei ilegale. În aprilie 2007, sub conducerea Ungariei la Chişinău, a fost deschis Centrul Comun de Vize pentru simplificarea procedurilor de acordare a vizelor cetăţenilor Moldovei.
Moldova a continuat să coopereze împreună cu UE în toate aspectele ce ţin de soluţionarea problemei transnistrene, inclusiv cu Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM). Misiunea EUBAM, care ajută la asigurarea administrării transparente a hotarului dintre Moldova şi Ucraina, îmbunătăţind serviciile vamale şi sporind venitul vamal, a fost extinsă pînă în noiembrie 2009. În toamna anului 2007, Preşedintele Voronin a propus măsuri de încredere într-un şir larg de domenii, fapt ce constituie o contribuţie importantă în procesul de soluţionare.
Creşterea economică a rămas puternică în pofida efectelor negative ale şocurilor externe, inclusiv seceta aprigă. Îmbunătăţirile cadrului instituţional şi în particular, procedurile cu privire la control şi certificare a originii au permis UE să ofere Moldovei din luna martie 2008 suplimentar Preferințe Comerciale Autonome (PCA).
În ansamblu, a fost realizat un progres bun în majoritatea domeniilor. În acelaşi timp, în pofida progresului, implementarea efectivă a reformelor rămîne o provocare. Aceasta este adevărat mai ales în domeniul reformei justiţiei, luptei împotriva corupţiei la fel ca şi în asigurarea libertăţii presei şi îmbunătăţirea business-ului şi climatului investiţional.
UE susţine reformele în Moldova prin
Sprijinirea pentru formarea capacităţii administraţiei publice a Moldovei şi pentru consolidarea sistemului de gestionare a finanţelor publice conform celor mai reuşite practici ale UE.
Sprijinirea celor mai sărace categorii ale populaţiei din Moldova de a înfrunta preţurile înalte la gaze, prin suplinirea rezervelor bugetare şi stimularea creării unor scheme sociale de compensare. În scopul creşterii eficienţei transferurilor publice către păturile cele mai vulnerabile ale populaţiei, în 2007 Comisia a decis să ofere 21 milioane de Euro pentru sprijinirea reformelor în domeniul Asistenţei Sociale.
Asistenţă Guvernului (în cooperare cu beneficiarii, alţi donatori şi instituţii financiare internaţionale) la elaborarea şi implementarea strategiilor de reformare a sectorului energetic şi de transport.
Implementarea programelor comune în cooperare cu Consiliul Europei pentru îmbunătăţirea normelor de drept, independenţa justiţiei şi respectarea drepturilor omului în Moldova.
Un proiect similar va începe în 2008 între Parlamentul Moldovei, cel francez şi ungar cu privire la consolidarea rolului legislativului în procesul reformelor.
Conlucrarea la Parteneriatul Pilot de Mobilitate (Moldova este deocamdată unica dintre ţările PEV selectate) pentru consolidarea posibilităţilor de migraţie legală şi consolidarea capacităţilor de administrare a migraţiei şi combaterea migraţiei ilegale.
Asistenţa oferită Moldovei
Asistenţa Comunităţii oferite Moldovei a crescut de patru ori, constituind 40 de milioane de Euro în 2007, de la 10 milioane în 2003. Aceasta este orientată spre priorităţile reformei stabilite în
Planul de Acţiuni, inclusiv reducerea sărăciei şi dezvoltarea economică.
În 2007, Comisia Europeană a oferit 45 de milioane de Euro, în special asistenţă macro-financiară Moldovei ca urmare a problemelor comerciale majore generate de crizele gazului şi a vinului, dintre care 20 de milioane de Euro au fost alocaţi în octombrie. De asemenea, în urma secetei aprige din vara anului 2007, Comisia a fost cel mai mare donator al asistenţei internaţionale, oferind 3 milioane de euro.

O creştere semnificativă (cea mai importantă dintre toate ţările PEV) este prevăzută pentru perioada 2007-2010 – cu peste 250 milioane de Euro în total în cadrul Instrumentului Politicii Europene de Vecinătate. Asistenţa pe cap de locuitor pentru Moldova va fi aproape de 15 Euro de persoană pe an, fiind cel mai mare în regiune (după teritoriile Palestiniene ocupate).


varianta originală, integrală


Brussels, 3 April 2008
SEC(2008) 399
COMMISSION STAFF WORKING DOCUMENT
Accompanying the Communication from the Commission to the Council and the European Parliament ‘Implementation of the European Neighbourhood Policy in 2007’ Progress Report Moldova


Background and overall assessment
The Republic of Moldova and the EU first established contractual relations in 1994 through a Partnership and Cooperation Agreement (PCA), which entered into force in 1998. On this basis, the EU-Moldova ENP Action Plan was adopted in February 2005 for a period of three years. Since then, its implementation has been guided and monitored on the basis of annual implementation tools, which set out comprehensive yearly sets of priorities and timelines, based on the priorities agreed jointly by the EU and the Republic of Moldova. A first progress report was adopted in December 2006. In addition, evaluations have been carried out in November 2005, March 2006 and May 2007 on the EU side and in spring 2006, autumn 2006, spring 2007 and November 2007 on the Moldovan side.
Intensive cooperation including through the EU–Moldova Cooperation Council, the EU–Moldova Cooperation Committee and four sub-committees has enabled both sides to progress with the implementation of the Action Plan.
This document reports on overall progress made on the implementation of the EU – Republic of Moldova ENP Action Plan between 1 November 2006 and 31 December 2007 although developments outside this period are also considered when deemed relevant. It is not a general review of the political and economic situation in the Republic of Moldova.
The Republic of Moldova made good progress in most areas during the reporting period. The 2007 local elections were generally well administered and voters were offered a genuine choice. Other major achievements during the reporting period were substantial progress in improving the institutional framework and procedures on control and certification of origin, which allowed the EU to grant the Republic of Moldova additional Autonomous Trade Preferences, the entry into force of agreements on visa facilitation and readmission, and the positive cooperation with the EU Border Assistance Mission (EUBAM). The Republic of Moldova also co-operated closely with the EU on all questions related to the Transnistria settlement efforts and work is ongoing to put into practice the proposals of the President of the Republic of Moldova on confidence-building measures. Economic growth remained robust despite the negative effects of external shocks, including the severe drought.
At the same time, and in spite of progress made, effective implementation of reforms remains a challenge. This is particularly true in the areas of judicial reform and the fight against corruption as well as ensuring media freedom and improving the business and investment climate.
Political dialogue and reform
Political dialogue has been further intensified. Bi-annual consultations took place between the Republic of Moldova and the EU Political and Security Committee (PSC) and with the relevant geographical Council working group. The first Political Directors’ Troika took place in February 2007.
Democracy and rule of law
Objectives in this area include: strengthening the stability and effectiveness of institutions guaranteeing democracy and the rule of law; strengthening the capacity of the judiciary and reviewing existing legislation to ensure the independence and impartiality of the judiciary, including the prosecution; and ensuring the effectiveness of the fight against corruption.
Local elections took place in June 2007. OSCE/ODIHR deployed an election observation mission which noted that the elections were generally well administered and that voters were offered a genuine choice. Shortcomings were observed regarding the right of citizens to seek public office and equitable media access for all candidates. Further pursuit of Action Plan objectives in this respect will require that planned revisions to the electoral code take full account of the recommendations of the Council of Europe and OSCE/ODIHR in order to ensure effective democracy. The draft law forbidding persons with dual nationality to hold public functions was sent for screening to the Council of Europe. Furthermore, a law on political parties was adopted in December 2007.
Legislation on parliamentary reform (rules of procedures and parliamentary immunity) was adopted in December 2006 in line with the recommendations of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE). In December 2007, Parliament adopted in final reading a new law on political parties, which takes into account some recommendations of the OSCE/ODIHR and the Council of Europe. On local self-government a number of legislative acts, including on administrative decentralisation, local public administration and regional development, were adopted in December 2006. This brought national legislation closer to the recommendations of the Congress of Local and Regional Authorities in Europe. A national training strategy was adopted in January 2007 to enhance professional standards for public servants and elected municipal officials. The practical impact of these measures remains limited to date. The Republic of Moldova adopted a comprehensive strategy and implementation plan for reforming its judicial system. The capacities of the Supreme Council of Magistracy (the body in charge of judicial self-administration) were consolidated and a Department for Judicial Administration, subordinated to the Ministry of Justice, was created and started operating in January 2008. The National institute of Justice was established and started its training operations in October 2007. The code of ethics for judges was approved in November 2007 and a judicial inspection system under the aegis of the Supreme Council of Magistracy was introduced by law in July 2007.
The further pursuit of Action Plan objectives in the area of judicial reform will require ensuring the full implementation of the above measures in practice as well as further enhancement of the capacities of the judicial administration. Training for judges and prosecutors, including in the field of human rights, requires further strengthening. The reform of the prosecutorial office including the General Prosecutor’s Office to ensure its independence and introducing proper checks and balances with regard to its competences, in accordance with European standards, remains to be addressed. Draft legislation regarding the reform of the prosecutorial office, as it stood in autumn 2007, goes in the right direction.
The National Action Plan on fighting corruption 2007-2009 was adopted in December 2006 and amended at the end of 2007. The Centre for Combating Corruption and Economic Crimes is the main government agency responsible for fighting corruption. The Republic of Moldova ratified the UN Convention against Corruption in October 2007 and the additional protocol to the Council of Europe Criminal Law Convention in August 2007. The Republic of Moldova took some steps in this area to adjust its legislative framework to international standards (e.g. subjecting new laws to anti-corruption screening before their adoption, although this does not yet always happen in practice) and to strengthen its institutional framework. The Republic of Moldova also undertook certain activities in the fields of preventing corruption and raising awareness on corruption-related phenomena.
Achievement of Action Plan objectives will require that the Republic of Moldova implement the anti-corruption strategy and action plan as well as the recommendations of the Group of States against Corruption (GRECO) of the Council of Europe¸ and that the Centre for Combating Corruption and Economic Crime is able to operate efficiently and independently from political influence in line with its original purpose of fighting corruption. Cooperation with civil society should be further intensified.
Human rights and fundamental freedoms
Objectives in this area include: ensuring respect of human rights and fundamental freedoms, including the rights of persons belonging to national minorities – in line with international and European standards; developing and implementing an appropriate legal framework for the prevention of, and the fight against, the trafficking in human beings and for addressing the problems faced by the victims of trafficking; eradication of ill-treatment and torture; ensuring respect of children’s rights, equal treatment, freedom of expression; freedom of association and fostering the development of the civil society; ensuring respect for trade union’s rights and core labour standards; ensuring international justice through the International Criminal Court.
The national human rights action plan 2004-2008 is under implementation. In January 2008 the Republic of Moldova ratified the First Optional Protocol to the International Covenant on Civil and Political Rights. In July 2007, the Moldovan Parliament approved declarations under Article 21 and 22 of the UN Convention Against Torture that inter alia will enable individuals to submit complaints to the UN Committee Against Torture. In April 2007, the Republic of Moldova ratified the Optional Protocol to the UN Convention on the Rights of the Child, on the sale of children, child prostitution and child pornography. In March 2007, the Republic of Moldova signed the UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities.
The Republic of Moldova has started work on comprehensive anti-discrimination legislation. The law on religious cults was adopted in May 2007. Achievement of Action Plan objectives will now require that freedom of religion is ensured in practice and that relevant judgments of the European Courts of Human Rights (ECHR) are fully respected. In December 2006, the government adopted the Action plan to support the Roma population for the period 2007-2010, albeit with limited practical impact to date.
The Republic of Moldova has taken a number of measures to ensure the implementation of judgments of the European Court of Human Rights (ECHR), but efforts are required for the further pursuit of this Action Plan objective.
To strengthen pre- and non-judicial mechanisms for dispute settlement and the protection of human rights, the Republic of Moldova adopted in June 2007 the law on mediation establishing an alternative mechanism of voluntarily solving civil and criminal cases between parties and setting rules for the status of professional mediators. The law will enter into force on 1 July 2008. In July 2007, the law on state guaranteed legal aid was adopted.
As regards the fight against trafficking in human beings, efforts were made to amend the criminal code to reinforce sanctions and liability (amendments adopted in May 2007) and to encourage the development of special law enforcement units. In addition, discussions continue on the organisation of a tri-lateral seminar on human trafficking with the EU and Israel under TAIEX. Further action is required to prosecute traffickers and investigate crimes as well as to assist and protect victims.
The Republic of Moldova co-operated with the Council of Europe’s Committee for the Prevention of Torture and undertook efforts to implement its recommendations and to improve prison conditions. Further pursuit of Action Plan objectives will require increased vigilance from judges, prosecutors and senior police officers, absolute non-tolerance of ill-treatment and torture, and strengthened safeguards against ill-treatment. The National Preventive Mechanism, which is being established under the Optional Protocol to the UN Convention Against Torture (OPCAT), will need to be fully independent and effective.
The Republic of Moldova adopted a national strategy on residential child care system reform for the years 2007-2012 as well as a programme of rehabilitation and social integration of disabled people. These programmes are not yet implemented due to a lack of financial resources.
The Republic of Moldova continued its efforts towards the promotion of women’s participation in political and socio-economic life. The number of women elected as mayors has grown from 16 % after the 2003 local elections to 19 % after the June 2007 elections. There are still reported cases of domestic violence, and the law on prevention of domestic violence, adopted by the Parliament in March 2007, remains yet to be promulgated. The implementation of the law on equal chances for women and men (February 2006) and of the related national action plan (August 2006) has been slow.
The broadcasting law that was adopted in July 2006 provides a good legislative basis to ensure respect for the freedom of expression. Its correct implementation in a manner which promotes the plurality of the media has to be ensured. The same goes for the existing law on access to information and existing defamation legislation which have been positively evaluated by the experts of the Council of Europe and the OSCE. New legislation on state secrets in accordance with European standards should be adopted to replace the current legislation, which is unduly restrictive and outdated. The editorial independence of Teleradio Moldova should be ensured in practice. Legislation on licensing of broadcasters should be respected and applied in a transparent, predictable and proportional manner. The role of the Audiovisual Coordination Council as a true guarantor for the plurality of the media has to be strengthened.
The law on public assembly, which had been positively assessed by the Council of Europe and the OSCE, was adopted after the reporting period, in February 2008. It now has to be correctly implemented. The law on non-governmental organizations was amended in July 2007. Dialogue and cooperation with civil society has been strengthened but leaves room for further improvement.
In terms of trade unions’ rights and core labour standards, the Republic of Moldova has ratified 38 ILO Conventions, albeit with limited progress in their implementation since the government signed the ILO Decent Work Country Programme in 2006. The Republic of Moldova still needs to amend its legislation on labour disputes so as to fully implement the ILO convention on the right to organise and bargain collectively.
The Rome Statute of the International Criminal Court remains to be ratified.
Cooperation on foreign and security policy, conflict prevention and crisis management
Objectives in this area include: strengthening political dialogue and cooperation on foreign and security policy issues; developing cooperation in the area of combating terrorism, non-proliferation of WMD and illegal arms exports; continuing the Republic of Moldova’s targeted regional cooperation under activities of the South-East Europe Cooperation Process and Regional Cooperation Council and other relevant regional organisations.
The Republic of Moldova actively co-operated with the EU on regional and international issues and aligned itself with nearly all EU CFSP declarations open for alignment.
The Republic of Moldova took steps to co-operate with the EU in the area of international arms transfer controls and small arms and light weapons control. In November 2007 a national commission for monitoring over arms control and disarmament was established, in order to implement the association to the EU Code of Conduct on Arms Export Control, including criteria interpretation; the association to the EU strategy to combat illicit accumulation and trafficking of SALW and their ammunition, the association to the EU strategy on weapons of mass destruction and the elaboration of the national strategies in the field SALW and conventional weapons control.
Regional cooperation
The Republic of Moldova is an active member of the Central European Initiative (CEI) and the South-East European Cooperation Process (SEECP) and Regional Cooperation Council (RCC). The Republic of Moldova signed the new CEFTA (Central European Free Trade Area) Agreement in December 2006.
Cooperation for the settlement of the Transnistria conflict
The Republic of Moldova co-operated closely with the EU on all questions related to the Transnistria settlement efforts, notwithstanding that formal settlement talks in the so-called 5+2 format (comprising the OSCE, Russia, Ukraine, the two sides and, as observers, the EU and the U.S) are stalled since February 2006. President Voronin made proposals for confidence-building measures in a wide range of sectors in autumn 2007. Work to put these in practice is ongoing.
The Republic of Moldova amended its legislation making it possible for economic operators from Transnistria, both with permanent and temporary registration, to register in Chisinau and work on the basis of Moldovan laws and regulations, thereby benefiting from access to international and EU trade preferences. The Republic of Moldova and Ukraine continued to implement the so-called New Customs Regime based on the Joint Declaration of the Moldovan and Ukrainian Prime Ministers of December 2005.
EU Border Assistance Mission to Moldova and Ukraine (EUBAM)
Following a joint request from the Moldovan and Ukrainian Presidents, the EU Border Assistance Mission to Moldova and Ukraine (EUBAM) is in place since December 2005. EUBAM operations are based on a Memorandum of Understanding signed between the governments of the Republic of Moldova and Ukraine and the European Commission. It has been agreed between the parties to extend the mandate of the EUBAM until end November 2009.
The Republic of Moldova continued to be fully committed to the work of EUBAM and co-operated actively with the EUBAM and Ukraine. With the support of EUBAM professional capacities of the Moldovan and Ukrainian customs and border guard services were enhanced and inter-agency cooperation within the Republic of Moldova as well as between the Republic of Moldova and Ukraine was increased. To totally achieve the Action Plan objectives, continued efforts are required to fully implement EUBAM recommendations and the Agreement on Information Exchange with Ukraine, which was signed in Brussels in November 2006.
Economic and social reform
Macroeconomic framework and functioning of the market economy
After a slowdown in 2006, GDP growth exceeded 8 % in the first half of 2007. Following the summer 2007 drought that resulted in a substantial decline of agricultural output, growth slowed down and for 2007 as a whole is likely to be around 3 %, lower than in 2006 (4.8 %). GDP growth was concentrated in the services sectors, while the output of the tradables sectors (industry and agriculture) contracted.
The Republic of Moldova's economy remains dependent on the external environment and in particular on external financing. Remittances are at least one third of the GDP but the trade deficit is even larger – close to 50 % of GDP in the first eleven months of 2007. The current account deficit approaches 10 % of GDP but seems sustainable in the short run as capital inflows, in the form of foreign direct investment (FDI) or short-term credits are well in excess of this amount. The budget deficit last year was lower than planned reflecting stronger-than expected revenue performance and fiscal restraint.
Double-digit inflation persisted, despite the gradual shift of the National Bank of Moldova towards inflation targeting and supportive fiscal policy.
Monetary policy will remain central to the efforts to consolidate macroeconomic stability. The fiscal policy is called to continue supporting the disinflation efforts of the National Bank. At the same time, the budget is expected to play a bigger role in the stimulation of economic and social reforms through a more efficient government spending and an increased allocation for public investments. The government's expectations are that progress in structural reforms supported by the increased budget allocations for the development of market institutions will improve the business climate. Some progress has already been achieved, but the perception of the business environment in the Republic of Moldova is still perceived as not conducive to attracting large investments.
Employment and social policy
In May 2007, the government approved a national strategy on the policies for the period of 2007 – 2015. The strategy aims at improving the situation on the labour market, decreasing of unemployment, increasing the quality of labour productivity with a view of further social cohesion and integration. A unified information system of the labour market was also set up, and a study on employment in rural areas was conducted in September 2007. A slight decrease of unemployment can be reported. The government prepared a draft law on security and health at service as a response to the high number of work accidents. Effective implementation will require both reorganisation and reinforcement of the administrative capacity of the labour inspectorate.
While the national employment strategy contains a chapter on social dialogue, there is no mechanism for consultations with social partners and non-governmental entities in view of assessing the current situation and identify key challenges and policy responses. The two main union federations merged into a common body, the national confederation of Moldovan unions, gathering 720 000 members. The capacity of this new structure to defend the interests of the workers will depend on the degree to which it will remain independent.
In the area of social protection, the government continued to increase allocations for social expenditures such as pensions and introduced minimal standards for care, education and socialisation of children from resident-type institutions. A law on social assistance, which would change the assistance system from being category-based to being income-based, was approved by the government, but still remains to be adopted by the Parliament.
Poverty reduction remains a challenge for the Republic of Moldova: according to the last available figure (2006) 26 % of the population were living below poverty line. The authorities approved in December 2007 a comprehensive national development plan for the years 2008-2011 which builds on and replaces the economic growth and poverty reduction strategy paper. Implementation of the plan will require focus on concrete benchmarks and appropriate financial and human resources. The Ministry of Social Protection, Family and Child was established in March 2007 with responsibility for formulating policy in the areas of social protection, social assistance and child care.
No progress is registered regarding the implementation of a long-term strategy on sustainable development.
Trade-related issues, market and regulatory reform
Trade policies
Bilateral trade in goods between the EU and the Republic of Moldova grew significantly in 2007. Imports from the Republic of Moldova increased by 40.8 % and exports by 26.3% compared to 2006. Nevertheless, the Republic of Moldova’s exports to the EU remain rather limited and non-diversified. The importance of the EU as a trade partner of the Republic of Moldova grew, mainly due to Romania's accession to the EU, thus strengthening the EU’s position as the first trading partner of the Republic of Moldova. Furthermore, the fact that the Republic of Moldova benefits from the EU GSP+ scheme cushioned to a large degree any negative impact of EU enlargement on trade flows. The severe drought which hit the country in the summer of 2007 inflicted serious damage to the agricultural sector but did not impede growth in trade. In order to promote Moldovan exports, several events were organised by the Moldovan Export Promotion Organisation, in particular in the areas of wine and spirits, agri-food and apparel and textile sectors, as well as the information and communication technology sector (ICT).
As of July 2007 the Customs Service started issuing preferential certificates of origin for goods exported to CEFTA countries and, as of January 2008, to CIS countries - thus becoming the only authority in charge of issuing preferential certificates of origin in the Republic of Moldova. Following several modifications of the Moldovan legislation in 2007, Transnistrian companies can now request to the Moldovan authorities preferential and non-preferential certificates of origin for export.
In 2007 the European Commission services concluded that the Republic of Moldova had reached a sufficient level of progress in improving its institutional framework and system of controls and certification of origin of goods to meet the formal requirements for receiving additional Autonomous Trade Preferences (ATPs) from the EU, as foreseen in the Action Plan. The Council Regulation introducing additional ATPs to the Republic of Moldova was adopted in January 2008 and applies as of March 2008. Through the Regulation the Republic of Moldova is committed to continue to apply the internationally agreed standards on social and environmental issues. This was a precondition for benefiting from the GSP+ scheme, and these conditions have been transferred to the Regulation on Autonomous Trade Preferences which replaces the GSP+.
Several drafts for amendments to the customs code are in different stages of preparation, including provisions on protection of intellectual property rights. The Republic of Moldova did not yet adopt the Combined Nomenclature. A division in charge of tariff classification was established within the Central Office of the Customs Service and efforts are necessary to make it fully operational. In order to monitor the implementation of the customs ethics policy, a Commission for Ethical Behaviour was established and measures on integrity as well as on the conditions for competitive recruitment of staff were approved. The Customs Service continued development of its IT system, including the introduction of new modules in the ASYCUDA World system, such as the ones on transit and on rules of origin. The Republic of Moldova is also working on the concept of one-stop-shop. Some delay was registered in the implementation by the Moldovan Customs Services of the November 2006 agreements with the Customs Service of Ukraine. To achieve the objectives of the Action Plan in this area, the exchanges of information with the Ukrainian Customs Service will need to be improved and relations between the Customs Service and business enhanced by reinforcing the Customs Consultative Committee. To facilitate legitimate trade, the implementation of a risk-based enforcement system should be strengthened and actions taken to implement the one-stop-shop concept1.
On free movement of goods and technical regulations the Republic of Moldova pursued its efforts towards starting the preparation of an Agreement on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Products (ACAA). The standardisation and metrology service focused its activity on harmonisation of the national legislative framework with EU horizontal legislation. Several laws were adopted, including on technical regulation activity, on amending the law on standardisation - aimed at ensuring the transition from mandatory to voluntary application of standards - and on general safety of products. These laws also provide for the reinforcement of the institutional capacity in the fields of standardisation, accreditation, conformity assessment metrology and market surveillance. Responsibilities between the different ministries involved still overlap, in particular between the ministry of agriculture and the ministry of health. Market surveillance requires further improvement. The responsibilities and obligations of the Moldovan inspectorates are not clearly assigned. Laboratories are not sufficiently equipped with modern equipment to provide adequate laboratory testing in the field of market surveillance. Transposition of harmonised standards continued although at a slower pace than envisaged.
Regarding sanitary and phyto-sanitary issues, the Republic of Moldova pursued implementation of an animal health and food safety action plan, developed following the European Commission’s Food and Veterinary Office 2005 inspection visit. The Republic of Moldova took further steps to align with EU standards inter alia as regards hygiene rules in the food processing industry and animal identification. Outside the reporting period, in March 2008, the Parliament adopted the new veterinary law. The Republic of Moldova strengthened its laboratory capacity. The EU re-included the Republic of Moldova in the list of countries authorised to export honey. The Republic of Moldova participated in workshops under the European Commission’s “Better training for safer food” programme. Considerable efforts are still needed throughout the sector to further advance on sanitary and phyto-sanitary issues.
While the Republic of Moldova recorded in 2007 an increase of foreign direct investments, there are still barriers to establishment, in particular due to the heavy and sometimes arbitrary administrative requirements and controls imposed on investors. The swift adoption of the “guillotine II law”, the full implementation of the corporate governance code as well as of the August 2007 law on joint stock companies should contribute to improve the situation and further approximate with EC legislation. No comprehensive law covering all legal forms of business activities does yet exist.
Legislation such as the law on limited liability companies, which maintains the minimum registered capital of societies at the level of 5 400 lei, was adopted in the area of company law and contributed to improving the business climate. The law on state registration of legal entities and individual enterprises was adopted. It essentially simplifies the procedure of registration in the State Register. To fully align with EU rules on disclosure of companies’ information and to ensure a more predictable and transparent business climate, further efforts would be required. Limitations to acquisition of land property and heavy bureaucracy are a disincentive to inward investment.
In the area of services, the Republic of Moldova took important steps regarding the supervisory framework in the field of financial services. The Republic of Moldova continued to implement the recommendations of the IMF’s Financial Sector Assessment Programme (FSAP), but does not yet fully comply with them. The legislative framework that regulates the banking capital requirements was revised to meet EU standards. Some progress in the area of administrative capacity building was achieved with the setting up of a new central authority as a result of the merger of the National Securities Commission with the National Commission of the Financial Market as the existing authority in the insurance field, which is responsible for the regulation and supervision in these sectors. Progress was made in the insurance sector with the adoption of two new laws, the law on insurance and the law on motor-vehicle third party liability insurance. Despite the adoption of these basic insurance laws and drafting of several acts aiming at regulating and stimulating the activity of professional participants of the insurance market there has been a limited progress on the establishment of the appropriate normative framework.
As regards movement of capital and current payments, the exchange rate is fully convertible for current account purposes. There are no restrictions on the free movement of capital related to direct investment made in companies in the Republic of Moldova and the repatriation of profits.
As regards free movement of persons, Moldova has elaborated a draft law for migrant workers. It has also taken initial steps to negotiate agreements with a number of Member States on the coordination of social security.
Other key issues
In 2007 the Republic of Moldova took several measures to implement the 2006-2010 Strategy for the development of the tax service, such as the setting up of a division for combating tax fraud and the strengthening of the work of the large taxpayers division. The creation of a Single Information Assistance Centre for Taxpayers and of a web-site2 are part of the measures directed to improve service to taxpayers and improve the use of information technologies. Moreover, the Republic of Moldova introduced new thresholds as well as new procedures for VAT registration. Stricter penalties are also applicable for tax purposes. In April 2007 several amendments to the existing taxation legislation were approved. The Republic of Moldova introduced a 0 % corporate income tax on undistributed income as from 1 January 2008 and abolished all other investment incentives. Moreover, a possibility for capital legalisation will remain open until 3 December 2008 and a fiscal amnesty for tax liabilities from before January 2007 was decided. Concerning the implementation of the principles of the code of conduct for business taxation, the Republic of Moldova started a self-assessment of the national tax measures in order to detect possible harmful measures. The discussion on this issue will have to be pursued. A study of the international fiscal legislation in the field of VAT refund to the non residents was also launched. With the entry into force of one additional agreement in November 2006, the Republic of Moldova has now double taxation agreements with 15 EU Member States.
There was good progress on competition policy through the establishment of the National Agency for the Protection of Competition as an independent authority (NAPC) in February 2007. It is empowered to initiate investigations on its own initiative or upon complaint. A number of investigations were carried out in 2007 but to be fully operational the NAPC would require additional budgetary means and trained personnel. The NAPC paid special attention to state aid issues; a draft law on state aid which stipulates the methods of authorisation, control, inventory, monitoring and reporting of the state aid is being prepared. According to this draft, the NAPC will be the only responsible institution in this field.
The Republic of Moldova’s legislation in the area of intellectual property rights progressed and was further completed with the entry into force in December 2007 of the law on industrial design. A number of amendments to current legislation and by-laws still remain to be adopted to fully meet the requirements of the ENP Action Plan. The Republic of Moldova has, in line with the provisions of the Action Plan, finalised its first study on piracy and counterfeiting which contains recommendations on further legislative approximation, awareness-raising and increased cooperation among all enforcement bodies. This study should pave the way for a wider national campaign for fighting counterfeiting and piracy. Penal sanctions for infringing industrial property rights are in force. The electronic register of right-holders has been finalised. The Republic of Moldova is negotiating a memorandum of understanding with the European Patent Office to include technical cooperation on patent documentation and professional training. However, effective implementation and enforcement of the IPR legislation, including at court level, is still a challenge and only limited progress can be noted in this respect. Therefore, further training of IPR enforcement agents (i.e. police, customs, judges), a clarification of the responsibilities of all the governmental bodies involved in IPR, reliable statistical data and awareness-raising activities among the stakeholders are needed.
Further progress was made with the entry into force in October 2007 of the new law on public procurement, bringing the Republic of Moldova closer to the provisions of the Action Plan on transparency, openness and fairness of the procurement process. Sound implementation of the law, along the lines of a specific action plan, now requires the reinforcement of the administrative and training capacities of the Public Procurement Agency as well as awareness-raising activities of the contracting authorities and the stakeholders. The Republic of Moldova also took positive steps towards e-procurement with the opening in January 2008 of a free public procurement portal. The Republic of Moldova is not yet party to the WTO Agreement on Public Procurement.
The Republic of Moldova has continued to approximate its legislation on statistics with EU standards. A global assessment of the national statistical system was concluded in January 2007. On this basis, the strategy for the national statistics development (2008-2011) was developed, which places sustainability and wide dissemination of statistics as its core priorities. Work is on-going to prepare the legislative framework to conduct the 2010 population census.
The government adopted a strategy on the development of public internal financial control (PIFC) in January 2008. A central harmonisation unit, responsible for the development and harmonisation of the elements of PIFC throughout the entire public sector, was established. With the support of technical assistance, a code of ethics for internal audit, an internal audit charter and internal audit standards were produced.
Progress can be noted in the field of audit and accounting with the entry into force in January 2008 of new laws which contribute to bringing legislation closer into line with EU standards.
On enterprise policy, a national strategy for the years 2006–2008, concerning the facilitation of the development of Small and Medium Enterprises (SME) was adopted. Also, the draft law on “adjusting the national legislative framework to the Law regarding the support of the SME sector” was finalised. In 2007 the Organisation for the Development of the SME was set up in order to implement the strategies and assistance programmes for the development of the SME. Efforts should be continued in order to reduce administrative requirements and reduce registration cost.
The Republic of Moldova made good progress in the field of consumer policy with the adoption in November 2007 of a wide and comprehensive national strategy for the years 2008-2012. It encourages the empowerment of consumers and protects their legitimate economic interests.
Cooperation on justice, freedom and security
The Republic of Moldova and the EC concluded Visa Facilitation and Readmission Agreements which entered into force on 1 January 2008. A Common Visa Application Centre under Hungarian leadership was opened in Chisinau in April 2007. In addition to Hungary, Austria, Slovenia, Latvia and Denmark are currently participating in the Centre; several other Member States are expected to join in 2008.
The Republic of Moldova amended its national action programme on migration and asylum in December 2006 and is working towards implementing the Council of Europe Convention on the Legal Status of Migrant Workers. In January 2007, the Moldovan government adopted a decision on the creation of an integrated inter-agency information system on the coordination of migration flows. The Republic of Moldova updated its asylum legislation, including provisions for humanitarian protection, and is undertaking efforts to finalise work on appropriate reception centres for illegal migrants.
The Republic of Moldova and the EU have started discussions on a pilot mobility partnership.
In the area of border management, the new border guard law was adopted in September 2007 coinciding with the opening of the national border guards college. A protocol on the simplification of cross-border contacts with Ukraine entered into force in February 2007 while cooperation continued actively with EUBAM. The border guards and customs worked efficiently to combat illegal cross-border activities using modern equipment as well new searching techniques but communication and cooperation in exchanging information needs to be improved between local border guard units and regional and central levels. Inter-agency cooperation needs to be improved in the context of implementing an integrated border management system.
In the context of ongoing efforts to tackle human trafficking, a new national referral system for victims of human trafficking was established in five pilot regions. A national action plan on anti-trafficking (2007-2009) was set up with the National Committee on Anti-trafficking ensuring full implementation Cooperation with civil society in this area needs to be consolidated in order to prevent trafficking and provide rehabilitation assistance to its victims. In addition, several operations on the prevention of trafficking in human beings as well on combating organised crime were organised but further actions are needed to increase the effectiveness of border crossing checkpoints. Outside the reporting period, in February 2008, the European Convention for Combating Human Trafficking entered into force. The Republic of Moldova had been the first country to ratify the Convention in May 2006.
An action plan on “fighting the use of drugs and drug business” for the years 2007-2009 was adopted in March 2007. Further implementation is however needed. Implementation of the national drugs strategy continues to be hampered by lack of trained human resources, financial means and technical equipment. Inter-agency cooperation needs to be intensified both nationally and regionally in order to effectively combat drug trafficking.
A new anti-money laundering law, aimed at approximating European legislation and in line with FATF recommendations and the Council of Europe’s Moneyval group conclusions, was adopted in May 2007 and a law to enable ratification of the Council of Europe’s Convention on money laundering was subsequently adopted in July 2007. A national strategy and action plan to combat money laundering and terrorism financing were also adopted. However, further attention and resources need to be invested in implementing these reforms. In April 2007, the Republic of Moldova adopted a law introducing capital legislation and tax amnesty measures that raised concerns regarding its possible impact on the money-laundering system. implementing measures adopted by the National Bank following consultations with the international community, including with the European Commission and the Council of Europe’s Moneyval Committee. Their impact for the mitigation of risks remains to be assessed.
The Söderköping Process will be continued for the period of 2009-2012 but further attention needs to be given to the enhancement of the regional and international cooperation as well of the exchange of information on border and migration management within the Process.
In the area of police and judicial cooperation, in December 2006, the Parliament adopted the law on international legal assistance in penal matters. A Strategic Cooperation Agreement with Europol was signed in February 2007 while negotiations continue on the terms of the Operational Agreement. A contact point for Eurojust was appointed in September 2007 within the Ministry of the Interior while legislation to enable ratification of the Council of Europe’s Convention on Personal Data Protection is still pending. A guide on judicial cooperation with EU Member States was published.
Transport, energy, environment, the information society, research and development
The Republic of Moldova has finalised a national development strategy covering all modes of transport and finalised its land transport infrastructure strategy in December 2007, including a ten year investment and expenditure plan. The overall focus of the strategy is on the rehabilitation and upgrading of the existing road and rail infrastructure, the setting up of adequate funding mechanisms for urban transport activities as well as for road maintenance and repairs. To fully achieve the Action Plan objectives, the administrative capacity will need to be strengthened, the planned introduction of axle load control needs to be pursued and measures to improve road safety need to be taken.
The rail sector benefits from the planned upgrading and from the construction of a new rail link, reflecting a multimodal approach to freight transport by linking the national rail network to the inland waterway port at Giurgiulesti.
Alignment with relevant maritime safety regulations is ongoing and an approved “security plan for the international free Giurgiulesti Port” is being implemented.
The Republic of Moldova adopted a draft strategy for civil aviation development for the years 2007-2012 in August 2007 as well as important aviation safety laws. The Republic of Moldova became a full member of the Joint Aviation Authorities from January 2008. The Republic of Moldova should continue to strengthen the close oversight over its carriers and increase its efforts to implement EU standards in the field of aviation safety. The Moldovan Aviation Administration needs to strengthen its administrative capacity also to prepare for the participation in the Common Aviation Area by 2010.
The Republic of Moldova and the EU substantially increased energy cooperation, in particular in the context of the adoption by the Republic of Moldova, in August 2007, of a new energy strategy for the period until 2020. The strategy, which aims at gradual convergence with EU policy and rules, highlights, inter alia, the Republic of Moldova’s increasing role as transit country for the EU after the recent EU enlargement. The Republic of Moldova’s challenge is to fully implement the strategy and to find (private and public) financial means for the necessary investments identified in the strategy. The European Commission organised technical meetings with potential donors to discuss and advance the strategy’s implementation. The Republic of Moldova strengthened energy monitoring and forecasting capacities. The Energy Community initiated the process of the Republic of Moldova’s accession to the Energy Community Treaty, which entails progressive convergence with the internal energy market standards. The National Energy Regulatory Agency, which is being strengthened, increased electricity tariffs and adopted a new tariff methodology. Further progress on development and implementation of the methodology is needed. It is key that tariffs be transparent and at sufficient level to cover costs and obtain appropriate return on investments. Debts in the energy sector need to be addressed.
The UCTE (Interconnected Electricity Networks of Continental Europe) established a working group, following the Republic of Moldova’s and Ukraine’s joint application for membership. The group will consider the required measures for synchronous operation of the Moldovan and Ukrainian electricity networks with UCTE networks. This process further advances integration with the internal energy market.
Since the Republic of Moldova is dependent on energy imports, it should clearly define its priorities regarding the increase of generation as well as import and export transmission capacity. In this context it is recalled that the large Cuciurgan power plant, owned by Russian RAO/UES, is located in Transnistria. The Republic of Moldova continued to reduce network losses. It pursued the extension of gas supplies to the entire country. The Republic of Moldova took measures for a better use of renewable energy including by the adoption of a law. The National Agency for Energy Conservation was transformed into the Energy Efficiency Agency, which is also competent for renewable energy. Considerable supplementary efforts are needed in this area. The Republic of Moldova established the National Agency for Management of Nuclear and Radiological Activities.
Regional dialogue continued through the “Baku Initiative” for EU-Black Sea/Caspian energy cooperation. Under this initiative ministers agreed a roadmap aiming at market convergence, security of supply, sustainable energy development and regional cooperation.
Key environment issues concern threats related to climate change, air quality, water quality, waste management and nature protection. The Republic of Moldova made further progress on climate change. A second national communication, a greenhouse gas inventory and an adaptation plan are under preparation. Altogether six Clean Development Mechanism (CDM) projects have been prepared, of which three have so far been registered at the UN level. The Republic of Moldova participates actively in the Danube - Black Sea Task Force (DABLAS). However, none of the 50 priority DABLAS investments any longer concern the Republic of Moldova. It also participates in activities undertaken under the EU Water Initiative, including a national policy dialogue.
The Republic of Moldova plans to review its 2001 national concept of environmental policy. A national programme on environmental security, a strategy on water supply and sewerage systems in settlements as well as a waste management concept were adopted in 2007. The Republic of Moldova took first steps to consider the preparation of a waste management strategy for 2009-2011. Work is ongoing to implement existing strategies and plans, but continued attention is required. Overall, framework legislation and sectoral legislation is in place in many areas, but require further development. A proposal to review the 1993 framework law was prepared. Latest legislation includes new or amended laws on nature protection, zoological gardens, ozone layer, plant protection, water, animal protection, and fishing fund. New legislation on strategic environmental impact assessments, nature protection and pet animals is under preparation. The Republic of Moldova has taken steps to revise its convergence plan.
In December 2007, a governmental decision was adopted to strengthen the Ministry of Environment and Natural Resources, and a strategic plan is under development. The State Environmental Inspectorate is being reorganized. The Republic of Moldova plans to establish a centre for integrated environmental monitoring. A major challenge continues however to be to further strengthen administrative implementation capacity at all levels of the country, including coordination between authorities. The Ministry of Environment and Natural Resources has recently recruited new officials, however still requires increased staffing. There are ongoing activities to integrate environment considerations into other policy sectors such as transport. Monitoring as well as enforcement require special attention. The Republic of Moldova continues to publish environmental information on a regular basis, such as reports on state-of-the environment (2007) and carries out some activities to inform and involve the public, even if the requirements of the Aarhus Convention continue not to be fully incorporated into legislation. As regards environmental impact assessment, progress is limited as EIA is mainly applied to donor-funded projects.
The Republic of Moldova has ratified relevant international and regional conventions and protocols, except the Protocol on Strategic Environmental Assessment to the UNECE Convention on Environmental Impact Assessment in a Trans-boundary Context and the Protocol to Abate Acidification, Eutrophication and Ground-level Ozone to the UNECE Convention on Long-Range Trans-boundary Air Pollution. The Republic of Moldova participates actively in the International Commission for the Protection of the Danube River. It signed in December 2007 a joint Declaration with Romania and Ukraine to co-operate more closely to achieve a good ecological status of the Danube delta aiming at the objectives of the EU water framework Directive, and to prepare a Danube Delta Analysis Report in 2008. The agreement with Ukraine on use and protection of water resources within the Dniester River has been revised, but not yet formally adopted. The European Commission and the Republic of Moldova have further enhanced cooperation and information exchange, including on climate change, horizontal legislation, water, waste, trade in endangered species, Black Sea environmental collaboration as well as sustainable integrated land use of Eurasian Steppes. Other topics such as a possible twinning project to promote strategic approaches on environment have been identified for possible closer cooperation. The Republic of Moldova Regional Environment Centre continues to promote capacity-building and cooperation between various stakeholders, including between neighbouring countries.
As regards support to Research and Innovation activities, the presently still rather modest volume of investment in science and innovation (0.35 % of the gross domestic product (GDP)) is due to be increased by 2009 to 1 % of GDP. The human and material resources of the research sector are concentrated on solving priority problems related to the development of technologies and national economy and acceleration of the processes of integration with the European and world scientific community (in six strategic areas).
Moldova will need to take full advantage of ongoing regional cooperation activities in order to better integrate into the 7th Research Framework Programme. The objective of cooperation will be to develop scientific and technological cooperative activities in the most promising areas of cooperation for the region, such as those dealing with the well-being of its societies (Food Biotechnology, Health) and those dealing with global issues such as climate change, environment, energy efficiency and renewable energies.
In the area of information society, the Republic of Moldova adopted a law on electronic communications that was promulgated outside the reporting period in March 2008. It will provide the basis for the elaboration of a national policy for electronic communications and the implementation of a comprehensive regulatory framework by the National Agency for Regulation in Telecommunications and Informatics (ANRTI). The law will encourage market entry by replacing the current individual licensing procedure with a general authorisation regime and will promote fair competition by enabling the ANRTI to designate operators with significant market power and impose specific obligations. During 2007, the ANRTI drafted regulations for number portability, accounting separation for all services, local loop unbundling and for setting up a Universal Service Fund to finance centres providing basic services in disfavoured areas. Furthermore, the reference interconnection offer of Moldtelecom for 2008 was approved. The government restored the functioning of the ANRTI by appointing the necessary quorum of board members to make the regulator functional. There is a need to ensure close coordination between the ANRTI and the National Agency for Competition Protection in order to effectively implement competition in this sector.
Regarding the audiovisual sector the Republic of Moldova ratified in 2007 the Council of Europe Convention on Trans-frontier Television. Moldova is one of the first ENP partners to ratify both that Convention and the UNESCO Convention on Cultural Diversity.
People-to-people contacts, education and health
In the area of higher education, the Republic of Moldova progressed in the introduction of the three-cycle structure in line with the reforms under the Bologna Process with due attention paid to the modernisation of curricula, accreditation and quality monitoring. Higher education institutions systematically used Tempus projects to explore and pilot elements of the Bologna Process, eventually proposing implementation at the national level. Participation in the Tempus and Erasmus Mundus programmes proceeded well, further underpinning education reform and promoting academic mobility and excellence. Progress on reform of vocational education has been less with low levels of participation in continuing vocational training and its provision not in line with the needs of the labour force. Cooperation with social partners and other stakeholders in the context of future plans for the decentralisation of vocational education and training would be required to address this situation. In addition, a lack of resources and political initiative continue to stall the momentum of education reform. Moldovan young people and youth workers have continued benefiting from the possibilities offered by the Youth in Action programme with participation rates on the rise.
In the area of culture, the Republic of Moldova ratified the UNESCO Convention on the Protection and Promotion of Diversity of Cultural Expressions the UNESCO Convention on the Safeguarding of Intangible Cultural Heritage and just after the reporting period, in January 2008, signed the Council of Europe’s 2005 Framework Convention on the Value of Cultural Heritage for Society. Work also began on a series of bilateral agreements on cultural cooperation. A policy dialogue on cultural diversity has not yet emerged.
In the area of civil society cooperation, the Ministry of Social Protection, Family and Child signed a memorandum of understanding with Civil Society in November 2007 while a partnership memorandum was signed with non-governmental organisations by the Ministry of Foreign Affairs. In addition, the government adopted a national strategy on consumer protection in November 2007.
On the issue of cross-border cooperation, preparations were undertaken to develop the new CBC programmes with Moldovan participation. The Republic of Moldova is eligible for participation in the ENPI CBC programmes with Romania and Ukraine and in the Black Sea Basin programme. Programmes should be implemented in 2008.
The Republic of Moldova progressed on health reforms inter alia as regards infant and maternal mortality, primary health care and emergency services. It adopted a set of strategic documents including on the development of the health care system until 2017, mental health, blood security and the promotion of a healthy lifestyle. The Republic of Moldova continued combating communicable diseases such as HIV/AIDS and tuberculosis inter alia through the implementation of the National Programme for Prevention and Control of HIV/AIDS 2006-2010 and the recent HIV/AIDS prevention law. Continued attention is needed for health reform. The Republic of Moldova participated in the TAIEX supported seminar “Health in all policies” jointly organised by the European Commission, the WHO and the European Health Observatory. It pursued its activities in the context of the South-eastern Europe Health Network. It participated in the EU Network of competent authorities in health information and knowledge and in the Commission’s HIV/AIDS Think Tank.
Financial Cooperation – 2007 key facts and figures
Since the adoption of the ENP Action Plan with Moldova, EC assistance has been increasingly geared towards supporting the achievement of key policy objectives as outlined in the Action Plan. With the entry into force of the European Neighbourhood and Partnership Instrument (ENPI) the strategic, policy-driven character of EC assistance was strengthened and allocations generally increased. The introduction of new cooperation instruments such as twinning and TAIEX (Technical Assistance Information Exchange) also strengthened the EC’s ability to provide financial and technical support in key regulatory areas and reforms.
The indicative financial envelope for the Republic of Moldova under the National Indicative Programme for 2007-2010 is € 209.7 million. The programme finances the implementation of three priorities: support for democratic development and good governance (public administration reform and public finance management, rule of law, judicial reform, human rights, civil society, local government, education, science and people-to-people contacts); regulatory reform and administrative capacity building (trade, improving the investment climate, social reform, regulatory aspects and administrative capacity); and poverty reduction and economic growth.
The 2007 ENPI Annual Action Programme for the Republic of Moldova has a budget of € 40 million. EC assistance programmes to the Republic of Moldova focused on integrated border management and improving border control and surveillance capacity in the Republic of Moldova with a particular emphasis on the EUBAM operations on the Moldova – Ukraine border (EUBAM-flanking support), the reform of the Moldovan social assistance system, technical assistance and twinning operations in support to the Action Plan and the support for civil society in Transnistria.
Moldova also benefits from cooperation activities financed under the ENPI multi-country and regional programmes and is eligible under the ENPI Cross Border cooperation component (see section 7).
In order to support the adverse consequences of 2007 external shocks (surge in energy prices and unprecedented drought) on the country's economy, in 2007 the European Commission granted macro-financial assistance of € 45 million (of which € 20 million was disbursed in October 2007) and a € 3 million humanitarian aid "Drought recovery programme" targeting the most affected areas.
At the end of 2006 the Republic of Moldova signed a Framework Agreement with EIB that paves the way to the identification of projects to be financed under the new lending mandates.
EC assistance has moved towards a sector approach, using budget support to implement sector reforms. Efficient delivery of Budget Support relies upon effective medium-term budget forecast system coupled with the development of strong, coordinated sector reform strategies. Progress has been made by the Republic of Moldova in this respect, and this should continue.
A new national development plan of the Republic of Moldova was produced for 2008-2011. This is a positive development, and its priorities should be duly reflected in the national budget and the medium-term expenditure framework.
There was some progress in aid effectiveness, but further progress will require that coordination mechanisms are seriously strengthened in terms of human resources.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!