PCRM se va scinda după alegeri ?

vineri, 14 noiembrie 2008

Consiliul UE va aproba, în decembrie, mandatul pentru începerea negocierilor cu R. Moldova privind Acordul de Asociere

Consiliul Uniunii Europene va aproba, la summit-ul din decembrie 2008, mandatul privind începerea negocierilor cu R. Moldova în vederea semnării noului acord juridic. Viitorul document va avea forma unui Acord de Asociere şi esenţa acordurilor de asociere semnate anterior de către UE cu statele din Balcanii de Vest. Acordul de Asociere care va fi negociat cu Moldova ar putea conţine şi o portiţă deschisă spre viitorul european al ţării noastre. Informaţia în cauză vine din partea unui europarlamentar român. La începutul săptămânii viitoare voi reveni cu detalii.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

8 comentarii:

teambuilding spunea...

n-ar fi un lucru rau:)

Ion spunea...

Acordul trebuia semnat demult, dar am mari dubii ca se va numi Acord de Asociere si in general ca va semana cu cele semnate de statele din Balcanii de Vest.
Dupa cum am zis trebuie sa se specifice fara echivoc ca RM va putea deveni membra UE, iar termenul de valabilitate sa fie unul cat mai scurt. Sa vedem de ce este in stare diplomatia moldoveneasca.

Nicolae Toderas spunea...

Oleg,

Chiar daca se va intampla asa, ceea ce la acest moment este plauzibil (presiunea comunitara in definitivarea agendei interne de politici, precum si raspunsul pe linia PESC/PESA la conflictul ruso-georgian) , apar multe intrebari ce tin de capacitatea de negociere, precum si de capacitatea de implementare a celor negociate (absorbtia de politici). Pentru moment o simpla intrebare: avem oare experti-negociatori care sa negocieze sectorialele cu UE? Chiar astept cu interes acest raspuns.

Oleg Cristal spunea...

Ion, este greu de spus când va fi semnat noul acord. Eu presupun că toamna lui 2009 ar fi o perioadă mai mult decât optistă pentru încheierea documentului. Ucraina negociază acest acord de mai bine de un an şi jumătate.
Despre faptul că noul acord pe care îl va negocia Moldova cu UE va avea esenţa documentelor semnate cu statele din Balcani a spus recent, şi eu am scris, noul sef al Secţiei Politică şi Economie a Delegaţiei Comisiei Europene la Chisinau.
Nicolae, întebarea ta îmi pare absolut logică şi oportună. Ea a fost pusă şi noului şef al Secţiei Politică şi Economie a Delegaţiei CO în RM, care a spus că la Chişinău există persoane care pot negocia calitativ. Înclin să cred că răspunsul a fost mai mult diplomatic. De altfel, MAEIE a stabilit o înţelegere mutuală cu britanicii, pentru ca echipa de negociatori a RM să se stagieze la Londra. Sper că această echipă va fi una profesionistă şi vom obţine maximum de la noul acord.

Marandici spunea...

Pai esenta Acordurilor de Asociere (pe langa altele) este ca au inclusa perspectiva de aderare. Despre asta nu l-am auzit sa vorbeasca pe inlocuitorul lui Berizzi. :)) Poate ai vreun citat?
Ucraina demult a inceput negocierile cu UE in privina unui Acord Consolidat. Si s-au blocat tocmai din cauza reticentei UE de a include perspectiva de aderare in text.

Anonim spunea...

mai Oleg,

tu mai dineauri ziceai ca in fruntea SUA niciodata nu va fi un presedinte de culoare, sa te mai cred?!

maestru spunea...

miai sters comentariul?!

tea durut?

Oleg Cristal spunea...

Ion, ai dreptate. Acordurile semnate cu Balcanii de Vest au perspectiva de aderare, dar au si alte prevederi cum ar fi circulatia liberă a mărfurilor şi persoanelor (lipsa regimului de viză şi zona de liber schimb). Înlocuitorul lui Berizzi a spus că deocamdată Nu se vorbeşte despre perspectiva de aderare a RM la UE, deşi a formulat acest răspuns foarte interesant: "Moldova nu este stat candidat la aderare, deaceea nu se verbeşte despre perspectiva de aderare". Or, la moment doar Croatia, Turcia şi, dacă nu greşesc, Albania au statute de ţară-candidat. Celelalte state balcanice deocamdată sunt asociate. Serbia speră să primească statutul de ţară-candidat în 2009.

Anonimul care vorbeşte despre ceea ce nu am spus. Iată aşa se manipulează societatea moldovenească, băgându-ţi în gură ceea ce nu au spus. Niciodată nu am afirmat că SUA nu va avea niciodată preşedinte de culoare. Dimpotrivă, atât la tv, cât şi la radio am spus că dau crezare sondajelor de opinie publică şi cred că Obama va fi ales.

Iar maestrul, nu ştiu la ce se referă...