PCRM se va scinda după alegeri ?

marți, 21 octombrie 2008

Şi bloggerul Artur Gurău vrea un Parlament Curat !

Numărul bloggerilor care aderă la Campania "Pentru un Parlament Curat!" creşte aproape zilnic. La începutul săptămânii curente s-a aliniat ideii respective şi cunoscutul blogger Artur Gurău, care declară că "vreau un parlament mai puţin murdar" (vedeţi aici). Vă recomand să citiţi reflecţiile lui la acest subiect, gânduri ce reprezintă un melanj de ironie, scepticism, optimism şi ceea ec spune el "naivitate". Totuşi, dacă "naivii" de acest fel nu ar exista, omenirea (în cel mai bun caz) ar stagna sau chiar ar regresa. Noi vrem să progresăm. Vrem un Parlament Curat ! Dar Tu? (aici vedeţi lista bloggerilor care au susţinut ideea respectivă). Dacă ai o pagină personală, poţi spune şi Tu că Vrei un Parlament Curat!

Mai jos prezint un comunicat de presă despre masa rotundă organizată, vinerea trecută, la care s-a discutat oportunitatea lansării unui proiect civic "Pentru un Parlament Curat".

La 17 octombrie a.c., la Chişinău, un grup de iniţiativă format din organizaţii ale societăţii civile (Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi a Accesului la Informaţie “Acces-info” şi Fundaţia Soros-Moldova) a organizat masa rotundă cu genericul „Importanţa unui vot informat pentru viitorul Republicii Moldova”.
La eveniment au fost invitaţi reprezentanţii partidelor politice care, potrivit ultimelor sondaje de opinie, au şanse de a obţine mandate în viitorul Parlament, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale, Inspectoratului Fiscal, Curţii de Conturi etc.
Grupul de iniţiativă a discutat cu reprezentanţii partidelor politice necesitatea şi oportunitatea lansării în Republica Moldova a unei campanii pentru un Parlament Curat care ar monitoriza listele electorale ale candidaţilor la alegerile parlamentare din anul 2009, luând în considerare succesul campaniilor similare în România, Bulgaria şi Croaţia. Totodată, au fost puse în discuţie „criteriile de integritate” care eventual vor fi folosite în cadrul campaniei.
Reprezentanţii partidelor politice, dar şi preşedintele Comisiei Electorale Centrale Eugeniu Ştirbu, prezenţi la eveniment, au salutat iniţiativa societăţii civile, arătându-se deschişi să coopereze în desfăşurarea campaniei pentru un Parlament Curat şi au promis că în timpul apropiat vor veni unele modificări la „criteriile de integritate” ale candidaţilor electorali.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

3 comentarii:

Anonim spunea...

1. "Criterille de integritate" nu pot fi decat subiective;
2. Singurile criterii obiective sunt cele de ordin judiciar;
3. Prin emiterea unor judecati de valoare vizavi de politicieni societatea civila nu mai ramane civila, ci se implica in lupta politica;
4. Vreau sa vad exemple de criterii de integritate: spre ex. 1 – a facut parte din nomenclatura sovietica ; 2 – isi bate nevasta ; 3 – este ateu ; 4 – implicat in scandaluri;. Daca acestea sunt criteriile societatii civile atunci suna stupid.
5. Cine poate sa faca parte din aceasta initiatia a societatii civile? Ar putea de ex. sa faca parte Mihai Contiu? 
6. Sa va spun ce cred eu despre aceasta initiativa? Societatea civila este compusa din oameni care nu vor sa piarda oportunitatea sa mai faca niste bani accesand fonduri europene sau americane. Imi vine greu sa cred ca reprezentantii societatii civile au insomnii noapte pentru ca in Parlamentul Moldovei vor intra “persoane fara integritate”. Si Fundatia Soros Moldova trebuie sa-si justifice existenta, caci toate birourile din Europa de Este s-au inchis deja.


- Corneliu

Oleg Cristal spunea...

Corneliu, la moment se discută criteriile respective, inclusiv cu reprezentanţii partidelor politice. Împărtăşesc mai multe îngrijorări exprimate de tine, totuşi cred că merită de încercat.

Anonim spunea...

Oleg, cu tot respectul, insa:

1. Inteleg ca poporul este in totalitatea lui prost, nu este informat, si trebuie “ghidat” de catre unii cetateni grupati in societatea civila referitor la alegerea pe care trebuie sa o faca;
2. Daca aceste criterii se fac impreuna cu partidele politice (poftim???) atunci nu-i mai vad rostul. Adica, partidele politice vor trebui sa agreeze cu societatea civila viitorii candidati? Atunci unde mai este politicul?
3. Oriunde in lumea asta la alegeri pot candida si persoane implicate in scandaluri, banuite de acte de coruptie, imorale etc. Insa acestea raman doar suspiciuni, atata timp cat aceste persoane nu sunt condamnate in instanta. Urmand aceasta logica, nici Chirtoaca nu va indeplini aceste criterii de integritate pentru ca i s-a deschis un dosar penal, si nici Filat pentru averea foarte mare pe care toti o banuim ca si-a construit-o ilicit;
4. Din punctul meu de vedere, toti “democratii” care l-au votat pe Voronin acum 3 ani sfindand votul anti-comunist al electoratului care le-a oferit incredere trebuie sa se afle pe lista neagra a “societatii civile”. Pentru ca despre ce integritate mai putem vorbi daca votul cetatenilor este pervertit in asa hal;
5. Prin urmare, pentru ca nu mai am 16 ani nu mai sunt atat de naiv incat sa cred in aceste povesti ale societatii civile. Doar nu credeti ca “greii” politicii moldovenesti se vor retrage din politica sau nu vor candida pentru ca niste bloggeri (fara suparare :)) s-au gandit sa faca un prlament curat. Chiar este cineva intr-atat de naiv sa creada ca milionarii care se lupta sa prinda un fotoliu e parlamantar sau de executiv vor da inapoi pentru ca societatea civila le-a cerut acest lucru?
6. In alta ordin de idei, acest gen de initiativa a dat faliment in Romania, pentru ca daca Nastate, Mihailescu (Micky Spaga) au ajuns in Parlament, alaturi de zeci de milionari (cel mai bogat parlament din toate timpurile) despre ce succes mai putem vorbi.
7. Din punctul meu de vedere, societatea civila se face ca lucreaza incercand sa-si justifice banii din viitoarele proiecte, iar partidele politice se vor face ca colaboreaza cu societatea civila in aceasta initiativa ca sa-si construiasca o imagine de transparenta si “integritate”. Insa noi cetatenii de rand, cum am fost masa de manevra (turma :)) buna odata la 4 ani asa si vom ramane si de aceasa data...Haideti sa iesim totusi din naivitate si sa acceptam realitatea in care traim pentru ca este spre binele fiecaruia.

- Corneliu