PCRM se va scinda după alegeri ?

marți, 27 mai 2008

UE a primit favorabil "Parteneriatul Estic"

UE a primit favorabil propunerea polono-suedeză de reconsolidare a relaţiilor cu Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Armenia, Georgia, pe care mai multe ţări membre o văd ca pe un mijloc de a "echilibra" proiectul francez de Uniune pentru Mediterană, transmite Mediafax, citată de BASA-press.
"Trebuie să salutăm toate iniţiativele de acest fel. Eu, personal, sunt entuziast în privinţa iniţiativelor care permit răspândirea valorilor europene în jurul UE", a declarat ministrul sloven de Externe, Dimitri Rupel, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, în cadrul unei întâlniri cu omologii săi europeni, la Bruxelles.
Varşovia şi Stockholm şi-au prezentat, în cadrul acestei întâlniri, iniţiativa de "parteneriat" în vederea reconsolidării raporturilor UE cu Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Armenia, Georgia, chiar şi Belarusul dacă se democratizează. "Noi vrem controale eficiente şi civilizate la graniţe, să facilităm comerţul şi să ne tratăm vecinii în mod corect", a spus şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski.
"Este timpul să privim spre Est şi să vedem ce putem face pentru a consolida democraţia şi perspectiva europeană", a adăugat omologul său suedez Carl Bidlt.
Premierul polonez Donald Tusk a anunţat această nouă iniţiativă în cadrul summitului din martie, în momentul în care Franţa obţinea acordul partenerilor săi pentru Uniunea Mediteraneană.
"Noi trebuie să echilibrăm. Acest an este un an mediteranean, în timp ce anul viitor va fi un an oriental", a declarat viceministrul ceh de Externe Alexandr Vondra, lăsând să se înţeleagă în acest fel că ţara sa, care va deţine preşedinţia semestrială a UE la începutul lui 2009, va pune de asemenea accent pe Est.
"Evident, trebuie echilibrată dinamica relaţiilor externe ale UE în privinţa Estului, precum cea privind Mediterana", a adăugat ministrul portughez de Externe, Luis Amado.
"Echilibraţi, dragii mei prieteni, noi vom fi foarte încântaţi! (...) Noi suntem hotărâţi, nu este un păcat să ne îndreptăm spre Sud şi, de asemenea, spre Est în acelaşi timp", a spus ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner. "Dacă se face totul împreună s-ar putea să fie un pic cam complicat", a adăugat Kouchner, ţinând cont de faptul că Franţa urmează să organizeze la Paris, la 13 iulie, un summmit pentru lansarea Uniunii pentru Mediterană.
Polonia şi Suedia au propus luni ca UE să dezvolte un Parteneriat Estic care să ajute fostele republici sovietice să se pregătească pentru o eventuală aderare, cooperând îndeaproape cu UE şi între ele. Propunerea comună, făcută miniştrilor de Externe ai UE, nu menţionează perspectivele de aderare, respinse de unele state vest-europene, dar susţine că "o ofertă de integrare mai profundă cu UE ar trebui extinsă către partenerii estici".
Ministrul de Externe polonez, Radoslaw Sikorski, a declarat că tratatul ar urma să ajute Ucraina, R.Moldova, Georgia, Azerbaidjanul, Armenia şi Belarusul în pregătirea aderării la UE, odată ce statele vest-europene vor trece peste "oboseala extinderii".
Proiectul este susţinut de unii miniştri care consideră o astfel de iniţiativă necesară pentru a echilibra balanţa relaţiilor UE cu ţările vecine într-un moment în care urmează să semneze Uniunea pentru Mediterana, susţinută de Franţa.
Noua iniţiativă nu va include Rusia, cel mai mare vecin estic, UE urmând să înceapă cu aceasta negocieri separate pentru tratatul de parteneriat strategic.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Niciun comentariu: