PCRM se va scinda după alegeri ?

marți, 27 mai 2008

Ucraina declară că proiectul "Parteneriatului Estic" trebuie să prevadă perspectivă clară de aderare la UE

Ministerul de Externe al Ucrainei crede necesar ca (,) concepţia "Parteneriatului Estic", discutat acum de către Uniunea Europeană, să prevadă perspectivă clară de aderare la UE a statelor din estul continentului. Această poziţie este expusă într-un comentariu al MAE de la Kiev (citiţi aici). Este regretabil că până la moment MAEIE-ul moldovenesc nu a avut nicio reacţie la propunerea Suediei şi Poloniei privind consituirea "Parteneriatului Estic" din care să facă parte cele 27 state-membre ale UE şi cinci state est-europene, care aspiră la integrare (R. Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan şi Armenia).
Diplomaţia ucraineană a subliniat că apariţia acestei iniţiative demonstrează necesitatea elaborării, din partea UE, a unei dimensiuni estice eficiente a politicii europene de vecinătate.
Ideea "Parteneriatului Estic" a fost susţinută de către Franţa, ţară care din iulie curent va prezida UE, precum şi de către Slovenia (preşedinţia în exerciţiu a UE) şi Cehia (vedeţi aici). Presa străină anunţă că proiectul a primit şi susţinerea din partea Comisiei Europene. Unii analişti afirmă că această concepţie nu va fi susţinută de Germania (vezi aici), deoarece vine din partea Poloniei, care şi-ar dori în felul acesta să-şi sporească importanţa.
Polonia şi-a exprimat spranţa că la summit-ul şefilor de guvern UE din iunie curent, Varşovia va primi undă verde pentru realizarea acestui proiect. Aceasta ar însemna obligarea Comisiei Europene ca în câteva luni să elaboreze proiecte concrete. Polonia a mai declarat că "Parteneriatul Estic" va deveni o prioritate a sa în timpul preşedinţiei polone a UE, în a doua jumătate a lui 2011. Coordonarea noii organizaţii ar urma să-i revină direct Comisiei Europene.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Niciun comentariu: