PCRM se va scinda după alegeri ?

vineri, 23 mai 2008

Peste două treimi din moldoveni susţin că ştiu ce este Uniunea Europeană. Eu pun la îndoială aceasta...

Conform unui studiu al opiniei publice, cunoaşterea UE este, în acest moment, destul de superficială la nivelul publicului larg. Dacă 93,6% susţin că au auzit de UE, circa 77,7 susţin că ştiu ce este UE, doar 46,2% sunt familiarizaţi cu existenţa Politicii Europene de Vecinătate, şi numai 36,6% au auzit despre existenţa unui Plan de acţiuni UE-RM. Există un sprijin masiv în favoarea unei aderări posibile a RM la UE (77%), deşi tocmai 56% dintre respondenţi consideră că informaţia pe care o deţin despre UE este insuficientă. Beneficiile UE sunt percepute de către cetăţenii RM mai ales prin: Prosperitate economică (16,4%), Pace (15,3%), Libertatea de a călători, studia şi a lucra în UE (14,3 %), Mai multe locuri de muncă (11,6%), Bunăstare materială (9,9%). Alte date le gasiţi în raportul publicat.Studiul naţional de opinie publică asupra progresului în integrarea europeană şi implementarea Planului de Acţiuni UE – Moldova oferă autorităţilor publice centrale, societăţii civile şi comunităţii donatoare informaţie inedită despre modul în care cetăţenii percep eforturile Moldovei în domeniul integrării europene. Raportul intenţionează să informeze şi consolideze procesele de luare a deciziilor de interes public şi, eventual, să încurajeze eforturile de integrare europeană a ţării.

Chişinău, Moldova —Fundaţia Eurasia împreună cu Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale – IDIS “Viitorul” au lansat raportul asupra Studiului naţional de opinie publică asupra progresului în domeniul integrării europene şi implementării Planului de Acţiuni UE – Moldova (PAUERM).
Raportul oferă autorităţilor publice centrale, societăţii civile şi comunităţii donatorilor informaţie inedită despre modul în care cetăţenii percep eforturile Moldovei în domeniul integrării europene. Acesta are scopul de a contribui la procesul de Integrare Europeană prin mobilizarea cetăţenilor întru implementarea reformelor necesare şi îmbunătăţirea viitoarelor politici publice. La eveniment au fost participat reprezentanţi ai ministerelor, misiunilor diplomatice, organizaţiilor internaţionale, organizaţiilor societăţii civile şi mass-media.

IDIS “Viitorul” a implementat acest proiect în perioada ianuarie – mai, 2008, cu suportul financiar al Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi) şi Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Reprezentanţei din Moldova a Fundaţiei Eurasia.

Scopul acestui raport este evaluarea importanţei Planului de acţiuni pentru opinia publică din RM, faţă de implementarea PAUERM, rezultatele aşteptate şi cele percepute.
Cercetarea s-a efectuat prin colectarea de date valabile prin intermediul unui sondaj reprezentativ, organizat la nivel naţional de compania sociologica CBS-AXA. Chestionarul utilizat în acest scop a fost coordonat şi consultat din timp cu actorii interesaţi, în special cu think tankuri (Asociaţia pentru Democrație Participativă - ADEPT, Institutul de Politici Publice, Centrul Acces Info, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului - CREDO, angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, precum şi cu o serie de consultanţi europeni.
Datele cantitative au fost completate prin selectarea unor opinii relevante, formulate de experţi locali şi europeni, ca urmare a unui interviu aprofundat, urmând o structură de întrebări, inspirată de chestionarul sondajului naţional.

Sondajul a urmărit să reflecte pe cât posibil principalele capitole din PAUERM, elucidând majoritatea domeniilor de implementare.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

2 comentarii:

kitschy spunea...

oleg, ce ai in vedere cand zici ca te indoiesti ca 2/3 din moldoveni stiu ce este UE? ei stiu exact ce le trebuie sa stie. crezi ca masele largi din UE cunosc multe despre organizarea/conducerea UE?

Oleg spunea...

cred că ai dreptate când zici că cetăţenii ştiu despre UE atâta cât au nevoie. Doar că în felul aceasta noi nu o să accelerăm pe calea integrării europene. Noi o privim doar ca un spaţiu unde se trăieşte mai bine. Dar de ce se trăeşte acolo mai bine nu ne interesează. Nu ne intereaza valorile europene. Pentru că viaţa este foarte bogată şi în Arabia Saudită, Qatar sau Kuweit, dar ei sunt departe de UE (ca principii de viaţă), iar noi dorim să aderăm la UE, ca un spaţiu cu reguli şi valori şi nu pur şi simplu la un spaţiu unde se primeşte mai mult. Atunci când va trebui să implementăm anumite reguli dureroare, cum ar fi reforma în domeniul agricol (noi, ca ţara agrară...) ne vom confrunta cu probleme extrem de grave (priviţi ce se întâmplă în România, deşi la ei agricultura nu este principala ramură a economiei). Ca să trăim ca europeni, noi trebuie să respectăm aceleaşi reguli şi principii, aceleaşi valori. Sau să descoperim în subsolul nostru mult aur, uraniu, petrol şi gaz, pentru ca să avem un PIB înalt şi în rest să nu ne doar nici în cot.