PCRM se va scinda după alegeri ?

miercuri, 7 mai 2008

Marian Lupu se va întâlni cu Evgheni Şevciuk

Spicherul de la Chişinău, Marian Lupu se va întâlni, zilele viitoare, la Bruxelles, cu preşedintele legislativului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Cei doi vor participa în capitala Belgiei, în perioada 13-15 mai, la o conferinţă internaţională. Deocamdată nu se ştie despre ce vor discuta Lupu cu Şevciuk, dar se presupune că unul dintre subiectele principale va fi reluarea dialogului parlamentar dintre Chişinău şi Tiraspol. Nu este exclus ca după această întrevedere, care, deocamdată oficial nu a fost confirmată, să fie deblocată activitatea grupurilor "parlamentare" de lucru, care vor examina, printre altele, posibilitatea implementării măsurilor de încredere propuse, în toamna trecută, de către preşedintele moldovean, Vladimir Voronin.

Zilele acestea Şevciuk se află la Londra, unde participa la o altă conferinţă internaţională. Vedeţi aici ştirea la acest subiect. În 2005, Şevciuk nu a putut participa la o altă conferinţă internaţională organizată la Londra, pe problema transnistreană, deoarece figura în lista persoanelor non-grata în spaţiul UE şi Ambasada britanică de la Moscova a refuzat acordarea vizei. Şeful legislativului regiunii transnistrene este unicul "oficial" de la Tiraspol, care are posibilitatea să călătorească acum în spaţiul comunitar, după ce în februarie curent el a fost scos din lista persoanelor interzise în spaţiul UE (citiţi aici).

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Era evident ca la umbra comitetului central de la Bruxeless vorba lui Viorel Mihail de la Saptamina, cei doi speakeri vor da mina si vor incerca sa faca pace. Era de asteptat, era si de inteles ca acestia sint urmatorii pasi. Ceea ce nu pot intelege este motivatia celor de la Comisia Europeana de a incuraja rezolvarea impacientata a diferendumului. Si pina la urma, ca sa vad daca macar dumneata ai inteles, care varianta de rezolvare a ales-o batrina Europa? Pe aceia a Moscovei, cu federalizare mascata, pe cea a Chisinaului, sau poate nu a ales nici una lasind si lansind sperante politicienilor de la Chisinau si mediei internationale ca uite uite pot birocratii de la Bruxeless sa rezolve ceva?

Anonim spunea...

interesant, cum inteleg e o idee a autoritetele de la Chisinau, dar va a dori ori Sevcuk?

Oleg spunea...

din informaţiile mele, soluţia pentru problema transnistreană ar putea fi una favorabilă Chişinăului. Dar ce înseamnă "favorabilă" nouă? E greu să propui o formulă care să fie acceptată de toţi din clasa politică, pentru că la noi opoziţia mereu va spune că "se trădează interesele naţionale". Totuşi, părerea mea e că o eventuală soluţie, aşa cum o ştiu eu că este aproape de a fi acceptată, prevede stat unitar, cu o autonomie largă regiunii transnistrene. Ceva asemănător modelului Crimeii din Ucraina. Doar că spre deosebire de Ucraina, celor din regiunea de est a R. Moldova li se va propune un număr de mandate în Parlamentul de la Chişinău - între 15 şi 20, din 101 existente. Aparent aceasta provoacă nemulţumire, inclusiv la mine, deoarece în Legislativul moldova vor apărea forţe proruse pronunţate. Însă, cu timpul, în condiţiile penetrării spaţiului informaţional moldovenesc (românesc, european), în Transnistria se poate de crea un curent de opinie favorabil integrării europene. Ei, de altfel, nu se pronunţă împotriva aderării la UE. Sunt, deocamdată, neutri în această privinţă. Adevărat că la moment populaţia, datorită propagandei, este orientată spre Rusia. Însă să nu uităm că în regiune locuiesc mai mult de o treime de moldoveni, care pot fi uşor convinşi să-şi schimbe opinie, la fel ca şi o bună parte din ucraineni, dar, parţial, şi ruşi (cunosc ruşi de la Tiraspol care doresc o apropiere de UE).
O mică problemă va fi legată de prezenţa militară rusă. Din câte cunosc, ruşii ar putea accepta evacuarea muniţiilor rămase (circa 22 de mii de tone) şi o parte mică (circa 500 de ostaşi) a armatei, militarii care păzesc aceste muniţii. În schimb, se va putea ajunge la un numitor comun în formatul 5+2 privind păstrarea actualului format de pacificatori (poate unul extins, cu mandat internaţional), dar cu prezenţa unui număr de circa 1000-1500 de militari ruşi, pe o perioadă scurtă de 2-5 ani. Aceasta va provoca cea mai mare nemulţumire în societate, care, în an preelectoral, va fi aţâţată de multe forţe politice.
Totuşi timpul trece. Foarte repede. Mai este la dispoziţie cel mult o lună pentru a fi găsită o soluţie politică. Dacă nu, atunci deja după alegerile din 2009.

Anonim spunea...

as interpreta ipoteza "plecarii" d-lui presedinte din tara ca o concecinta a viitoarelor alegeri parlamentare: persoanele ce pot avea o anumita pondere politica, cu capacitati organizatorice, cu practica, vor "umbri" unele persoane mai putin "luminate" din lista partidului de guvernamint si, a nu le "dezonora" din aceasta cauza. or pare ca cei ce au cap pe umeri, nu au ce face in modova si ca urmare e mai bine de a-i "ridica" (vezi inlatura) la posturi in afara tarii. ion