PCRM se va scinda după alegeri ?

joi, 15 mai 2008

Comisia Europeană a propus statelor-membre să reflecte asupra posibilităţii începerii negocierilor pe marginea unui nou acord juridic cu R. Moldova

Comisia Europeană a propus statelor-membre să reflecte asupra posibilităţii începerii negocierilor pe marginea unui nou acord juridic cu Republica Moldova, a declarat astăzi la Bruxelles Hugues MINGARELLI, vicedirector general pentru Politică Europeană de Vecinătate şi relaţii cu Europa de Est din cadrul Comisiei Europene, în timpul întrevederii cu Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Potrivit oficialului european, decizia statelor-membre ale Uniunii Europene privind începerea negocierilor asupra unui nou acord juridic cu ţara noastră va depinde în mare măsură de ataşamentul ferm al Republicii Moldova pentru realizarea reformelor europene.

Hugues MINGARELLI a apreciat înalt progresul obţinut în ultimii trei ani de Republica Moldova în direcţia implementării reformelor democratice, menţionând, de asemenea, faptul că ţara noastră a realizat multe lucruri pozitive în această perioadă de timp. În acelaşi timp, Uniunea Europeană, a accentuat oficialul de la Bruxelles, îşi doreşte continuitatea reformelor în domenii precum supremaţia legii, mass media, climatul de afaceri şi cel investiţional, etc.

Oficialul Comisiei Europene a mai subliniat în context că Uniunea Europeană va acorda o atenţie sporită modului în care vor fi desfăşurate alegerile parlamentare din 2009, care vor reprezenta un element important în dezvoltarea şi evoluţia dialogului moldo-comunitar.

Cei doi oficiali au pus în discuţie perspectivele de dezvoltare a cooperării moldo-comunitare, fiind examinată posibilitatea intensificării mecanismelor de susţinere a eforturilor Republicii Moldova de integrare europeană şi realizare a reformelor democratice.

Marian LUPU a exprimat vocaţia şi dezideratul ferm al cetăţenilor Republicii Moldova de a se apropia de familia europeană. În acest sens, spicherul a relevat faptul că desfăşurarea de o manieră corectă şi în spiritul standardelor europene a alegerilor parlamentare din anul viitor este o responsabilitate comună a tuturor forţelor politice din Moldova pentru asigurarea unui viitor european al ţării noastre.

Interlocutorii au mai abordat o serie de aspecte privind evoluţia procesului de soluţionare a diferendului transnistrean, fiind apreciat înalt rolul Uniunii Europene în impulsionarea procesului de reglementare a diferendului transnistrean.

Reprezentantul Comisiei Europene a reiterat, la rândul său, sprijinul UE pentru identificarea unei soluţii viabile a problemei de pe Nistru şi a exprimat disponibilitatea Comisiei Europene de a susţine financiar acţiunile necesare în contextul măsurilor de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului.

„Uniunea Europeană rămâne ataşată susţinerii Republicii Moldova în procesul de identificare a unei soluţii a conflictului transnistrean şi suntem gata să mobilizăm resurse financiare pentru consolidarea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului de îndată ce vor fi identificate acţiunile necesare”, a mai afirmat MINGARELLI.

Serviciul de presă al Parlamentului

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Niciun comentariu: