PCRM se va scinda după alegeri ?

joi, 24 aprilie 2008

Preşedinţia slovenă a UE cere acordarea unei perspective clare de aderare la UE pentru Moldova şi Ucraina UPDATE 12.25

Preşedintele Sloveniei, Danilo Turk, în calitatea sa de preşedinte în exerciţiu al Uniunii Europene, a cerut Bruxelles-ului acordarea unei perspective clare de aderare la UE pentru R. Moldova şi Ucraina. Solicitarea a fost formulată miercuri, 23 aprilie, în Parlamentul European, informează presa străină (vedeţi aici ce scrie presa din Ucraina). Liderul sloven a dedicat discursul său ţinut în faţa deputaţilor de la Strasbourg în mare parte subiectului lărgirii UE.

UPDATE 12.30

La începutul săptămânii curente, vicepreşedintele Unuinii Democrat-Creştine din Parlamentul European, Ingo Friedrich, membru al prezidiului PE, a propus crearea unei Uniunii a Europei de Est, în care se intre R. Moldova, Ucraina şi unele state din Kaukaz, care merg pe calea aderării la UE. Deputatul german pledează pentru "o a treia cale, între calitatea de membru şi nemembru în UE, între statele din interiorul UE şi din afara frontierelor". Potrivit acestuia, posibilităţile lărgirii UE la moment sunt epuizate. "Pentru a recăpăta încrederea europenilor, noi trebuie să ne concentrăm asupra aprofundării integrării. Mai mult, acum nu sunt posibilităţi financiare suficiente pentru lărgirea UE", a menţionat Friedrich.

Cu toate acestea, în opinia eurodeputatului, ar fi incorect de lăsat statele europene fără perspective. "UE are nevoie de o concepţie clară în raport cu statele vecine, care sunt interesate în aderarea la UE", a mai spus parlamentarul german.

În această ordine de idei, pentru R. Moldova, Ucraina şi statele din Kauzaz reprezentantul prezidiumului Parlamentului European a propus crearea Uniunii Europei de Est, după modelul Uniunii Mării Mediteraniene. Ingo Friedrich consideră că în felul acesta se va reuşi lărgirea şi precizarea relaţiilor UE cu aceste state, care la moment fac parte din Politica Europeană de Vecinătate. "În această perioadă de tranziţie, care poate dura până la 20 de ani, aceste state vor putea, pas cu pas, să se apropie de UE", a evidenţiat politicianul german.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Niciun comentariu: