PCRM se va scinda după alegeri ?

miercuri, 2 aprilie 2008

Şeful diplomaţiei de la Tiraspol vrea "o politică externă plurivectorială" pentru Transnistria UPDATE 14.55

Vectorul rus al politicii "externe" a regiunii transnistrene ar putea să nu mai fie unicul. Şeful departamentului de externe de la Tiraspol, Valeri Liţkai s-a pronunţat pentru "o politică plurivectorială", unde va figura nu doar orientarea spre Rusia. Despre aceasta Liţkai a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă ţinute marţi la Tiraspol. El a mai anunţat că în noua "concepţie de politică externă a Transnistriei" ar putea figura trei vectori, fără să-i numească. Însă a dat de înţeles că unul dintre aceştea ar putea fi orientarea spre Ucraina "care a devenit mai progmatică în abordarea problematicii transnistrene" (vorba lui Liţkai). Putem intui că cel de-al treilea vector ar putea fi orientarea spre Uniunea Europeană. Nu exclud că în doi-trei ani Transnistria, după modelul Abhaziei, va dori integrarea europeană. De altfel, politica Tiraspolului în această provinţă a variat pe parcursul celor 16 ani de "conflict îngheţat". La începutul anilor 2000 Tiraspolul se pronunţa pentru aderarea la Ucraina. Ceva mai târziu, Liţkai a admis că Transnistria ar putea merge pe calea integrării europene. Apoi au revenit în braţele Rusiei şi după ce Moscova a schimbat atitudinea faţă de "rmn", comparativ cu Abhazia şi Osetia de Sud, Tiraspolul din nou vorbeşte despre "necesitatea unuei politici externe multi-vectoriale".

Mai multe de la conferinţa lui Liţkai citiţi aici.

UPDATE 14.55

Citiţi aici raportul prezentat de Valeri Liţkai, marţi, în legislativul de la Tiraspol.Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Parerea mea este ca acest inceput e bun. Daca Tiraspolul s-ar aventura intr-o politica anti-Rusia, sau cel putin, ar duce o politica pro-UE clara, atunci, imperiul de la rasarit va pierde influenta pe care o mai are in Transnistria.
Eu cred ca atit Moldova cit si Transnistria ar trebui sa speculeze foarte serios posibila unificare a Moldovei. S-ar putea de cerut bani foarte multi de la UE si SUA in schimbul unificarii, astfel incit sa ajunga si pentru drumuri, infrastructura, modernizare... Si nu cred ca UE si SUA o sa ne refuze. Doar se rezolva asa o problema serioasa... S-ar putea cere nu numai bani dar si libera circulatie in UE, si comert liber.
Si in final , daca am putea avea atitea beneficii, de ce sa continuam confruntarea?

Oleg spunea...

Cu siguranţă, populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului ar avea de câştigat foarte mult în urma unei unificări. Chiar şi maiorul MGB de la Tiraspol, Dmitri Soin a declarat că europenii, în discuţii cu acesta, au vorbit despre posibilitatea acordării unei finanţări pentru reîntregirea R. Moldova în valoare de 1,2 miliarde de euro. Câţiva ani în urmă şi G. Soros era gata să contribuie financiar la reunificare, spunând că din diferite surse pot fi acordate până la 2 miliarde USD.
Lichidarea barierelor artificiale şi stimularea exportului din regiunea transnistreană ar fi contribuit la o ascensiune economică importantă. Optimismul populaţiei ar reprezenta un factor benefic pentru accelerarea dezvoltării social-economice. Argumentele pozitive pot continua. Înrebarea este CUM SĂ REALIZEZI REUNIFICAREA? După ce principii, astfel ca statul reunificat să fie unul viabil şi nu unul sortit eşecului din start.

Dacă vorbim despre beneficii pentru populaţie, atunci trebuie să ţinem cont de faptul că acum beneficii din păstrarea conflictului au pretinşii lideri de la Tiraspol, dar şi multe alte structuri din stânga şi dreapta Nistrului. Bineînţeles şi Rusia, care, aşa cum şi Liţkai a recunoscut, este interesată în păstrarea status-quo-ului.