PCRM se va scinda după alegeri ?

joi, 3 aprilie 2008

"Democraţie" în stil NATO

Ieri, 2 aprilie, jandarmeria română, altfel zis "mascaţii", au dat buzna într-o fabrică din Bucureşti, închiriată de către un grup de tineri care-şi spun "activişti pentru pace" (unii îi numesc anti-globalişti, militanţi anti-NATO), le-au organizat o mică bătaie, după care i-au pus în cătuşe şi i-au dus la secţia de poliţie. Fără a le explica motivele. Gaze lacrimogene, tunuri de apă, la fel ca şi pistoalele automat nu s-au folosit. Nici chiar câini lupi nu au fost zăriţi în "arsenalul mascaţilor". Doar bastoane de cauciuc. Au fost reţinuţi şi căraţi spre poliţie cu dubiţa 54 de persoane, "îmbrăcate în negru şi cu un prikid ciudat". Printre cei reţinuţi sunt mulţi cetăţeni străini din Germania, Franţa, inclusiv un cetăţean din R. Moldova. Până spre seară, poliţia română a emis cel puţin trei declaraţii referitoare la acest incident, care se băteau cap în cap. (citiţi aici despre reprimare).

La fel cum forţele aliate care au ocupat Irakul nu au găsit în această ţară bombe nucleare şi nici chiar arme chimice, aşa şi jandarmeria română nu a depistat în localul închiriat de tineri bombe sau arme, nici chiar d-ale reci. Doar hârtie şi vopsea.

Operaţiunea faimoasă a jandarmeriei se înscrie în logica acţiunilor preventive ale organelor de forţă ale României legate de petrecerea, în aceste zile, a summit-ului NATO la Bucureşti.

Este extrem de curios faptul că NICIO ŢARĂ DEMOCRATICĂ DIN UE şi NICI CHIAR PRINCIPALA DEMOCRAŢIE A LUMII, SUA, NU AU REACŢIONAT ÎNTR-UN FEL SAU ALTUL LA ACŢIUNEA "MASCAŢILOR" ROMÂNI. Şi aceasta în contextul în care la summit-ul de la Bucureşti se vorbeşte că "Vocea democraţiei trebuie să fie auzită!" (vedeţi aici). Se pare că DEMOCRAŢIA este interpretată diferit (duble standarde).

Până acum au luat apă în gură şi toate ONG-urile care apără dreptul la exprimare şi drepturile omului. Oare pentru că acestea sunt plătite din fondurile Occidentale? (şi aici duble standarde?). A reacţionat doar o organizaţie numită "Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă", care a depus, joi dimineaţă, o plângere penală împotriva Poliţiei şi Jandarmeriei pentru modul abuziv în care au ridicat 54 de persoane (vedeţi aici).

În Chişinău când sunt reţinute două persoane la vreun protest (neautorizat) strigă în gura mare toate comunitatea ong-istică moldovenească, plus jumătate din ambasadele străine acreditate în R. Moldova şi câteva instituţii occidentale. Este bine ceea ce fac. Doar că echitatea în abărdări trebuie să fie identică în toate cazurile. Nu treubie să împărţim lumea în "ai noştri, care au tot timpul dreptate" şi "alţii, care mereu greşesc". Oare când vor dispărea din uz "dublele standarde" caracteristice pentru .... toţi?


Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Dublele standarde au fost si vor exista. Noi nu avem decit sa ne conformam acestei situtatii neplacute, dar necesare daca tinem cont de interesele nationale.

Anonim spunea...

Oleg, tu parca esti pro-NATO. sau nu?
apropo, de ce nu esti la Bucuresti?

Oleg spunea...

Eu nu sunt anti-NATO. Dar sunt pentru respectarea valorilor şi principiilor democratice de către TOŢI, fără excepţii. Nu trebuie să împărţim lumea pentru a utiliza standardele duble.

Nu sunt la Bucureşti pentru că, din câte am înţeles, jurnaliştii au fost selectaţi de către reprezentanţii organizatorilor, probabil Ambasada României în RM. Iar relaţiile Ambasadei cu mine nu sunt printre cele mai bune, deşi nu le-am făcut nimic rău. Aceleaşi duble sdandarde. Când lucram în altă parte eram "băiat bun" şi beneficiam de proiecte finanţate de România (DRP), acum sunt "băiat rău" pentru că lucrez la altă instituţie media.

Anonim spunea...

De acord cu comentariile in privinta incalcarii dreptului omului si dublelor standarde aplicate. Sa nu uitam ca nu poti pretinde de la Romania modele de comportament democratic si respect fata de liberatile fundamentale, dat fiind trecutul ei recent. Sigur ca persista perceptia (mai ales in noile state din Europa de Est, printre care se numara si Romania) ca tot ceea ce se face sub lozinca NATO este corect si democrat apriori, iar orice abuz poate fi astfel justificat. Cred ca la nivel de institutii aceste state nu au inca reflexe democratice; Romania nu este model in acest sens. Pe de alta parte, tot tarile astea se bat pentru a fi primele in a demonstra celor mai puternici ai lumii cat de gata sunt sa-i serveasca. De fapt, uite ce se intampla si in Moldova. In Romania cel putin am vazut reactii consistente de la televeziuni, radiouri, chiar si condamnari de la unii politicieni a celor se se intampla, chiar daca nu am vazut de la ONG-uri (sunt mai degraba un observator al vietii politice de la televizor si radio; poate au fost si le-am scapat). Alta-i chestia daca ai sa vezi asa ceva in Rep. Moldova. Ai vazut multe televeziuni si radiouri ce analizeaza si condamna abuzurile care se intampla in Moldova?

P.S. Ieri la Realitatea TV am vazut ca cine a mai ramas din grupul anti-NATO au marsaluit prin strazile Bucurestiului pana la urma fara jena. Au fost putini, timizi si negalagiosi. Sa fie asta motivul lipsei de reactie? Oricum, presupun ca autoritatile romane au primit niste mesaje nepublice s-o mai lase mai moale.

Mircea-Gabriel spunea...

Mda, articolul destul de rauvoitor la adresa Românie, nu ma mira ca nu ai fost invitat la Bucuresti :) Ar fi trebuit sa vezi cum s-au purtat canadienii (tara care se pretinde etalon de democratie) cu manifestantii anti-Bush la una din vizitele acestuia la Ottawa. Si ar mai trebui sa vezi interventiile in forta ale politei franceze la manifestarile anti-globalizare.

România are toate scuzele. Este pentru a doua oara (dupa Sommet de la Francophonie) cand presedintii mai multor tari se afla la Bucuresti, deci teama de un atentat terorist era foarte mare, iar experienta în combaterea acestuia destul de mica.

Anonim spunea...

Oleg, tind sa nu fiu de acord cu tine ca la noi in MD dupa arestarea a unor protestatari la un protest neautorizat societatea civila, sau ONG-urile striga in gura mea. nu este adevarat ceea ce spui. nu exista aceasta solidaritate civica nici la noi. si se observa astfel o polarizare sociala in interiorul societatilor care uneori se demarca dupa criteriul numultumirii fata de ocialitati: pt public acest criteriu este anuntat drept radicalismul. Or daca nu esti de acord cu politica guvernului, asta nu inseamna automat ca esti radical sau terorist, or in societatile democratice, cam asta se accentuiaza.