PCRM se va scinda după alegeri ?

joi, 17 ianuarie 2008

O capcană pentru PCRM şi pentru opoziţia moldovenească

Deputaţii comunişti au pregătit un nou proiect de lege privind modificarea Codului electoral în ce priveşte principiul de formare a componenţei (,) Comisiei Electorale Centrale. Proiectul prevede revenirea la vechea practică de numire a membrilor CEC: câte trei de Parlament, Preşedinţie şi Consiliul Superior al Magistraturii. Acum membrii CEC sunt numiţi în felul următor: câte unul de către Preşedinţie şi Guvern şi 7 de către Parlament, dintre care 7 propuşi de partidele de opoziţie. În felul acesta, din cei 9 membri ai CEC, 5 (majoritatea) sunt din partea opoziţiei. Revenirea la practica veche va duce la restabilirea controlului asupra CEC, înaintea alegerilor parlamentare din 2009.
Acest băţ are două capete şi nu este exclus că ar putea să lovească mai dur în PCRM, după 2009. Cu siguranţă, guvernarea doreşte să-şi asigure o nouă victorie confortabilă în 2009. Cu toate acestea, indiferent de eforturile pe care le vor depune, PCRM nu va acumula mai mult de 45% din mandate, ceea ce înseamnă că ori trece în opoziţie, ori va participa într-o coaliţie de guvernare. Dacă trece în opoziţie, atunci noua coaliţie de guvernare va pune mâna pe CEC, în conformitate cu proiectul de lege scris de deputaţii comunişti. Deci, ei îşi seapă singuri groapa. ar putea apărea discuţii despre imperativitatea mandatului membrilor CEC. Însă cu o majoritate parlamentară se poate face multe schimbări în lege, astfel ca eventuala componenţă pro-PCRM să fie schimbată cu alta anti-PCRM. Eu, în locul lor, nu aş face acest pas. În plus, Occidentul va privi modificarea respectivă ca un regres important.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la rubrica "comentarii"!

Un comentariu:

Anonim spunea...

problema cu revenirea la "vechea practica" din cite am inteles a fost cauzata de incapacitatea CEC de organiza alegerile repetate la Buteni si anume neexecutarea hotaririlor CSM.