PCRM se va scinda după alegeri ?

marți, 31 iulie 2007

Din 1 august voi pleca în concediu

De miercuri, 1 august, voi fi în concediu timp de patru săptămâni. Este prima dată când iau concediul integral. Se motivează aceasta prin intenţia mea de a scrie cel puţin un capitol sau poate două din teza de doctor. Am materialele colectate din recenta campanie electorală din Chişinău, rămâne doar să le analizez, să le structurez şi să le comentez.
Ar trebui să mă bucure faptul că mîine voi fi pe plajă, la mare. Dar mă întristează "ruptura" care se va produce în perioada lipsei mele. Am decis ca în luna august să accesez internetul mai rar, pentru că acesta îmi "fură" 80% din tot timpul meu. Şi prioritate acum este, repet, scrierea tezei. Totuşi, voi mai încerca să întreţin pagina, postând diferite informaţii şi comentarii însă mai puţin operative.

Sper că peste o lună revin în forţă şi restabilim acea comunicare pe care deja o avem. Uneori mai spinoasă, alteori plăcută. Şi aproape mereu utilă şi interesantă.

Vacanţă plăcută celor care pleacă în această perioadă la odihnă şi spor la muncă celor care vor continua să muncească!

Rusia şi-a numit un nou ambasador în R. Moldova

Ambasador al Rusiei în Moldova a fost numit Valeri Kuzmin. Despre aceasta a comunicat MAE al FR.

Mai multe din biografia acestuia puteţi afla aici.

Răsturnare de situaţie la CCA. Instituţia naţională de reglementare a audiovizualului are un nou preşedinte, Vlad Ţurcanu

Consiliul Coordonator al Audiovizualului are, începând cu ziua de astăzi, un nou preşedinte. Acesta este Vlad Ţurcanu (înaintat în calitate de membru al CCA de PPCD), care l-a înlocuit în această funcţie pe Corneliu Mihalache (înaintat de PCRM). Pentru demiterea lui Mihalache au votat 5 din 9 membri ai Consiliului. Toţi atâţea au votat pentru Ţurcanu, propus în această funcţie de către vicepreşedintele CCA, Ludmila Vasilache (candidatura în CCA propusă de PPCD).
Mihalache a spus că această schemă a fost gândită în interiorul CCA de mai bine de o lună şi că ar reprezenta o comandă politică. Cu siguranţă, partidul de guvernământ a scăpat de sub control CCA-ul şi ne vom aştepta la decizii şi acţiuni suprinzătoare din partea acestei instituţii. Poate că este în premieră în istoria R. Moldova când CCA nu este sub controlul celor aflaţi la conducere.

Vreau să-i adresez felicitări lui Vlad Ţurcanu, care este un bun jurnalist şi profesionist în domeniul audio-vizualului. Cred că merită să conducă CCA-ul. El a spus că are "suficientă tărie de caracter" pentru a continua reformele în acest domeniu problematic.

Caravana Basarabia la Jurnal Naţional (România)

Publicaţia românească "Jurnalul Naţional" a publicat în numărul de astăzi "Caravana 2007: Basarabia", care conţine un şir de materiale despre viaţa din R. Moldova. Salut astfel de "caravane" în presa de dincolo de Prut, dar nu pot să trec cu vederea faptul că majoritatea materialelor, legate de realitatea de la noi, au o conotaţie negativă. Dar trebuie să recunosc că reprezintă situaţia reală din ţara noastră. Totuşi, cred că dacă a descris o discotecă dintr-un sat nu ştiu de unde, era cazul să facă o descriere şi a unei discoteci din Chişinău.
Din păcate, situaţia la sate într-adevăr este catastrofală. În schimb, în mai multe oraşe viaţa se dezvoltă, veniturile locuitorilor oraşelor cresc, la fel ca şi numărul, şi calitatea serviciilor din respectivele oraşe. În Chişinău sunt concentraţi aproape un milion de oameni, adică fiecare al treilea locuitor al ţării. Şi în capitală situaţia, în mod firesc, este alta decât cea deplorabilă din satele moldoveneşti. Aş recomanda jurnaliştilor români să reflecte şi fenomene pozitive din societatea moldovenească, pentru a nu alimenta anumite stereotipuri existente în România. Adevărul spus pe jumătate este minciună, spunea cineva. Ştiu că mă citesc mai mulţi ziarişti din ţara vecină, munca cărora o apreciez. Le-aş sugera să viziteze mai des R. Moldova şi să încerce să se întâlnească cu cât mai mulţi oameni, să cunoască cât mai multe situaţii şi să reflecte cât mai divers viaţa moldovenilor.

De la 1 august vom plăti mai scump pentru energia electrică consumată

Începând cu 1 august, consumatorii vor plăti mai mult pentru energia electrică, cu excepţia locuitorilor de la sate, care vor plăti conform noilor tarife doar din 1 ianuarie, 2008. Despre aceasta a anunţat astăzi, la o şedinţă de lucru, preşedintele R. Moldova Vladimir Voronin.

Astăzi este convocată şedinţa Agenţiei pentru Reglementare în Energetică, care urmează să stabilească noile tarife. S-ar putea ca pentru un kw/h să plătim 1 leu comparativ cu 0,78 bănuţi pe care îi achităm acum. Marjorarea preţului la energia electrică se datorează creşterii preţului pentru energia electrică improtată din Ucraina. Începân cu luna iulie, Moldova importă din Ucraina energie electrică la un preţ de 3 cenţi pentru un kw/h, cu 0,2 cenţi mai mult. Ţara noastră importă din Ucraina circa 60% din totalul de energie electrică consumată. Statul vecin intenţionează să majoreze treptat preţul pentru această resursă livrată Moldovei.

Vladimir Voronin întinde mâna tuturor preşedinţilor de raioane, anunţând politica "uşilor deschise"

La o săptămâna de la conferinţa de presă în care preşedintele Vladimir Voronin a declarat, practic, "boicot" conducerii raioanelor neroşii, astăzi şeful statului şi-a schimbat radical mesajul. Într-o şedinţă convocată la Guvern cu participarea preşedinţilor de raioane, a întregului Cabinet de Miniştri, şeful statului a întins mâna tuturor preşedinţilor de raioane, declarând că "uşile Guvernului şi ale Preşedinţiei sunt deschise mereu pentru toţi cei care doresc să rezolve problemele ţării şi ale cetăţenilor". În timp ce acum o săptămână Voronin vorbea despre faptul că puterea centrală se va concentra asupra realizării proiectelor naţionale, acum liderul de la Chişinău a insistat asupra necesităţii colaborării între puterea centrală şi cea locală de toate nivelurile.
În debutul şedinţei, preşedintele ţării le-a adresat felicitări recent aleşilor preşedinţi de raioane, pentru "încredearea primită din partea consilierilor raionali şi din partea cetăţenilor". El şi-a exprimat încrederea că "nici consilierii şi nici cetăţenii nu au greşit în alegerea făcută" şi că "preşedinţii de raioane vor demonstra că pot soluţiona problemele cu care se confruntă aceste teritorii". "Trebuie cu toţii să ne unim eforturile pentru a rezolva problemele şi pentru a contribui la dezvoltarea R. Moldova", a spus Vladimir Voronin, care a îndemnat cei prezenţi în sală să uite de "euforia post-electorală" şi să se apuce de lucru.
Şedinţa a fost dedicată situaţiei create în legătură cu seceta catastrofală din acest an. După un raport prezentat de premierul Vasile Tarlev, trebuia să urmeze o discuţie între cei veniţi din raioane şi cei din puterea centrală. În sală însă o tăcere mortală. "Întrebări sau propuneri sunt?" a întrebat Voronin. Tăcere. Cele câteva îndemnuri din partea şefului statului ca preşedinţii de raioane să intervină s-au soldat cu eşec. Nici miniştrii nu au fost mai vorbăreţi, chiar dacă au fost rugaţi să se pronunţe şi ei pe marginea problemei. Mi-am amintit de frecventele situaţii de la şcoală, când profesorul întreba "cine vrea să mai răspundă?" şi toţi elevii plecau capetele tăcuţi.

Vorbind despre secetă, Vladimir Voronin a spus că ea "nu a fost provocată de partidul de guvernământ. Seceta este a tuturor cetăţenilor noştri", a exclamat şeful statului.....

Dar să revenim la schimbarea de atitudine a preşedintelui R. Moldova. Ce l-a determinat să-şi schimbe comportamentul faţă de conducerile raioanelor necomuniste? Cred că o astfel de politică, de colaborare eficientă, este una firească şi necesară. Altfel intrăm în discuţii sterile cu acuzaţii reciproce şi războaie care nu aduc nimic bun cetăţenilor noştri.

Jurnal de Chişinău polemizează cu "Ziua" de la Bucureşti pe problema cetăţeniei româneşti pentru moldoveni

Citiţi aici un material semnat de Nicolae Negru referitor la problema pusă în discuţie într-un recent număr al publicaţiei române "Ziua" referitoare la acordarea cetăţeniei române moldovenilor. Nu cred că această polemică a apărut în zădar. Sunt convins că în România există forţe care nu doresc acordarea cetăţeniei române basarabanilor deoarece "se tem" de votul pe care îl pot da aceştea. Am zis acest lucru ieri, dar N.N. îl repetă astăzi pe pagina ziarului la care lucrează.

Stagnare în realizarea Planului de Acţiuni RM-UE

În ultimele trei luni s-a înregistrat, la general, "o stagnare" în ce priveşte realizarea de către Chişinău a prevederilor Planului de Acţiuni R. Moldova - UE. Această concluzie aparţine autorilor celui de-al 7-lea număr al "Euromonitorului" ("ADEPT" şi "EXPERT-GRUP").
Progresele şi regresele diferă de la un domeniu la altul, susţin cei care monitorizează implementarea Planului de Acţiuni. Dacă în domeniile social-economic sunt mai multe semne de progres, în domeniile politice sunt mai multe regrese. Experţii de la ADEPT şi EXPERT-GRUP cred că sunt şanse "foarte mici" ca Moldova să realizeze integral şi în termen acest document strategic şi, probabil, va fi încheiat un nou Plan de Acţiuni. Amintesc că Planul de Acţiuni RM-UE expiră în februarie 2008. Aceştia mai spun că la finalul acestui termen "cantitativ vom avea un rezultat bun, dar calitativ - vom avea mai multe probleme". Aceasta înseamnă că Parlamentul a aprobat multe legi pentru a realiza documentul, însă există probleme la implementarea lor.
Autorii publicaţiei au menţionat drept regres discuţiile moldo-ruse în problema transnistreană, evitând formatul "5+2". De asemenea, au fost menţionate problemele legate de domeniile mass-media, accesul la informaţie, funcţionarea instituţiilor judiciare. Potrivit acestora, modernizarea administraţiei publice centrale se realizează prea lent. Nu au fost înregistrate progrese importante nici în ce priveşte lupta cu corupţia.
Pozitiv a fost remarcată creşterea PIB-ului în primul semestru cu 7,3%, dar care se datorează, în mare parte, creşterii consumului final şi remitenţelor de peste hotare. Mai multe progrese s-au înregistrat în domeniul dezvoltării şi reformelor sociale, inclusiv datorită fuzionării celor două confederaţii sindicale.


Actualul număr al Euromonitorului îl puteţi vedea integral la accesând aici.

"Prorâv" realizează o schimbare de imagine? Activiştii acestei mişcări s-au întâlnit cu şeful misiunii OSCE în Moldova

După ce acum două săptămâni liderii de la Mişcarea "Prorâv" de la Tiraspol s-au întâlnit cu Ambasadorul american la Chişinău, ieri activiştii de la mişcarea respectivă s-au întâlnit cu un alt diplomat american, Louis O’Neill, şef al misiunii OSCE în Moldova. Dacă la prima întâlnire doar bănuiam că există o schimbare de tactică din partea occidentalilor în ce priveşte "tineretul activ" din regiunea de est a R. Moldova, atunci de această dată ipoteza cred că se confirmă. Se observă şi o schimbare de atitudine din partea Mişcării "Prorâv", ghidată de către maiorul MGB, Dmitri Soin. Aceştia au devenit mai deschişi spre structurile occidentale, mai "toleranţi" şi mai "empatici". Nu exclud că acest lucru este legat de reducerea esenţială a finanţării "Prorâvului" de către donatorii din Rusia şi reorientarea şefilor de la mişcarea respectivă spre alţi potenţiali donatori de granturi. Soin este un ofiţer şi om de afaceri pragmatic. Cine dă mai mulţi bani acela este şi "prieten".

luni, 30 iulie 2007

În condiţiile "blocadei economice", industria regiunii transnistrene a crescut cu 63% în primul semestru al anului 2007

Poveştile cu "blocada economică" a regiunii transnistrene se demolează treptat. De la începutul acestui an, producţia industrială a crescut cu 63%. Această creştere se înregistrează pe fundalul unei descreşteri industriale înregistrate în partea dreaptă a R. Moldova, al doilea an consecutiv, graţie embargourilor economice impuse de Rusia.
Anumite persoane explică fenomenala creştere a producţiei industriale a regiunii transnistrene, precum şi a exportului din aceste raioane, prin legalizarea activităţii respectivelor întreprinderi. Acum ei lucrează într-un câmp mai transparent, după lansarea EUBAM şi după aplicarea noilor reguli vanale.

Voronin se întâlneşte cu preşedinţii de raioane

Marţi este preconizată o adunare a tuturor preşedinţilor de raioane la care va participa şi preşedintele Vladimir Voronin. Reuniunea vine la mai puţin de o săptămînă de la declaraţiile şefului statului precum că Puterea centrală "nu va mai căra valizele cu bani în teritoriu, ci se va concentra asupra realizării proiectelor naţionale".
Ar însemna aceasta un început de colaborare? Mâine vom afla ce şi cum a fost noul start al administraţiilor raionale, recent alese.

"Limba Noastră" revine în Piaţa Marii Adunări Naţionale

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a dispus să restabilească locul desfăşurării acţiunilor dedicate sărbătorii naţionale "Limba Noastră". După o pauză de doi ani, "Limba Noastră" va reveni în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Măcar ceva decizii ferme să apară de la noul ales primar. Cu apa caldă şi repararea drumurilor mai aşteptăm.

Ghenadi Onişcenko l-a făcut "needucat" pe Vladimir Voronin

Principalul specialist în pesticide din Rusia, Ghenadi Onişcenko, şef la "Rosspotrebnadzor" l-a făcut pe preşedintele R.Moldova, Vladimir Voronin, drept "needucat". Acest luptător pentru puritatea alcoolului din Rusia a adresat această acuzaţie drept replică la afirmaţia şefului statului moldovenesc precum că Onişcenko ar avea interese în "schemele" pe care acesta doreşte să le aplice faţă de exportul vinului moldovenesc pe piaţa rusă. În declaraţiile pentru presă (le citiţi aici în varianta rusă), Onişcenko a spus că nu se va lăsa "şantajat" de Voronin, care a declarat, recent, că pe piaţa rusă vor reveni "ori toate companiile vinicole moldoveneşti, ori niciuna". "După cum eu ştiu cu siguranţă, la mijlocul secolului trecut în tehnicumurile cooperatiste provinciale ruseşti nu se preda o astfel de disciplină, cum ar fi modul de comportament demn", a declarat medicul sanitar principal din Rusia. În felul aceasta, l-a făcut pe Voronin şi needucat, dar şi cu studii "în provincie, la oarecare tehnicumuri cooperatiste".
Astăzi acelaşi Onişcenko a mai acceptat alte 5 companii moldoveneşti pentru a le examina în vederea posibilităţii reluării exportului pe piaţa rusă. Omul ăsta, cu privire serioasă, arată în acţiuni ca un idiot adevărat. Cum poţi să mai vorbeşti despre "probleme de calitate", dacă s-a recunoscut că aceasta a fost o modalitate de presiune asupra Moldovei. Iar "pesticidele" identificate în vinurile moldoveneşti s-au dovedit, potrivit concluziilor "Rosspotrebnodzor", că sunt din Uzbekistan şi că se folosesc la tratarea bumbacului. Probabil doar bumbac are în cap acest pion în mâinele lui Putin. Iar promisiunile lui Putin nu sunt altceva decât sare în ochi pentru naivi.

După cine va merge PCRM?

Editorialistul de la "Flux", Sergiu Praporşcic, scrie astăzi că declaraţiile recente ale lui Marian Lupu ar putea însemna un "start pentru destrămarea PCRM". Potrivit autorului, spicherul Lupu ar fi susţinut şi de către premierul Tarlev, dar şi de către unii membri ai guvernului, care doresc reformarea PCRM. Însă, afirmă publicistul, numărul acestor voci în PCRM este redus, fapt care va duce la victoria grupului ghidat de actualul lideri, Vladimir Voronin. Atunci ce se va întâmpla? PCRM se va dispersa? Deocamdată este puţin probabil, deşi nu se exclude că formaţiunea va fi părăsită de către anumiţi "reformişti", printre care şi Lupu. Este admisibil şi faptul că Lupu în electorala 2009 ar putea fi calul de tracţiune al altei formaţiuni. Poate chiar PPCD.

"NATO afară din Moldova!"

Sâmbătă, un grup de vreo 50 de persoane, au protestat în faţa sediului Guvernului R. Moldova "împotriva desfăşurării în R. Moldova a aplicaţiilor militare cu participarea NATO, Medceur-2007", dat fiind neutralitatea ţării noastre. În Piaţa Marii Adunări Naţionale erau afişate două pancarde de material alb, lungi de vreo 30 de metri, pe care scria cu litere roşii, în rusă şi română, "NATO afară din Moldova". Prin preajmă fluturau mai multe drapele ale R. Moldova, dar şi un drapel de culoare roşie. Deocamdată nu am reuşit să aflu cine sunt participanţii la acţiunea de protest, deşi după îmfăţişarea celor care purtau drapele sau ţineau pancarde, acestea erau persoane de la ţară plătite pentru "anumite servicii". Organizatorii ar putea fi Partidul Republican din Moldova sau Mişcarea "Ravnopravie". Nu este exclus ca să fi fost o acţiune a naţional-bolşevicilor, deşi aceştea nu prea au resurse să "convingă simpatizanţii" să iasă în srtadă.
Ceva mai târziu, în preajma locului desfăşurării "acţiunii de protest" tomberoanele erau pline de cutii de bere. Ar putea fi o simplă coincidenţă. Sau poate nu?

Potrivit Constituţiei, R. Moldova este stat neutru. Conducerea de la Chişinău repetă cu orice ocazie că nu se intenţionează schimbarea statutului. Cu toate acestea, mai multe forţe politice din R. Moldova pledează pentru aderarea la NATO. Această idee este susţinută acum şi de circa 25% din populaţia ţării, procent redus esenţial în ultimul timp. Acum un an, pentru aderarea la NATO se pronunţau circa 40% din cetăţenii R. Moldova.

Ziarul bucureştean "Ziua" împotriva acordării cetăţeniei româneşti moldovenilor. Dragoste în stil românesc?

Cotidianul bucureştean "Ziua" a publicat zilele acestea un material cu titlul "Cetăţenia română pentru basarabeni, o aberaţie", în care autorul se pronunţă împotriva acordării cetăţeniei statului român moldovenilor. Unul dintre motivele de bază ar fi votul pe care îl pot da aceşti noi cetăţeni români în România, deoarece în R. Moldova moldovenii votează preponderent comuniştii. Poate că este o provocare din partea autorului, dar cu siguranţă că în statul vecin există multe voci care se pronunţă împotriva acordării cetăţeniei române "rusofonilor de peste Prut".

PNL doreşte coalizarea forţelor democratice

Forţele democratice din R.Moldova trebuie unificate pentru ca să poată accede la putere în alegerile parlamentare din 2009. Aceasta este principala concluzie a şedinţei Delegaţiei Politice Naţionale (DPN) a Partidului Naţional Liberal care şi-a desfăşurat lucrările la 28 iulie curent. În cadrul şedinţei DPN a PNL a fost luat în dezbatere conţinutul mandatului acordat unui grup de persoane, lideri de partid, împuternicite să poarte negocieri în vederea viitoarelor fuziuni cu alte formaţiuni şi falii democratice. S-a propus, de asemenea, ca în finalul negocierilor să fie convocat Congresul extraordinar PNL care să aprobe fuzionarea.

“Consider că partidele democratice din R. Moldova n-au însuşit lecţia din 2001 şi nici pe cea din 2005, de aceea rănile unora sînt prea adînci. Să ne tratăm în grabă rănile, să nu uităm păcatele, dar să iertăm greşelile pentru ca să putem merge împreună şi să debarcăm comuniştii de la putere”, - este de părere Valerian Dorogan, unul dintre decanii de vîrstă, invitat de onoare la şedinţa DPN a PNL.

În raportul pe marginea chestiunii cu privire la rezultatele alegerilor locale şi sarcinile de viitor preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco a subliniat că, deşi modeste, rezultatele obţinute de PNL sînt explicabile, dacă ţinem cont de perioada scurtă de activitate a partidului. În opinia Vitaliei Pavlicenco victoria lui Dorin Chirtoacă este rezultatul eforturilor tuturor partidelor democratice care, de cel puţin doi ani, îndeamnă populaţia şi explica de ce nu trebuie să voteze cu PCRM. Preşedintele PNL şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilele evoluţii politice, cu eventualele alegeri aniticipate, despre care se răspîndesc tot mai multe zvonuri, şi a pledat pentru coalizarea forţelor liberale în vederea participării eficiente a acestora la scrutinele următoare. În altă ordine de idei, Vitalia Pavlicenco a îndemnat la consolidarea structurilor PNL mai ales că există multă disponibilitate de aderare la echipa naţional-liberalilor.

Toţi vorbesc despre coalizare dar nimeni nu face nimic în acest sens. Doar social-democraţii au început discuţiile în vederea creării unei formaţiuni social-democrate unice (cu excepţia PD) sau a unui bloc politic, format din PSD, PDS şi UCM. La finele lunii august sau începutul lunii septembrie ar putea avea loc congresul de unificare a social-democraţilor. Va fi o lecţie pentru liberali. Acum în R. Moldova sunt 7 formaţiuni liberale sau social-liberale.


vineri, 27 iulie 2007

Igor Smirnov laudă misiunea de pacificatori, în special, militarii ruşi

Autoproclamatul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, laudă misiunea de pacificatori din regiunea transnistreană şi în special militarii ruşi, datorită cărora "nu a fost împuşcat niciun om în aceşti 15 ani". El vorbeşte, la fel ca şi în declaraţia ministerului rus de Externe, despre eficienţa actualilor paficicatori "demonstrată în viaţă". Poziţia expusă de şeful administraţiei tiraspolene o puteţi citi aici (în limba rusă).

Şi totuşi, UE nu priveşte cu ochi buni practica acordării cetăţeniei române moldovenilor

Ministrul Afacerilor Externe al României, Adrian Cioroianu, a recunoscut că "unii parteneri din UE" nu privesc cu ochi buni practica acordării cetăţeniei române moldovenilor. Merită citite afirmaţiile şefului diplomaţiei române, care vin la circa o săptămână de la declaraţiile de la Bucureşti ale reprezentantului special al UE în R. Moldova, Kalman Mizsei. Atunci presa românească, dar şi cea din R. Moldova s-au năpustit asupra diplomatul maghiar acuzându-l că "vorbeşte din nume propriu" sau că "ar prezenta poziţia guvernării comuniste de la Chişinău" ori că ar "vorbi cu accent rusesc". Cioroianu susţine contrariul, spunând că mai mulţi miniştri de externe din UE "sunt îngrijoraţi că moldovenii pot crea un debuşeu pe piaţa europeană". Eu cred că îngrijorarea europenilor este alta. Ei mai bine să se păzească de "debuşeul" venit din Africa sau Asia şi nu din R. Moldova, stat european (cel puţin) geografic. Anumite state occidentale din UE se tem de numărul crescând al cetăţenilor români, respectiv de schimbarea raportului de forţe în UE. Este cunoscut că numărul de mandate în Parlamentul European este desemnat în conformitate cu numărul populaţiei. România dacă va avea mai mulţi cetăţeni va trebui să primească un număr mai mare de mandate în PE pe contul statelor occidentale, unde sporul populaţiei este extrem de redus. Totuşi, chestiunea cetăţeniei ţine de politica internă a statului. De ce nu au împiedicat cei din UE procesului de acordare masivă a cetăţeniei de către Italia, Spania şi Portugalia?

Citiţi aici poziţia lui Nicu Popescu despre declaraţiile lui Mizsei.

În unison cu Lupu, Roşca şi Diacov doresc consens politic, iar Urechean propune un Guvern anticriză

La ultima şedinţă a Parlamentului din actuala sesiune, la tribuna centrală au fost prezentate patru discursuri ale liderilor fracţiunilor PPCD, PD, AMN şi PCRM, plus alocuţiunea finală a spicherului Marian Lupu. Deşi au ieşit toţi vorbitorii (nu-i pot numi pe toţi oratori) cu texte scrise, Roşca şi cu Diacov au improvizat o mare parte a discursului şi le-a reuşit, în special (nu e de mirare) lui Roşca (care, în opinia ziariştilor, a avut cea mai bună intervenţie). Urechean şi Ostapciuc nu şi-au ridicat ochii de pe foile scrise de alţii, iar Lupu a repetat textul expus ieri la conferinţa de presă.

Liderii PPCD şi PD au vorbit despre necesitatea continuării dialogului şi consensului politic în vederea promovării intereselor statului. Roşca şi Diacov au regretat atacul pornit de preşedintele ţării împotriva opoziţiei şi gestul şefului statului de concentrare a finanţelor şi susţinerea financiară "pe principii politice" a aleşilor locali. Ambii au criticat modul în care a fost lansat planul moldovenesc de reglementare transnistreană, însă la acest capitol poziţiile lui Roşca şi Diacov diferă un pic. Liderul creştin-democrat a criticat în termeni duri consultările moldo-ruse, "între pisică (Rusia) şi şoarece (Moldova)", la fel ca şi intenţia de a organiza alegeri parlamentare anticipate şi de a le oferi celor din stânga Nistrului locuri în Parlament şi în Guvernul central. El a spus că PPCD are o poziţie clară în ce priveşte reglementarea transnistreană şi care reiese din Legea privind principiile de bază ale statutului regiunii transnistrene, din 2005.
Liderul democrat afirmă că formaţiunea sa va susţine orice plan de reglementare transnistreană, dacă acesta va fi aprobat în format "5+2" şi va contribui la reîntregirea ţării şi nu la dispersarea ei. Diacov a spus că PD nu se teme de alegeri parlamentare anticipate.
Ambii lideri de partid au criticat atacurile guvernării asupra opoziţiei în perioada electorală, fapt care ar fi dus, în opinia lui Diacov, la distrugerea coaliţiei. Preşedintele PD a enumerat mai multe cazuri când structurile statale, inclusiv deputaţi din PCRM, au "convins" candidaţii democraţi să nu participe la alegeri din partea PD ori i-au scos "ilegal" pe tuşă. Această declanşare a lui Diacov, care a atacat persoane concrete (şeful de la CFM, Miron Găgăuz, deputatul PCRM Popa etc) l-a deranjat pe Marian Lupu, care i se plângea în prezidiu lui Iurie Roşca (probabil au avut o înţelegere să aibă mesaje constructive, în vederea relansării consensului).
Discursul lui Urechean a fost unul plictisitor, inclusiv datorită modului de prezentare monotonă a acestuia. El a adus critici guvernării comuniste, evidenţiind că lucrurile în R. Moldova merg din ce în ce mai rău. Ceea ce s-a reţinut din mesajul lui Urechean este propunerea de a crea un "Guvern apolitic, anticriză" în viitorul cât mai apropiat. La sfârşitul discursului, liderul AMN le-a dorit deputaţilor "cât mai mult soare (soarele este simbolul AMN)", truc utilizat pentru prima dată anul trecut de vicepreşedintele fracţiunii AMN, Veaceslav Untilă. Însă de această dată, ex-primarul general de Chişinău a fost neinspirat, deoarece nu e bine să repeţi ceea ce este deja "irosit", dar cel mai grav e să doreşti "cât mai mult soare" în condiţiile în care Moldova este pârjolită de câteva luni şi în ţară este o secetă similară celei din 1946, când de foamete au murit sute de mii de moldoveni. Ar trebui să fie mai atenţi cei care pregătesc mesajele acestui lider de partid.
Liderul fracţiunii PCRM, Eugenia Ostapciuc, face progrese în citire, făcând mai puţine greşeli decât le făcea anterior, ceea ce este un lucru de salutat. Ea a evidenţiat asupra continuităţii reformelor "în conformitate cu progralemele PCRM şi ale Guvernului". Totodată, a menţionat că s-au realizat acum anumite reforme cu efecte negative de scurtă durată (Legea patentelor, Legea despre medicul veterinar, impozitarea imobilelor etc) dar care vor avea un efect benefic în viitor. Ostapciuc a vorbit despre buna colaborare pe care fracţiunea a avut-o cu Guvernul şi ministerele, dar şi despre colaborarea Parlamentului cu preşedinţia. Nu a pomenit nimic despre consens ori colaborare în Legislativ.
În schimb, Marian Lupu a reiterat mesajul adresat joi la conferinţa de presă, insistând asupra necesităţii unei colaborări strânse între putere şi opoziţie. El a mai spus că Parlamentul nu mai trebuie să fie o maşină de vot, ci să controleze eficienţa aplicării legilor.
De luni deputaţii pleacă în concediu. Unii la mare, alţii la munte ori în locuri exotice. Numai cetăţenii ţării rămân cu problemele lor. (Ar trebui să mă gândesc şi eu la odihnă...)

Voronin şi Tarlev au boicotat şedinţa festivă de încheiere a sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului?

Astăzi a avut loc ultima şedinţă a Parlamentului din sesiunea primăvară-vară, la care s-au făcut bilanţurile ultimelor luni de activitate şi au fost exprimate poziţii legate de recentele evoluţii politice. În mod tradiţional, la şedinţele festive de deschidere sau închidere a sesiunilor participau şeful statului şi premierul, cu întregul Cabinet de Miniştri. Excepţie a fost încheierea şedinţei de toamnă-iarnă 2006, când Voronin nu a venit deoarece AMN a anunţat că va boicota lucrările din cauză modului în care au fost privatizate posturile municipale de radio şi TV. Ca excepţie sau deja ca normă, nici la şedinţa de astăzi nu au participat preşedintele ţării şi primul-ministru, fiind prezenţi doar câţiva şefi ai structurilor guvernamentale şi reprezentanţi ai organelor de forţă (SIS, PG). Se spune că Vladimir Voronin ar fi avut programată o vizită în teritoriu. Totuşi, aceste absenţe ridică anumite semne de întrebare, în consecutivitatea ideilor că în PCRM lucrurile nu stau prea bine.

Întâmplător, am auzit o discuţie telefonică a ex-liderului fracţiunii parlamentare a PCRM, Victor Stepaniuc, cu o altă persoană pe care o întrebare foarte mirat şi agitat: "tu ai văzut ultimele declaraţii?". Cu siguranţă, deputatul Stepaniuc avea în vedere declaraţiile de ieri ale spicherului Marian Lupu.

Apropo, liderul fracţiunii PCRM din Legislativ, Eugenia Ostapciuc, dar şi Stepaniuc, au urmărit fără încântare dar foarte atenţi discursul de astăzi, de la tribuna centrală, a lui Marian Lupu.
În câteva minute voi plasa şi poziţiile expuse la această şedinţă finală de către liderii fracţiunilor.

EU TV a rămas fără director

Televiziunea EU TV (Euro TV) a rămas săptămâna aceasta fără director. Vasile Năstase a fost demis, iar locul lui deocamdată îl "ocupă" "proprietarul" Petru Boldureanu, dar peste ceva timp în calitate de director ar putea fi numit nimeni altul decât actualul editorialist de la "ziarul personal" al lui Iurie Roşca, Igor Burciu.
Năstase a fost demis pentru "lipsa de eficienţă". Despărţirea a fost destul de dură, deşi nu a ieşit în public în pofida ameninţărilor lui Năstase că va face public "adevăratul nume al proprietarului şi cum a fost privatizat Euro TV". Totuşi, s-au găsit "argumente" ca să-l convingă pe fostul director de la "Glasul Naţiunii" ca să tacă.
Zilele acestea, la o "adunare generală" a colectivului EU TV, a participat şi deputatul creştin-democrat Angela Aramă-Leahu, care a fost prezentată drept "producător general" al televiziunii. Alo, deputaţii nu au dreptul să deţină alte funcţii! În plus, văd că schema de privatizare iese deja la suprafaţă. Se spune că adevăratul proprietar al acestei televiziuni este familia Leahu, chiar dacă deocamdată politica editorială şi de cadre este dictată de către liderul ....pe linie de partid al ex-vedetei tv.

Este foarte curios dacă CMC va crea acea comisie specială care să examineze modalitatea de privatizare a celor două posturi TV şi radio municipale. Şi dacă se depistează nereguli? Ce se întâmplă cu Alianţa majoritară din Consiliu? Complicată problemă...

joi, 26 iulie 2007

Capcana întinsă de E. Muşuc Alianţei majoritare din CMC

Liderul fracţiunii social-democrate din Consiliul municipal Chişinău, Eduard Muşuc i-a pus la prima încercare pe cei din Alianţa majoritară din care fac parte PL, AMN, PPCD şi PD. El a insistat să se introducă în ordinea de zi a şedinţei de azi a CMC chestiunea privind crearea unei comisii speciale care să investigheze modul în care au fost privatizate posturile municiapel Euro TV şi Antena C. Pentru au votat doar 8 consilieri, dintre care 5 social-democraţi. Ceilalţi s-au abţinut. Hehehe. Şi cine promitea în campania electorală că vor investiga modul în care s-a privatizat cele două posturi, dacă nu AMN-ul şi PL-ul. De ce s-au abţinut acum? Pentru că ştiu foarte bine că i-ar supăra acum pe cei din PPCD (cine e proprietarul real al Euro TV?) şi alianţa majoritară va deveni peste noapte minoritară. Iar acum este mai important, cred ei, să se aleagă preşedintele CMC şi viceprimarii.
Apropo, astăzi au fost demişi viceprimarii şi nu s-au ales noii viceprimari. Dorin Chirtoacă, noul primar general, a rămas singur.... doar cu Aparatul lui.

La împlinirea de 15 ani de la introducerea pacificatorilor în Transnistria, Moldova pledează pentru o misiune de observatori civili

Comentariul

delegaţiei moldoveneşti în Comisia Unificată de Control

cu prilejul aniversări a 15-a de la începutul operaţiunii pacificatoare

în regiunea transnistreană a Republicii Moldova

Introducerea, la sfîrşitul lui iulie 1992, a contingentelor militare de pacificatori ale Republicii Moldova, Federaţiei Ruse şi regiunii transnistrene a Republicii Moldova în Zona de Securitate a marcat începutul operaţiunii pacificatoare de pe Nistru, devenind, la prima etapă, un factor decisiv în separarea forţelor armate ale părţilor implicate în conflict şi încetarea focului, avînd drept bază Acordul moldo-rus privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992.

În perioada ce a urmat, în zona de răspundere a forţelor mixte pacificatoare nu a fost admis nici un incident armat, s-a reuşit evitarea victimelor, atît din componenţa participanţilor la operaţiunea de pacificare, cît şi din rîndul persoanelor civile. Un merit deosebit în aceasta îl are şi populaţia locală, care a jucat un rol pozitiv în neadmiterea ostilităţilor şi în susţinerea păcii şi liniştii în regiune.

Drept factor stabilizator important al operaţiunii de pacificare continuă a fi activitatea contingentului grupului 53 de observatori militari ai Ucrainei precum şi a reprezentanţilor Misiunii OSCE în Moldova.

Totodată, sîntem nevoiţi să regretăm faptul că pe parcursul acestor ani nu s-a reuşit reglementarea deplină şi definitivă a conflictului şi n-au fost lichidate obstacolele din calea unei comunicări normale şi stabile dintre cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Mai mult ca atît, au fost provocate incidente foarte serioase care ar fi putut duce la consecinţe dramatice pentru pacea şi stabilitatea din regiune, printre care menţionăm tentativele de închidere forţată a şcolilor moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine şi acapararea cu forţa a filialelor Î.S. „Calea Ferată din Moldova” din Bender şi Rîbniţa. De aceea, drept element important în sporirea nivelului de stabilitate şi încredere reciprocă între părţi ar putea servi retragerea din Zona de Securitate a tuturor posturilor ce aparţin structurilor de forţă şi altor structuri, instalate în regiunea respectivă fără acordul Comisiei Unificate de Control

Ne exprimăm speranţa că problemele existente vor fi soluţionate în cel mai apropiat timp şi vor fi create condiţiile necesare pentru încheierea cu succes a operaţiunii de pacificare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, cu transmiterea ulterioară a funcţiilor de control de la pacificatori către organele locale şi misiunii internaţionale de observatori civili.

Delegaţia moldovenească în Comisia Unificată de Control va depune şi în continuare eforturile necesare pentru crearea unor condiţii garantate, care ar contribui la finalizarea cît mai curînd posibilă a procesului de reglementare a conflictului transnistrean prin mijloace politice paşnice.

Copreşedintele Comisiei Unificate de Control

din partea Republicii Moldova

Ion Solonenco

Coaliţia de dreapta a păşit din nou cu stângul

Alianţa majoritară din Consiliul municipal Chişinău, formată din PL, AMN, PPCD şi PD a dat-o în bară la şedinţa de astăzi a Consiliului. Amintesc doar că şedinţa de săptămâna trecută a fost eşuată în urma unor bâlbâieli. De această dată, deşi au introdus suplimentar pe ordinea de zi chestiunea privind alegerea preşedintelui CMC şi a viceprimarilor, după circa jumătate de oră şi-au dat seama că nu le ajung voturi pentru aşi realiza planul şi au cerut amânarea şedinţei pentru săptămâna viitoare. Urât, stimaţi democraţi. Nu puteţi să faceţi nişte calcule elementare că 27 (numărul de consilieri din majoritate) minus 3 (atâţi consilieri şi-au depus mandatul din cauza incompatibilităţii) se face 24. Iar pentru a alege preşedintele CMC şi viceprimarii e nevoie de cel puţin 26 din 51 de voturi. Ruşinică, ruşinică. Tot cu stângul păşiţi.... într-un pas înainte!

Într-o declaraţie citită la începutul şedinţei de astăzi, liderul fracţiunii social-democrate (din care fac parte 2 consilieri din PSD şi 3 din PDS), Eduard Muşuc şi-a exprimat "îngrijorarea în legătură cu situaţia creată în Consiliul Municipal Chişinău şi declară că recentul Acord de constituire a unei majorităţi în CMC nu corespunde aşteptărilor majorităţii alegătorilor exprimate prin votul din 3 iunie 2007", regretând că nu a fost posibilă crearea unei majorităţi largi.

"social-democraţii constată că procesul de formare a alianţei a fost unul nedemocratic, netransparent şi discriminatoriu. Excluderea din procesul de negocieri a mai multor partide de opoziţie şi încercările permanente de scindare a fracţiunii social-democrate din CMC au fost dictate de interese politice şi au compromis însăşi ideea creării unei coaliţii democratice largi. În fond, s-a format o coaliţie politică îngustă, şubredă şi la limită, care nu va asigura o activitate durabilă şi eficientă a Consiliului Municipal. Este evident că scopul acestei coaliţii nu constă în rezolvarea problemelor chişinăuienilor, ci în pregătirea pentru alegerile parlamentare din 2009 ".

Cei doi consilieri de la Partidul Umanist la fel s-au arătat îngrijoraţi de modul în care a fost creată noua alianţă majoritară. Iar Vlad Filat, care şi-a depus astăzi mandatul de consilier (PD) regretă că nu s-a putut crea o coaliţie mai largă şi mai stabilă.

Fracţiunea PCRM a tăcut şi a urmărit bătăliile între consilierii care se declară democraţi.

Senzaţional!!! Lupu face opoziţie lui Voronin

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a organizat astăzi o conferinţă de presă care cred că poate intra în istoria politică a R. Moldova. În timp ce ieri şeful statului Vladimir Voronin a declarat război întregii opoziţii, astăzi spicherul Lupu a chemat la calm şi la continuarea practicii consensului politic atât în Parlament, cât şi în relaţiile dintre puterea centrală şi cea locală. În felul acesta, membrul de rând al PCRM, Marian Lupu, contrazice poziţia expusă de liderul acestei formaţiuni, Vladimir Voronin.
Preşedintele Legislativului susţine că "vocile care spun că nu trebuie de colaborat cu autorităţile locale unde noi (PCRM) deţinem majoratea, sunt incorecte". Anume acest lucru l-a dat de înţeles miercuri şeful statului, când a spus că "putearea centrală nu va mai duce bani cu geanta în teritorii, ...ci va concentra finanţele pentru susţinerea programelor naţionale". Dacă Voronin a spus miercuri că "consensul politic a fost distrus" şi "gata cu altruismul politic", Lupu a declarat astăzi că "priorităţile ţării au rămas aceleaşi - integrarea europeană, reglementarea transnistreană, dezvoltarea ţării, prin urmare e nevoie de o colaborare în continuare". În ce priveşte "altruismul politic", Lupu a evidenţiat că poate de acesta "s-a vorbit în discuţii private, pe undeva pe coridor".
Spicherul a dat de înţeles că afirmaţiile lui Voronin sunt motivate de "emiţiile care nu au fost depăşite după alegeri". Tot el a mai relevat că noua realitate politică de după alegerile locale trebuie să fie respectată, pentru că "trebuie să se respecte opiniile alegătorilor". În context, Lupu a vorbit că la recentele alegeri s-au evidenţiat "anumite tendinţe care se pot păstra".
De asemenea, preşedintele Parlamentului a vorbit despre "creşterea culturii politice a electoratului în R. Moldvoa" şi că la actualele alegeri s-a demonstrat că "promisiunile deşarte, manipulările grosolane nu mai au efect asupra alegătorilor". Amintesc că Voronin a declarat drept cauză principală a rezultatului scăzut al PCRM la aceste scrutine "candidaturile nereuşite în teritoriu".

Marian Lupu a vorbit mult timp despre necesitatea modernizării PCRM, care la moment "nu evoluează, stagnează" şi acest lucru se răsfrânge asupra scorului electoral. Spicherul a spus că el, în calitate de membru al PCRM, este "partizan al liniei de modernizare a partidului, în conformitate cu realităţile existente şi cu principiile europene". Lupu a precizat că atunci când vorveşte despre modernizarea partidului se referă la 1. modificarea anumitor elemente doctrinare (a dat de înţeles că optează pentru renunţarea la doctrina comunistă în favoarea uneia social-democrată), 2. modificarea denumirii partidului, 3 modificări în modul de conducere a formaţiunii.
Amintesc că ieri Voronin a spus că la viitorul Congres al PCRM se va discuta "modificarea programului politic". Deşi a fost întrebat dacă se va schimba şi denumirea PCRM, Voronin a ezitat să dea un răspuns.

Marian Lupu a mai precizat că poziţia expusă de către el la conferinţa de presă este împărtăşită de către mulţi membri ai PCRM. Fiind întrebat dacă va accepta vreo funcţie de conducere în PCRM în cazul în care acesta nu-şi va schimba denumirea, el a răspuns foarte scurt şi cuprinzător: "Vom trăi şi văm vedea".

Lupu a mai spus că nu vede ca formaţiunea reformată din care face parte "să fie ataşată la grupurile politice de extrema stângă, marginalizate pe plan european”. El s-a referit la stânga europeană, din care face parte PCRM începând cu primăvara curentă.

Este de menţionat că îndată după alegerile locale generale Vladimir Voronin i-a cerut demisia lui Lupu din funcţia de spicher, la fel ca şi demisia lui Iurie Roşca în calitate de vicespicher. Lupu a refuzat să-şi prezinte demisia spunând că el a fost ales şi "dacă se doreşte, să voteze demiterea lui".

Aceasta înseamnă că poziţiile contradictorii între Voronin şi Lupu se acutizează, iar în viitorul apropiat ne putem aştepta la anumite evenimente extrem de interesante. Curentele de opinie în PCRM încep să se facă mai pronunţate.

La finele conferinţei de presă, pentru prima dată, jurnaliştii au ciocnit câte o cupă de şampanie cu Marian Lupu, care s-a apropiat de fiecare. Ziariştii au mai fost serviţi, în premieră, cu tartine, plăcinte şi ciocolate, ceea ce dă de înţeles că Lupu încearcă să îndulcească această categorie de persoane de care va avea nevoie.

Ultima zi de dragoste şi prima zi de război ...între PCRM şi opoziţie

După ce preşedintele ţării, Vladimir Voronin, lider al partidului de guvernământ a anunţat, miercuri, la o conferinţă de presă, că s-a încheiat "consensul politic" şi a dat startul unui război total împotriva opoziţiei, astăzi, liderul PPCD, Iurie Roşca, a ridicat mănuşa (nu a lui Iordan). A început războiul. Citiţi declaraţiile lui Roşca aici.

La începutul anului 2006 o colegă din România m-a întrebat cât va dura "consensul politic" între PPCR şi PCRM. I-am zis atunci că bunei cooperări i se va pune capăt până la finele anului 2006, deoarece reprezintă un pericol electoral atât pentru creştin-democraţi, cât şi pentru comunişti. Însă am admis atunci că Roşca ar putea merge şi la un experiment, să testeze rezultatele "consensului" la alegerile locale din 2007, după care se va convinge că nu merge şi atunci se va despărţi de Voronin. Deci a mers a doua presupunere. Din raţiuni pur electorale (pregătirea pentru alegerile parlamentare din 2009), marele "consens politic" a luat sfârşit. Acest lucru este convenabil atât PCRM-ului, cât şi PPCD-ului. Liderii ultimei formaţiuni au reuşit să-şi promoveze în timpul "păcii" mai multe persoane în funcţii cheie din Curtea de Conturi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Comisiei Electorale Centrale. Au pus mâna (foarte eftin) pe Euro TV însă nu au reuşit să-şi ia şi Radioul Naţional. Acum deja e târziu.

Mesajele politice pe viitor vor purta un caracter antagonist. PCRM va critica foarte dur întreaga opoziţie pentru că "nu ţine de interesele cetăţenilor şi doresc doar să se căpătuiască", iar opoziţia consolidată va ataca guvernarea pentru "derapajul antidemocratic" şi mai multe "insuccese în domeniul social-economic".

Ce va face în aceşti doi ani opoziţia, care s-a consolidat acum? Există două căi de evoluţie a situaţiei. Primo, principalele forţe de opoziţie păstrează unitatea în toate raioanele unde au majoritate până la alegerile parlamentare din 2009, pentru a lovi cu un singur pumn puternic conducerea. Secundo, după repartizarea funcţiilor şi lobbarea anumitor interese, majorităţile formate de opoziţie se vor distruge, la fel cum s-a întâmplat în toate cazurile din scurta noastră istorie de stat independent.
Cred că cea mai viabilă strategie pentru opoziţie ar fi să-şi păstreze unitatea. Ar fi o demonstraţie că în sfârşit se pot înţelege şi guverna împreună. Apoi nu-şi vor irosi resursele în "lupte fratricide", ci se vor concentra cu toţii împotriva celor care astăzi sunt la conducere. În plus, ar trebui să ţină cont de proverbul care spune că "unde-i unu nu-i putere, unde-s doi puterea creşte". Puterea opoziţiei constă în unitatea ei. Romanii ştiau acest lucru şi nu în zădar au recurs la principiul "devide et impera". Să vedem dacă ai noştri vor da dovadă de luciditate.

De ce Voronin a preferat "temele exclusiv politice" la conferinţa de presă de miercuri?

În cuvântul său introductiv de la conferinţa de presă ţinut miercuri, preşedintele R. Moldova Vladimir Voronin a accentuat că temele asupra cărora se va referi vor fi "exclusiv politice". Despre economie sau probleme sociale nu s-a pomenit în discursul său aproape nimic. Iar răspunsul la întrebări puţin ce a avut cu domeniul economic. De ce?
Explicaţii pot fi cel puţin trei.
1. Rezultatele alegerilor locale şi evenimentele derulate îndată după scrutinele din iunie l-au impresionat foarte mult pe şeful statului, care mai este şi liderul partidului de guvernământ. Pentru ei, reducerea scorului electoral de la 50 la sută în 2003 la 30 la sută în 2007 este aproape dramatic. Cu un astfel de ritm, în 2011, când vor avea loc următoarele alegeri locale generale, PCRM (dacă nu se va schimba denumirea) va obţine circa 10 la sută. Iar în 2009, la viitoarele alegeri parlamentare, comuniştii ar putea să obţină în jur de 25% de voturi şi circa o treime de mandate. Acest lucru va însemna plecarea lor de la guvernare. Deci, există un motiv serios pentru nemulţumire dar şi pentru îngrijorare. Puterea este ademinitoare şi te complaci cu ea dacă te afli la conducere de 6 ani.

2. Voronin nu a vorbit despre chestiuni economice deoarece nu are ce spune. Industria R. Moldova continuă să se reducă. În iulie curent s-a înregistrat o scădere cu 0,3% comparativ cu luna similară a anului trecut, când deja sectorul industrial a înregistrat o scădere dramatică, din cauza embargoului rusesc faţă de vinurile moldoveneşti şi datorită majorării preţurilor pentru carburanţi. Nici până acum nu este soluţionată problema reluării exportului vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă.

3. Un motiv obiectiv - seceta catastrofală din acest an. Preşedintele a chemat să nu se politizeze această gravă problemă şi îl înţeleg. Însă politica, după cum am văzut, nu prea are multe tangenţe cu morala. Deci, faptul că ţăranii sunt cu bugetele şi cu optimisul la pământ l-a făcut pe şeful statului să evite discutarea, în detaliu, a acestei probleme.

Partidele de opoziţie au acum un teren prielnic pentru a critica guvernul şi partidul de guvernământ. Oamenii simli nu stau să cântărească mult cine e de vină că roada lipseşte şi totul se scumpeşte. Se face asociere directă cu conducerea statului care "trebuie să aibă grijă de toate". Aceasta este mentalitatea noastră paternalistă. Ce vor face cei din opoziţie? Deocamdată sunt ocupaţi cu împărţirea funcţiilor. Iată interesul lor principal. Funcţiile, puterea şi interesele personale şi de grup. Asta e politica moldovenească.

miercuri, 25 iulie 2007

PCRM se va reforma în primăvara 2008

Partidul Comuniştilor intenţionează să-şi modifice programul politic la viitorul Congres, preconizat pentru luna martie, 2008. Despre aceasta a anunţat preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, la conferinţa de presă ţinută astăzi. El nu a precizat în ce constau modificările şi dacă se va schimba şi denumirea partidului.

Contrar promisiunilor şefului statului, pâinea se scumpeşte

Citiţi aici o ştire prin care se informează despre scumpirea pâinii. Aceasta este doar începutul.

Şeful "Rosspotrebnodzor", Onişcenko, face lobby

Nimeni nu poate să ne indice ce companii vinicole moldoveneşti ar trebui să exporte pe piaţa rusă, a declarat preşedintele în legătură cu decizia Serviciului „Rosspotrebnadzor” din Rusia, prin care au fost numite 5 companii din Moldova, care au dreptul să livreze alcool pe piaţa din această ţară. „Nu vom accepta aceste scheme. În felul acesta, se doreşte punerea sub control a producţiei vinicole moldoveneşti de către anumite companii selectate de Ghenadi Onişcenko (şeful „Rosspotrebnodzor”). În această schemă este interesat personal Onişcenko”, a spus Voronin. El a precizat că există reguli universale de comerţ, funcţionale inclusiv în Organizaţia Mondială a Comerţului, la care doreşte să adere şi Rusia. „Uniunea Europeană nu ne impune astfel de condiţii la exportul de vinuri”, a adăugat preşedintele ţării.

Nu vrem cetăţenia "cu deasila"

Vladimir Voronin crede că introducerea dublei cetăţenii este un important pas democratic. Însă, precizează şeful statului, a doua cetăţenie trebuie să fie o opţiune pentru cetăţenii noştri şi „nu trebuie să fie impusă din exterior pentru a primi anumite facilităţi”. „Pe noi ne îngrijorează de ce oamenii noştri doresc să primească altă cetăţenie. Însă nu putem interzice aceasta”, a adăugat preşedintele. El a mai informat despre existenţa unui proiect de lege prin care moldovenilor cu cetăţenie dublă le va fi interzis accesul la anumite funcţii de stat. „Nu poate fi deputat persoana care are două cetăţenii. Pe cine va reprezenta el în Parlament?”, se întreabă şeful statului.

Consulatele româneşti la Cahul şi Bălţi nu vor fi deschise în timpul apropiat

Fiind întrebat cînd se vor deschide cele două consulate româneşti, la Cahul şi Bălţi, preşedintele a spus că în timpul apropiat nu vor fi deschise. În practica diplomatică, spune Vladimir Voronin, totul se face reciproc. Dacă noi am fi deschis alte două consulate în România, atunci această ţară ar putea să deschidă la noi încă două consulate, dar noi nu avem nevoie de noi consulate în România, a precizat şeful statului.

Preşedintele a mai informat că recent a primit o scrisoare din partea Bucureştiului în care se vorbeşte despre intenţia sosirii la Chişinău a unei delegaţii române pentru a discuta despre Acordul politic de bază şi despre Tratatul de frontieră.

Problema Transnistreană dominantă la conferinţa de presă a lui Voronin

Preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, a ţinut, ieri, tradiţionala conferinţă de presă în care a făcut bilanţul ultimei jumătate de an şi a vorbit despre perspectivă. În discursul său introductiv, şeful statului s-a refert, în special, la teme de ordin politic, acestea dominînd şi în perioada de întrebări-răspunsuri.

Analiza alegerilor locale generale

Primul subiect abordat a fost cel al rezultatelor alegerilor locale generale. Vladimir Voronin a vorbind despre acestea „nu numai ca preşedinte al ţării, ci şi ca preşedinte al partidului de guvernămînt”. Potrivit şefului statului, recentele alegeri locale nu numai că au schimbat esenţial „harta” politică a Moldovei, dar, totodată, au generat o situaţie principial nouă care, pînă la următoarele alegeri parlamentare, în fond, nu se va schimba. Vladimir Voronin a subliniat că partidul pe care îl conduce „nu poate fi satisfăcut de rezultatele alegerilor locale” şi că ar exista „mai multe motive de nemulţumire”, în pofida faptului că „PCRM a cîştigat alegerile”. „Concurenţii noştri politici, situaţi după noi, au acumulat de 2-3 ori mai puţine voturi decît PCRM”, a spus Vladimir Voronin.

Preşedintele a explicat lipsa unui rezultat mai bun al PCRM prin „ofertele nereuşite de cadre pe care le-a făcut partidul în teritoriu”. Această concluzie ar constitui „un motiv de nemulţumire” pentru PCRM şi, totodată, „un motiv pentru a spori exigenţa” faţă de membrii partidului de guvernămînt. Potrivit lui Voronin, starea de stabilitate din ultimii doi ani, acalmia politică au demobilizat PCRM şi anume „veriga medie din conducerea formaţiunii”. Liderul PCRM afirmă că formaţiunea pe care o conduce „nu o să mai repete aceste greşeli” şi că îşi va restabili potenţialul.

Şeful statului susţine că este „absolut neclar modul în care se va realiza de acum încolo conlucrarea autorităţilor centrale cu cele locale”. „Avem o multitudine de proiecte, care au fost abia lansate sau care sînt deja în curs de derulare – în sfera dezvoltării sociale, construcţiilor, gospodăririi drumurilor, în infrastructură, în domeniul învăţămîntului şi culturii. Iar acum constatăm că, în majoritatea raioanelor, puterea locală s-a situat într-o opoziţie intransigentă faţă de puterea centrală, ceea ce înseamnă că ea, nici mai mult, nici mai puţin, se situează în opoziţie faţă de toate aceste planuri, o opoziţie îndreptată nu numai contra întregii politici adoptate de noi, ci chiar şi împotriva bugetului central”. Vladimir Voronin a mai evidenţiat că puterea locală tinde să colaboreze, întotdeauna şi oriunde, cu puterea centrală, tinde să găsească limbaj comun cu ea.

În opinia preşedintelui ţării, opoziţia, coalizată în mai multe raioane, revine la „practica politică de la mijlocul anilor ’90, adică să nu creeze, să nu făurească, să nu înainteze, să nu facă nimic altceva decît să irosească tot ce s-a creat în anii precedenţi”. În asemenea condiţii, afirmă Vladimir Voronin, puterea centrală „nu poate permite ca cetăţenii ţării noastre să fie făcuţi ostaticii unor intrigi politice de moment ale opoziţiei”. „Odată ce autorităţile locale din majoritatea raioanelor au declarat boicot partidului de guvernămînt, noi vom merge pe altă cale. În situaţia ce s-a creat, puterea va merge pe calea concentrării mijloacelor bugetare (de care opoziţia, de fapt, s-a dezis) în scopul realizării proiectelor strategice de dezvoltare regională, între care se numără construcţia unor reţele de drumuri de importanţă republicană, modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă, crearea unui sistem modern de irigare”, a mai spus preşedintele R. Moldova.

În capitală, puterea centrală „nu se va putea ocupa cu construcţia de drumuri, cu iluminatul, cu amenajarea curţilor şi scărilor, cu soluţionarea problemelor legate de calitatea transportului în comun, de tarifele la apă şi încălzire”. În schimb, a adăutat Voronin, conducerea ţării va spori finanţarea bugetară pentru învăţămîntul gratuit în instituţiile de învăţămînt superior din capitală, va moderniza spitalele de subordonare republicană etc.

Cine a distrus consensul politic?

Preşedintele R. Moldova a afirmat că „PPCD şi Partidul Democrat, numai în cîteva zile, au distrus consensul partidelor politice care a existat timp de doi ani în Parlament”. „Poziţia corectă, echilibrată, principială în stil european a Parlamentului a rămas în trecut. Acum, cu părere de rău, putem iarăşi vorbi despre o politică moldovenească de cel mai primitiv tip, adică despre relaţiile care există doar între două forţe – între PCRM şi întreaga opoziţie”, a precizat şeful statului. El a adăugat că opoziţia „a renunţat cu uşurinţă la consensul realizat de partidele politice din Parlament în numele integrării europene pentru un nou consens – în numele „obţinerii unor loturi de pămînt”. Vladimir Voronin a criticat şi faptul că „noua opoziţie consolidată începe iarăşi să şantajeze puterea, ameninţînd-o cu acţiuni stradale de protest şi cu alte manifestări”. Potrivit liderului de la Chişinău, „opoziţia de această dată este iarăşi hotărîtă să se pronunţe făţiş împotriva integrităţii teritoriale, împotriva reîntregirii Moldovei, împotriva demilitarizării ţării”. El a regretat că „opoziţia nu a făcut faţă responsabilităţii ce-i revine pentru democraţie, pentru stabilitate şi pentru valorile europene”, dar, în aceste condiţii, PCRM şi fracţiunea sa parlamentară „nu vor mai continua practica altruismului politic – adică nu va mai oferi opoziţiei diferite posturi şi locuri în diferite instituţii ale puterii, nu va mai conveni din timp cu ea asupra unor poziţii comune în cele mai diferite probleme ale puterii de stat şi ale politicii statului”.

Vladimir Voronin susţine că toate cele 10 condiţii înaintate de opoziţie, la 4 aprilie, 2005, pentru votarea candidaturii sale la funcţia de preşedinte al ţării, au fost îndeplinite. El a mai precizat că 8 dintre aceste puncte figurează în Planul de Acţiuni R. Moldova – UE şi oricum au fost obligatorii de îndeplinit.

Şeful statului crede că distrugerea consensului politic se datorează pregătirii formaţiunilor de opoziţie pentru alegerile parlamentare din 2009. Totuşi, Vladimir Voronin susţine că în politică nu trebuie să fii categoric şi să excluzi posibile colaborări. „Niciodată nu trebuie să spui niciodată”, a remarcat preşedintele, adăugînd că nu trebuie să fie trasată o linie de despărţire între putere şi opoziţie.

Problema transnistreană poate fi soluţionată doar în baza legii R. Moldova din 2005

Un subiect căruia i s-a alocat mult timp este cel legat de reglementarea transnistreană şi propunerile moldoveneşti în acest sens. Preşedintele ţării a explicat că toate propunerile Chişinăului, fără abateri, se întemeiază pe Legea privind principiile de bază ale statutului regiunii transnistrene, adoptate cu unanimitate de voturi de către Parlamentul R. Moldova. Anume în baza legii respective se elaborează Legea privind statutul Transnistriei, care va fi propusă spre discutare în format „5+2”, iar după aprobarea de către aceştea, legea urmează să fie votată de către Parlamentul nostru. Preşedintele a optat din nou pentru reluarea cît mai urgentă a tratativelor în formula „5+2”. Paralel cu acest proiect de lege se mai discută acum cu participanţii la formatul de negocieri (Rusia, Ucraina, OSCE, SUA, UE) despre mecanismul de garanţii, precum şi despre demilitarizarea regiunii transnistrene.

Retragerea prezenţei militare ruseşti pînă la soluţionarea politică

Şeful statului a ţinut să precizeze că Rusia ar trebui să-şi retragă întreaga prezenţă militară din R. Moldova pînă la soluţionarea politică a diferendului transnistrean. Potrivit lui Voronin, în regiune nu trebuie să rămînă nicio persoană în uniformă militară. În Transnistria pot sosi doar observatori civili internaţionali. Preşedintele a precizat că la moment în zona de est a R. Moldova prezenţa militară rusă are două forme: ostaşii care păzesc depozitele de muniţii şi pacificatorii.

Poziţia Rusiei în reglementarea transnistreană este „foarte constructivă”

Liderul de la Chişinău a apreciat poziţia Rusiei vizavi de reglementarea transnistreană ca „foarte constructivă”. Potrivit lui Voronin, au fost deja depăşite mai multe probleme legate de acest subiect care figurau în 2003. El a precizat că Rusia nu mai insistă ca soluţionarea problemei transnistrene să se realizeze prin federalizarea R. Moldova. De asemenea, Moscova are poziţii „mai constructive” în ce priveşte transformarea actualului contingent de pacificator.

Preşedintele ţării a subliniat şi faptul răcirii relaţiilor Rusiei cu regiunea transnistreană, în special în domeniul financiar-bancar. La fel, în ultimul timp Transnistria nu mai este vizitată de către importanţi oficiali ruşi, ceea ce „ne dă speranţe că poate fi soluţionată problema”.

Îngrijorări legate de ieşirea Moscovei din FACE

Şeful statului şi-a exprimat îngrijorări în legătură cu decizia Federaţiei Ruse de a suspenda calitatea de participant în Tratatul adaptat privind Armele Convenţionale în Europa (FACE). Acest lucru, spune Vladimir Voronin, „ar putea să stopeze sau să afecteze rezultatele pozitive obţinute în ultimul timp” în procesul de soluţionare transnistreană.

Cît costă reîntregirea ţării?

Restabilirea integrităţii teritoriale a ţării presupune şi anumite cheltuieli. La momentul actual este format un grup din care fac parte şi experţi europeni, care are menirea să examineze costul reîntregirii R. Moldova şi priorităţile pentru investiţii. După estimarea acestor costuri, vom avea nevoie de susţinere financiară externă, inclusiv din partea UE, a spus Voronin.

Cele 10 porunci din 4 aprilie 2005 au fost îndeplinite, spune Voronin

Vladimir Voronin susţine că toate cele 10 condiţii înaintate de opoziţie, la 4 aprilie, 2005, pentru votarea candidaturii sale la funcţia de preşedinte al ţării, au fost îndeplinite. El a mai precizat că 8 dintre aceste puncte figurează în Planul de Acţiuni R. Moldova – UE şi oricum au fost obligatorii de îndeplinit.

Şeful statului crede că distrugerea consensului politic se datorează pregătirii formaţiunilor de opoziţie pentru alegerile parlamentare din 2009. Totuşi, Vladimir Voronin susţine că în politică nu trebuie să fii categoric şi să excluzi posibile colaborări. „Niciodată nu trebuie să spui niciodată”, a remarcat preşedintele, adăugînd că nu trebuie să fie trasată o linie de despărţire între putere şi opoziţie.

Discursul introductiv al preşedintelui Voronin de la conferinţa de presă de astăzi

Cuvînt întroductiv

pentru Conferinţa de presă

a Domnului Vladimir VORONIN,

Preşedintele Republicii Moldova

(Chişinău, 25 iulie 2007)

Bună ziua tuturor celor prezenţi în această sală. Nu ne-am întîlnit în această componenţă deja de o jumătate de an. Cred că s-au acumulat multe întrebări pe care doriţi să mi le adresaţi. Am să încerc să vă răspund tuturor.

Am şi eu cîteva teme importante. Sînt teme exclusiv de ordin politic şi cred că ele merită să fie supuse atenţiei Dumneavoastră.

Astăzi mă voi referi la rezultatele alegerilor locale. Voi vorbi despre ele nu numai ca Preşedinte al ţării, ci şi ca preşedinte al partidului de guvernămînt.

Cred că toţi cei prezenţi vor fi de acord că recentele alegeri locale nu numai că au schimbat esenţial „harta” politică a Moldovei, dar, totodată, au generat o situaţie principial nouă care, pînă la următoarele alegeri parlamentare, în fond, nu se va schimba. Astăzi deja tuturor le este clar ce fel de opoziţie, peste un an şi jumătate, va înfrunta PCRM. Dar vouă, probabil, totuşi nu vă este clar ce va face partidul de guvernămînt în perioada ce a rămas pînă la noile alegeri. Aşa e?

În primul rînd, partidul pe care îl conduc, bineînţeles, nu poate fi satisfăcut de rezultatele alegerilor locale. Există mai multe motive de nemulţumire. Pe de o parte, potrivit tuturor canoanelor politice, rezultatul nostru arată că PCRM a cîştigat alegerile. Concurenţii noştri politici, situaţi după noi, au acumulat de 2-3 ori mai puţine voturi decît PCRM. Dumneavoastră, însă, ştiţi că coalizarea generală a opoziţiei nu ne-a permis să ne situăm pe poziţia de lider în majoritatea raioanelor, adică să învingem cu adevărat. Noi ştim din ce cauză nu am reuşit să înregistrăm un rezultat care ne-ar fi permis să ne simţim mai siguri pe situaţie. Numai ofertele nereuşite de cadre pe care le-a făcut partidul nostru în teritoriu au redus, în multe cazuri, indicatorii PCRM şi, parţial, au compromis în ochii alegătorilor realizările noastre din ultimii patru ani. Şi această concluzie constituie, de asemenea, un motiv de nemulţumire pentru noi şi, totodată, constituie un motiv pentru a spori exigenţa faţă de noi înşine. Starea de stabilitate din ultimii doi ani, acalmia politică au demobilizat, întrucîtva, partidul nostru, veriga medie din conducerea lui. Aşa ceva se întîmplă cu multe partide, mai cu seamă cu partidele mari, aflate la guvernare. Noi, însă, nu o să mai repetăm aceste greşeli. Iar rezultatele din Bălţi, Ocniţa, Donduşeni, Floreşti şi Basarabeasca, din alte cîteva raioane, demonstrează cum nu se poate mai bine potenţialul nostru real. Şi noi îl vom restabili.

În al doilea rînd, pentru noi este absolut neclar modul în care se va realiza de acum încolo conlucrarea autorităţilor centrale cu cele locale. Avem o multitudine de proiecte, care au fost abia lansate sau care sînt deja în curs de derulare – în sfera dezvoltării sociale, construcţiilor, gospodăririi drumurilor, în infrastructură, în domeniul învăţămîntului şi culturii. Iar acum constatăm că, în majoritatea raioanelor, puterea locală s-a situat într-o opoziţie intransigentă faţă de puterea centrală, ceea ce înseamnă că ea, nici mai mult, nici mai puţin, se situează în opoziţie faţă de toate aceste planuri, o opoziţie îndreptată nu numai contra întregii politici adoptate de noi, ci chiar şi împotriva bugetului central.

Pe noi, desigur, ne uimeşte această poziţie a multor conducători raionali nou-aleşi din Moldova. În situaţia cînd două treimi din necesarul bugetelor raionale se formează pe seama bugetului central, o atare opoziţie dură echivalează cu autoizolarea financiară. Puterea locală tinde să colaboreze, întotdeauna şi oriunde, cu puterea centrală, tinde să găsească limbaj comun cu ea. Şi este un lucru normal, firesc, rezonabil. În cazul nostru, însă, lucrurile stau invers. Această poziţie a noii conduceri din majoritatea raioanelor nu este doar una trufaşă şi iresponsabilă, ea are, mai ales în condiţiile actualei secete catastrofale, chiar un caracter antipopular. Oamenii aşteaptă ajutor. Indiferent de faptul cu cine au votat ei în raioane, nu cred ca ei să fi votat contra gazificării, contra construcţiei de drumuri, împotriva aprovizionării cu apă potabilă, împotriva renovării şcolilor şi spitalelor. Iar acum, după apariţia opoziţiei consolidate, s-a dovedit că lucrurile, din păcate, stau anume aşa. Mai mult decît atît, acum se pare că noul bloc de opoziţie al partidelor politice – începînd cu PPCD, „Moldova noastră”, Partidul Democrat, social- şi naţional-liberalii şi terminînd cu tot felul de sociali-democraţi – a hotărît să nu se mai ostenească cu diferite sarcini creatoare, constructive, ci să revină pur şi simplu la practica politică de la mijlocul anilor ’90. Adică să nu creeze, să nu făurească, să nu înainteze, ci să nu facă nimic altceva decît să irosească tot ce s-a creat în anii precedenţi. În cazul de faţă ei au din nou cu ce se pricopsi. Comuniştii au lăsat, în ultimii patru ani, în majoritatea raioanelor o moştenire destul de bună.

Dar, vorba ceea, dragoste cu sila nu se poate. Opoziţia este opoziţie.

Cu toate acestea, puterea centrală nu poate să fie şi nici nu va fi indiferentă faţă de tot ce se întîmplă în teritoriu. Noi nu ne putem permite ca cetăţenii ţării noastre să fie făcuţi ostaticii unor intrigi politice de moment ale opoziţiei. Odată ce autorităţile locale din majoritatea raioanelor au declarat boicot partidului de guvernămînt, noi vom merge pe altă cale.

În situaţia ce s-a creat, puterea va merge pe calea concentrării mijloacelor bugetare (de care opoziţia, de fapt, s-a dezis) în scopul realizării proiectelor strategice de dezvoltare regională, între care se numără construcţia unor reţele de drumuri de importanţă republicană, modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă, crearea unui sistem modern de irigare.

Avem multe de făcut şi în capitală. Desigur, acum nu ne vom putea ocupa cu construcţia de drumuri în Chişinău, cu iluminatul, cu amenajarea curţilor şi scărilor, nu vom putea soluţiona problemele legate de calitatea transportului în comun, de tarifele la apă şi încălzire. În schimb, noi putem să sporim finanţarea bugetară pentru învăţămîntul gratuit în instituţiile de învăţămînt superior din capitală, să modernizăm spitalele de subordonare republicană, să realizăm multe alte lucrări. Chiar vinerea aceasta noi vom da în exploatare gazoductul de mare capacitate Tocuz-Căinari-Mereni, care va soluţiona definitiv problema asigurării cu gaze a Chişinăului.

Cu alte cuvinte, pînă în ultima zi preelectorală, pe parcursul întregii perioade de un an şi jumătate care a mai rămas pînă la următoarele alegeri, Partidul Comuniştilor îşi va onora, metodic şi consecvent, angajamentele luate şi promisiunile făcute în 2005, oricît ar încerca să ne împiedice să facem acest lucru opoziţia locală şi cea de la centru.

În al treilea rînd, Dumneavoastră sînteţi cu toţii martori cum PPCD şi Partidul Democrat, numai în cîteva zile, au distrus consensul partidelor politice care a existat timp de doi ani în Parlament. Poziţia corectă, echilibrată, principială în stil european a Parlamentului a rămas în trecut. Acum, cu părere de rău, putem iarăşi vorbi despre o politică moldovenească de cel mai primitiv tip, adică despre relaţiile care există doar între două forţe – între PCRM şi întreaga opoziţie.

Opoziţia aşa şi nu a înţeles că Moldova este o ţară şi nu un SRL sau o societate pe acţiuni, că ea este un stat în care toate elementele sînt interdependente. Opoziţia a renunţat cu uşurinţă la consensul realizat de partidele politice din Parlament în numele integrării europene pentru un nou consens – în numele „obţinerii unor loturi de pămînt”. În plus, Dumneavoastră vedeţi cu toţii cum noua opoziţie consolidată începe iarăşi să şantajeze puterea, ameninţînd-o cu acţiuni stradale de protest şi cu alte manifestări. Noi ne-am confruntat deja cu asemenea lucruri şi cred că vom avea suficientă înţelepciune şi de data aceasta. Problema, însă, nu constă în acţiunile de stradă, problema constă în altceva: Care este pretextul exprimării unui protest atît de radical? După cum se vede, de data aceasta pretextul îl constituie însăşi eventualitatea reglementării transnistrene. Nimic mai mult decît această eventualitate!

Prin urmare, opoziţia de această dată este iarăşi hotărîtă să se pronunţe făţiş împotriva integrităţii teritoriale, împotriva reîntregirii Moldovei, împotriva demilitarizării ţării. Toţi înţeleg foarte bine care sînt motivele unor asemenea acţiuni ale opoziţiei. Şi Urechean, şi Braghiş, şi Diacov, şi Roşca consideră, probabil, că ratingul lor politic ar putea să scadă în condiţiile unei ţări reunificate. Şi doar această potenţială ameninţare la adresa bunăstării lor personale, politice şi patrimoniale, îi face să se situeze în opoziţie faţă de interesele cardinale ale statului moldovenesc şi ale întregului popor.

Prin urmare, trebuie să constatăm că opoziţia nu a făcut faţă responsabilităţii ce-i revine pentru democraţie, pentru stabilitate şi pentru valorile europene. Desigur, este foarte rău că s-a întîmplat aşa. Ne pare rău că avem o asemenea opoziţie. Dar PCRM şi fracţiunea sa parlamentară nu vor mai continua în aceste condiţii practica altruismului politic – adică nu va mai oferi opoziţiei diferite posturi şi locuri în diferite instituţii ale puterii, nu va mai conveni din timp cu ea asupra unor poziţii comune în cele mai diferite probleme ale puterii de stat şi ale politicii statului. Gata. Această perioadă s-a încheiat. Pe viitor, noi vom acţiona pornind doar de la faptul că anume nouă ne revine întreaga răspundere politică pentru apărarea intereselor statului şi poporului.

Cred că, deocamdată, sînt suficiente aceste trei teme. Sînt gata să răspund la întrebările Dumneavoastră.

Conferinţa de presă a lui Voronin

În câteva minute voi plasa o relatare amplă de la conferinţa de presă a preşedintelui Vladimir Voronin pe care a ţinut-o astăzi. El a vorbit despre rezultatele alegerilor locale şi ce va urma; despre finalul consensului "în spirit european"; despre problematica transnistreană; despre reformarea PCRM; despre relaţiile cu România şi Rusia; despre perspectiva europeană etc.

Un parc public de milioane închis pentru cetăţeni

Aseară am avut o experienţă uluitoare. După o zi tensionată cu multă zăpuşeală, am decis să fac o plimbare, cu soţia, în parcul public de la Complexul "Eternitate". La intrare, un carabinier tânăr ne-a oprit şi ne-a spus că "de la ora 9 /21.00/ parcul este închis pentru vizitatori". Am rămas perplex deoarece în acest parc am petrecut multe seri, inclusiv din studenţie. La întrebarea cine şi în ce bază a introdus această interdicţie, sărmanul carabinier mi-a răspuns că "a primit indicaţie de la şef" şi că "există aşa articol". Sigur că nu a putut face trimitere nici la un "articol" sau act normativ prin care se interzice accesul publicului într-un parc public, restabilit cu multe milioane de lei din bani publici.
Nu înţeleg cui i-a venit în cap această nebunie, dar miroase a sabotaj împotriva primarului liberal care habar nu are ce se întâmplă sub nasul lui, în oraş. De ce s-au investit atâtea milioane în acel monument şi în parcul respectiv, ca să-l închidă pentru public? Ori este frumos doar pentru filmat şi fotografiat, ziua, când vin miresele acolo? Atunci de ce au mai instalat sistemul de iluminat, scump dar şi frumos? Să le fie comod gândacilor, care noaptea se plimbă liber prin acest parc? Şi unde s-a mai văzut ca în centrul capitalei să fie închis, repet, la ora 21.00, un parc public? Dacă omul întreaga zi munceşte, când se mai poate odihni în acel parc? Prea multe semne de întrebare, dar şi mai multă indignare...

marți, 24 iulie 2007

Moldova, Georgia şi Azerbaidjan vor susţine la ONU poziţia Rusiei privind problema Kosovo

Reprezentanţii Moldovei, Georgiei şi Azerbaidjanului la ONU au decis să susţină poziţia Rusiei în privinţa chestiunii Kosovo. În timp ce Occidentul insistă asupra independenţei regiunii Kosovo, Rusia se împotriveşte vehement, vorbind despre "un precedent periculos" care se poate răsfrânge şi asupra altor conflicte îngheţate din spaţiul post sovietic. Statele ex-URSS care se confruntă cu astfel de probleme teritoriale (cele trei menţionate) înţeleg foarte bine poziţia Moscovei, chiar dacă o analogie între Kosovo şi, de exemplu Transnistria, nu poate fi făcută.

În acest caz, Occidentul utilizează duble standarde, spunând că va recunoaşte unilateral independenţa Kosovo dacă Rusia nu va accepta. Şi nici Serbia nu accepta un astfel de scenariu. Chiar dacă Occidentul încearcă să momească Serbia cu aderarea accelerată la UE.

Textul Acordului semnat de PL, AMN, PPCD şi PD

ACORD

de constituire de către PL, AMN, PPCD şi PD

a unei majorităţi în Consiliului Municipal Chişinău pentru anii 2007-2011

Având în vedere votul exprimat de către alegători în alegerile din 3 iunie 2007 pentru funcţiile de consilieri în Consiliul Municipal Chişinău,

fiind conştienţi de necesitatea unei majorităţi în Consiliul Municipal Chişinău,

asumându-ne angajamentul de realizare a schimbării mult aşteptate de alegători,

partidele politice semnatare au convenit asupra celor ce urmează:

 1. Formarea de către fracţiunile Partidului Liberal, Partidului Alianţa Moldova Noastră, Partidului Popular Creştin Democrat şi a Partidului Democrat a unei majorităţi în Consiliul Municipal Chişinău;
 2. Desfăşurarea activităţii Consiliului Municipal Chişinău respectând şi aplicând principiile transparenţei şi autonomiei locale;
 3. Asigurarea respectării intereselor legale ale cetăţenilor şi acţionarea în vederea soluţionării problemelor lor;
 4. Crearea condiţiilor pentru dezvoltarea mediului de afaceri, atragerea investiţiilor autohtone şi străine, în vederea creşterii numărului locurilor de muncă şi a salariilor;
 5. Realizarea economiei de piaţă funcţionale, stimularea spiritului întreprinzător;
 6. Construirea de locuinţe sociale pentru cei defavorizaţi şi familii tinere, dezvoltarea sistemului ipotecar de construcţie, atragerea investiţiilor străine, promovarea concurenţei libere pe piaţa construcţiilor;
 7. Neadmiterea corupţiei în administraţia publică din municipiul Chişinău;
 8. Efectuarea în mod transparent şi nepărtinitor a licitaţiilor publice;
 9. Creşterea responsabilităţii funcţionarilor publici;
 10. Simplificarea la minim a procedurilor de obţinere a licenţelor, autorizaţiilor şi a altor acte administrative;
 11. Întărirea libertăţilor individuale, sporirea siguranţei cetăţeanului şi a familiei;
 12. Asumarea rolului municipiului Chişinău de a fi locomotiva integrării europene a Republicii Moldova;

Chişinău, 24 iulie 2007

Mihai Ghimpu Serafim Urechean Iurie Roşca Dumitru Diacov

preşedinte PL preşedinte AMN preşedinte PPCD preşedinte PD

A venit de pe adresa Partidului Liberal

Roşca este gata să revină în copac

Liderul creştin-democraţilor, Iurie Roşca reconfirmă disponibilitatea de a relua, în toamnă, protestele stradale dacă puterea de la Chişinău va accepta planul de reglementare transnistreană despre care se vorbeşte. Roşca spune că un atare plan "contrar intereselor Moldovei". Mai multe citiţi aici.


Dar care plan ar fi în conformitate cu interesele ţării noastre? Are PPCD vreun plan propriu în cei 17 ani de existenţă a formaţiunii? Sau poate nici nu doreşte soluţionarea diferendului? Chiar sunt curios să aflu.

Dar nici modul în care a fost lansat pachetul de propuneri moldoveneşti nu a fost foarte reuşit. La un training organizat de Institutul pentru Pace "PATRIR" şi Asociaţia internaţională "Transcend", unde ne-au învăţat cum să soluţionăm conflictele, ni s-a zis că orice soluţie definitivă privind reglementarea unui conflict trebuie să fie discutată mai întâi de toate de către toate forţele existente în societate. În sens contrar, şansele ca acest plan să fie pus în aplicare şi să fie eficient sunt minime. Aici a fost greşeala conducerii de la Chişinău. Voronin i-a informat pe Roşca şi pe Diacov post-factul despre existenţa unui plan pe care intenţionează să-l implementeze. De aici şi reacţia negativă a (ex)partenerilor de coaliţie.

Puterea trebuie să-şi schimbe tactica de colaborare cu forţele politice din R. Moldova. În sens contrar, vor da doar în bară.

A fost semnat Acordul de constituire a alianţei majoritare în CMC

Preşedinţii Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca şi al Partidului Democrat, Dumitru Diacov au semnată, astăzi, Acordul de constituire a alianţei majoritare în Consiliul municipal Chişinău. Amintesc că dintre aceşti 4 lideri, doar şeful liberalilor este consilier municipal.

Acordul conţine un text mic (mai puţin de o pagină A 4), în care se menţionează principiile care i-au reunit pe aceşti lideri de partid (prin deducţie trebuie să spunem că şi pe consilierii municipali ai acestor formaţiuni). Printre principiile respective figurează "transparenţa actului public şi respectarea autonomiei locale, economia de piaţă, crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru investiţii, construirea locuinţelor sociale, deadmiterea corupţiei în actul de guvernare a capitalei, licitaţii publice transparente" etc. Textul a fost dat cititrii de către Mihai Ghimpu, care a şi fost pe post de moderator al conferinţei de presă cu participarea semnatarilor Acordului.

Coaliţia, după cum spuneam anterior, este foarte firavă, lucru evidenţiat şi de către Diacov. Din aceasta fac parte 26 de consilieri din 51. În 2003 de asemenea a existat o coaliţie din 26 de consilieri necomunişti, care s-au reunit în "Chişinăul Democratic", care nu a rezistat foarte mult timp (doar pentru repartizarea anumitori funcţii de conducere).

Liderii celor patru formaţiuni spun că i-a reunit nu ideea repartizării funcţiilor, ci dorinţa de "a aduce schimbarea în Chişinău" /aceasta sună cel puţin straniu din gura ex-edilului şef al capitalei, Serafim Urechean, care a deţinut această funcţie circa 11 ani/. Până la urmă, preşedintele PL a recunoscut că s-a decis deja şi asupra repartizării funcţiilor de viceprimar şi pretori, însă refuzând să dea detalii spunînd doar că "voi deja ştiţi totul". După cum am mai informat, funcţia de preşedinte al CMC îi va reveni lui Mihai Ghimpu. Cele 4 formaţiuni vor deţine câte o funcţie de viceprimar şi câte un post de pretor. Propabil că AMN va avea doi pretori (având în CMC 7 mandate).

Cei patru lideri nu au putut explica clar de ce din coaliţia majoritară lipsesc consilierii fracţiunii social-democrate (5 la număr), chiar dacă toţi şi-au exprimat speranţa că aceştia vor adera la alianţă. Totuşi este clar că pentru social-democraţi nu s-au ajuns funcţii, fapt despre care a dat de înţeles atât Ghimpu, cât şi liderul fracţiunii social-democrate Eduard Muşuc. Atunci este clar că ceea ce i-a unit pe cei patru sunt funcţiile şi nu principiile "general umane" scrise pe doar o pagină. Acest lucru a fost confirmat şi de către Diacov, care s-a scăpat cu vorba spunând că în PD "se mai discută dacă se merită de participat la actul guvernării în capitală". Dar ceea ce i-au "convins" pe democraţi să semneze Acordul de constituire a majorităţii este necesitatea ca "CMC să înceapă a lucra" (adică, să se împartă funcţiile şi să se dea startul). S-a negociat exact la fel cum se negocia până acum la noi, după anumite algoritme unde interesul nu este cel al cetăţenilor, ci acel de partid. În asemenea condiţii, în ce constă "schimbarea" propimisă de primarul liberal şi cei din PL, dacă principiile de împărţire a ciolanului au rămas cele din perioada agrariană?

Mi-a fost foarte interesant să urmăresc "moralitatea" politicienilor, care în campania electorală l-au lovit pe Dorin sub centură, vorbind că este tânăr şi neexperimentat (iar în PR-ul negru se spunea că este un sugar, care mânăncă dimineaţa ceea ce-i pregăteşte mămica şi că ar fi homosexual), iar acum vorbesc cât de "simpatic" este şi că "cunoaşte multe limbi străine şi are mare perspectivă". Păi când să-i crezi pe aceşti politicieni? Bine spunea bătrânul Soros că "politica este arta manipulării".

În final, să-i dorim o activitate de lungă durată şi eficientă noii majorităţi, în speranţa că chişinăuienii vor avea doar de câştigat în urma creării acesteia.PS După două ore de la semnarea Acordului, a fost anunţată convocarea şedinţei CMC pe 26 iulie. Ordinea de zi a rămas neschimbată de la şedinţa eşuată săptămâna trecută: "ridicarea unui mandat de consilier, eliberarea din funcţia a viceprimarilor şi constituirea comisiilor de specialitate". Deja există înţelegerea cu repartizarea funcţiilor, înseamnă că şi şedinţa CMC trebuie să fie organizată. Sunt sigur că nici la această şedinţă nu vor veni consilierii PCRM. Dar şedinţa va avea loc...

Vizele româneşti gratuite ...costă 250 de euro

Toţi ştiu, dar oficialii se fac într-o ureche. Business-ul cu vizele gratuite româneşti pentru cetăţenii R. Moldova înfloreşte. Costul unei astfel de vize grauite ajunge până la 250 de euro. Citiţi aici o investigaţie a ziarului bucureştean "Adevărul", care repetă adevărul spus de multe ori la Chişinău în mod informal. Credeţi că oficialităţile de la Ambasada română şi de la Consulatul României nu sunt implicaţi în această schemă? Atunci vă greşiţi. Cineva mi-a explicat schema foarte simplă de activitate. Sunt mulţumiţi şi cei care prestează astfel de "servicii" din R. Moldova, dar şi funcţionarii de la reprezentanţa diplomatică a statului vecin. După acelaşi principiu funcţionează şi schema acordării cetăţeniei române moldovenilor. Doar că cei care percep taxe "oficiale" deja sunt la Bucureşti.

Sigur că deschiderea celor două consulate la Cahul şi Bălţi ar mai soluţiona treptat această problemă. Dar dacă autorităţile moldoveneşti refuză să dea acordul, Bucureştiul trebuie să găsească soluţii inteligente. Bunăoară, să urmeze exemplu Rusiei, care de mulţi ani solicită deschiderea unui consulat la Tiraspol şi i se refuză. Dar un grup de funcţionari de la Ambasada Rusiei de la CHişinău face naveta zilnic spre Tiraspol unde au închiriat un birou şi prestează servicii consulare. De ce nu ar face România acelaşi lucru?


PS Ştiu că sunt citit de către reprezentanţii SIS, Centrului anticorupţie şi de către reprezentanţii MAI (vreau cu această ocazie să-i salut şi să le zic bine aţi venit pe pagina mea). Cred că aceste structuri merită să se ocupe de cercetarea şi lichidarea schemelor ilegale de obţinere a vizelor româneşti. Spor la treabă pe această căldură!

luni, 23 iulie 2007

PL, AMN, PPCD şi PD au creat o alianţă în CMC

Partidul Liberal, Alianţa Moldova Noastră, Partidul Popular Creştin Democrat şi Partidul Democrat au ajuns la un numitor comun privind crearea unei majorităţi în Consiliul Municipal Chişinău. Marţi reprezentanţii acestor formaţiuni vor face public aceast anunţ în cadrul unei conferinţe de presă. Negocierile au durat aproape o lună.

Majoritatea în CMC formată din consilierii celor 4 fracţiuni are 26 de mandate, din 51. Fracţiunea social-democrată, din care fac parte 3 consilieri din PDS şi 2 din PSD, a rămas în afara coaliţiei respective. Liderul fracţiunii social-democrate, Eduard Muşuc, a declarat că în acest caz va trece în opoziţie faţă de conducerea capitalei şi "fracţiunea va vota aşa cum îi dictează conştiinţa".

Este stranie lăsarea în afara coaliţiei pe reprezentanţii social-democraţi, dat majoritatea "şubredă" pe care o au aceştea (doar un singur vot îi despart de "minoritate"). Chiar nu se găsea un post de pretor pentru cei din fracţiunea lui Muşuc? Ori social-democraţii lui Diacov sunt mai liberali decât social-democraţii lui Muşuc sau cei ai lui Braghiş?

Amintesc că potrivit înţelegerilor anterioare între preşedinţii celor patru formaţiuni, funcţia de preşedinte al CMC urmează să-i revină liderului PL, Mihai Ghimpu. Cele patru partide vor avea câte un viceprimar şi câte un pretor. Probabil, aceştia vor împărţi şi funcţiile de preşedinte în comisiile de specialitate ale CMC. Mai multe detalii aflaţi mâine.