PCRM se va scinda după alegeri ?

vineri, 29 iunie 2007

Şedinţe comune ale guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti. A început unirea?

După întrevederea cu omologul său moldovean, Vasile Tarlev, premierul român, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că în timpul apropiat s-ar putea organiza o şedinţă comună a celor două Executive, practică ce urmează a fi transformată în una obişnuită.

În istoria R. Moldova nu-mi amintesc să mai avut loc şedinţe comune cu guvernele altor state. Ce înseamnă aceasta, un pas spre apropierea celor două state ori un salt spre unificarea lor? Sau asistăm iarăşi doar la declaraţii de dragul declaraţiilor?!

AMN acuză PCRM de faptul că subminează crearea organelor administrative locale

D E C L A R A Ţ I E

a Fracţiunii AMN în Parlamentul RM

Fracţiunea Alianţa „Moldova Noastră” condamnă hotărât acţiunile Partidului Comuniştilor de sabotare deliberată a creării administraţiei publice raionale şi locale. Toată lumea trebuie să ştie că - în condiţiile grele, în care se află ţara, într-un an secetos care aduce mari pericole economiei şi populaţiei - Puterea centrală complotează deschis împotriva formării Puterii locale conform rezultatelor scrutinului din 3 iunie 2007. Este absolut ieşit din comun! Dar anume partidul al cărui preşedinte este şeful statului, provoacă lipsa de cvorum, boicotând constituirea noilor consilii.

În primul rând, aceasta întârzie formarea noilor organe administrative. Cu alte cuvinte întârzie măsurile, care sunt urgent necesare pentru a compensa efectele secetei, pentru a asigura pregătirea de sezonul rece, pentru a lansa şi a accelera proiectele de dezvoltare a localităţilor şi a raioanelor în ansamblu. Dar, nu în ultimul rând, tergiversarea formării noilor consilii ascunde nişte fenomene absolut ieşite din comun – de corupere şi şantaj politic.

Timpul pierdut de comunităţile locale din cauza eşecului în organizarea noii administraţii, eşec organizat de comunişti, este exploatat intens de aceştia din urmă pentru a şantaja reprezentanţii altor partide, sau pentru a-i cumpăra cu bani gheaţă şi cu funcţii promise pe unii mai slabi de fire. Avem semnale că, pentru a trece de partea comuniştilor, se propun mite de zeci de mii de dolari americani, iar în caz de refuz se ameninţă cu urmăriri şi condamnări penale.

Fracţiunea AMN în Parlament (şi rog serviciul de interpelări din aparatul nostru să transmită organelor abilitate această adresare) sesizează Procuratura Generală şi Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi a Corupţiei, cerându-le să verifice, în contextul declaraţiei noastre, fiecare caz de trecere de partea comuniştilor a aleşilor raionali de pe listele formaţiunilor necomuniste.

Sabotarea procesului de crearea a administraţiei publice locale este o acţiune organizată centralizat, cu implicarea sau cu acordul tacit din partea mai multor autorităţi ale statului. Dovada principală este că acest procedeu se aplică simultan în 16 raioane: Anenii Noi, Cahul, Cantemir, Călăraşi, Căuşeni, Criuleni, Drochia, Făleşti, Glodeni, Hânceşti, Leova, Soroca, Şoldăneşti, Ştefan Vodă, Teleneşti, Ungheni.

Voi scoate în evidenţă unele nuanţe pe baza cazului de la Ungheni, la care am fost de faţă. Preşedintele în exerciţiu al raionului Ungheni, domnul Gaviuc, s-a prezentat la locul de desfăşurare a şedinţei cu circa o jumătate de oră mai devreme, ca să inspecteze situaţia, probabil. A salutat consilierii aleşi şi după zece minute, demonstrativ, a urcat în maşina de serviciu şi a plecat... Un caz flagrant de ignorare a obligaţiunilor de funcţie. Deşi, resursele publice (maşina şi altele) atât domnul Gaviuc, cât şi colegii săi din alte raioane, continuă să le folosească în scopuri personale şi de partid... La şedinţa de formare a noului consiliu raional Ungheni trebuia să fie prezent şi dl Vizant, ca membru şi reprezentant al Comisiei Electorale Centrale. Dar a lipsit şi el, de parcă ar cunoaşte planul comuniştilor. A lipsit şi domnul Calmaţui, consilier ales la Ungheni, ceea ce demonstrează lipsa de respect a deputaţilor comunişti faţă de lege şi faţă de electorat, dar şi faptul că sabotarea şedinţelor e organizată de conducerea centrală a partidului de guvernământ şi a statului.

Acţiunile masive, orchestrate de liderii comunişti împotriva tuturor raioanelor, în care ei se mai pot zbate pentru a împiedica schimbarea administraţiei nasc diferite ipoteze. Se vede clar că regimul actual este incapabil să accepte în mod normal şi civilizat alegerea electoratului, care în circa 27 de raioane înseamnă şi înfrângerea comuniştilor. În aceste condiţii pare a fi credibilă temerea, cum că preşedintele Voronin va face uz de influenţa sa pentru a provoca situaţii de criză cu scopul anulării rezultatelor scrutinului local din 3 iunie 2007 în raioanele în care comuniştii au pierdut alegerile locale.

Fracţiunea Alianţa „Moldova Noastră” cheamă toţi exponenţii forţelor necomuniste să-şi păstreze cu tărie poziţiile în faţa oricăror presiuni şi ademeneli venite din partea comuniştilor. Iar pe cei, care participă în jocuri politice murdare, organizează şantajarea oponenţilor, cumpără sau vând voturi prin mituire, ignorează obligaţiunilor sau fac abuz de funcţie, îi avertizăm că aceste fapte sunt mai mult decât antidemocratice – ele constituie infracţiuni administrative şi, posibil, chiar cazuri penale.

29 iunie 2007

Alexandru LIPCAN, Deputat AMN

Membru al comisiei permanente a Parlamentului pentru securitatea statului

Declaraţia a fost citită la şedinţa de astăzi a Parlamentului

Tăriceanu despre Acordul politic R. Moldova - România

Solicitat de presa sa se refere la lipsa unui Tratat de baza intre cele doua tari, Tariceanu a declarat ca, prin flexibilitate si prin compromisuri din partea ambelor parti, se poate ajunge la un Acord politic. Acest Acord trebuie sa plece de la premisa suveranitatii si independentei Republicii Moldova, acestea fiind un element-cheie, a declarat prim-ministrul Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu.

Moldpress

Întrevedere "TT" Tarlev-Tăriceanu

Prim-ministrul Moldovei Vasile Tarlev a avut o întrevedere tete-a-tete cu domnul Călin Popescu-Tăriceanu, Prim-ministru al României, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova. După întîlnire discuţiile au continuat în plenul delegaţiilor.

În cadrul întrevederilor au fost abordate mai multe subiecte din domeniul politic şi cel economic. Părţile au exprimat opinia unanimă că actuala vizită va impulsiona relaţiile de cooperare în toate domeniile de interes comun.

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că România este susţinătorul Moldovei pe calea integrării europene şi toate eforturile întreprinse pînă în prezent au fost îndreptate în această direcţie. Totodată Premierul roman a menţionat necesitatea reluării componentei politice a relaţiilor bilaterale, element care „să faciliteze perceperea unei relaţii cu consistenţă între statele noastre”.

În mod special şeful executivului roman s-a referit la susţinerea Moldovei în implementarea unor proiecte comune în domeniul economic şi cel cultural. Domnul Tăriceanu a subliniat interesul deosebit pentru dezvoltarea afacerilor în Moldova, menţionînd că cine va veni astăzi în Republica Moldova să investească, peste cîţiva ani valoarea acestor investiţii va creşte înzecit, aşa cum s-a întîmplat în Romaina.

Prim-ministrul moldovean a salutat iniţiativa de consolidare a relaţiilor între guvernele celor două, accentuînd necesitatea impulsionării lucrului comisiilor interguvernamentale de colaborare în domeniul economic.

Şeful Guvernului moldav a specificat oportunitatea urgentării realizării proiectelor din domeniul energetic cum ar fi construcţia liniilor de tensiune înaltă: Novodnestrovsc-Bălţi-Suceava, Fălciu-Goteşti, deschiderea punctului vamal Lipcani-Rădăuţi etc.

În altă ordine de idei Vasile Tarlev a remarcat necesitatea semnării unei dispoziţii în adresa miniştrilor de agricultură, care să analizeze situaţia în domeniu şi să propună proiecte concrete de colaborare în domeniul agriculturii.

Serviciul de presă al Guvernului R. Moldova


Despre aceste proiecte energetice se vorbeşte de prin 2005. Fără nicio mişcare spre realizarea lor.

Premierul român Tăriceanu sosit în vizită la Chişinău

Astăzi premierul României, Călin Popescu-Tăriceanu a sosit într-o vizită de lucru la Chişinău, unde are planificate un şir de întrevederi cu oficialităţile statului şi va participa, de asemenea, la forumul economic moldo-român. Mai multe despre această vizită citiţi aici.

Centrul Chişinăului este împânzit de către poliţişti, semn că este vreo vizită importantă. La Ambasada României din capitala R. Moldova tradiţionalii carabinieri au fost înlocuiţi cu ostaşi din batalionul cu destinaţie specială Fulger (sunt mai arătoşi), îmbrăcaţi în uniformă de paradă.

Toţi se întreabă dacă după această vizită se va realiza mult-aşteptata apropiere dintre Bucureşti şi Chişinău.

Lunetişti din Transnistria luptă în Osetia de Sud

De la 1500 la 2000 de USD pentru o lună de "muncă". Acesta este salariul plătit unor lunetişti din regiunea transnistreană, care "s-au angajat" în regiunea separatistă Osetia de Sud (Georgia). Dacă sunt fără de lucru aici...pleacă oamenii să câştige o bucată de pâine peste hotare. Cu preţul unor vieţi umane. Apropo, indivizii respectivi sunt căutaţi de poliţia moldovenească pentru diferite crime, inclusiv omoruri.

joi, 28 iunie 2007

Voronin a informat ambasadorii străini despre discuţiile cu Putin

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut, ieri, o întîlnire informală, la reşedinţa din Condriţa, cu ambasadorii statelor membre ale UE, SUA, Comisiei Europene, Consiliului Europei, OSCE, Federaţiei Ruse şi Ucrainei, acreditaţi în Republica Moldova.

În cursul întîlnirii şeful statului a informat asistenţa despre evoluţiile de ultimă oră din procesul de reglementare transnistreană şi despre discuţiile purtate recent cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, la această temă şi în alte probleme de actualitate.

Vladimir Voronin a reafirmat interesul autorităţilor Republicii Moldova pentru reluarea neîntîrziată a negocierilor privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” şi pentru identificarea unei soluţii viabile a conflictului. Preşedintele a mai reiterat poziţia conducerii Republicii Moldova privind reintegrarea ţării cu respectarea principiului de neutralitate, consfinţit în Constituţie, elaborarea unui statut echitabil pentru Transnistria şi acordarea unor garanţii politice, social-economice populaţiei regiunii.

În acest sens, Vladimir Voronin a remarcat dialogul eficient purtat la Moscova cu şeful statului rus, Vladimir Putin, care a cuprins nu doar problematica transnistreană, ci întreg spectru de chestiuni vizînd relaţiile bilaterale. Preşedintele a menţionat că în cadrul discuţiei cu Vladimir Putin au fost trecute în revistă problemele rezolvate - deschiderea pieţei ruse pentru produsele agroalimentare, livrarea vinurilor şi divinurilor moldoveneşti în Federaţia Rusă - şi examinate chestiuni vizînd atragerea investiţiilor ruse în Republica Moldova, perspectiva dezvoltării unui parteneriat în sferele energeticii, a tehnologiilor informaţionale, a infrastructurii de transport, precum şi în domeniile tradiţionale de cooperare, cum sînt industria prelucrătoare şi vinificaţia. Vladimir Voronin a mai anunţat că în timpul apropriat se planifică vizita ministrului rus al Dezvoltării Economice şi Comerţului, Gherman Gref, la Chişinău pentru examinarea cu omologul său moldovean a posibilităţilor demarării unor proiecte în acest sens.

Ambasadorii şi reprezentanţii misiunilor diplomatice au apreciat drept foarte oportună şi necesară întîlnirea respectivă pentru clarificarea unor diverse aspecte legate de procesul de reglementare transnistreană, consolidarea relaţiilor de parteneriat şi a încrederii reciproce, reiterînd şi cu acest prilej sprijinul eforturilor Republicii Moldova de reintegrare teritorială a ţării şi de realizare a obiectivului de integrare europeană.serviciul de presă al Preşedinţiei.Un comentariu la acest subiect găsiţi aici

Consilierii din PCRM au ţinut un minut de regulegere în memoria raptului Basarabiei de către URSS

Consilierii din fracţiunea comunistă din Consiliul municipal Chişinău, alături de colegii lor din celelalte fracţiuni, au ţinut, astăzi, un minut de regulegere în legătură cu raptul Basarabiei de către URSS, în conformitate cu Pactul Ribbentrop-Molotov. Acest eveniment s-a întâmplat la 28 iunie, 1940.
Propunerea de a comemora victimele acestui pact a fost înaintată de către creştin-democratul Alexandru Corduneanu şi, prin suprinderea tuturor, s-au ridicat în picioare şi cei din PCRM. Nu este exclus că ei nici nu au înţeles de ce s-au ridicat în picioare.

Voronin se jertfeşte în numele reîntregirii ţării?

Sâmbătă, la Rostov pe Don (Rusia), Vladimir Voronin se va întâlni, a treia oară pe parcursul acestei luni, cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Şi din nou ceva se aşteaptă de la această întâlnire. Din nou se discută despre careva documente secrete, despre trădări etc.
Astăzi Voronin se întâlneşte cu ambasadorii occidentali acreditaţi în R. Moldova (detalii voi da pe parcursul zilei). Cu siguranţă, subiectul central al discuţiilor va fi ... ce are de gând să discute cu Putin. Încearcă să calmeze spiritele şi, probabil, îi pregăteşte pentru o eventuală schimbare. Presa rusească, citată de cea românească
scriu că Voronin este gata să-şi jertfească funcţia doar dacă Rusia acceptă reîntregirea R. Moldova, în condiţiile propuse de Chişinău. Voronin insistă ca Rusia să-şi retragă prezenţa militară din Moldova înaintea soluţionării. Aşa cum scriam zilele trecute, prezenţa militară rusă din regiune este unica problema deocamdată care nu şi-a găsit soluţionare. Poate sâmbătă va fi şi aceasta rezolvată?


Tot astăzi s-a discutat capitolul din Planul Naţional de Dezvoltare (un fel de cincinal pentru patru ani) referitor la reglementarea transnistreană. Nimic nou. Aceleaşi principii. Orice decizie finală doar în format "5+2". Demilitarizarea regiunii şi modificarea actualului format de pacificatori cu unul de observatori civili cu mandat internaţional, democratizarea regiunii transnistrene şi organizarea alegerilor libere şi corecte în zonă, cât mai multă transparenţă în procesul de soluţionare a diferendului (aşa este scris în raportul MR) etc.

PCRM trece în "opoziţie totală" în municipiul Chişinău

Astăzi a avut loc prima şedinţă, de constituire, a Consiliului municipal Chişinău, la care au fost înmânate mandatele de aleşi locale. Şedinţa a avut câteva întâmplări curioase. Mai întât de toate, doi dintre decanii de vârstă care trebuiau, conform legii, să prezideze prima şedinţă, au lipsit (unul a venit cu întârziere de vreo jumătate de oră), iar al treilea a refuzat "pe motive de boală". Toţi trei sunt consilieri din partea PCRM.

A fost interesant schimbul de replici dintre Vlad Filat şi Oleg Cernei referitor la "START" şi "STOP". Ieşind să-şi primească mandatul, Filat a chemat toţi consilierii să activeze conform sloganului său "STOP Nepăsare". După aceasta a ieşit Cernei, care a confundat (din câte am înţeles, intenţionat) spunând "STOP Implicare". Acest lucru a provocat o polemică între cei doi, aşezaţi deja la locurile lor în sală. Vlad este supărat pe Oleg, iar Cernei spune că a citit programul lui Filat "şi sunt multe prostii".


Declaraţiile lui Valeri Klimenko provoacă mereu scandal. Este un şovin rus, care l-a criticat pe Chirtoacă pentru faptul că prima întâlnire a avut-o la Bucureşti cu preşedintele României şi nu cu preşedintele R. Moldova. Adevărul că acest Klimenko declarase în repetate rânduri că preşedintele lui este Vladimir Putin.


Au fost constituite 6 fracţiuni în CMC: PCRM - 16 mandate, PL - 11, AMN - 7, fracţiunea social-democrată 5 (2 PSD+3PDS), fracţiunea PD 5 (4 PD + Severovan de la PNL). Mai sunt doi consilieri PUM şi Klimenko singur ca un cuc. Amintesc că în total au intrat în CMC reprezentanţi ai 10 formaţiuni politice.

PCRM a trecut în "opoziţie totală" în CMC, fapt ce ar însemna, potrivit declaraţiei acestei fracţiuni, că ei nu vor face alianţe cu nicio formaţiune din Consiliu şi nu vor accepta niciun post în administraţia publică a capitalei.

Să fie cu Doamne Ajută activitatea noului Consiliu!

PS Sunt printre zecile de mii de chişinăueni care de două zile suntem fără apă. Nici caldă şi nici rece nu este. NU aşa capitala europeană îmi doresc.

miercuri, 27 iunie 2007

Comunişti vor să provoace alegeri anticipate!?

Deoarece PCRM deţine majoritatea doar în 5 din 33 de municipii şi raioane, există multe şanse ca formaţiunea de guvernământ să provoace alegeri anticipate în mai multe raioane, dar nu este exclus că şi în capitală.

Astăzi Consiliul raional Călăraşi nu a reuşit să se întrunească în prima şedinţă, datorită boicotului din partea consilierilor PCRM. Şedinţa este deliberativă dacă la ea participă 2/3 din aleşii locali. În cazul în care trei şedinţe consecutive eşuează, pot fi convovate alegeri anticipate. Deci strategia este clară. Comuniştii au în majoritatea raioanelor un număr suficient de mandate ca să boiciteze şedinţele prin lipsa lor şi să provoace astfel alegeri anticipate. Ori să şantajeze în felul acesta consilierii din alte formaţiuni. Acelaşi scenariu este valabil şi pentru Chişinău. Este riscant pentru PCRM, dar "cine nu riscă, acela nu ... deţine puterea la nivel local".

pentru joi este anunţată prima şedinţă, de constituire, a Consiliului municipal Chişinău. Vom observa comportamentul PCRM ca să înţelegem tactica lor.


Apropo, la Basarabeasca, unde comuniştii erau în minoritate, preşedintele raionului a fost ales un... comunist. Cu votul, sigur, a consilierilor anticomunişti.


PS Pe Dorin Chirtoacă îl pot elimina din joc altfel... Proiectul de lege privind excluderea dreptului de a deţine funcţii publice de către posesorii cetăţeniei duble este deja în Parlament, gata să fie votat. Atunci chiar va fi interesant.... Astfel de precedente nu există în lume...

Noul primar de Chişinău s-a întîlnit cu preşedintele României

Dorin Chirtoacă, ales în calitate de nou primar general al municipiului Chişinău s-a întâlnit, marţi, la Palatul Cotroceni de la Bucureşti, cu preşedintele României, Traian Băsescu. La întrevedere a mai participat preşedintele PL, Mihai Ghimpu şi Anatol Şelaru, care a fost cofondator al Partidului Reformei (actualmente PL) şi unul dintre finanţatorii din umbră al liberalilor.

Băsescu a luat-o din nou înaintea liberalului Tăriceanu, care ar fi planificat să se întâlnească cu recent alesul primar al capitalei R. Moldova.
Cu siguranţă, întrevederea lui Chirtoacă cu Băsescu va provoca valuri la Chişinău, din partea oficialităţilor. Dar, până la urmă, dacă unul dintre concurenţii pentru fotoliul de primar îl avea drept exemplu pe primarul de Moscova, atunci victoriosul l-a vizitat pe ex-primarul de Bucureşti. Se reiau discuţiile pe axa Moscova-Bucureşti...

În capitala României, liberalul Chirtoacă s-a întreţinut şi cu omologul său, democratul Adrian Videanu.

Curios este alt lucru. Până acum, primarul Chişinăului nu a avut nicio discuţie cu preşedintele moldovean, însă deja s-a întâlnit cu preşedintele statului vecin.


În timp ce primarul capitalei moldoveneşti se întâlnea la Bucureşti cu oficialităţi române, jumătate de Chişinău a rămas fără lumină şi fără apă. A fost doar o întâmplare nefericită...

marți, 26 iunie 2007

Ex-frontistul Sergiu Mocanu a fost eliberat din funcţia de consilier al preşedintelui Voronin

Şeful statului, Vladimir Voronin, a semnat un decret cu privire la eliberarea domnului Sergiu Mocanu din funcţia de consilier cu misiuni speciale al Preşedintelui Republicii Moldova, conform cererii depuse.Serviciul de presă al Preşedinţiei.


Sergiu Mocanu a stat la baza creării Frontului Popular Creştin Democrat, părăsind această formaţiune cu vreo zece ani în urmă. Este printre primii debarcaţi din FPCD (PPCD). A exerciat anterior şi funcţia de redactor şef al ziarului Ţara. După plecarae din FPCD/PPCD, a devenit unul dintre fruntaşii PCRM-ului preşedintelui Snegur, fiind şi deputat din partea acestei formaţiuni. Ulterior, după crearea PL (cel vechi, condus de Untilă) a candidat pentru funcţia de preşedinte al acestei formaţiuni. A pierdut scrutinul intern şi în scurt timp părăseşte şi această formaţiune.

Din 2004 a fost consilier prezidenţial pe probleme speciale. El s-a ocupat de dispersarea opoziţiei, de crearea unor "partide căpuşă". Se presupune că a contribuit şi la convingerea lui Roşca, în 2005, ca să voteze pentru candidatura lui Voronin.

Este suprinzătoare această demisie. Are careva tangenţe această demisie cu recenta întrevedere Voronin-Putin? Vor fi declaraţii, dezvoluiri din partea ex-frontistului consilier la preşedintele comunist? Mocanu are multe a spune. Deşi.... e periculos pentru el să facă aşa ceva...

Tăriceanu soseşte la Chişinău pe 29 iunie

Premierul român, Călin Popescu-Tăriceanu va sosi la Chişinău, pe 29 iunie.
Despre aceasta a anunţat Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, care menţionează că în ziua vizitei, va fi organizat un For Economic, la care vor participa oamenii de afaceri şi reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ din judeţele Constanţa, Galaţi şi Iaşi.

Anterior se anunţase că Tăriceanu se va întâlni la Chişinău cu noul primar general, Dorin Chirtoacă. Atât premierul român, cât şi primarul de Chişinău sunt liberali (cel puţin doctrinar).

Consiliul Europei nu va recunoaşte niciodată independenţa Transnistriei

"Consiliul Europei sustine integritatea tarilor-membre ale CE si niciodata nu va recunoaste regimurile separatiste din Transnistria, Nagornii Karabah si Osetia de Sud", - a declarat marti Secretarul General al Consiliului Europei (CE) Terry Davis in cadrul conferintei de presa, care a avut loc la Strasbourg.

Aceasta declaratie a fost facuta in contextul discutiilor privind statutul Kosovo. "Desfasurarea situatiei in Kosovo, - a mentionat Davis, - se deosebeste de situatia in regiunile separatiste din spatiul postsovietic si, daca comunitatea internationala va recunoaste independenta Kosovo, Consiliul Europei va sustine decizia Consiliului de Securitate al ONU".
"Dar, - a repetat Secretarul General al CE, - este vorba doar despre Kosovo si nici despre oricare alta regiune".

www.newsmoldova.md

Cogneacul moldovenesc va reveni in Rusia peste o lună

Cunoscutul expert în pesticide, Ghenadi Onişcenko a declarat că cogneacurile moldoveneşti vor reveni pe piaţa rusă peste circa o lună. Despre vinuri nu se spune nimic. Probabil vor reveni în Rusia cogneacurile de la Kvint. Ieri spuneam că afirmaţiile ruşilor seamănă cu dansul "un pas înainte şi doi înapoi".

Amintesc că săptămâna trecută presa a anunţat despre deblocarea exporturilor de vinuri moldoveneşti spre Rusia, lucru confirmat, vineri, 22 iunie, la Moscova, de către preşedintele rus, Vladimir Putin.

Interesant joc.... Probabil se datorează posibilului refuz al lui Voronin de a accepta prezenţa militară rusă în regiunea transnistreană după reglementarea politică a diferendului.

Ce nu au împărţit Voronin şi Putin la Moscova?

Cred că răspuns la această întrebare a dat, la 25 iunie, Ghenadii Konenko, responsabil pe problemele Moldovei şi Transnistriei în cadrul Institutului statelor CSI de la Moscova. Unica divergenţă care mai rămâne între Chişinău şi Moscova este prezenţa militară rusă în regiunea transnistreană a R. Moldova. Putin insistă ca militarii ruşi să rămână în regiune după reglementarea politică a diferendului "în calitate de garant că cele două părţi nu vor reveni la faza activă a conflictului". Această poziţie coincide (nu e de mirare) cu cea a Tiraspolului. Partea moldovenească, la fel ca şi OSCE, UE, SUA şi Ucraina cred că militarii ruşi trebuie să părăsească zona "înaintea soluţionării sau paralel cu aceasta". Voronin a vorbit despre necesitatea instituirii unei misiuni internaţionale civile. Să nu mai umble BMP-uri şi ostaşi cu automate prin regiune, pentru că aceasta mai mult aminteşte despre război.
Răspunsul la insistenţele Kremlinului urmează să fie dat de către Voronin în timpul întrecerilor de cai pentru "Cupa preşedintelui Rusiei", care vor avea loc la Rostov pe Don, pe 30 iunie, şi unde sunt invitaţi, tradiţional, toţi liderii CSI. Despre posibile scenarii a relatat Andrei Popov într-un comentariu care merită citit.

Săptămâna aceasta, joi sau vineri, ministrul Reintegrării, Vasili Şova, va prezenta în Parlament un raport despre problematica transnistreană. Deocamtată nu cunosc detalii despre acest document, decât faptul că, în mare parte, se vorbeşte despre evoluţiile din ultimul an. La capitolul "perspective" va fi pomenită doar introducerea, începând cu 1 iulie, a noilor reguli de import a materiei prime în regiunea transnistreană.

Noul primar de Chişinău şi-a luat legitimaţia

Dorin Chirtoacă, noul primar general al municipiului Chişinău, a venit luni să-şi ia mandatul împreună cu mama, tata, iubita sa de 20 de ani. De la eveniment nu a lipsit nici unchiul său, care este şi preşedintele PL. Dacă sincer, mi s-a părut ceva cam, vorba celor de peste Prut, naşpa. De parcă îl conduceau la armată pe tânărul Dorin, cu flori şi cu toate rudele...
În schimb, mi-a plăcut modul în care noul primar a făcut cunoştinţă cu majoritatea şefilor din primărie, care n-au ezitat să-i cânte osane "primarului tânăr, energic şi care vrea să facă mult bine acestui popor, inclusiv chişinăuienilor". Aceste cuvinte aparţin unui funcţionar care până ieri l-a tot ridicat în slăvi pe Urechean, apoi pe Ursu şi în cele din urmă, pe Iordan. Trăiească făţărnicia umană!

luni, 25 iunie 2007

ping pong cu dosarul lui Pasat

Caz în premieră la Chişinău. Justiţia moldovenească joacă ping pong cu dosarul lui Valeriu Pasat

Curtea de Apel Chisinau a remis in cadrul sedintei de luni dosarul ex-ministrului apararii al RM, fostului director al Serviciului de Informatii si Securitate al republicii, consilier al sefului RAO EAS Rossii Pasat spre examinare Curtii Supreme de Justitie a republicii.

Dupa cum a comunicat pentru agentia NOVOSTI-MOLDOVA Alexandru Tanase, avocatul lui Pasat, "apararea a facut in cadrul sedintei demers de substituire pentru client a masurii de reprimare cu nepararsirea localitatii, dar judecatorii Curtii de Apel au decis ca hotarirea Curtii Supreme de Justitie la acest capitol nu este clara si este necesara inapoierea dosarului la CSJ".
"Este primul caz de acest gen din practica noastra", - a spus avocatul.


www.newsmoldova.md

Iordan a lăsat cheile în usă...

Astăzi nou primar general de Chişinău va primi mandatul pentru viitorii 4 ani. Să-i dorim succese în activitate şi aşteptăm străzi fără gropi şi curate, bine iluminate, gunoiul dus la timp, mai multe investiţii străine, locuinţe accesibile pentru majoritatea chişinăuienilor, parcuri bine amenajate etc.

Concurentul său, Veaceslav Iordan, ex-primar general interimar, a plecat vineri din biroul său de la Primărie lăsând cheile în uşă. Aceasta înseamnă că nu-i va strânge mâna lui Chirtoacă. Ce să zic despre acest gest? Poate că a considerat suficient doar transmiterea estafetei din partea ex-primarului general Serafim Urecheanu?

UE depăşeşte criza constituţională

Preşedinţia germană a UE a confirmat, sîmbătă dimineaţa, că un acord a fost găsit la summitul european asupra unui proiect de înlocuire a Constituţiei. Este clar deja că extinderea va continua, dar cel mai probabil după 2014. Şi acest lucru este îmbucurător pentru R. Moldova, care cred că poate speră la un eventual statut de stat-membru nu mai devreme de 2020. Până atunci trebuie să muncim. Să muncim mult.

Rezultatele întrevederii Voronin-Putin

Au trecut deja 3 zile de la întâlnirea lui Voronin şi Putin dar deocamdată nu a apărut nimic nou. Aceleaşi informaţii despre reluarea vinurilor, care potrivit presei ruse se va debloca în timp de 2 luni (povestea asta am mai auzit-o din decembrie, 2006. Tot cu două luni până a trecut jumătate de an şi acum povestea reia de la capăt. E ca şi în cântecul cu "un pas înainte şi doi înapoi"). Ma mult, autoritatea vinicolă din Moldova nu deţine nicio informaţie oficială despre reluarea importului de vinuri de către Rusia.


vezi http://www.info-prim.md/?x=&y=8921

Mai multe comentarii despre întâlnirea Voronin-Putin găsiţi aici


O noutate foarte interesantă, dar nu ştiu cât de adevărată, este cea legată de tentativa arestării şefului securităţii de la Tiraspol, Vladimir Şevţov-Antiufeev. Publicaţia electronică Forum.msk.ru anunţă că în ajunul întrevederii Voronin-Putin organele de drept ale R. Moldova şi Ucrainei au încercat să-l aresteze, la aeroportul din Odessa, pe acest criminal căutat de Interpol. Păcat că nu le-a reuşit. Sau poate că nici nu au încercat? Deocamdată...

http://forum.msk.ru/material/news/354154.html


Noutăţi bune au venit la sfârşitul săptămânii trecute de la Odessa, unde a avut loc o nouă şedinţă lărgită a EUBAM, cu participarea reprezentanţilor ministerelor de externe moldovean şi ucrainean. Kievul a salutat introducerea, de la 1 iulie anul curent, a noilor reguli referitoare la importul materiei prime în regiunea transnistreană. Ministrul ucrainean de Externe, Arseni Iaţiniuk, a declarat că dat fiind faptul existenţei în Transnistria a unei "găuri negre", introducerea de la 1 iulie a noilor reguli "sunt conforme intereselor naţionale ale Ucrainei".

http://www.nr2.ru/pmr/125546.html

El a mai criticat prezenţa "forţelor străine în preajma frontierelor Ucrainei", reconfirmând susţinerea pentru integritatea teritorială a R. Moldova.

vineri, 22 iunie 2007

Ce s-a discutat la Moscova?

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a efectuat o vizită la Moscova, în cadrul căreia a avut o întîlnire de lucru cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.


În cadrul întîlnirii a fost discutat întreg spectru de chestiuni legate de relaţiile bilaterale moldo-ruse, în special fiind abordată tematica reglementării transnistrene.Serviciul de presă al Preşedinţiei R. Moldova.


Este foarte succint comunicatul de la preşedinţia moldovenească.

Presă rusească deocamdată informează doar despre soluţionare problemei vinurilor şi că s-a discutat despre problema transnistreană. Atât. Poate zilele viitoare vor apărea ceva detalii.Putin dă undă verde vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă

Putin a declarat că Guvernul rus a dat indicaţii să fie reluate importurile de vinuri moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse. Declaraţia a fost făcută la întrevederea de astăzi cu Voronin. Preşedintele Moldovei a spus că ţara noastră este gata oricând să reia exportul de vinuri.

A fost sau nu blocadă economică decizia de a interzice vinurile noastre în Rusia? Au uitat de pesticidile ....din Uzbekistan?


Putin a mai declarat că are să discute cu Voronin "şi pe alte subiecte decât vinul, să discute probleme politice, în special, problematica transnistreană".....

Voronin a propus sa se examineze in cadrul intrevederii unele probleme politice ce tin de reglementarea transnistreana. "Trebuie examinate probleme politice ce tin de tematica transnistreana si schita in acest sens noi sarcini si obiective, care urmeaza sa fie realizate", - a spus Presedintele Moldovei.

...s-a început....

Azi s-ar putea decide soarta Transnistriei

Astăzi ar putea fi ziua Z pentru soarta regiunii rebele din estul R. Moldova.
În dimineaţa zilei de vineri, preşedintele Voronin a depus flori la complexul Eternitate din Chişinău, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a depus o coroană de flori la monumentul Ostaşului Necunoscut din Moscova. Cu aceiaşi ocazie. 56 de ani de la atacul fascist asupra URSS.
După ameaza zilei de astăzi este programată întrevederea lui Voronin şi Putin, la Moscova. Întîlnirea are loc doar după circa două săptămîni de la urltima întrevedere, care a avut loc la Sankt Petersburg.
Cei doi şefi de stat vor discuta, din nou, despre Transnistria. Presa rusă spune că Moscova ar putea "convinge" Chişinăul să părăsească GUAM, aşa cum a convins anterior Uzbekistanul. Este foarte puţin probabil acest scenariu, cu atât mai mult că UE a promis RM, pentru anii 2007-2010, finanţare în mărime de 209 mil de euro, pe linia GUAM. Este cea mai mare finanţare pe cam de locuitor dintre cele 4 state GUAM. Apropo, Ambasada noastră în Azerbaidjan a negat informaţia referitoare la posibilitatea părăsirii de către Moldova a GUAM.
Pe de altă parte, presa românească încearcă să speculeze în continuare pe ideea "răpirii R. Moldova", adică revenirea ţării noastre pe orbita rusească. Ei scriu că vom fi federalizaţi şi vom accepta prezenţa militară rusă în ţara noastră. Trebuie să remarc proasta informare a jurnaliştilor români sau proasta intenţie de a scrie eronat, dar cu caracter de senzaţie.
Părerea mea e că Moldova ar putea să beneficieze astăzi la Moscova. Oficialii europeni şi cei americani sunt liniştiţi în legătură cu vizita lui Voronin în capitala rusă. Şi au motive de a fi liniştiţi. Este important ca Putin să nu scoată de sub birou un nou plan şi să găsească "argumente irefutabile" pentru a-l convinge pe Voronin să-l accepte. Cu toate că niciun plan care nu va fi agreat de opinia publică moldovească şi comunitatea occidentală NU VA TRECE. În schimb pot fi acceptate anumite principii care ar deranja puternic clica secesionistă de la Tiraspol.

Nu ne rămâne decât să ne rugăm într-o reuşită a noastră. Este greu de crezut. Dar speranţă trebuie să avem. Astăzi sau mâine aflăm rezultatele....

joi, 21 iunie 2007

Pleşca va cere din nou azil politic?

Astăzi, procurorii militari ai secţiei control asupra executării legilor în Forţele Armate a Procuraturii Generale au remis Judecătoriei Militare spre examinare în fond o cauză penală privind învinuirea a 3 persoane cu funcţie de răspundere din cadrul Departamentului Dotări şi Direcţiei J4 Logistică a Ministerului Apărării în comiterea infracţiunii prevăzute de art.370 alin.(2) CP (exces de putere şi inacţiunea la exercitarea puterii).

Demnitarii militari sunt învinuiţi de procurori de faptul că, în rezultatul încălcării modului de livrare a mărfurilor conform legislaţiei în vigoare, lipsei unui control strict asupra operaţiunilor efectuate, admis la executarea contractul de achiziţionare a serviciilor, încheiat cu SRL „Steaua Service”, în valoare de 1 182 900 lei, privind confecţionarea a 5000 complete costume mozaicare, statul a fost prejudiciat în proporţii deosebit de mari (209 000 lei).

Vinovăţia inculpaţilor urmează a fi determinată de instanţa de judecată.

Serviciul de presă al P.G.

PS SRL "Steaua Service" aparţine ex-ministrului Apărării, Valeriu Pleşca. Se vede că a călcat pe bec tare omul acesta. Oare va cere din nou azil politic în vreo ţară europeană?

PCRM cere anularea alegerilor în capitală!!!

PCRM a cerut amânarea validării rezultatelor alegerilor primarului general de Chişinău, anunţând că posedă dovezi că scrutinul a fost fraudat. Foooarte curioasă afirmaţie, venită din partea partidului de guvernământ....

din nou despre vizita lui Voronin la Putin

Scriam ieri că la Moscova, vineri, nu va fi semnat niciun document care să pună capăt diferendului transnistrean. Cred că se impune o precizare. Nu va fi un document care va fi impus ca ceva realizat deja. Este posibil să fie aprobat aşa-numitul pachet de propuneri al Chişinăului, cu unele modificări propuse de Rusia. După care acest pachet de propuneri va fi pus pe masa de negocieri în format 5+2, dar care s-ar putea transforma în 4+2, fără Tiraspol. Aşa cum a declarat săptămâna trecută reprezentantul special al UE pentru RM, Kalman Misze, acest pachet de propuneri este unul bun şi merită de discutat în formatul 5+2.
Din câte eu cunosc, propunerile Chişinăului sunt destul de acceptabile. Ele prevăd acordarea unei autonomii largi regiunii transnistrene, dar nu cu mult mai mari decât UTAG. Nici vorbă de federalizare. În ce priveşte prezenţa militară rusă, deocamdată nu este clar care va fi decizia finală. Partea moldovenească insistă asupra retragerii necondiţionate a prezenţei militare ruse şi înlocuirea pacificatorilor cu o misiune civilă internaţională. S-ar putea să fie acceptată şi o parte din această misiune cu caracter militar, din care să facă parte şi ruşii. Moscova tot a acceptat să discute această ofertă venită recent şi din partea SUA.
Cîte ceva despre ce se poate întâmpla la Moscova, mâine, citiţi în interviul lui Tarlev acordat pentru RBK Dayli.

Interviu cu ex-negociatorul şef al Ungariei cu UE

Ungaria ne împărtăşete experienţa de integrare europeană

Includerea Moldovei în „pachetul Balcanilor de Vest” este o idee bună

Interviu exclusiv acordat de către Peter Balazs, fost negociator-şef al Ungariei cu UE, primul Comisar European ungar, director al Centrului pentru Studii în domeniul Extinderii UE din cadrul Universităţii Central Europene din Budapesta.

- Care au fost atuurile şi argumentele de bază ale Ungariei, care v-au ajutat să convingeţi Uniunea Europeană să vă accepte în calitate de membru cu drepturi depline?

- Au fost nişte precondiţii puse de către Uniunea Europeană, care reiesă din criteriile de la Copenhaga: sistem multipartid, economie de piaţă funcţională, respectarea drepturilor omului, funcţionarea instituţiilor democratice etc. Subiectul principal al negocierilor a fost modul în care Ungaria a aplicat legislaţia europeană. Dacă o ţară îşi doreşte să devină membră cu drepturi depline a UE, trebuie integral să asimileze legislaţia europeană. Este un proces îndelungat şi e nevoie de mulţi ani. Putem vedea că pentru Bulgaria şi România, acest proces a fost mai dificil decît în ţările grupului de la Vişegrad. Din acest caz aderarea celor două state a fost amînată pînă în 2007.

- Care au fost punctele slabe ale Ungariei, care i-au creat anumite incomodităţi sau probleme în procesul de aderare la Uniunea Europeană?

- Au fost într-adevăr cîteva subiecte dificile. Pot zice că au existat nişte temeri şi suspiciuni reciproce. Din partea Ungariei era vorba de teama că europenii o să poată cumpăra terenurile agricole. Această problemă a fost şi mai sensibilă în Polonia. Dar nu a fost cazul. Din partea UE erau temeri că piaţa comunitară va fi invadată de forţă de muncă ieftină, însă nici aceasta nu s-a întîmplat. Pe parcursul negocierilor acestea au fost subiecte foarte importante.

Alt subiect dificil în discuţii a fost legat de normele rigide ale UE în ce priveşte prelucrarea apelor, deşeurilor. Ca să ne conformăm regulilor europene, erau nevoie de investiţii enorme. A trebuit să negociem nişte dispoziţii tranzitorii, să stabilim nişte termeni pînă la care să ne conformăm după aderare. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi în legătură cu nivelul de zgomot în aeroporturi.

Au fost discuţii complicate legate de condiţiile acordate investitorilor străini, care, pînă la aderare, aveau condiţii speciale în Ungaria. UE a cerut crearea condiţiilor egale pentru toţi investitorii. Dificile au fost şi negocierile despre cota de lapte pe care poate să-l producă ţara noastră. În ultima zi a negocierilor am discutat aprins despre contribuţiile bugetare ale Ungariei şi banii comunitari pe care trebuie să-i primească.

- Cît de mulţumiţi sînt ungurii după aderarea la UE şi cum a evoluat situaţia social-economică din ţara Dvoastră, de la aderare şi pînă în present?

- Multe din temerele iniţiale au dispărut. Erau anumite aşteptări false în legătură cu majorarea esenţială a preţurilor îndată după aderare. Nu s-a întîmplat. Nu au crescut mult preţurile. Altă temere ţinea de faptul că legislaţia europeană este foarte complicată. De fapt, pe parcursul a mai mult de 10 ani legislaţia europeană a fost treptat introdusă în legislaţia Ungariei. Noi am explicat cetăţenilor că deja avem o legislaţie europeană. Oamenii au descoperit avantajul de a călători în toată Uniunea Europeană doar în baza buletinului de identitate. Studenţii au foarte multe oportunităţi şi se bucură de faptul că sînt trataţi ca europeni în toate statele-membre. Sînt descoperite tot mai multe relaţii de vecinătate, cu efecte pozitive. Mulţi cetăţeni trec frontiera şi lucrează în alte state. De asemenea, multe întreprinderi mici s-au înregistrat în Slovacia, pentru că impozitele pe venit sînt mai mici. În Ungaria creşte vertiginos numărul maşinilor cu numere de înmatriculare din Slovacia, deoarece taxele de înregistrare a automobilelor în această ţară sînt mai mici. O altă temere spulberată este legată de politica agrară a UE, care este una complicată. Acum fermierii din Ungaria primesc subsidii comunitare şi sînt mulţumiţi, în pofida anumitor greutăţi cu caracter birocratic.

- R. Moldova şi-a declarat drept prioritate absolută integrarea europeană. Ce aţi recomanda ţării noastre pentru a accelera procesul apropierii de UE şi ce gafe pe care le-a comis Ungaria ar trebui să le evităm noi?

- În plan formal şi oficial, acum este foarte dificil de schimbat statutul relaţiilor dintre R. Moldova şi UE, deoarece comunitatea europeană se confruntă cu problema digirării noilor membre. Mai sînt şi problemele Constituţiei europene, revizuirii bugetului, competitivităţii UE pe plan extern, elaborarea unei politici externe comune etc. Dacă vorbim despre extindere, atunci problema majoră este Turcia. UE a început negocierile cu această ţară mare, fără ca să ştie finalul. Recent, noul preşedinte francez a contestat obiectivul negocierilor – calitatea de membru cu drepturi depline pentru Turcia. Mai există şi ţările Balcanilor de Vest, cu o perspectivă clară de aderare la UE. De celelalte ţări din vecinătatea estică UE se poate ocupa doar după ce rezolvă problema celor două dosare ale extinderii. Pentru Moldova aderarea la UE este un proiect de termen lung, dar este foarte important ca ţara voastră să-şi menţină orientarea europeană. Trebuie să înregistrăţi progrese reale. Aţi putea beneficia mult de la oportunităţile aflării la frontiera UE, participînd la diferite proiecte comune în domeniul transportului, infrastructurii, energiei, securităţii, mediului ambiant etc.

- Chişinăul, dar şi unele capitale europene, pledează pentru includerea R. Moldova în aşa-numitul “pachet al Balcanilor de Vest”, ţări cu o perspectivă europeană clară. Ce credeţi despre o astfel de perspectivă?

- Cred că este o idee bună. Dar nu este uşor de realizat. Moldova nu este în Balcanii de Vest. Tot progresul în relaţiile dintre R.Moldova şi UE poate fi luat şi folosit ca precedent pentru Ucraina. Totuşi, eu aş încuraja Moldova să miargă în această direcţie. Chişinăul poate să participe şi la cooperarea la Marea Neagră, care oferă mari perspective.

- În 2008 expiră Planul de Acţiuni R. Moldova - Uniunea Europeană şi la moment se duc discuţii despre semnarea unui nou plan individual. Partea moldovenească solicită ca noul document să fie un Acord de Stabilizare şi Asociere, în timp ce Bruxelles-ul deocamdată evită să dea o perspectivă de aderare ţării noastre. Cînd vor fi gata cele două părţi să încheie un Acord de Asociere?

- Convingerea mea este că formula adecvată a relaţiilor dintre UE şi un membru direct este prin asociere. Dar statutul de membru asociat are nişte precondiţii rigide. În cazul R. Moldova foarte multă lume îşi pune întrebarea „ce-i cu Transnistria”. UE preferă să aibă de a face cu ţări democratice şi stabile. Orice diviziune internă în ţară, este un obstacol. Al doilea moment este Planul de Acţiuni, care este un cadru definitoriu pentru relaţiile dintre Moldova şi UE. Trebuie să aibă loc o evaluare riguroasă a situaţiei, pentru a vedea ce mai este de făcut din acest document, ca precondiţie pentru paşii următori.

- Ungaria şi-a asumat un rol de lider în suportul pe care îl acordă R. Moldova în procesul de integrare europeană. Centrul Comun de Vize pentru UE este gestionat de către Ambasada Ungariei la Chişinău, Reprezentantul special al UE pentru ţara noastră este ungur, la fel ca şi şeful Misiunii UE de asistenţă la frontieră. Cum explicaţi acest lucru?

- R. Moldova este apropiată de sufletele şi inimele ungurilor. Moldova este foarte cunoscută în Ungaria, pentru că avem multe lucruri în comun. De exemplu, multe nume de familie din ţara dvoastră seamănă cu nume de familie din Ungaria. Acest fapt se datorează trecutului istoric şi legăturilor strînse pe care, atît Ungaria, cît şi Moldova, le-a avut cu România. Actualele relaţii dintre statele noastre trebuie să reprezinte o reconciliere după situaţia existentă în veacul al XIX-lea, supranumit „secolul naţionalismului”. Din fostele state URSS, două ţări sînt cele mai apropiate Ungariei. Este vorba despre R. Moldova şi Ucraina. Adevărat că şi Estonia are anumite similitudini linvistice cu noi.

- Preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, a declarat recent că ţara noastră trebuie să depună toate eforturile ca să adere la UE în cel mult 10 ani. Dvoastră cum credeţi, cînd R. Moldova va fi alături de Ungaria în Marea Familie Europeană?

- Este foarte bine să ai un obiectiv definit pentru politica internă şi externă. Sînt convins că obiectivul aderării la Uniunea Europeană este foarte bun pentru R. Moldova şi cred că trebuie să fie păstrat indiferent de situaţia pe plan extern. Mai trebuie de depus multe eforturi pentru realizarea acestui obiectiv. Nu trebuie să aşteptaţi semnale că veţi fi acceptaţi în calitate de membru, ci să implementaţi normele europene, aşa cum a făcut Ungaria. Oricare ţară europeană are dreptul să devină membru cu drepturi depline al UE, dacă respectă criteriile de la Copenhaga şi condiţiile de preaderare. Nu văd obstacole de ce R. Moldova să nu adere la UE.

- După cum aţi menţionat, UE se confruntă acum cu diferite probleme interne. Cînd credeţi că va fi un nou val de extindere şi ce state vor face parte din acesta?

- Cred că o nouă extindere se poate înregistra după încheierea actualului plan bugetar al UE, adoptat pînă în 2014. După 2015 în noul val de extindere vor intra Turcia şi statele Balcanilor de Vest.

Vă mulţumesc!

Interviu realizat de Oleg CRISTAL

Se caută un ministru pentru Apărare

Ieri l-am pomenit pe ex-ministrul Apărării, Valeriu Pleşca, demis săptămâna trecută. Tot ieri am avut nişte discuţii despre cine ar fi potenţialul nou ministru al Apărării. Una dintre cele mai verosimile candidaturi a fost numită cea a lui Viorel Ciubotaru, fost coordonator de proiecte la IPP, actualmente director al IESP. După cum se ştie, el a activat anterior în cadrul MA, în calitate de secretar de presă. Prin urmare, nu-i este străin domeniul. În plus, a participat la realizarea mai multor studii legate de securitate şi apărare. Oamenii zic că tendinţa de a deveni ministru l-a făcut pe Dl Ciubotaru să voteze recent, alături de alţi reprezentanţi numiţi de Putere, noul director al Radioului Naţional. De asemenea, prin acest fapt s-ar explica ultimele comentarii ale persoanei în cauză, legate de eşecul PCRM în alegerile locale, în special în capitală.
Numirea, cel mai probabil, va fi nu mai devreme decît data de 8 iulie, cînd Viorel Ciubotaru va reveni la Chişinău de la Strasbourg, unde, printre altele, mă voi afla şi eu. E vorba de şcoala de vară a IESP.
Dacă noul ministru va fi Viorel Ciubotaru, cred că nu e o candidatură rea. Are experienţă de activitate în cadrul societăţii civile, dar şi viziuni euroatlantice....

miercuri, 20 iunie 2007

oficialităţile moldoveneşti nu ştiu ce va fi după expirarea Planului de Acţiuni RM - UE

Oficialităţile de la Chişinău deocamdată nu au idee ce se va întâmpla după expirarea Planului de Acţiuni RM-UE. Ieri a fost difuzată o ştire greşită precum că preşedintele în exerciţiu al UE ar propune prelungirea actualului Plan de Acţiuni. Nu este aşa. Adevărat că Germania gândeşte acum un nou document, dar care s-ar putea să ia forma unui Plan de Acţiuni nou, pe o perioadă de doi ani, care va face parte din Politica de Vecinătate +.

Ambasadorul Dudau rechemat

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat decretul cu privire la rechemarea domnului Nicolae Dudău din funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Italiană.

În temeiul art. 86 alin. (2) din Constituţia Republicii Moldova şi al art. 10 alin. (2) din Legea cu privire la serviciul diplomatic, Preşedintele Republicii Moldova a decretat rechemarea lui Nicolae Dudău din funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Italiană.


serviciul de presă al Presedintiei


Cine va fi noul ambasador al RM în Italia, ţara în care sînt circa 100 de mii de moldoveni? Se zvoneşte că ex-ministrul Apărării, Valeriu Pleşca ar urma să plece ambasador, dar nu ştiu în ce ţară. Această informaţie era înaintea demiterii lui. De asemenea, se vorbeşte că ministrul de Interne, Papuc, ar putea fi trimis în calitate de ambasador. Aşa să fie?Slovacia crede că merităm să devenim stat-membru al UE

Republica Slovacă va continua să susţină Moldova în aspiraţiile de aderare la Uniunea Europeană. O declaraţie în acest sens a făcută de către preşedintele Slovaciei, Ivan Gasparovici, miercuri, la Chişinău, după întrevederea avută cu omologul său moldovean, Vladimir Voronin. Şeful statului slovac a subliniat că scopul vizitei sale în Moldova este de a demonstra bunele relaţii pe care le au cele două ţări, precum şi să reconfirme sprijinul pentru perspectivele noastre europene. Potrivit lui Gasparovici, “ambiţiile declarate de integrare europeană sînt demonstrate de Moldova şi pe plan local, prin promovarea reformelor economice cu îmbunătăţiri sociale, ceea ce denotă că în viitorul apropiat R. Moldova are tot dreptul să devină un nou membru al UE”.

Preşedintele Slovaciei a numit două condiţii de bază, prioritare la moment pentru Moldova - aducerea la bun rezultat a tuturor criteriilor necesare pentru aderare -, şi a doua - UE să nu pună nici o piedică pentru ambiţiile Moldovei de integrare. El a vorbit despre necesitatea ca republica noastră să continuie procesele de reformare, dar şi să intensifice colaborarea transfrontalieră.

La rîndul său, Vladimir Voronin i-a mulţumit omologului său slovac pentru susţinerea constantă a aspiraţiilor noastre europene, menţionînd importanţa preluării de către Moldova a experienţei Slovaciei în domeniul integrării europene. Solicitat de reprezentantul presei slovace să comenteze stadiul actual al implementării Planului de Acţiuni R. Moldova – Uniunea Europeană, Vladimir Voronin a trecut în revistă discuţiile purtate cu înalţi oficiali europeni pe marginea acestui subiect în cadrul Reuniunii Consiliului de Cooperare RM-UE, desfăşurate, săptămîna aceasta, la Luxemburg. Preşedintele a specificat că pînă la expirarea, în februarie 2008, a Planului de Acţiuni, Moldova mai urmează să întreprindă anumite măsuri în direcţia ajustării tuturor domeniilor de activitate din ţara noastră la standardele europene, realizarea cărora nu s-a reuşit pînă în prezent. De asemenea, şeful statului a subliniat că după expirarea planului, dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor cu UE va rămîne un obiectiv strategic pentru ţara noastră şi că R. Moldova va continua, în mod hotărît, procesul de aliniere la normele comunităţii europene. El a precizat că forma juridică a viitoarelor relaţii cu UE se va decide în lunile apropiate.

Referindu-se la relaţiile bilaterale, cei doi şefi de stat le-au apreciat ca fiind foarte bune, totodată, exprimîndu-şi speranţa că după actuala vizită a preşedintelui Slovaciei dinamica acestor raporturi va fi şi mai pozitivă. Ivan Gasparovici a informat că în ultimii ani schimbul comercial dintre statele noastre a crescut de trei ori şi că exporturile moldoveneşti în ţara sa sînt mai mari decît importurile produselor slovace pe piaţa din R. Moldova.

Pe parcursul zilei de ieri, liderii celor două state au avut o întrevedere tete-a-tete, după care au participat la o şedinţă în format extins, cu participarea delegaţiilor R. Moldova şi Slovaciei. În prezenţa preşedinţilor Voronin şi Gasparovici, au fost semnate două documente: Acordul interguvernamental de cooperare în domeniul combaterii crimei organizate şi Programul de colaborare între între Organizaţia pentru Promovarea Exportului şi Investiţiilor din Moldova şi Agenţia Slovacă pentru Dezvoltarea Investiţiilor şi Comerţului.


Oleg CRISTAL

sperante pentru tinerii care viseaza la o casa

Iata o stire, care, deşi nu este cu caracter politic, cu siguranţă intereseaza foarte multă lume din Chişinău, în special tinerii. Şansele de a obţine un credit ipotecar devin mai mari.

Creditele imobiliare deven mai accesibile, dupa ce „Moldova-Agroindbank” (MAIB) a lansat in aceste zile un nou produs de credit pentru persoane fizice – „Imobiliar”.

Creditul se acorda pentru un termen de zece ani pentru procurarea, constructia, reconstructia imobilului si are cea mai mica rata a dobinzii existenta in sistemul bancar autohton - 11,56% anual.

MAIB a comunicat ca noul produs de credit a fost lansat in cadrul cooperarii dintre BC Moldova-Agroindbank S. A. si Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE). Ambele institutii au semnat un acord care prevede acordarea de catre Fond bancii a sumei de 15 mln. dolari.


Nu ne rămâne să sperăm că, odată cu scăderea ratei dobânzii, va creşte perioada de timp pe care se alocă creditul. Atunci chiar vom avea o posibilitate reală să ne facem casa noastră.....

la Moscova nu se va semna niciun document

La 22 iulie, 1992, la Moscova, Mircea Snegur şi Boris Elţin, au semnat Acordul de încetare a focului (un astfel de document este semnat de cei care trag unul asupra altuia, adica Moldova şi Rusia). La 22 iunie, 2007, Vladimir Voronin pleacă la Moscova, pentru a se întîlni cu Vladimir Putin şi a discuta problematica transnistreană. Presa rusă scrie că poziţiile celor două părţi dau motive de optimism în ce priveşte o soluţionare a diferendului din stînga Nistrului.
Din luna aprilie curent se tot vorbeste despre un oarecare document secret care va fi semnat de Voronin şi Putin, care ar prevedea federalizarea Moldovei şi prezenţa militară rusă în ţara noastră. Din câte am reuşit să aflu, vineri, la Moscova NU VA FI SEMNAT NICIUN DOCUMENT. Rămâne să vedem ce vor discuta şi ce vor promite cei doi preşedinţi. Poziţia Moldovei este aproape clară şi a fost exprimată oficial de către Voronin, Şova şi MAEIE. Care va fi poziţia Moscovei?

Opozitia a instituit o masa rotunda neoficiala de discutii privind coalitiile post-electorale

Mai multe partide de opozitie au instituit o masa rotunda cu statut permanent neoficiala. Liderii partidelor respective se intalnesc in fiecare zi si discuta formarea coalitiilor post-electorale necomuniste in orice localitate unde acest lucru este posibil, informeaza DECA-press.

Liderul Aliantei „Moldova Noastra”, Serafim Urechean, a declarat presei ca printre formatiunile participante la negocieri se numara Partidul Popular Crestin Democrat, Partidul Social-Liberal, Partidul Social-Democrat, Partidul Democratiei Sociale, Partidul Popular Republican, Uniunea Centrista.

Partidul Comunistilor a obtinut majoritatea doar in consiliile raionale Briceni si Ocnita, precum si in Consiliul municipal Balti. In restul localitatilor, opozitia are posibilitate reala sa treaca la guvernare.

Liderii mai multor partide de opozitie au declarat anterior ca acum e necesar de inlocuit comunistii la guvernare la nivel local, iar in 2009 – la nivel central.
– 20.06.2007 - [DECA-press]

Tăriceanu va sosi în vizită la Chişinău

După victoria liberalului Dorin Chirtoacă la primăria Chişinăului, premierul Tăriceanu va face o vizită peste Prut, anunţă secretarul general al PNL Dan Motreanu.

Jurnalul Naţional: Cum comentaţi victoria liberalului Dorin Chirtoacă la alegerile pentru primăria Chişinăului? A fost o surpriză sau nu pentru liberalii din România?Dan Motreanu: Nu a fost o surpriză, a fost o aşteptare pe care o aveam de mai mulţi ani. Asta pentru că ştim foarte bine ce înseamnă liberalismul în Republica Moldova şi care este tendinţa cetăţenilor de a se îndrepta spre curentul liberal. Rezultatul arată, pe de o parte, că, în Republica Moldova, liberalismul, ca doctrină, ce are în prim-plan individul şi libertăţile sale, este încă o doctrină modernă care, speră ei, să fie şi forţa schimbării. Pe de altă parte, rezultatul este un semnal al schimbării pentru toată Moldova, al schimbării vechilor structuri şi mentalităţi, ce au dominat decenii bune acea parte a lumii. Dar sunt conştient că de reuşita lui Dorin Chirtoacă va depinde foarte mult şi dezvoltarea doctrinei liberale în Republica Moldova.

Jurnalul Naţional: Ce va însemna această victorie pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale între PNL şi Partidul Liberal?Dan Motreanu:Relaţiile dintre PNL şi partidele liberale de peste Prut au fostîntotdeauna foarte bune. Cred că acest rezultat ne va îndrepta către o colaborare şi mai bună şi către, ceea ce sperăm noi, o unificare a forţelor liberale din Moldova pentru că acum au terenul propice de a se întări şi de a scoate un rezultat foarte bun în alegerile parlamentare din 2009, alegeri pe care eu îmi doresc să le câştige liberalii de peste Prut.

Jurnalul Naţional:Liberalii din România au trecut şi prin experienţa fărâmiţării şi a reunificării. Spuneaţi că vreţi să îi ajutaţi pe liberalii de peste Prut să se unifice. Concret, ce veţi face?Dan Motreanu:Vom avea în continuare mai multe serii de întâlniri cu liberalii din Moldova, încercăm să-i punem la aceeaşi masă, să-i aducem pe proiecte politice comune în care să se regăsească aspiraţiile şi doleanţele fiecărui partid. Pe de altă parte, va trebui să îl ajutăm foarte mult pe Dorin Chirtoacă să confirme această postură şi această speranţă pusă de către electorat şi cât mai curând, săptămâna viitoare, o serie de reprezentanţi din administraţia locală ai PNL, în frunte cu primarul Bacăului, Romeo Stavarache, se va deplasa la Chişinău pentru a discuta şi pentru a împărtăşi din experienţa administrativă şi din cea de atragere de fonduri pentru comunitatea locală. Cât de curând, există posibilitatea ca preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, să facă o vizită la Chişinău pentru a discuta cu primarul şi pentru a-l informa despre posibilităţile pe care le are Internaţionala Liberală în sprijinirea lui… Sper ca Dorin Chirtoacă să reuşească să-şi onoreze promisiunile din campania electorală şi să arate că nu există o discrepanţă între declaraţii şi fapte pentru că sunt convins că de reuşita lui va conta foarte mult şi rezultatul alegerilor parlamentare. Şi din acest motiv, PNL îl va sprijini cu toată forţa, atât doctrinar cât şi tehnic în ceea ce priveşte administrarea unei comutităţi şi atragerea de fonduri pentru comunitatea pe care o reprezintă.

Jurnalul Naţional: S-a perfectat vizita liderului PNLsau este la stadiul de intenţie?Dan Motreanu:Este în atenţia preşedintelui partidului, trebuie găsită doar data. Săptămâna aceasta va fi şi Consiliul European, agenda este destul de încărcată, dar cu siguranţă, până la sfârşitul lunii iunie, cred eu, preşedintele va fi acolo.

marți, 19 iunie 2007

Voronin l-a informat pe Solana despre intrevederea cu Putin

În cadrul vizitei la Luxemburg, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a întîlnit cu Javier Solana, Înaltul Comisar al Uniunii Europene pentru Politica Externă şi de Securitate.

În cursul întrevederii, au fost discutate în mod detaliat perspectivele reglementării transnistrene, fiind examinată poziţia Republicii Moldova în contextul vizitei preşedintelui Republicii Moldova la Moscova, planificate pentru 22 iunie curent.

De asemenea, interlocutorii s-au referit la oportunităţile extinderii cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în cadrul Politicii Europene de Vecinătate.

Presedintii Moldovei si Rusiei vor discuta problema transnistreana la Moscova

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin se va intilni cu omologul sau rus, Vladimir Putin, la Moscova, pe 22 iunie, potrivit intelegerii la care cei doi lideri au ajuns la summitul informal al CSI, care a avut loc la Sankt Petersburg, saptamina trecuta, scrie ziarul rus "Kommersant", in numarul din 19 iunie.
"Presedintele Moldovei insista demult asuprea unei intrevederi cu domnul Putin tete-a tete. Din 2003, cind relatiile dintre Moscova si Chisinau s-au deteriorat brusc dupa ce partea moldoveana nu a semnat Memorandumul de reglementare transnistreana, elaborat de catre Dmitri Kozak, seful adjunct de atunci al administratiei presedintelui rus. Dupa aceasta, Rusia a declarat boicot tuturor produselor agricole moldovenesti, inclusiv vinul, care este o marfa strategica. Mai mult ca atit, ca sa faca in ciuda, Chisinaului Moscova a procedat la sprijinirea politica si materiala deschisa a Transnistriei. Liderii de la Tiraspol erau primiti deschis la Ministerul Afacerilor Externe rus, in timp ce pentru Vladimir Voronin usile Cremlinului au fost inchise, astfel ca el a fost nevoit sa se multumeasca cu  8;ntrevederile fugitive cu Vladimir Putin la summiturile CSI", scrie publicatia, citata de Agentia INFOTAG.
"Kommersant" apreciaza ca relatiile au inceput sa se incalzeasca in august 2006, cind Voronin s-a intilnit cu Putin si i-a propus un plan de normalizare a relatiilor, care prevedea, intre altele, renuntarea Moldovei la orice tentative de apropiere de NATO. In continuare, Moscova a lasat sa se inteleaga ca ar fi dispusa sa ridice interdictia importurilor vinicole moldovenesti si a reluat activitatea intensa de mediator in rezolvarea conflictului din Transnistria.
"Activitatile transnistrene i-au fost atribuite lui Iuri Zubakov, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, care in ultimele sase luni viziteaza Chisinaul de citeva ori pe luna. Ca urmare a acestei diplomatii de naveta a domnului Zubakov, pozitiile Moldovei si Rusiei s-au apropiat apreciabil. El a adus la cunostinta autoritatilor locale propunerile Rusiei pentru rezolvarea conflictului de pe Nistru, pe care Moscova intentioneaza sa-l solutioneze organizind intrevederea domnului Voronin cu liderul transnistrean, Igor Smirnov, in prezenta lui Vladimir Putin. Dupa aceasta, autoritatile moldovene au devenit extrem de optimiste in privinta sanselor de reintegrare rapida a tarii scindate", scrie publicatia.
Ziarul afirma ca tema transnistreana va fi principala la tratativele dintre Putin si Vorinin la Moscova si informeaza, cu referire la o sursa de la Cremlin, ca "exista aspecte concrete de rezolvare a acestei probleme, exista dorinta de a o rezolva". Redactia remarca faptul ca Voronin este unicul dintre sefii de stat din CSI care nu participa la summitul din Baku si presupune ca aici "si-a pus umarul" Moscova, care a semanat si mai inainte vrajba in rindurile "GUAM-ului ostil".
"Iata si acum, in ajunul intrevederii cu Vladimir Putin, domnul Voronin a socotit ca este mai util sa mearga la Bruxelles, si nu la Baku. In capitala belgiana, liderul moldovean poarta consultari cu Jaap de Hoop Scheffer, Secretarul General NATO, cu Javier Solana, Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa, cu Benita Ferrero-Waldner, Comisarul pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate al UE. Astfel, Presedintele Moldovei a dovedit, o data in plus, flexibilitate in probleme de politica externa. Refacind relatiile economice cu Rusia si incercind sa rezolve problema transnistreana, el cauta sa le aranjeze pe toate astfel ca sa nu stirneasca furia Occidentului", mai estimeaza "Kommersant".

Vom acorda şi pe viitor o atenţie sporită domeniilor care trezesc îngrijorări din partea oficialităţilor europene

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a prezidat cea de-a IX-a Reuniune a Consiliului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană, care s-a desfăşurat în Marele Ducat de Luxemburg.

Agenda de lucru a reuniunii a inclus prezentarea şi discutarea mai multor subiecte referitoare la stadiul actual al relaţiilor de cooperare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Schimbul de opinii s-a axat pe implementarea Planului de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană; pe activitatea Misiunii UE de asistenţă la frontiera moldo-ucraineană şi problemele legate de managementul frontierei (EUBAM); pe evoluţiile politice şi economice din ţara noastră.

De asemenea, în cadrul Reuniunii Consiliului de Cooperare RM–UE s-a desfăşurat o şedinţă informală la tema problematicii transnistrene.

Din partea Republicii Moldova la şedinţă au mai participat Ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, şi Ministrul Justiţiei, Vitalie Pîrlog. Uniunea Europeană a fost reprezentată de Ministrul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, Preşedinte în Exerciţiu al Uniunii Europene; Directorul Departamentului UE pentru Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală, Hugues Migarelli; Reprezentantul Special al UE pentru Republica Moldova, Kalman Miszei.

În comentariile pe marginea informărilor prezentate de către Preşedintele Vladimir Voronin şi cei doi miniştri moldoveni, oficialii europeni au remarcat evoluţiile pozitive înregistrate în dialogul dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Au fost evidenţiate progresele în reformele economice, în special îmbunătăţirea mediului de afaceri, acţiunile eficiente întreprinse în direcţia combaterii crimei organizate, precum şi faptul parafării Acordurilor dintre Republica Moldova şi Comunitatea Europeană cu privire la facilitarea eliberării vizelor şi privind readmisia persoanelor cu şedere ilegală. Totodată, s-a menţionat că autorităţile moldoveneşti urmează să persevereze în procesul de dezvoltare a instituţiilor democratice.

În context, şeful statului a dat asigurări că autorităţile din ţara noastră vor acorda şi pe viitor o atenţie sporită domeniilor care trezesc îngrijorări din partea oficialităţilor europene. Vladimir Voronin a specificat că în scopul asigurării respectării principiilor democratice în diverse sfere de activitate, în Republica Moldova au fost realizate şi mai urmează a fi întreprinse un şir de acţiuni ferme, acestea vizînd, în special, perfecţionarea bazei juridice.

În cadrul conferinţei de presă, susţinute la finele Reuniunii Consiliului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană, Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier a subliniat importanţa acordată de UE dezvoltării relaţiilor cu Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, inclusiv sub aspectul dezvoltării cooperării dintre UE şi ţările din Bazinul Mării Negre. Demnitarul german a relevat că Planul de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană constituie un document important pentru evaluarea relaţiilor de cooperare dintre UE şi ţara noastră.

Frank-Walter Steinmeier a remarcat evoluţia dialogului politic dintre UE şu RM, calificînd drept acţiuni relevante în acest sens parafarea Acordurilor cu privire la facilitarea eliberării vizelor şi readmisia persoanelor cu şedere ilegală; decizia de prelungire a mandatului EUBAM; negocierile purtate în scopul obţinerii preferinţelor comerciale autonome. Măsurile în cauză au creat premise importante pentru intensificarea colaborării dinte Republica Moldova şi Uniunea Europeană, a declarat Preşedintele în Exerciţiu al UE.

Au fost, de asemenea, evidenţiate evoluţiile pozitive legate de dezvoltarea economică în Republica Moldova, fapt care deschide noi oportunităţi pentru impulsionarea cooperării comercial-economice între ţara noastră şi statele membre ale Uniunii Europene

În contextul problematicii transnistrene, Frank-Walter Steinmeier a salutat poziţia Republicii Moldova, subliniind că UE este interesată în identificarea unei soluţii politice definitive a conflictului transnistrean în formatul „5+2”.

Preşedintele Vladimir Voronin a remarcat, la rîndul său, însemnătatea Reuniunii curente a Consiliului de Cooperare RM-UE, precum şi a dialogului permanent purtat cu oficialităţile europene pentru concretizarea paşilor întreprinşi de ţara noastră în direcţia integrării europene. Dialogul cu instituţiile europene este foarte important pentru precizarea corectitudinii acţiunilor realizate în cursul apropierii ţării noastre de comunitatea europeană, a afirmat Preşedintele.

Vladimir Voronin a dat o apreciere foarte înaltă discuţiilor purtate la Luxemburg, subliniind semnificaţia acestora pentru evidenţierea priorităţilor în realizarea Planului de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada iunie 2007 - februarie 2008.

Solicitat de reporterul agenţiei ITAR-TASS să comenteze iniţiativa privind transformarea formatului misiunii forţelor pacificatoare în regiunea transnistreană, Vladimir Voronin a accentuat că aşa-numitul format al misiunii pacificatoare, menţinut din 1992, s-a epuizat, toate obiectivele propuse în cadrul acestuia fiind atinse. Nu avem nevoie de mediatori militari, de aceea Republica Moldova pledează pentru substituirea misiunii pacificatoare cu observatori civili sub mandat internaţional. Republica Moldova, fiind un stat neutru, nu doreşte înlocuirea unor militari cu alţii, în afară de aceasta stadiul actual al conflictului arată că prezenţa observatorilor civili ar fi suficientă, a conchis Preşedintele Vladimir Voronin.serviciul de presa al Presedinţiei

Cehia se pronunţă pentru oferirea unei perspective mai bune Moldovei în procesul de integrare europeană

Chişinău, 19 iun. Marian Lupu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, l-a primit astăzi pe Petr Kypr, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Cehe în Moldova.

Subiectul principal al întîlnirii l-a constituit viitoarea Preşedinţie locală cehă a Uniunii Europene în Republica Moldova în numele Portugaliei cu începere de la 1 iulie 2007 şi perspectivele intensificării cooperării dintre Republica Moldova şi UE. Ambasadorul Petr Kypr a accentuat, în debutul întrevederii, că Republica Cehă este dispusă să transmită, în această perioadă, orice mesaj al Republicii Moldova la adresa Uniunii Europene. Cehia va susţine o cooperare mai fructuoasă dintre Republica Moldova şi UE şi se pronunţă pentru oferirea unei perspective mai bune ţării noastre în procesul de integrare europeană, a afirmat diplomatul Petr Kypr.

Spicherul Marian Lupu a apreciat nivelul înalt al relaţiilor politice, economice şi pe alte planuri dintre Republica Moldova şi Republica Cehă, în care avem un partener adevărat în procesul de integrare europeană. Ne bucură faptul că anume Cehia va reprezenta în Moldova preşedinţia Portugaliei în UE în a doua jumătate a anului curent, a spus preşedintele Parlamentului. Pentru această perioadă intenţionăm să intensificăm dialogul cu UE. Sîntem conştienţi de faptul că în acest dialog trebuie să fie interesate nu numai statele-membre ale Uniunii, dar şi cele care aspiră la aderare. Trebuie "să ne facem tema pe acasă", să realizăm transformări instituţionale. Un moment-cheie în procesul de integrare îl vedem nu numai în politica externă, ci şi în cea internă. Totodată, trebuie să luăm în considerare şi posibilităţile de extindere a UE. Avem deja o legislaţie bună, dar acum trebuie să ne concentrăm eforturile asupra implementării acesteia. Anume de aceea, începînd cu sesiunea următoare, Parlamentul intenţionează să schimbe accentul de la elaborarea la implementarea legislaţiei ce ţine de integrarea noastră europeană, a spus Marian Lupu.

Referindu-se la Acordul de Parteneriat şi Cooperare cu UE, termenul căruia va expira în anul 2008, preşedintele Parlamentului a ţinut să accentueze că este nevoie de a elabora un nou document, care să conţină teza despre perspectiva europeană a Republicii Moldova.

Legislaţia naţională este deja perfectată pentru obţinerea de către Republica Moldova a Preferinţelor Comerciale Autonome (ITP), a afirmat în alt context Marian Lupu. De aceea intenţionăm să obţinem aceste preferinţe pînă la încheierea preşedinţiei Portugaliei în cadrul UE.

Preşedintele Legislativului s-a pronunţat de asemenea pentru extinderea asistenţei tehnice către Moldova din partea UE. Pînă în prezent această asistenţă a fost acordată prin intermediul Programului TACIS. Cunoaştem că UE dispune de o amplă experienţă de acordare a asistenţei tehnice şi prin intermediul PHARE. Ar fi salutară racordarea acestei asistenţe la condiţiile noastre pentru a îmbina şi realiza proiecte concrete în diferite domenii, a relevat Marian Lupu.

La Baku, presedintele Romaniei insista pentru retragerea trupelor ruse din Moldova

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat marti, in calitate de invitat, la Summit-ul Organizatiei pentru Democratie si Dezvoltare Economica GUAM care a avut loc la Baku, Republica Azerbaidjan.
„Romania saluta atat eforturile mediatorilor, cat si preocuparea organismelor internationale fata de potentialul pericol la adresa securitatii si pacii regionale reprezentat de prelungirea acestor conflicte. In acest sens, pledam pentru implicarea in continuare a OSCE, a Uniunii Europene si a ONU in definirea fortelor internationale de mentinere a pacii din Republica Moldova si din Georgia. Basescu a specificat ca observa cu ingrijorare initiative ce vizeaza reinterpretarea unor tratate internationale, cum ar fi Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa. Ratificarea acestuia trebuie sa aiba loc numai dupa ce angajamentele de la Istanbul privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova si Georgiei vor fi respectate”, a spus Traian Basescu in discursul sustinut in timpul summit-ului, citat de Prompt Media.

presedintele CEC a avut atac de cord

saptamana trecuta, presedintele CEC, Eugen Stirbu, a avut un atac de cord si a stat cateva zile in reanimare. Acum mai este internat in spital. Probabil a avut o perioada extrem de complicata, datorita alegerilor locale generale. Sunt sigur ca au existat presiuni din mai multe parti, iar in acest caz inima da de stire. Este regretabil ca s-a intamplat acest lucru si sper ca Dl Stirbu isi va reveni foarte curand. Trebuie sa recunoastem ca CEC a avut o prestatie buna in actuala campanie electorala. Poate nu chiar asa cum am fi asteptat. Dar mai buna decat precedentele componente.

In 2009 PCRM ar putea reveni în opoziţie.

Alegerile locale generale au atestat că ratingul Partidului Comuniştilor a scăzut dramatic şi, dacă lucrurile vor evelua de aceeaşi manieră şi în continuare, s-ar putea ca, după viitoarele alegeri parlamentare, actualul partid de guvernământ să revină în opoziţie. Aceste concluzii au fost formulate pentru Info-Prim Neo de analistul politic, directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie. Miza: Chişinăul Potrivit analistului, alegerile locale au întotdeauna o semnificaţie deosebită, pentru că ele reprezintă o pregătire către cele parlamentare. În mod special, s-a atras atenţia la municipiul Chişinău, pentru care s-a şi dus marea bătălie, mai ales în virtutea mitului existent în R. Moldova: cine deţine capitala, acela controlează în mare măsură întreaga ţară. Dacă analizăm modul în care au răspuns partidele politice la provocările actualului scrutin, observăm că practic toate au avut candidaţi la Chişinău şi mai puţin în consiliile raionale sau cele de nivelul întâi. Candidatura e de vină În unele sondaje preelectorale, alegătorii au fost întrebaţi în ce caz şi-ar schimba opţiunea politică. Circa 30% au declarat că ar fi gata să-şi schimbe opţiunea dacă partidul pe care l-ar fi susţinut ar fi înaintat un candidat care nu-i place. În opinia lui Barbăroşie, acest lucru a fost demonstrat cu brio la Chişinău. Expertul presupune că rezultatele alegerilor pentru funcţia de primar al capitalei au fost influenţate şi de acest factor. O bună parte a electoratului tradiţional comunist nu a ieşit la alegeri pentru că nu a fost de acord cu candidatura propusă la funcţia de primar general. Un-doi, un-doi, comuniştii înapoi… în opoziţie Arcadie Barbăroşie este de părere că tendinţele relevate în sondaje şi confirmate la alegerile locale vor continua să persiste. PCRM pierde din popularitate şi există mai mulţi factori care explică această cădere a ratingului. Unii analişti insistă asupra aşa-numitului factor al oboselii: electoratul ar vrea chipuri noi, lucru valorificat de Dorin Chirtoacă. Totodată, probabil, şi unele politici promovate de PCRM nu au satisfăcut o bună parte a populaţiei, mai susţine Barbăroşie. Reieşind din sondajele de opinie publică, factorii care explică reducerea popularităţii partidului de guvernământ sunt creşterea preţurilor, care nu acoperă creşterea veniturilor, rata înaltă a inflaţiei, incertitudinea pentru viitorul copiilor, şomajul, sărăcia, rata căreia s-a ridicat în ultimii doi ani. Analistul susţine că, după cum se dezvoltă lucrurile în R. Moldova, este puţin probabil că până în 2009 comuniştii vor reuşi să-şi recupereze pierderea, ba dimpotrivă, se pare că anul acesta R. Moldova va înregistra o creştere economică mult mai mică decât cea planificată, în special în agricultură, unde, din cauza secetei, declinul se va adânci, lucru care va afecta şi mai mult nivelul de încredere al populaţiei faţă de partidul de guvernământ. Astfel, pentru 2009, putem să ne aşteptăm că Partidul Comuniştilor va trece în opoziţie, în Parlament, a concluzionat Arcadie Barbăroşie.

Un expert susţine că electoratul nu mai mizează pe partidul care stă în spatele candidatului

2007-06-19/ Alegerile locale din capitală şi câştigul detaşat al candidatului Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, demonstrează că electoratul nu mai mizează pe partidul care stă în spatele candidatului, ci pe candidatul care poate să comunice cu alegătorii, poate să-şi expună şi să promoveze idei şi opinii, să-şi creeze o imagine politică, susţine doctorul habilitat în politologie, Ala Roşca. După cum a declarat sursa citată într-un interviu acordat AP „Info-Prim Neo”, alegerile locale 2007 au demonstrat că s-a produs o schimbare a nivelului de cultură politică a cetăţenilor. Sursa citată spune că pe an ce trece, populaţia R. Moldova este tot mai antrenată în exerciţiul democratizării, astfel că procesul de comunicare între populaţie şi elitele politice contează foarte mult. Deoarece, în cazul candidatului Veaceslav Iordan, a lipsit comunicarea politică, acesta nu a fost prezent la discuţii, la dezbateri, n-a răspuns la întrebările alegătorilor şi, deci, nu s-a implicat în procedeul democratic care se numeşte alegeri, - electoratul nu s-a mai lăsat convins de greutatea partidului care a stat în spatele său. În mare parte, spune Ala Roşca, acesta a fost acel element decisiv care a determinat victoria lui Dorin Chirtoacă şi înfrângerea lui Veaceslav Iordan. În opinia doctorului habilitat în politologie, Iordan şi-a adjudecat voturile segmentului tradiţional al electoratului PCRM, dar n-a putut nicidecum să-i mobilizeze pe cei indecişi din considerentul că nu a folosit instrumentele necesare într-o campanie electorală în care miza este câştigul – abilităţile de a comunica, participarea la dezbateri, dialogul direct cu alegătorii, dexteritatea de a-şi formula şi expune programul, priorităţile. Marele rateu al lui Iordan este, în opinia expertului, lipsa acestuia în faţa camerelor de luat vederi, în presă în ansamblu, şi miza exclusivă pe transferul de imagine al partidului care l-a înaintat. Pentru candidatul Partidului comuniştilor la funcţia de primar general al capitalei Veaceslav Iordan s-au pronunţat 82 mii 653 de alegători, ceea ce constituie 38,83 la sută, iar pentru candidatul Partidului liberal, Dorin Chirtoacă – 130 mii 181 de alegători, sau 61,17 la sută. Astfel, Chirtoacă a devenit cel de-al doilea, de la proclamarea independenţei, primar general ales de populaţia capitalei. Între el şi predecesorul său Serafim Urecheanu, municipiul Chişinău a fost condus de mai mulţi primari interimari Vasile Ursu, Veaceslav Iordan, Petru Şveţ, Nicolae Manastârli.

David Cramer: Participarea autorităţilor RM la mai multe evenimente internaţionale ar urgenta soluţionarea crizei transnistrene


2007-06-19 Reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, David Cramer, consideră că participarea autorităţilor moldoveneşti la un spectru larg de evenimente internaţionale ar face mai cunoscută poziţia şi situaţia din R. Moldova şi ar contribui la urgentarea soluţionării problemei transnistrene. În cadrul întrevederii cu premierul Vasile Tarlev, care participă la Summitului GUAM de la Baku, Azerbaidjan, oficialul american s-a declarat pentru susţinerea eforturilor Chişinăului în soluţionarea problemei transnistrene. El a subliniat necesitatea reformării forţelor pacificatoare din regiune şi crearea unui contingent civil. De asemenea, oficialul SUA a reafirmat necesitatea urgentării îndeplinirii de către Federaţia Rusă a obligaţiunilor asumate la summit-ul OSCE de la Istambul de evacuare a muniţiilor şi militarilor din Moldova. Premierul Tarlev a mai participat la reuniunea GUAM-Polonia şi a avut o întrevedere cu preşedintele azer Ilham Aliev. În cadrul acesteia a avut loc un dialog privind realizarea înţelegerilor convenite în cadrul vizitei recente a prim-ministrului la Baku. Părţile au optat pentru urgentarea deschiderii unei rute aeriene între cele două capitale, deschiderea reciprocă a caselor de comerţ la Chişinău şi Baku etc. La întrevederea la nivel înalt GUAM - Polonia, şeful acestui stat Lech Kazcinsky a exprimat ataşamentul pentru dezvoltarea relaţiilor strânse de cooperare cu GUAM, care a devenit o componentă durabilă a arhitecturii europene. Participanţii au subliniat rolul special al GUAM în crearea coridorului de tranzit ce uneşte Asia şi Europa şi au menţionat energetica, transportul, turismul şi alte domenii de interes comun. Părţile au convenit asupra cooperării în domeniul instruirii personalului diplomatic. La reuniunea curentă participă şefi de state din ţările UE, cum ar fi Polonia, Lituania, România, reprezentanţi ai organismelor internaţionale şi regionale, cum ar fi ONU, NATO, OSCE, CSI, precum şi ai unor ţări care manifestă interes pentru realizarea proiectelor comune cu statele Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică - Japonia, China, Coreea etc.

Oficialii europeni pledează pentru elaborarea unui nou Plan RM-UE pînă la expirarea celui în vigoare

Luxemburg, 19 iun. /MOLDPRES/. Preşedintele Vladimir Voronin a participat astăzi la reuniunea a IX-a a Consiliului de Cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeană, la care a fost abordată, în special, problematica transnistreană, comunică trimisul special al agenţiei MOLDPRES.

În conferinţa de presă, susţinută după încheierea reuniunii, Frank-Walter Steinmeier, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, reprezentantul Uniunii Europene pentru Moldova, a menţionat că R.Moldova are o aşezare geografică destul de importantă, în calitatea sa de vecin al UE, şi că "aici există foarte multe probleme". Totodată, el a declarat că "Moldova a demonstrat că eforturile de integrare europeană sînt în continuă dezvoltare, s-a observat că realizarea Planului de Acţiuni RM-UE se desfăşoară în ascendenţă, iar reuşitele pe plan economic şi politic explică acest lucru".

Steinmeier a specificat că în Moldova există un mare potenţial de creştere economică, mai ales în domeniul energetic. Din acest punct de vedere, R. Moldova este foarte atractivă pentru ţările Uniunii Europene. Totodată, preşedintele Consiliului de Cooperare RM-UE a precizat că sînt domenii în care mai există rezerve şi că Guvernul Republicii Moldova împreună cu UE încearcă să găsească soluţii pentru aceste probleme.

Referitor la problema transnistreană, el a reiterat că există soluţii pentru conflictul transnistrean şi că acesta trebuie soluţionat neapărat. În opinia sa, abordarea Moldovei este echilibrată şi este cunoscut faptul că a fost iniţiat un dialog cu Rusia. În acelaşi timp, este necesar de a păstra formatul de negocieri "5 plus 2", deoarece astfel s-ar putea găsi soluţia pentru conflict, a declarat oficialul european.

La rîndul său, Kalman Miszei, reprezentantul Uniunii Europene pentru Moldova, a declarat, vizavi de conflictul transnistrean, că soluţia acestuia trebuie să se producă în formatul "5 plus 2", "chiar dacă negocierile au fost îngheţate un timp, acestea trebuie reluate". El a adăugat că "noi colaborăm cu Guvernul R. Moldova pentru extinderea preferinţelor comerciale pentru societăţile din Transnistria, înregistrate temporar la Chişinău, fapt ce va impulsiona dezvoltarea economică în regiune".

Miszei a afirmat că Moldova colaborează cu Uniunea Europeană în cadrul implementării Planului de Acţiuni RM-UE şi, chiar dacă acesta expiră în 6 luni, trebuie neapărat să fie definitivat şi aprobat un alt document pînă la expirarea acestui termen.

În context, Vladimir Voronin a subliniat că UE este organismul cu care R. Moldova se consultă de fiecare dată în toate problemele cu care se confruntă şi a specificat că R. Moldova salută faptul că este apreciată la valoarea sa.

În acelaşi timp, şeful statului a constatat că R. Moldova se dezvoltă şi că evoluţiile sînt pozitive pe toate planurile, dar, în acelaşi timp, Guvernul Moldovei face tot posibilul ca standardele europene să fie o normă nu doar pentru conducerea ţării, ci pentru toţi cetăţenii. În acelaşi timp, a mai spus preşedintele moldovean, integrarea europeană este susţinută de întreaga populaţie a Republicii Moldova.

Vorbind despre rolul pacificatorilor în R. Moldova, Vladimir Voronin l-a apreciat ca fiind foarte înalt la etapa actuală. Dar, în acelaşi timp, a precizat dînsul, institutul de pacificator trebuie să fie reorganizat. Potrivit preşedintelui, "misiunea de pacificatori militari trebuie transformată într-o misiune de observatori civili, deoarece Constituţia Republicii Moldova prevede că ţara noastră este neutră şi noi nu sîntem dispuşi să înlocuim unele forţe militare cu altele".

Planul de Acţiuni RM-UE a fost lansat la 22 februarie 2005.