PCRM se va scinda după alegeri ?

miercuri, 12 septembrie 2007

Hoţul în lege "Bulgaru" aflat la Moscova îşi pregăteşte revenirea în politica moldovenească

În numărul din iunie 2007, prestigioasa revistă „Forbes Rusia” a publicat un material prin care anunţă intenţia hoţului în lege Grigore Karamalak, zis „Bulgaru”, de a reveni „în marea politică” moldovenească prin intermediul Mişcării „Patria-Moldova” pe care, potrivit revistei citate, acesta o finanţează. Rîvna celui care a terorizat populaţia Moldovei în anii ’90 a început să se materializeze. Sîmbăta trecută, la Chişinău s-a desfăşurat congresul Partidului Uniunea Muncii „Patria-Rodina” în cadrul căruia a fost ales un nou preşedinte şi a fost schimbată denumirea formaţiunii, care pînă acum acumula la alegeri sub 1%. Noul preşedinte este nimeni altul decît preşedintele Mişcării „Patria-Moldova”, Andrei Ţărnă, „emigrat”, la fel ca şi „Bulgaru”, în Federaţia Rusă. Iar noua denumire a partidului este, defel surprinzător, „Patria-Moldova”. Cică mişcarea care a organizat la Moscova trei congrese ale gastarbaiterilor moldoveni „s-a unit” cu PUM „PR”.

Presa de la Chişinău a scris că la congresul de săptămîna trecută au participat, contrar legislaţiei, minori, care au fost aduşi din raioane „la o întîlnire cu tineretul”, dar s-au trezit la o reuniune politică „matură”. Dacă este adevărat, atunci ministerul Justiţiei se va vedea nevoit probabil să nu valideze deciziile „adoptate” cu voturile minorilor la congresul PUM „PR”. Însă pe noi ne interesează mai mult ce s-a votat şi ce ar putea să urmeze.

Vom reveni puţin la materialul din „Forbes Rusia”, în care se menţionează că „Grigore Karamalak finanţează o asociaţie obştească „Patria-Moldova”, creată de un alt emigrant moldovean, Andrei Ţărnă”. „Scopul oficial al organizaţiei este de a ajuta lucrătorii moldoveni să se legitimeze în Rusia. În realitate, Ţărnă şi Karamalak speră că pe spatele gastarbaiterilor vor reveni în marea politică a republicii lor. Aceşti parteneri planifică să-şi înregistreze partidul în Moldova şi îşi vor încerca norocul la alegerile parlamentare din 2009”. Deci, scopul a fost fixat – viitoarele alegeri parlamentare care se vor desfăşura în mai puţin de doi ani. Tandemul Karamalak-Ţărnă a găsit şi modalitatea de a se implica direct în politica din R. Moldova, preluînd (contra preţ?) cîrma partidului condus pînă acum de ex-ministrul Educaţiei, Gheorghe Sima.

Spre deosebire de copii, Andrei Ţărnă nu a participat nemijlocit la congresul de sîmbătă, adresîndu-se participanţilor, de la Moscova, prin intermediul unui mesaj video, după modelul practicat de teroristul nr. 1 în lume, Ossama ben Laden. Printre altele, acesta s-a pronunţat pentru acordarea limbii ruse a statutului de limbă de stat în R. Moldova, după ce în societate, de mai mulţi ani, s-a instituit o atmosferă calmă în legătură cu subiectul dat. Astfel, Ţărnă vine să toarne din nou gaz pe foc, flacăra căruia părea că s-a stins definitiv. Cunoscut ca susţinător al rebelilor din estul R. Moldova, Andrei Ţărnă a optat pentru crearea unei „confederaţii moldoveneşti”. După ce a cerut Chişinăului, în primăvara curentă, nimic mai mult decît „recunoaşterea independenţei Transnistriei”, acesta a mai avut tupeul să declare în mesajul video că acuzaţiile la adresa lui referitoare la susţinerea separatismului „reprezintă o minciună sfruntată”.

Cine este acest Ţărnă? Potrivit portalului informaţional „Криминальная Украина” (http://www.cripo.com.ua/?sect_id=7&aid=39144), „Andrei Ţărnă a fost unul dintre membrii activi ai „brigăzii” lui „Bulgaru”, care se ocupa la Chişinău cu şantaj şi escrocherie”. După ce a fost implicat în unele afaceri dubioase, în 2003 acesta s-a refugiat în Rusia. Acum conduce întreprinderea agricolă „Всходы” („Urcuşuri”) din raionul Zaraisk, aflat în regiunea Moscova şi cooperează activ cu Compania „Градострой” (Constructorul), proprietarul căreia este un alt „emigrant” din ţara noastră, ex-comisarul din Ceadîr-Lunga Ivan Cebotari, cel din urmă deţinînd şi funcţia de vicepreşedinte al Mişcării „Patria-Moldova”. În viaţa publică, Ţărnă a apărut pentru prima dată în luna martie 2005, cînd a organizat, în capitala rusă, congresul de constituire a Mişcării gastarbaiterilor moldoveni „Patria-Moldova”. Amintim că la acel congres, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare ce se desfăşurau în ţara noastră, au mai participat Grigore Karamalak, liderul PDS Dumitru Braghiş şi ex-şeful securităţii moldoveneşti, Valeriu Pasat. Apropo, presa apropiată Alianţei „Moldova Noastră” a scris, în alegerile locale generale din acest an, că Dumitru Braghiş ar fi susţinut de „Grişa Bulgaru”. Probabil Karamalak şi-a dorit mai multe pîrghii de influenţă în politica moldovenească, de aceea a şi preluat, prin Ţărnă, partidul lui Sima.

Începînd cu 2005, Andrei Ţărnă a fost promovat intens de către anumite instituţii media ruseşti şi din regiunea transnistreană a R. Moldova. Principala sursă media care „a lucrat” pentru liderul „Patria-Moldova” a fost, nu întîmplător, Agenţia de presă rusă „Regnum”, care a relatat pe larg, inclusiv prin imagini, despre lucrările celor trei congrese ale gastarbaiterilor moldoveni desfăşurate pînă acum la Moscova. „Regnum” a fost unica instituţie media care a difuzat două ştiri şi poze de la congresul de sîmbătă al PUM „PR”. Principalul fondator al "Regnum" este Modest Kolerov, şeful Direcţiei pentru relaţii inter-regionale şi culturale cu statele străine pe lîngă administraţia Preşedintelui Federaţiei Ruse. Modest Kolerov a stat şi la baza creării Mişcării "Prorîv", care activează în regiunea separatistă Transnistria sub conducerea maiorului MGB, Dmitri Soin. Acelaşi Kolerov, într-un interviu acordat revistei „Forbes Rusia” susţine că mişcarea „Patria Moldova” reprezintă „o iniţiativă privată a unor businessmani moldoveni („Bulgaru”? n.a.), care rezolvă o sarcină importantă, se ocupă de legalizarea gastarbaiterilor”.

În martie 2006, Ţărnă a organizat pichetarea Ambasadei R. Moldova la Moscova pronunţîndu-se, atenţie, “împotriva blocadei economice a Transnistriei” şi “împotriva integrării europene” a ţării noastre. Deşi conduce o întreprindere agricolă, Ţărnă a participat „în calitate de observator internaţional” din partea CIS-EMO (organizaţie creată de serviciile speciale ruse) la „alegerile” din regiunile separatiste Transnistria şi Abhazia (Georgia), dînd aprecieri „pozitive procesului democratic” din aceste teritorii rebele, conduse în mod autoritar. Nu a lipsit nici de la „referendumul de independenţă” desfăşurat în toamna trecută în regiunea Transnistreană, recunoscînd „dreptul poporului transnistrean de a-şi alege vectorul de dezvoltare”. Ulterior, a promovat intens aşa-numitul „Plan Ţărnă”, care prevedea „recunoaşterea de către Chişinău a independenţei Transnistriei”. Pentru cine lucrează acest Ţărnă? Moldova, păzeşte-te!
Expuneţi-vă părerea despre acest material la rubrica "comentarii"!

7 comentarii:

Anonim spunea...

oho. De parca Bulgaru a fost lipsa pina acum din politica moldoveneasca. Acum poate ca se doreste presedinte de tara?

Moldovanu spunea...

Acest Grisha Karamalak arăta foarte frumos pe prima pagină în Forbes (Moscow) acum câteva luni. Ruşii îl jelesc şi îl tratează ca pe un erou. În dependenţă de cât plâteşte, fireşte.

Marcel spunea...

e bun materialul. dar de unde atitea date? cine ti le livreaza "la pachet"? baietasii de la sis?

Oleg spunea...

În secolul 21 Internetul este cea mai informată sursă. Trebuie să ştii doar cum şi unde să cauţi.

eu spunea...

oare conteaza cine livreaza...
principalul: e bun materialul

Mircea spunea...

Vedeti unde va duce politica duplicitara a tuturor guvernelor voastre de dupa 1990. Uitind ca nici odata in istorie nu a-ti fost un stat{ Moldova lui Stefan era la Suceava cea a lui Cantenir la Iasi] ati vrut sa fiti mai catolici ca papa. Acum culegeti roadele. In timp ce patria mea Romania de bine de rau merge pe o panta ascendenta voi mergeti incolonati cu fanfara in frunte spre nicaieri. Si bineinteles ca pentru necazurile voastre viitoare tot Romania va fi vinovata. Chiar nu vedeti ca prapastia dintre noi se largeste si in citva timp se va produce ruptura definitiva? Si voi ce veti cistiga? Pentru ca noi nu vom pierde nimic.

Gata, ne-am saturat! spunea...

MOldova, pazaste-te! Tot soiul de mancurti si banditi considera ca pot sa-si imbunatateasca CV devenind politicieni si conducatori ai Moldovei: actualii care cu mici exeptii sunt mldoveni dupa nationalitate si nastere, toata shusera din transnistria si cei ce-s hraniti de ei aici si noii KGB-FSB-bulgaro-gagauzi ce pretind ca au un cuvint de spus in viitor.
Iar noi, fratilor ce facem? Raminem miei mioritici de sacrificat de Sf.Pasti 2009?