PCRM se va scinda după alegeri ?

marți, 25 septembrie 2007

Ex-consilierul prezidenţial Sergiu Mocanu declară că Vladimir Voronin este "frâna Moldovei"

Ex-consilierul prezidenţial "cu misiuni speciale", Sergiu Mocanu, demis recent din această funcţie, a spart tăcerea. În cadrul emisiunii "În PRO funzime" din seara zilei de luni, Mocanu a declarat că "Vladimir Voronin este principala frână a Moldovei în calea de integrare europeană". Deşi îl apreciază mult pe şeful statului pentru diferite calităţi de lider şi bun administrator, totuşi fostul sfetnic al lui Voronin este convins că şeful statului este o piedică serioasă în procesul de integrare europeană. Mocanu nu a precizat motivele acestei poziţii şi nu a explicat clar nici motivele plecării lui din funcţia de consilier prezidenţial.
Ex-frontistul şi ex-liberalul ajuns să lucreze la preşedintele comunist, Sergiu Mocanu vrea să lanseze un nou proiect pentru R. Moldova, care să accelereze aderarea ţării noastre la UE "în vagonul Balcanilor de Vest". De fapt, proiectul lui Mocanu nu este chiar aşa de nou, cum afirmă acesta. Punerea frontierei de-a lungul segmentului transnistrean a fost o idee lansată încă acum câţiva ani de liderul PSL, Oleg Serebrian. Anume preşedintele social-liberalilor pleda pentru "conservarea problemei transnistrene, cu stabilirea frontierei pe Nistru şi concentrarea asupra procesului de integrare europeană".
Deşi a negat că doreşte să creeze un nou partid, Mocanu a dat de înţeles că ar căuta formaţiuni care să susţină proiectul său şi că ar exista mulţi susţinători ai respectivei idei. (apropo, sunt şi eu susţinătorul unei astfel de idei, în cazul în care nu reuşim timp de maximum un an să înregistrăm progrese esenţiale în reglementarea transnistreană. Nu doresc de dragul unor separatişti care se îmbogăţesc pe spatele unor bieţi oameni să jertfesc perspectiva europeană. Noi de mult trebuia să ne concentrăm asupra europenizării noastre, să le dăm exemplu celor din stânga Nistrului. Atunci când vom fi în prag de aderare la UE, ca şi în cazul Ciprului de Nord, Transnistria s-ar putea cere singură în R. Moldova). Se mai vorbeşte că Mocanu ar încerca să joace "cartea Lupu" împotriva lui Voronin. Iar plecarea acestuia de la Preşedinţia a fost ca efect al unei "discuţii aprinse" cu Voronin. (Apropo, Lupu a fost la prezentarea aeronautică de la Vadul lui Vodă, organizată de Asociaţia condusă de Sergiu Mocanu).

În final vreau să remarc şi prestanţa foarte bună avută de Mocanu în cadrul emisiunii, cu toate că a evitat să răspundă clar la majoritatea întrebărilor.

UPDATE 13.00 Propunerea de stabilire a frontierei la Nistru, potrivit lui Mocanu, nu înseamnă recunoaşterea Transnistriei. În plus, acesta propune ca să fie rupte relaţiile diplomatice cu orice ţară care va recunoaşte independenţa "rmn".

În emisiunea de luni, Sergiu Mocanu a recunoscut că realegerea lui Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte al R. Moldova a fost regizată în exterior. Inclusiv vizitele în R. Moldova, în plină campanie electorală, a preşedintelui Georgiei, Mihail Saakaşvili şi a preşedintelui României, Traian Băsescu, care "a fost rugat de anumiţi prieteni din Europa". Atunci Voronin era "răul cel mai mic" pentru Occident, dar care acum "este dezamăgit", afirmă Mocanu.

În ce priveşte românofobia lui Voronin, potrivit lui Mocanu, aceasta "este în sângele preşedintelui moldovean" care crede că ţara noastră "este în pericol şi că se va uni cu România".


UPDATE 18.00 PSL a reacţionat la "plagiatul" lui Sergiu Mocanu. Vedeţi aici reacţia liderului PSL, Oleg Serebrian.


Expuneţi-vă părerea despre acest material la rubrica "comentarii"!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Interesant, oare cat a dat (platit) Mocanu pentru a veni la emisiunea Lorenei? Vreo 5 mii de baxuri? A, nu stii Oleg? Acum cateva luni tare mai erai informat despre astfel de "bombe", dragu' tatei.

Anonim spunea...

Ce propunere proasta de sorginte ruseasca a propus Mocanu, sa punem hotar pe Nistru! Argumente pentru Smirnov ca Moldova recunoaste regimul separatist!!!Imi pare sincer rau pentru Mocanu, care se vede clar ca e suparat pe Voronin ca l-a demis din consilier si se razbuna. Dar o face in modul cel mai prost posibil aliindu-se cu dusmanii Republicii Moldova adica cu separatistii lui Smirnov.

Oleg spunea...

nu ştiu dacă a plătit ceva pentru emisiune, dar "bomba" la care te referi (cei de la PRO TV ştiu) a fost preluată de pe forumul Jurnalului de Chişinău. Şi eu am menţionat acest lucru, ca fiind FĂRĂ PROBE şi nu-l credem.

Anonim spunea...

Pacat de Mocanu, ca face un joc in favoarea separatistilor lui Smirnov. Intimplator sau nu, dar fostii consilieri prezidentiali dupa ce sunt plecati de la Presedintie incep sa faca jocurile lui Smirnov.Vezi cazurile Victor Doras si Sergiu Mocanu

Gata, ne-am saturat! spunea...

Mocanu stie cite ceva mai mult ca noi. Daca poate vorbi, venind de unde vine, si nimeni nu-i inchide gura inseamna ca el sonorizeaza pe cineva. Mii frica sa nu fie el un fel de cineva care ne va indrepta energiile in alta directie, ne va sustrage de la marie tunuri ep care comunistii ar trebui sa le traga in timpul ramas pina in 2009, sa nu ne plaseze pe pista falsa. Sa vedem ce vrea Mocanu dar, PAZEA!, la orice miscare a comunistilor, atentie majora, spectacolul a inceput!