PCRM se va scinda după alegeri ?

marți, 11 septembrie 2007

De ce tărăgănează Filat lansarea noului partid?

Ex-candidatul Partidului Democrat la funcţia de primar general, Vladimir Filat tărăgănează lansarea noului partid. Deşi în cadrul mai multor intervenţii în presă a promis că la începutul acestei săptămâni va organiza o conferinţă de presă (se planifica pentru ziua de marţi), deocamdată nu sunt semnale că această întâlnire cu jurnaliştii va avea loc în timpul apropiat. S-a renunţat la ideea de a părăsi PD-ul şi a crea o nouă forţă politică? Sau totuşi îi lipseşte putere de decizie?! Start Hotărât! Cine e Hotărât?

Din anumite surse am aflat că doctrina partidului care va fi condus de Filat va fi social-liberală, pentru a nu-l "supăra rău" pe liderul PD, Dumitru Diacov, şef al unui partid cu doctrină social-democrată. La moment în Moldova sunt deja 7 formaţiuni cu doctrine liberale sau social liberale: AMN (social-liberală), PSL (social-liberală), PNL (liberală), PL (liberală), PE (social-liberală), MAE (social-liberală), MpNŢ (social-liberală). Păi, cum spun moldovenii welcome! Unde-s mulţi ...este loc şi pentru alţii. Doar că voturile se împart la toate. Cei circa 20% de votanţi liberali din Moldova se împart la 7 + 1 formaţiuni. Iar pragul de trecere în Parlament este de 4%.

UPDATE (ora 15.15) Acum la ministerul Justiţiei sunt înregistrate 28 de formaţiuni politice, MAE fiind în aşteptare de a fi înregistrată. Ştiu că se mai intenţionează plămădirea a cel puţin 3-4 partide. Aşa că s-ar putea în scurt timp ca numărul lor să depăşească cifra de 30. În SUA, de exemplu, unde este un sistem bipartid, înregistrate sunt vreo 200 de formaţiuni politice, la fel ca şi în Italia, deşi în "Ciuboţică" sistemul de partide este pluralist. Cel mai mare număr de partide înregistrat în Moldova a fost până la reforma din 2002 - peste 50. Mai avem până a atinge recordul propriu....

Expuneţi-vă părerea despre acest material la rubrica "comentarii"!

16 comentarii:

Katt spunea...

e tampit sa faci al 8 partid de aceeasi doctrina, insa in Moldova nu se respecta doctrinele si valorile, asa ca vom vedea!!!

Anonim spunea...

Da ce se respecta la noi? Ce respecta politicienii nostri? Doar banii! Este o prostie sa se calareasca toate partidele acestea pe un segment ingust de electorat. Comunistii rid si bat din palme. Moldova TREZEŞTE-TE!!!

Cit se poate? spunea...

bine atunci daca sunt atitea politicieni pe aici poate imi spune mie care nu prea ma descurc in politica pe ce segment trebuie sa se amplaseze un oarecare nou partid creat in Republica Moldova???? dupa cite shtiu eu toate segmentele au reprezentanti de citeva partide. ce doctrina trebuie sa alegi ca sa nul superi pe Diacov pe Rosca pe Urecheanu pe Voronin???? fiti serioshi partidele se creaza nu pe baza de doctrina. shi matushei din satul... ii indeferent de toate doctrinele ea vrea siguranta in ziua de mine pentru copii shi nepotii ei asa cum cred ca o vor toti locuitorii republicii. La baza trebuie sa fie oamenii care sunt capabili sa faca ceva productiv pentru tara ...

Gata, ne-am saturat! spunea...

Eu cred ca nu s-a reusit de solutionat careva probleme pina azi deaceia se ma taraganeaza cu conferinta de presa. Cum inteleg eu Filat este hotarit dar nici nu vrea sa porneasca un proiect mare de dragul proiectului sau ca il asteapta jurnalistii la usa agentiei de presa :).
Lasati-l in voie sa faca ce are de facut ca nu a semnat cu nimeni nici un contract si nu are deadline-uri. Omul are forta si tupeu suficient pentru a o face si a o face bine.
In ce priveste doctrina - ma rog, Filat nu e socialist, nu e komunist - la el te uiti si nu vezi social-demacrat. Este din alt aluat si deaceia, cred, ca nici nu a mai incaput in aceiasi pantaloni cu Diacov. Cred ca Diacov nu a reusit sa faca din Filat social-democrat (sau comunist, cine stie) in 10 ani de cind sunt impreuna. SI pina la urma a biruit firea lui Filat de om de dreapta. El a fondat Liga Studentilor Basarabeni din Romania cind era student, da si alte activitati din "tineretea" sa erau mai degraba de dreapta decit sociale.
Si pina la urma e important ca Diacov isi pierde si mai departe cei mai buni oameni, pe care stia foarte bine sa-i tina conservati, dar nu faptul ca azi nu are loc conferinta de presa a lui Filat he-he ....

Anonim spunea...

Oleg, cred ca Filat "ezita" sa-si traga un partid nou anume din motivul ca nici nu a intentionat s-o faca. Pana la urma, toata istoria cu partidul nou nu era compusa decat din zvonuri si deductii fortate :)

Anonim spunea...

Brusc, dupa aproape 10 ani de cind Filat este in PD social-democrat al lui Diacov, s-a "trezit" liberalismul si proromanismul lui Filat! Haideti ca ma amuzati. sinteti nostimi ai naibii. In Moldova fiecare politician un pic mai rasarit se vrea lider de partid. hahahaha. desi calitatea lor este lamentabila.

Cit se poate? spunea...

ca sa te exprimi ca sunt lamentabili mai intii trebuie sa te ghindeshti cit au facut ei pentru tara... poti sa spui de oricine dar Filat cred ca merita putina stima dupa cit lucru face el in parlamentul Republicii Moldova cite legi redacteaza shi le perfecteaza.
cit despre proromanism nu inteleg de unde ai luato?

Anonim spunea...

citesti si te ia risul... cui dracu ii mai trebuie azi partide in tzarisoara asta?... iar cei cel laudat pe filat, fiti mai discreti...

Cit se poate? spunea...

pentru ANONIMI poate va puneti vriun nume oarecare ca sa ne putem adresa exact la persoana, nul apara nimeni persomal pe filat pur shi simplu aici se discuta despre el eu miam expus punctul de vedere, cind se va discuta despre alti politicieni shi acolo imi voi expune punctul meu de vedere

Anonim spunea...

da nu vi se pare ca se discuta prea mult despre filat????? ce a facut el pentru tzara asta????

Anonim spunea...

si in general, cine-i acest filat ca pe aici lumea ii face imagine???
un oarecare deputat? si mai cine?

Cit se poate? spunea...

am rugat daca se poate sa fie postat un nume in loc de ananim!

Marcel spunea...

mie tot mi se pare ca se vorbeste pre mult despre acest filat care are mai multe pete negre decit reusite. ce a reusit el sa faca pentru tara in afara de faptul ca a reusit sa-si ridice casa pe la valea morilor? mai are si multe afaceri care nu stiu cit de curate sint. asa ca Start Procuratura! Stop Filat!

observator spunea...

mi se face o impresie ca pe acest blog isi dau batalia cei de la PD si fanii lui Iura Rosca. dar straniu ca mai demult erau activ doar agentii PPCD si PCRM. acum lupta pe internet se da deja intre mai multe tabere....

Maldur spunea...

Eu cred ca Filat asteapta sa se rezolve problema cu CMC sa vada cu ce se termina alinta din Primaria Chisinau si atunci va lua o pozitie. Dar pina atunci nu vrea sa se murdareasca. La alegerile locale a luat un numar al electoratului studiaza piata si va lua o pozitie medie asa ar face un realinyi patzan. O sa vedem ce o sa e intimple. Mai este si Marian Lupu care este sex simbolul Moldovei o sa apara fetze noi baeti pina in 2009 o sa fie interesant.

Katt spunea...

da cu ce ocazie pe un blog nu se poate de scris?? da, si le place la oameni de filat? asta ce inseamna??? ca toti sunt in gasca cu el??

asa in MD, cand omul se porneste sa faca ceva bun, il arunca cu pietre;

prietenul meu a avut un consatean, in mijlocul anilor 90 s-a ridicat baiatul facand business, cinstit - ca printre altele, si a decis baiatul sa faca ajutor la consatenii lui; a adus haine bune de mana a doua, dar bune si noi, sa le dea la oameni gratis, si o femeie moldava a inceput sa urle: "oameni buni, el na da toate marsheveniile, lasa sa ne intoarca banii nostri care ia furat, da nu carpe sa ne deie"; la care baitul zice. "cre bani? eu activitatea am facuto in Chisinau"
si oamenii au inceput sal improaste cu pietre, si e a plecat din satul cela


asa si voi... lasati-l pe om sa faca mai intai, apoi judecati-l!!