PCRM se va scinda după alegeri ?

miercuri, 11 iulie 2007

UE vrea ca România să înăsprească legea cetăţeniei pentru moldoveni

Acelaşi reprezentant al UE pentru R. Moldova, Mizsei, s-a evidenţiat la Bucureşti şi prin solicitarea ca România să înăsprească legea cetăţeniei pentru moldoveni. Mai multe citiţi aici.

Oare faptul că este maghiar influenţează modul lui de a trata problema cetăţeniei române pentru moldoveni?

5 comentarii:

Anonim spunea...

...nimic de mirare, dintotdeauna acestea s-au uitat chioris la noi...

Mircea spunea...

Ai ajuns la vorbele mele Oleg? Ce ti-am spus eu despre maghiari, si nu m-ai crezut.

Oleg spunea...

...te cred :) Este o vorba la ruşi "dovereai no provereai" (să ai încredere, dar verifică)

Mario spunea...

Kalman Mizsei: inca unul care-si da aiurea cu parerea... As remarca intai ca nu mi se pare ca Mizsei e influentat in vreun fel de faptul ca e ungur. Ideea ca de indata ce ungurii apar intr-un spatiu de interes romanesc trebuie neaparat sa fie vorba despre vreo conspiratie e din aceeasi clasa cu paranoia romanofoba a oficialitatilor moldovenesti.

In realitate, Mizsei se comporta tipic pentru un strain de subtilitatile socio-politicii basarabene care se intampla sa aplece superficial urechea la textele comunistilor moldoveni precum si la plangerile opozitiei, pentru ca mai apoi sa-si interpreteze melanjul aburitor de franturi de informatie dupa scheme implacabil rudimentare. Pentru a demonstra asta, e de ajuns sa aruncam o privire la cateva dintre parerile pe care si le-a dat la Bucuresti:
Unu, legea cetateniei romanesti e deja extrem de restrictiva si ma indoiesc sa existe vreo atitudine oficiala a UE care sa ceara inasprirea acesteia. Mizsei exprima defapt o ingrijorare a oficialitatilor din RM (duh!) si cel mult o preocupare la Bruxelles ca legea ar putea facuta mai laxa. Intreaga poveste e complicata de faptul ca se poate demonstra in cadrul dreptui international ca basarabenii (cel putin cei de o anumita varsta) au dreptul sa revendice cetatenia romana in conditii speciale.
Doi, cica Romania a privit dispretuitor Moldova... Sunt perfect de acord ca in randul populatiei din Romania poate exista o asfel de atitudine grotesca (care-si are totusi contraponderea psihologica in RM si e regasibila in diverse forme si intensitati chiar si intre locuitorii diferitelor regiuni ale oricarei tari). Pe de alta parte, Bucurestiul oficial a excelat intodeauna printr-o atitudine mai degraba prea retinuta si rece in relatiile cu RM. Atacurile (uneori incredibil de nesimtite) au provenit intodeauna din partea oficialitatilor moldovene. Desfid pe oricine sa-mi reaminteasca vreo atitudine oficiala a Romaniei care sa poata fi interpretata ca fiind dispretuitoare la adresa Moldovei.
Trei, cica Moldova se asteapta ca Romania sa o ajute... Wha'!?? Oricine a urmarit aventura politicii comunistilor moldoveni in (non-)relatia cu Romania stie ca aceasta e o, ahem!, prostie. E adevarat cel mult ca populatia din RM considera ca Romania ar putea ajuta cel mai mult, dar asta are o prea putina influenta asupra atitudinii programatic anti-romanesti a oficialitatilor moldovene.
Patru, cica Romania ar trebui sa vina in intampinarea dorintei comunistilor moldoveni sa incheie acordurile de frontiera si tratatul de baza. Sa intelegem ca Romania ar trebui sa accepte textele comunistilor imbibate de marotele ideologice moldoveniste? Oare ce este atat de greu de inteles ca exista doua fete ale monedei si ca Romania nu poate sa-si bata joc de un anumit bagaj de simboluri nationale calcate in picioare in spirit sovietic de propunerile comunistilor? Mai mult, Mizsei cere buna credinta: pentru orice cunoscator al ideologiei moldoveniste la conducere in RM este evident ca buna credinta din partea romana ar fi cel mult o expresie a utilitatii idiotilor civilizati de care se folosea candva Lenin in relatia cu occidentul. Mizsei in mod evident ignora faptul ca Romania nu se poate lansa in parafarea de documente care oricand pot fi folosite de catre comunistii moldoveni - colportori vrednici ai legendarului tupeu sovietic - in proiectul lor de desavarsire a nationbuiding-ului moldovenist.

Repet, aici ma foarte indoiesc ca este vorba de faptul ca Mizsei e ungur: cel mai probabil, omul este el insusi de buna credinta si e pur si simplu folosit cu nesimtirea tipica drept un idiot util de catre establishment-ul comunist de la Chisinau.

Mircea spunea...

Sunt deacord total cu tine Mario. Nesimtirea conducerii RM SFIDEAZA BUNUL SIMT. Sunt in stare sa distruga tara decit sa accepte ajutorul nostru.