PCRM se va scinda după alegeri ?

luni, 30 iulie 2007

"NATO afară din Moldova!"

Sâmbătă, un grup de vreo 50 de persoane, au protestat în faţa sediului Guvernului R. Moldova "împotriva desfăşurării în R. Moldova a aplicaţiilor militare cu participarea NATO, Medceur-2007", dat fiind neutralitatea ţării noastre. În Piaţa Marii Adunări Naţionale erau afişate două pancarde de material alb, lungi de vreo 30 de metri, pe care scria cu litere roşii, în rusă şi română, "NATO afară din Moldova". Prin preajmă fluturau mai multe drapele ale R. Moldova, dar şi un drapel de culoare roşie. Deocamdată nu am reuşit să aflu cine sunt participanţii la acţiunea de protest, deşi după îmfăţişarea celor care purtau drapele sau ţineau pancarde, acestea erau persoane de la ţară plătite pentru "anumite servicii". Organizatorii ar putea fi Partidul Republican din Moldova sau Mişcarea "Ravnopravie". Nu este exclus ca să fi fost o acţiune a naţional-bolşevicilor, deşi aceştea nu prea au resurse să "convingă simpatizanţii" să iasă în srtadă.
Ceva mai târziu, în preajma locului desfăşurării "acţiunii de protest" tomberoanele erau pline de cutii de bere. Ar putea fi o simplă coincidenţă. Sau poate nu?

Potrivit Constituţiei, R. Moldova este stat neutru. Conducerea de la Chişinău repetă cu orice ocazie că nu se intenţionează schimbarea statutului. Cu toate acestea, mai multe forţe politice din R. Moldova pledează pentru aderarea la NATO. Această idee este susţinută acum şi de circa 25% din populaţia ţării, procent redus esenţial în ultimul timp. Acum un an, pentru aderarea la NATO se pronunţau circa 40% din cetăţenii R. Moldova.

10 comentarii:

Mircea spunea...

Fara sa intrati in NATO NU VETI AJUNGE NICAIERI, DEOARECE NIMENI NU VA RECUNOASTE NEUTRALITATEA.

Oleg spunea...

Aderarea la NATO nu este o preconditie de aderare la UE. Cei din UE râd când noi îi întrebăm dacă R. Moldova ar trebui mai întâi să adere la NATO apoi la UE. Acest lucru s-a întâmplat cu mine, în timpul recentei vizite la Strasbourg. Europenii nu fac nicio legătură între cele două procese.

Mircea spunea...

Dar am scris eu asa ceva? Eu am scris ca neutralitatea voastra e apa de ploaie. Puteti pina la ziua crucii sa va numiti neutri dar daca acest statut nu vi-l recunoaste nimeni va puteti spala pe cap cu el.

Mircea spunea...

Si fii sigur Oleg ca investitorii altfel i-si baga banii daca ar avea o garantie. Si spune-mi o garantie mai buna ca Noto?

Mircea spunea...

NATO

Mircea spunea...

Da ce voi va comparati cu Elvetia si Suedia. Ca Finlanda e alta poveste.

Anonim spunea...

apartenenta la nato nu este o preconditie, insa mi se pare logica...

Mircea spunea...

Eu nu-mi dau seama despre ce vorbiti. Normal ca nu are legatura NOTO cu UE. Eu spun doar ca sunteti pre mici ca sa va permiteti sa fiti neutri. Pai Romania care e mai mare ca RM si nu si-ar fi putut permite sa fie neutra. Da ce voi sunteti mai cu mot. Pai orb sa fii si tot se vede ca cu neutralitatea voastra va ride conducerea Transnistriei in nas. Degeaba se incrunta Voronin ca in afara de cetatenii RM nu sperie pe nimeni.

Mircea spunea...

Doar nu aveti impresia ca in Romania se sperie cineva de el? Pai daca nu ar fi SPP-ul noostru lar alerga lumea pe strada. Basescu momentan nu are sanse sa pateasca asa ceva.

Alex spunea...

vedeti cine a participat si va fi foarte clara situatia... au adus comunistii niste batranei rusi si au facut o mascarada... nu va lamentati in comentarii prea multe... cand se va schimba puterea, se vor schimba multe...