PCRM se va scinda după alegeri ?

marți, 24 iulie 2007

A fost semnat Acordul de constituire a alianţei majoritare în CMC

Preşedinţii Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca şi al Partidului Democrat, Dumitru Diacov au semnată, astăzi, Acordul de constituire a alianţei majoritare în Consiliul municipal Chişinău. Amintesc că dintre aceşti 4 lideri, doar şeful liberalilor este consilier municipal.

Acordul conţine un text mic (mai puţin de o pagină A 4), în care se menţionează principiile care i-au reunit pe aceşti lideri de partid (prin deducţie trebuie să spunem că şi pe consilierii municipali ai acestor formaţiuni). Printre principiile respective figurează "transparenţa actului public şi respectarea autonomiei locale, economia de piaţă, crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru investiţii, construirea locuinţelor sociale, deadmiterea corupţiei în actul de guvernare a capitalei, licitaţii publice transparente" etc. Textul a fost dat cititrii de către Mihai Ghimpu, care a şi fost pe post de moderator al conferinţei de presă cu participarea semnatarilor Acordului.

Coaliţia, după cum spuneam anterior, este foarte firavă, lucru evidenţiat şi de către Diacov. Din aceasta fac parte 26 de consilieri din 51. În 2003 de asemenea a existat o coaliţie din 26 de consilieri necomunişti, care s-au reunit în "Chişinăul Democratic", care nu a rezistat foarte mult timp (doar pentru repartizarea anumitori funcţii de conducere).

Liderii celor patru formaţiuni spun că i-a reunit nu ideea repartizării funcţiilor, ci dorinţa de "a aduce schimbarea în Chişinău" /aceasta sună cel puţin straniu din gura ex-edilului şef al capitalei, Serafim Urechean, care a deţinut această funcţie circa 11 ani/. Până la urmă, preşedintele PL a recunoscut că s-a decis deja şi asupra repartizării funcţiilor de viceprimar şi pretori, însă refuzând să dea detalii spunînd doar că "voi deja ştiţi totul". După cum am mai informat, funcţia de preşedinte al CMC îi va reveni lui Mihai Ghimpu. Cele 4 formaţiuni vor deţine câte o funcţie de viceprimar şi câte un post de pretor. Propabil că AMN va avea doi pretori (având în CMC 7 mandate).

Cei patru lideri nu au putut explica clar de ce din coaliţia majoritară lipsesc consilierii fracţiunii social-democrate (5 la număr), chiar dacă toţi şi-au exprimat speranţa că aceştia vor adera la alianţă. Totuşi este clar că pentru social-democraţi nu s-au ajuns funcţii, fapt despre care a dat de înţeles atât Ghimpu, cât şi liderul fracţiunii social-democrate Eduard Muşuc. Atunci este clar că ceea ce i-a unit pe cei patru sunt funcţiile şi nu principiile "general umane" scrise pe doar o pagină. Acest lucru a fost confirmat şi de către Diacov, care s-a scăpat cu vorba spunând că în PD "se mai discută dacă se merită de participat la actul guvernării în capitală". Dar ceea ce i-au "convins" pe democraţi să semneze Acordul de constituire a majorităţii este necesitatea ca "CMC să înceapă a lucra" (adică, să se împartă funcţiile şi să se dea startul). S-a negociat exact la fel cum se negocia până acum la noi, după anumite algoritme unde interesul nu este cel al cetăţenilor, ci acel de partid. În asemenea condiţii, în ce constă "schimbarea" propimisă de primarul liberal şi cei din PL, dacă principiile de împărţire a ciolanului au rămas cele din perioada agrariană?

Mi-a fost foarte interesant să urmăresc "moralitatea" politicienilor, care în campania electorală l-au lovit pe Dorin sub centură, vorbind că este tânăr şi neexperimentat (iar în PR-ul negru se spunea că este un sugar, care mânăncă dimineaţa ceea ce-i pregăteşte mămica şi că ar fi homosexual), iar acum vorbesc cât de "simpatic" este şi că "cunoaşte multe limbi străine şi are mare perspectivă". Păi când să-i crezi pe aceşti politicieni? Bine spunea bătrânul Soros că "politica este arta manipulării".

În final, să-i dorim o activitate de lungă durată şi eficientă noii majorităţi, în speranţa că chişinăuienii vor avea doar de câştigat în urma creării acesteia.PS După două ore de la semnarea Acordului, a fost anunţată convocarea şedinţei CMC pe 26 iulie. Ordinea de zi a rămas neschimbată de la şedinţa eşuată săptămâna trecută: "ridicarea unui mandat de consilier, eliberarea din funcţia a viceprimarilor şi constituirea comisiilor de specialitate". Deja există înţelegerea cu repartizarea funcţiilor, înseamnă că şi şedinţa CMC trebuie să fie organizată. Sunt sigur că nici la această şedinţă nu vor veni consilierii PCRM. Dar şedinţa va avea loc...

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mdea.. buna treaba..
Imi amintesc ca anume Rosca era cel care il numea bebelus pe Dorin, iar acum se lauda cu el.. Sa moara mama lu Stefan cel Mare.. nu alta.. Cretini.. democrati, pardon..

Alex spunea...

unde ati vazut politicieni cu morala, poate ma edificati si pe mine?... va rog, doar cateva exemple... insa sa nu incepeti cu roska, diacov, urechean, sau cubreacov, secareanu, braghis, serebrian etc etc... de cei de la putere nici nu discut....
exemplele care le-am dat, sunt sfinte, de acesti indivizi va rog sa nu va legati, ca niciodata in viatza nu voi crede ca sunt imorali...:))))))