PCRM se va scinda după alegeri ?

luni, 23 iulie 2007

A fost lansată Mişcarea pentru Neam şi Ţară

Luni a fost lansată public Mişcarea pentru Neam şi Ţară (tradusă în rusă ca Dvijenie za narod i otechestvo) înregistrată de Ministerul Justiţiei la 17 iulie curent. MpNŢ este a 29-a formaţiune înregistrată la MJ.
Preşedintele noii formaţiuni politice, de orientare social-liberală, este conferenţiarul universitar, Tudor Deliu. Acesta a fost printre promotorii Mişcării de eliberare naţională, transformată în FPCD, apoi PPCD. Nu cunosc evoluţia politică a acestui din anii 90, dar o ştiu pe cea de după 2005. În alegerile din 2005 a lucrat în staff-ul BMD (din partea AMN). După alegeri, a participat la crearea Partidului European, de unde, aproximativ un an în urmă, a plecat cu un grup de persoane care a şi pus bazele MpNŢ.

Deliu declară că programul politic al noii formaţiuni "nu diferă esenţial" de programele altor formaţiuni. Este de remarcat că MpNŢ este deja a 8-a în R. Moldova cu doctrină liberală. Liderii acestei mişcări sunt deschişi spre un dialog cu celelalte partide liberale "dar nu în detrimentul noii formaţiuni". Întrebat de ce au ales doctrina social-liberală, Deliu a spus că "moldovenii prin esenţă au fost mai mult liberali". (Pentru mine este o descoperire, pe care nu o prea cred....)

Şefii noii formaţiuni, care a organizat congresul de constituire în satul Ratuş, rnl Criuleni, spun că nu vor primi în rândul lor persoane care s-au perindat prin alte partide. Cazul domnului Deliu dar şi al altor transfugi din AMN şi PE probabil nu se iau în calcul.

Este greu să remarci anumite personalităţi care ar sta în fruntea celei mai tinere formaţiuni politice. Din câte cunosc, în nucleul acesteia este şi prorectorul Academiei de Administrare Publică de pe lângă preşedintele R. Moldova, Oleg Bălan, căruia, cel mai probabil, îi va reveni funcţia de prim-vicepreşedinte al MpNŢ. Secretarul general este un oarecare Mihai Oţică.

MpNŢ pledează pentru alegeri parlamentare mixte, într-un Legislativ cu un număr redus de deputaţi (71 în locul celor 101 existenţi la moment) şi alegerea preşedintelui ţării prin vot direct.


Amintesc că Tudor Deliu a candidat în calitate de independent, în 2007, la funcţia de consilier municipal şi a obţinut doar 554 de voturi.

Mă repet, deocamdată nu văd niciun viitor pentru respectiva formaţiune. Nu posedă nici potenţial uman remarcabil, nici potenţial financiar (cunosc şi mai multe surse de finanţare a formaţiunii date) şi nici mesaj care să prindă la public, fiind unul distinct. Cea mai mare comoară a MpNŢ este preşedintele Deliu, care are o imagine bună în rândul funcţionarilor din R. Moldova de diferit nivel, respectiv, bune relaţii cu aceştia.

3 comentarii:

Gavril spunea...

am mai zis.... apa de ploaie!!!
moldovenii nu au ce face si hai sa faca partide....
ce sa mai.....

Anonim spunea...

pai ce sa spun... Deliu e intr-adevar o persoana care poate aduce multe surprize. in cazul dat nu m-as grabi cu afirmatii ca nu are echipa, aceasta in timp poate fi formata, doar pina la alegeri mai este timp.
si asta pe fundalul cind majoritatea fractiunilor parlamentare merg in regres in preferintele alegatorilor, e nevoie de ceva nou, de alternativa, de protest....ca si in cazul lui Chirtoaca la alegerile municipale. Succese Tudore.

Alex spunea...

de ce nu se doreste a intelege, oamenii in pofida dorintelor de a vedea ceva nou pe scena politica, oricum voteaza ceea ce este, sau pe cei ce sunt mai puternici, care au bani, mijloace umane bune.. si mai fac si campanii electorale starlucite folosind un PR foarte bun...

nu vor vota oamenii masiv noile partide stati fara grija...
ultima campanie electorala asta asta foarte clar...