PCRM se va scinda după alegeri ?

luni, 30 iulie 2007

După cine va merge PCRM?

Editorialistul de la "Flux", Sergiu Praporşcic, scrie astăzi că declaraţiile recente ale lui Marian Lupu ar putea însemna un "start pentru destrămarea PCRM". Potrivit autorului, spicherul Lupu ar fi susţinut şi de către premierul Tarlev, dar şi de către unii membri ai guvernului, care doresc reformarea PCRM. Însă, afirmă publicistul, numărul acestor voci în PCRM este redus, fapt care va duce la victoria grupului ghidat de actualul lideri, Vladimir Voronin. Atunci ce se va întâmpla? PCRM se va dispersa? Deocamdată este puţin probabil, deşi nu se exclude că formaţiunea va fi părăsită de către anumiţi "reformişti", printre care şi Lupu. Este admisibil şi faptul că Lupu în electorala 2009 ar putea fi calul de tracţiune al altei formaţiuni. Poate chiar PPCD.

4 comentarii:

Oleg spunea...

Un comentariu foarte interesant venit pe yahoogroups de la Aurelian Ionas Rus.


Acum ceva timp in urma, Mark Tkaciuk i-a cerut lui Voronin ca sa ii ceara lui Lupu sa isi dea demisia si ca Rosca sa fie demis din conducerea parlamentului. Motivul era ca Lupu participa in eforturile americane de a influenta si presuriza conducerea RM (inclusiv impotriva planului Kozak 3). Voronin, care acum e bolnav si deci mai sub influenta lui Tkaciuk decat oricand, a spus "da". Apropo, cand i-am raspuns cuiva din Washington, dar nu persoanei discutate in propozitia urmatoare, la idea lui ca "Nobody in Moldova thinks that Mark Tkaciuk is the dauphin" ca "Mark Tkaciuk is the power behind the throne", mi s-a raspuns "He is the power behind the wheel chair". Apropo, cand am vorbit cu el, Charles King era extrem de interesat in ce aveam de spus despre conditia sanatatii lui Voronin, in informatia pe care am aflat-o de la cineva care a vorbit cu doctorul lui Voronin, si confirma si el ce spuneam eu. Si in plus, noua political officer americana din Chisinau, Daria Fane, avea in trecut opinii stil "The Romanian unification will remain controversial, and a strong possibility exists of eventual reunification with Romania. While the leaderships on both sides of the Prut have been hesitant about supporting this step, popular movements will likely escalate their agitation until reunification takes place." Vezi Daria Fane, "Moldova: Breaking Loose from Moscow", in Ian Bremmer and Ray Taras, Nation and politics in the Soviet Successor States" (New York: Cambridge University Press, 1993), p. 149.
A fost selectata pentru aceasta pozitie incepand cu inceputul lui Iulie exact datorita acestui lucru. Dupa ce vor incepe violentele albaneze impotriva trupelor NATO in Kosovo, tendinta occidentala va fi sa fie recunoscuta independenta Kosovo de catre Occident. Am discutat cu o persoana din Moscova (de limba materna rusa) care lucrase pentru o firma de public relations de acolo; o ruda de-a ei a discutat mult cu multi parlamentari rusi, etc. Rusia va recunoaste independenta Transnistriei si la cateva zile dupa aceea, ambasada rusa va publica advertising de o pagina intreaga in New York Times, etc., discutand abuzurile comuniste, reproducand programul PCRM (nu platforma din 2005, ci programul de inainte de alegerile din 2001, care e inca curent), si citate din manualele de istorie integrata despre Castro, Ho Chi Minh, etc., pretentiile teritoriale ale RM impotriva Ucrainei, evidenta ca Cubreacov a fost rapit din ordinul lui Voronin, etc. In concluzie, in aceste conditii, exista vreun dubiu ca daca PCRM nu isi schimba programul, numele, simbolurile, etc., atunci Rusia va recunoaste independenta Transnistriei si ca dezgustul publicului intelectual american fata de ce inseamna comunistii din RM va preveni o reactie prea dura oficiala americana la asa ceva ? In concluzie, de data aceasta, nu lumea trebuie sa se acomodeze la comunistii moldoveni, ci ei trebuie sa se acomodeze la lume. Lupu realizeaza asta, pentru ca el nu crede in ideologia comunista-dengxioap ingista a lui Voronin.
In orice caz, Lupu are suficient sprijin printre cei alesi pe lista comunista in parlament. Comunistii nu vor avea 52 de deputati sa voteze un nou speaker, deci Lupu ramane speaker, iar Rosca vice-speaker. Nimeni nu spune ca numarul comunistilor habotnici ar fi de peste 51.

Toate cele bune,

Aurelian

Anonim spunea...

lupu este stanjenit de apartenenta la un partid comunist nereformat, el spera sa-l transforme intr-un partid de stanga pe care apoi sa-l conduca...sper sa nu sa se reformeze pentru ca in aceste fel se duc sigur la vale...

Mircea spunea...

Povesti. Daca la educatia lui a facut alegerea pe care a facut-o e irecuperabil. E doar o fatada. Ca si Adrian Nastase de la noi.

Alex spunea...

oameni buni, staţi fără grijă... ăştia încă nu se destramă... au destulă minte să se mai ţină împreună... căci mai vor să mănânce... iar interesul financiar ar putea să-i mai ţină împreună...