PCRM se va scinda după alegeri ?

luni, 25 iunie 2007

UE depăşeşte criza constituţională

Preşedinţia germană a UE a confirmat, sîmbătă dimineaţa, că un acord a fost găsit la summitul european asupra unui proiect de înlocuire a Constituţiei. Este clar deja că extinderea va continua, dar cel mai probabil după 2014. Şi acest lucru este îmbucurător pentru R. Moldova, care cred că poate speră la un eventual statut de stat-membru nu mai devreme de 2020. Până atunci trebuie să muncim. Să muncim mult.

4 comentarii:

mircea spunea...

Aseara am urmarit o emisiune in care fostul negociator al nostru Puscas spunea ca UE SI-A PIERDUT IMNUL SI DRAPELUL. Pai atunci se va face o noua constitutie UE?

Oleg spunea...

Da, UE si-a pierdut imnul si drapelul, dar au capatat un Serviciu pentru Relatii Externe si un presedinte comun. Renuntarea la cele doua elemente, care eu regret ca au fost eliminate, s-a făcut pentru a exclude speculaţiile în unele ţări referitoare la pierderea suveranităţii şi creării unui suprastat în baza UE. Acum este important să se stabilizeze activitatea instituţiilor UE şi să se deblocheze procesul extinderii.

Mircea spunea...

Asta nu stiam ca UE va avea un presedinte comun. Ce atributiuni va avea?

Oleg spunea...

Noul tratat se va discuta in iulie si ar putea fi aprobat in octombrie. Deocamdata nu stiu detalii despre atributiile viitorului presedinte, dar cred ca vor fi aceleasi pe care actualmente le are presedintele in exercitiu. Diferenta e ca acum presedintia se transmite prin rotatie odata la 6 luni.